Linsanity is back

Screenshot/Youtube

Prije nekoliko godina, New Yorkom je zavladalo “ludilo” zvano Linsanity. Momak s Harvarda, Jeremy Lin je u nestašici bekova u New Yorku iskoristio svoju priliku i lansirao se među NBA zvijezde. Sve je počelo utakmicom protiv Netsa kada je Lin ubacio 25 poena uz 7 asista. Mislil smo da je to bila slučajnost, no onda je Lin nastavio sa sjajnim igrama. U idućih 10 utakmica ubacivao je 23,9 poena, te imao 9,2 asista u prosjeku, uključujući 38 poena Raptorsima uz koš za pobjedu.

Linsanity je bio prava “pojava” u New Yorku. Na kraju je tu sezonu završio sa gotovo 15 poena u prosjeku, a to mu je donijelo veliki ugovor u Rocketsima. Iduću sezonu je bio solidan u dresu Raketa, no nakon toga kreću problemi. Lin je odtada muku mučio s povredama, više nikada nije odigrao punu sezonu a dosta se i selio iz kluba u klub. Iduća postaja su bili Lakersa, nakon toga Hornetsi, a kada je stigao u Netse činilo se kako mu je to nova prilika da zasja.

Prva sezona je bila prožeta sitnim povredama, a prošle godine stigla je i najveća povreda dotada. U prvoj utakmici sezone Lin je povredio tetive u koljenu. Nismo ga gledali na parketu više, a ove sezone je dogovorio prelazak u Hawkse. Prvenstveno je doveden kako bi bio mentor Youngu, te kako bi odradio poneku minutu i odmorio rookiea. No, Lin je napokon spreman i napokon je počeo pokazivati dobre igre.

U posljednjih nekoliko utakmica, točnije ovaj mjesec Lin je proigrao. Odmah na početku mjeseca ubacio je 23 poena Kingsima, najviše ove sezone, a nakon toga je nastavio sa dobrim igrama. Hornetsima i Pistonsima je ubacio po 19 poena, a na posljednje dvije utakmice je zabio po 16.

Trenutno je u ovom mjesecu na prosjeku od 13,8 poena uz 3,4 asista u samo 20 minuta igre. Kada bi Lin na parketu bio po 36 minuta dolazimo već do respektabilnih statistika. Imao bi 24 poena, 3,4 skoka te 6 asista u prosjeku. Nešto slično kao “one” godine u Knicksima.

Screenshot/ClutchPoints

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*