Week 8 review: Novi ‘Kralj Istoka’, buđenje Jokića, NBA je upoznala Dončića!

Nuggetsi, iako desetkovani, zadržali su jedno od vodećih mesta na Zapadu, a to prate i sve bolje individualne partije Nikole Jokića. Bucksi su se opasno približili Raptorsima, još uvek najboljoj ekipi u celoj ligi, no u direktnom duelu pokazali su svoje adute. Povratak Stepha Currya doneo je pozitivnu energiju u redove šampiona, i vratio ih je na pobednički kolosek. Nije ni čudo da je od strane NBA izabran za igrače nedelje:

Sa druge strane, Sunsi Igora Kokoškova ređaju poraze, a prema poslednjim informacijama raste nezadovoljstvo i u svlačionici tima, a gledajući sa strane ne vidi se jasno perspektiva ovog mladog tima koji ima sjajne talente ali nema hemiju. Bullsi su doživeli najteži poraz u istoriji franšize, a -56 protiv Celticsa najcrnja je stranica kada je ovaj popularan klub u pitanju.

54. dan: 10. novembar

Od četiri sinoćne utakmice u NBA ligi, najzanimljivija se dogodila u Torontu gde Bucksi su u derbiju Istočne konferencije savladali Toronto (104 – 99), po drugi put u ovoj sezoni.

Milwaukee je predvodio Giannis Antetokounmpo (19p, 18s, 6a), no podršku su mu dala još 4 raspoložena igrača (Brook Lopez 19p, Malcolm Brogdon 18p, Khris Middleton 10p, 9s, 5a, Tony Snell 10p). Kod Toronta su dobri bili Serge Ibaka (22p, 6s, 4a, 2b), Kawhi Leonard (20p, 8s, 4a, 2b) i Pascal Siakam (17p, 7s), ali to nije bilo dovoljno za pobedu. Treba napomenuti i da je play domaćih Kyle Lowry završio bez ubačenog poena.

53. dan: 9. novembar

Lebron i Lakersi su lakše od očekivanog došli do pobjede protiv Grizzliesa. Objema ekipama su ovo bile back-to-back utakmice, tako da je mladost Lakersa ovdje presudila. Kuzma je odigrao sjajan meč, ubacio je 20 poena uz 9 skokova i 6 asista, Hart je stavio 16 uz 4 trojke, a Lebron je imao za njega solidan nastup sa 20 poena, 8 skokova i 9 asista. Taman koliko je trebalo.

No, “zvijezda” večeri je bio Lance Stephenson. Lance je već odprije poznat po ovakvim potezima, a nakon promašenog zakucavanja preko Gasola, ni Lebron nije mogao suspregnuti smijeh.

 

Bilo je nepune tri minute do kraja a Rocketsi su imali 102 – 94. Mogli su uploviti u mirne vode i doći do nove pobede.

Ali… Tako nije mislio glavni kauboj Mavsa – Luka Dončić! Prvo je dao osam poena u nizu i izjednačio (102  – 102). Bilo je to dovoljno da svi ustanu na noge u dvorani, da mu pevaju “Ale-Luka”… no tu nije stao.

Usledilo je par driblinga, korak unazad, šut za tri i pogodak! Bilo je to njegovih 11 uzastopnih poena za potpuni preomret koje je Harden uspeo samo da ublaži. Mavsi su dobili a Hostonu je ovo treći uzastopni poraz.

A Dwyane Wade odigrao je svoj 1000-ti meč u regularnom delu NBA. I to kakav meč. Njegov Heat sredio je Clipperse, a legendarni the Flash je ubacio 25 poena, postavio rekord po broju ubačenih trojki za poluvreme(četiri) i to sve uz ovacije domaćih navijača. Čak su i protivnički igrači pokazali veliko poštovanje prema legendi NBA:

Kod Clippersa, Marjanović (8 poena, 4 skoka) je ponovo bio starter, dook Teodosić nije igrao.

52. dan: 8. decembar

Bojan Bogdanović nastavlja sa sjajnim partijama, i ove je sezone najbolji igrač i lider Indiane. Sinoć je pobeđen Orlando (112 – 90), a Bojan je dao 26 poena. Iz igre je šutirao odličnih 10 od 18 (2 od 6 trojke), a dodao je 3 skoka, dva dodavanja i jednu ukradenu loptu. Babo igra sezonu karijere, a prosečno daje 16,3 poena uz gotovo četiri skoka.

Vučević je meč završio sa 22 poena i 10 skokova.

Iako su pred poslednju četvrtinu vodili dvocifreno, Lakersi su pognutih glava napustili duel sa Spursima koji su ih dobili sa 133 – 120, a poslednju četvrtinu dobili su sa čak 44 – 21!

Do preokreta je ‘mamuze’ vodio sjajni DeRozan sa 36 poena, 9 asistencija i 8 skokova, dok su sa kupe sjaju podršku pružili Bertrans 13 poena (sve u poslednjoj četvrtini) i Poetl (14 poena, 8 skokova).

Kod poraženih, Lebron je dao 35 poena, 11 asistencija i 8 skokova, dok je Kuzma dao 27 poena.

Goran Dragić se vratio, a sa 11 poena i 10 asistencija učestvovao je u pobedi Heata nad Sunsima (115 – 98).

Solidan učinak imali su noćas košarkaši iz Srbije, no njihovi timovi su imali polovične rezultate. Nuggetsi su poraženi od Hornetsa (107 – 113), a Jokić je imao double double sa 16 poena (loši šut iz igre, 6 od 18) i 11 skokova i 6 asistencija. Kingsi su pobedili Cavse (129 – 110), i u toj pobedi Bogdan Bogdanović je ubacio 15 poena (7/18, 1/5) uz po 4 skoka i asistencije, dok je Nemanj Bjelica dodao 13 poena  (6/8, 1/2) uz 4 uhvaćene lopte i 2 asistencije.

51. dan: 7.decembar

Utah je deklasirala Rocketse (118 – 91), i tako se približila mestu koje vodi u play off na Zapadu. Najefikasniji kod Utaha je bio Derik Favors sa 24 poena (10/13 za dva), uz 10 skokova za 26 minuta. Joe Ingles je postigao 18, Exum 15, Rubio 13, uz 6 asistencija. Harden je u ekipi Houstona koja je delovala katastrofalno bio najefikasniji sa ‘tek’ 15 poena (5/16 iz igre, 2/8 za tri).

Domaći tim nije poremetilo ni rano isključenje Rudija Goberta, koji je zbog burne reakcije posle dosuđenog faula morao u svlačionicu. Francuz je na terenu proveo manje od tri minuta, i ovo je najbrže isključenje u NBA u poslednjih 15 godina:

Druga utakmica zaredom da Sunsi ubacuju samo 9 poena u prvoj četvrtini. Nakon utakmica protiv Kingsa, ponovili su to i protiv Blazersa. Nurkić i ekipa nisu praštali, te su relativno lagano došli do pobjede i mirne završnice. U ovoj utakmici napokon je do šanse stigao i Dragan Bender. Dobio je čak 25 minuta, što je iskoristio za 8 poena, 3 skoka i za jedno sjajno zakucavanje.

Daniels je bio najefikasniji u redovima Sunsa sa 15 poena, dok je Jackson stao na 14. Lillard je ubacio 25 za 28 minuta, a Nurk je u samo 23 minuta skupio čak 14 skokova i dodao tome 9 poena. Ovaj poraz nije dobro sjeo momcima iz Arizone. Trenutno su na začelju NBA Lige, a frustracije rastu. Bridges i Kokoškov su imali jedan “ozbiljniji” razgovor kod odlaska rookiea na klupu.

 

50. dan: 6.decembar

Nakon razbijanja u prvom susretu ovih timova, Sixersi su se danas puno bolje držali. Najviše zahvaljujući Butleru, kojega nije bilo prošlog puta. Ali, upisali su još jedan poraz. Raptorsi su stigli do pobjede i tako su se učvrstili na čelu Istoka, odnosno čitave Lige. Oporavili su se od poraza protiv Nuggetsa, te sada imaju 9 pobjeda u posljednjih 10 utakmica. Leonard je dominirao, ubacio je 36 poena, a sjajan je bio i Valančiunas koji je ubacio season high 26. S tim da je u posljednjoj četvrtini ubacio čak 18.

Jimmy je s druge strane držao Sixerse “iznad vode”. Ubacio je 38 poena, uhvatio 10 skokova i još jednom pokazao da će biti nevjerovatno pojačanje za ovu ekipu. Nažalost, ostatak ekipe je zakazao. Redick je bio jedini dobar, ubacio je 25 poena, no Embiid je stao na 10, dok je Simmons ubacio samo 8.

Oklahoma City Thunder se pobedom u Brooklynu (114 – 112) popeo na drugo mesto Zapada, a do trijumfa su stigli trojkom Paula Georgea trojkom u poslednjim sekundama meča. PG je meč završio sa čak 47 poena, a čak 23 dao je u poslednjoj četvrtini koju je OKC dobio 39 – 19.

Russell Westbrook je meč završio sa još jednim triple doublom (21 poen, 15 skokova i 17 asistencija), što mu je 108-mi u karijeri čime je sada prestigao Jasona Kidda na večnoj listi, dok je Steven Adams dodao 15 poena i osam skokova. Kod Netsa je najefikasniji bio Crabbe sa 22 poena.

49. dan: 5.decembar

Najveći poraz sinoć, iznenađujuće su upisali San Antonio Spursi. Nakon što su nedavno, protiv Blazersa imali nevjerovatno efikasnu utakmicu, sada su odigrali totalnu suprotnost. Jazzeri su iz totalno razbili, a već u prvoj četvrtini je bilo +14 za Jazz. Prednost se samo povećavala, a na kraju su stigli do veliki +34. Spursi su tako oborili negativni rekord Lige, jer u posljednjih tjedan dana su barem 3 puta izgubili sa 30+ razlike. Tako su postali 5. tim u povijesti Lige kojemu je to pošlo za rukom.

Derozan i Aldridge su dobili nešto više od 20 minuta, a najviše se istakao Poetl koji je s klupe ubacio 20 poena. Cijela petorka Jazza je bila dvoznamenkasta, a najviše je ubacio Mitchell koji je stao na 20, te Gobert koji je ubacio 18 uz 10 skokova.

Dallas je definitivno hit, sinoć su pali i Blazersi a do novog trijumfa (111 – 102) svoj tim je vodio Luka Donić sa 21 poenom i 9 skokova. Na drugoj strani Jusuf Nurkić je meč završio sa 9 poena i 11 skokova:

Nikola Vučević je od danas i 9. na listi asistenata svih vremena Orlando Magica, a sinoćnu pobedu protiv Miamia (105 – 90) začinio je sa 19 poena, 10 skokova i 3 asistencije:

Goran Dragić nije igrao zbog povrede.

Kingi su bili ubedljivi u Phoenixu (122-105) a Bogdan Bogdanović je sa klupe imao 14 poena, 5 skokova i 2 asistencije, ali je svom timu donosio i najveću prevagu dok je bio na terenu jer su Kingsi sa njim imali čak +28. Nemanja Bjelica je igrao 21 minut, dao je dva poena, sedam skokova i tri asistencije.

48. dan: 4.decembar

Nikola Jokić se probudio, i to protiv najboljih. Svojim novim triple doublom, 18-tim u karijeri, Joker je srušio Raptorse, i to u Torontu, bilo je 106 – 103.

Jokić je zabeležio novi triple double, sa 23 poena, 11 skokova i 15 asistencija, uz dve ukradene lopte, šutirao je osam od 13 iz igre i sedam od osam sa linije za slobodna bacanja. Uprvo je svojim slobodnim bacanjima u samom finišu meča rešio pitanje pobednika.

Nuggetsi su vodili većim delom meča, a u samom finišu Kawhi Leonard je pogodio sa izjednačenja (103 – 103), nakon čega nastupa Jokić i sa linije penala reševa meč. Murray ga je pratio sa 21 poenom, a sa po 15 pobedi su doprineli Beasley i Hernangomes. Kod Toronto je najbolji bio Leonard sa 27 poena i 8 skokova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*