Week 11 review: Buđenje Hardena, smena lidera na Istoku i Bogdanova trica

Poslednja nedelja 2018. godine, donela je po običaju mnoštvo uzbuđenja. Probudio se James Harden koji je furioznom serijom pogurao Rocketse ka vrhu NBA, a sebe nominovao za MVP, drugu sezonu zaredom.

Nije ni čudo što je izabran za igrača nedelje na Zapadu, i to sa kakvim prosecima! Na drugoj obali SAD-a, još jedna dominacija – Giannisa Antetokoumpa i njegovih Bucksa koji su trenutno i lideri ove konferencije. Svakako iznenađenje sezone, no obzirom na tim i imena, kao i igre koje pokazuju to više i nije toliko iznenađenje:

31. decembar

Čoveče, moralo je bolje. Kriv sam za poraz! Igrao sam sra**e. Morao sam da pomognem saigračima, a nisam to učinio“, rekao je Westbrook nakon očajne partije i poraza od Mavsa (103 – 105).

MVP iz 2016 – 2017 sezone sebe je proglasio glavnim krivcem za poraz (završio je sa 9 poena, 8 skokova i 8 asistencija, pogodio je 4 iz 22 pokušaja iz igre).

“Pustio sam saigrače niz vodu,” zaključio je West.

U Dallasu je Luka Dončić bio najefikasniji sa 25 poena i sedam asisitencija dok je Harrison Barnes ubacio 16 poena. Kod OKC-a je najbolji bio Paul George sa 36 poena.

Neverovatna partija Karla Anthonya Townsa koji je bukvalno sam pobedio Heat. On je na Floridi ubacio 34 poena, imao 18 skokova, 7 asistencija, 6 blokada, 3 ukradene lopte, za konačnih 113-104.

Samo još jedan igrač u istoriji imao je ovakav učinak večeri i to Kareem Abdul Jabbar u novembru 1975. On je tada ubacio 35 poena, imao 19 skokova, 9 asistencija i 8 blokada protiv Feniksa. KAT je napokon počeo pružati igre kakve se od njega očekuju. Wolvesi se polako oporavljaju od odlaska Butlera i sve što je to okruživalo.  Solidan učinak je imao i naš Dario Šarić  koji je meč završio sa 13 poena i 4 skoka.

29. decembar

Warriorsi su dočekali svoju osvetu. Nakon kraćeg lošeg perioda, vratili su se na pobjednički put. Osvetili su se Blazersima, koji su ih prije samo nekoliko dana dobili u produžetku. Ovaj puta su šuterski bili puno raspoloženiji, posebno Klay koji je ove sezone ostao dužan. Ubacio je 4 trojke, ukupno 32 poena, a nakon što je pogodio treću trojku, samo je pogledao u svoju ruku i rekao “Falila si mi.”

Curry i Durant su pomogli svaki sa po 25 poena, a opet je najveći otpor pružio Lillard, koji je ovaj puta ubacio 40 poena. Nurkić je opet bio sjajan, pokazao je da mu Warriorsi odgovaraju, te je ubacio 21 poena uz 10 skokova i čak 7 asista.

28. decembar

Magic je nanio jedan do najtežih poraza ove sezone za Raptorse. Početak je pripao Kanađanima, pogodilo su 8 od 12 prvih šuteva, igrali su tečno i stigli su do prednosti u prvoj dionici. No, nakon toga stvari se okreću, Magic radi 21-6 seriju kojom preokreću utakmicu, a do kraja se više nisu osvrtali. Prednost je samo rasla, a  u jednom trenutku je bilo o 30+ razlike za Magic. Najveću ulogu u preokretu je imao je naš Nikola Vučević koji je odigrao fantastičnu utakmicu.

U ranije spomenutoj seriji ubacio je 12 poena, a do kraja utakmice je završio na 30 poena, čak 20 skokova i 8 asista. Vuč je ovom utakmicom ušao u povijest. Postao je tek 5. igrač u ovom stoljeću, te tek 9. u posljednje 44. godine koji je ubacio minimalno 30 poena, te da je uhvatio 20 skokova i imao 8 asista. Uz njega su legende kao Barkley, Dirk, Jabbar, Tim Duncan koji su također imali ovakve brojke.


Dobar je bio i Augustine koji je ubacio 17, te Ross i Isaac koji su dodali po 14. U redovima Raptorsa koji su šutirali samo 29% iz igre, Leonard je ubacio 21 poen, a Ibaka je dodao 17.

Trojkom na 0.8 sekundi do kraja Bogdan Bogdanović je srušio Lakerse (117 – 116), i svojim Kingsima doneo veoma važnu pobedu u borbi za play off.

Bek Kingsa je kao starter postigao 23 poena, imao je 2 skoka, dve asistencije, kradenu loptu i blokadu i 4 izgubljene lopte za 30 minuta. Gotovo polovinu poena (12) postigao je u poslednjih pet minuta meča kada se lomilo.

Colley-Stain je dao 19 poena, uhvatio je 8 skokova, dok su Shumpert i Bjelica dali po 18. Srpski igrač je imao i 6 skokova i 3 asistencije.

Lakersi su igrali bez Lebrona, Ronda, McGeea i Beasleya, pa ih je na ovom meču predvodio Kuzma sa 33 poena, uz 9 skokova i 4 asistencije. Brandon Ingram je zabeležio 22, Lonzo Ball 20, uz 9 skokova i 12 asistencija, dok je Ivica Zubac upisao 6 poena i 5 skokova za 20 minuta.

26. decembar

MVP se vratio u Vjetroviti grad. Rose je sa svojim Wolvesima stigao u goste u Chicago. Bivši MVP je već izjavio kako se obožava vratiti u svoj grad, a sinoć je odigrao odličnu utakmicu. Ovo mu je uvjerljivo najbolja sezona još od MVP sezone, Rose izgleda zdrav, a s vremena na vrijeme podsjeti na stare dane. Navijači u Chicagu ga još uvijek izuzetno cijene, tako da je dobio MVP povike pred kraj utakmice.

Do poluvremena, Wolvesi su riješili utakmicu. Vodili su 23 razlike, a do kraja samo održavali prednost. Rose je s 24 poena bio najbolji strijelac ekipe, a pratio ga je KAT sa po 20 poena i skokova. Šarić je s klupe ubacio 12 poena, uz 3 asista. Kod Bullsa Lavine je s klupe ubacio 28 poena, dok su još dvoznamenkasti bili Markkanen sa 16 i Carter Jr. sa 12 poena.

25. decembar

Kelti su se još jednom pokazali kako imaju igru za Sixerse. Još jedna pobjeda Zelenih, ovaj puta su do nje došli dosta teže nego u prvoj utakmici ove sezone. Kelti su bolje ušli u meč, izgleda da je sastanak koji su održali igrači nakon prošle utakmice urodio plodom. Posebno dobar je bio Irving kojega je bilo svugdje po parketu. Pridošlica Butler je jako loše startao, no kasnije je uhvatio ritam, te zajedno s Embiidom i Redickom držao Sixerse u igri. Nakon odmora Sixersi dolaze do prve prednosti. Imali su Kelti crnu rupu u kojoj im ništa nije upadalo, a Sixersi su to iskoristili. No, malo po malo, Kelti stižu, a utakmicu u produžetak je odveo tko drugi nego Irving. Pogodio je težak šut preko Butlera, da bi na drugoj strani Redick promašio svoj šut i dobili smo produžetak. Irving je ponovno preuzeo stvari u svoje ruke, te serijom teških šuteva donio pobjedu Keltima.

  Drugi puta ove sezone Irving je ubacio 40 poena. Dodao je ovaj puta i 10 skokova, te 3 asista. Tatum i Morris su ubacili po 23, a povratak Horforda je jako puno značio. Iako ga ruka nikako nije slušala, pogodio je samo 2 od 10 trojki, dao je sjajan doprinos u skoku i obrani.

U redovima Sixersa trojac Embiid, Redick i Butler su zaslužni za većinu poena Sixersa. Embiid je bio najbolji, ubacio je 34 poena uz 16 skokova, dok je Butler stao na 24. U uvodnom meču Božićne večeri, košarkaši Bucksa su bili ubedljivi protiv Knicksa u Madisonu (109 – 95), a do pobede ih je vodio Giannis Antetokoumpo sa 30 poena (13/21 iz igre), 14 skokova, dve asistencije i četiri ukradene lopte. Houston je i bez Chrisa Paula savladao OKC, i to pre svega zahvaljujući još jednom fenomenalnom ofenzivanom izdanju Jamesa Hardena (41 poen, 7 asistencija, 6 skokova) i fenomenalnom Clintu Capeli (16 poena, 23 skoka). No, treba reći da je ključne poene odluke, i to dve trojke, pogodio novajlija Austin Riversa u poslednjoj četvrtini kada se meč lomio. https://twitter.com/HoustonRockets/status/1077689099333652480 Rivers je ovaj meč završio sa 10 poena. Utakmica je inače bila dosta izjednačena, OKC je krenuo bolje, ali su se Rocketsi zahvaljujući Hardenu uvek vraćali i držali egal sve do poslednje četvrtine kada su potpuno okrenuli. Bradonju nije obeshrabrila ni brutalna blokada Westbrooka na početku. West je meč završio sa 21 poenom, po 9 asistencija i skokova, dok je George dao 28 poena i uhvatio je 14 lopti: https://twitter.com/NBA/status/1077662828671176704

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*