Week 13 review:Boogie se vratio, Harden MVP-evski, Jokićev rekord sezone

Ostataksveta

Tjedan je počeo duelom dvojice najizgledniji MVP kandidata. Hardena i Giannisa. Brada je već ušao u nevjerovatnu formu, a Grk i njegovi Bucksi drže nevjerovatnu konstantu cijele ove sezone. Giannis je stigao do carrer high 21 skoka, te “preskočio” Rakete. Harden je do kraja tjedna pružao stvarno nevjerovatne partije. Razvalio je Grizzliese, a njegova serija je počela još protiv Lakersa polovinom 12. mjeseca. Njima je ubacio 50, a nakon toga se nije spuštao ispod 30. Prošli tjedan je završio sa prosjekom od nevjerovatnih 54,3 poena, 9 skokova te 4,7 asista.

Prvi veliki duel naših su imali Jokić i Nurkić. Nuggetsi su izvukli pobjedu najviše zahvaljujući Nikoli koji je stigao do season high 40 poena. Ovaj tjedan je bio u izvanrednoj formi. Nizao je nekoliko stvarno dobrih partija, a gotovo svaku je završio sa TD učinkom.

Nakon dugo vremena, vratio se i Boogie. Povreda ahilove tetive je napokon zaliječena, a prvi meč u novom dresu je sjajno prošao. Prvi koš je snažno zakucao, a do kraja je ubacio 14 poena uz 6 skokova. Sjajan početak karijere u novom dresu.

21.januar

U pobedi Blazersa nad zahuktalim Jazzerima (109 – 104), i to na gostujućem terenu, vrlo važnu partiju odigrao je i bh. centar Jusuf Nurkić. Bosanska zvijer je pokazala još jednom svoju svestranost u igri, a za 31 minut je postigao 22 poena, upisao osam skokova, sedam asistencija i čak šest blokada.

Portland je do trijumfa došao boljom igrom u nastavku, i posebno boljim snalaženjem u samom finišu meča. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Damian Lillard s 26 poena, a uz to je dodao po osam skokova i asistencija. Kod domaćih se istakao Donovan Mitchell sa 36 poena, sedam skokova i pet asistencija, ali nije imao podršku saigrača.

Brooklyn je savladao Kingse, 123 – 94, i tako je napravio važan korak ka obezbeđivanju play offa ove sezone. Tim je predvodio Russell sa 31 poenom (7 trojki), i 8 asistencija.

Na drugoj strani dobar je bio Bogdan Bogdanović koji je dao 22 poena, imao je 6 skokova i 11 asistencija što mu je rekord karijere. Dodao je i 2 ukradane lopte, ali je 5 puta uspeo i da izgubi loptu:

Košarkaši Bukcsa sinoć su savladali Dallas (116 – 106), a meč su obeležili Giannis sa još jednom sjajnom partijom, kao i Luka Dončić koji je zabeležio svoj prvi triple double u karijeri.

Adentokumbo je za 34 minuta na parketu postigao 31 poen, uz 15 skokova i pet asistencija. Dončić je imao 18 poena, 11 skokova i 10 asistencija, i sa 19 godina i 327 dan postao drugi najmlađi NBA igrač koji je ostvario triple double učinak, posle Markella Fultza.

20. januar

Činilo se da su Sunsi nadomak iznenađenja u Minnesoti, a onda se ukazao Derrick Rose koji pogotkom u poslednjoj sekundi doneo ponedu svom timu, 116 – 114. Koliko je Rose bio važan, i koliki je njegov doprinos pobedi govori i činjenica da je od svojih 31 poen čak 29 postigao u drugom poluvremenu

Sunsi su imali tri poena prednosti u finišu, ali čitavih 1:45 minuta nisu uspeli postići koš, a u toku same utakmice nekoliko su puta imali 10+ prednosti. Uz Rosa, Towns je postigao 30 poena uz 12 skokova, Gibson 17, dok je Dario Šarić imao devet poena i pet uhvaćenih lopti.

Kod Phoenixa, Warren je dao  21 poen, Booker 18, uz šest skokova i asistencija, dok je double double (12 poena, uz 10 skokova), imao Dragan Bender.

19. januar

Svojim šestim triple doublom sezone, Nikola Jokić je predvodio Nuggetse do pobede nad slabom ekipom iz Clevelanda, 124 – 102.

Centar Nuggetsa je za 28 minuta postigao 19 poena, uz 12 asistencija i 11 skokova, i još jednom je pokazao zašto je kandidat za All Star, pa i legitiman za priče o MVP statusu.

Jamaal Murray je sa 26 poena predvodio Denver, dok je kod Cavsa najefikasniji bio Ante Žižić. On je meč završio sa 23 poena i 6 skokova.

18. januar

Svoj prvi koš za novi tim Cousins je postigao nekon asistencije Duranta, kada je snažno zaukucao:

Na terenu je proveo nešto manje vremena, a razlog je to što ga trener Kerr želi postepeno uvoditi u igrački ritam, ali i brzi faulovi koje je zaradio. U sedmom trijumfu Warriorsa, Curry je bio najefikasniji sa 28 poena, Durant je dodao 24. Bobi je igrao sam tri minuta za tim iz LA, bez učinka, Teodosić nije ulazio u igru.

15. januar

Jimmy Butler se “osvetio” bivšem timu. Sixersi su demolirali Wolvese, održali jednu napadačku kliniku i meč završili već na poluvremenu. Wolvesi su razočarali s obranom, Sixersi su u prvom dijelu uspjeli ubaciti čak 83 poena! Pogodili su 10/20 trojki, s tim da su većinom bile otvorene, a obrana nije postojala. Do kraja utakmice su ubacili 21 trojku, te totalno razbili Wolvese sa 42 poena razlike. Teška večer za Šarića koji je ovaj puta bio na gubitničkoj strani, dok se Butler s druge strane mogao veseliti. Embiid je ubacio najviše, 31 poen uz 13 skokova te čak 4 trojke. Simmons je ubacio 20, a falio mu je jedan asist to TD učinka. Kod poraženih Rose je ubacio 15 poena, dok je Šarić stao na 11.

Warriorsi su se u velikom stilu vratili na čelo Zapada. Savladali su kao gosti Denver našeg Nikole Jokića sa ubedljivih 141 – 111, i tako pokazali da su nedodirljivi trenutno. Golden State ne samo da je preazio Denver, već su njegovi igrači pisali istoriju. U prvoj četvrtini potigli su 51 poen i dali su 10 trojki. Tako su postavili rekord po broju poena koje je jedan tim postigao u prvoj četvrtini. Već tada GSW je nametuo ritam koji Nuggetsi nisu mogli da isprate:

 

Warriorsi su fantastično šutirali (21 trojka iz 39 pokušaja), bili su bolji u skoku, a imali su i 38 asistencija. Najefikasniji su bili Thompson sa 31 poenom i 5 trojki i Curry sa 31 poenom i 8 trojki, dok je Durant dao 27 poena. Nikola Jokić završio je sa 17 poena, 8 asistencija i 4 skoka.

15. januar

Legenda Spursa, Tony Parker, prvi put je igrao protiv svog tima – San Antonia – pred navijačima koje je godinama uveseljavao svojim košarkaškim umećem i titulama. Priređen mu je i veliki doček:

 

No, Hornetsima to nije smetalo da naprave veliko iznenađenje i slave sa 108 – 93, predvođeni Kemba Walkerom (33 poena, 5 asistencija, 4 skoka), Lambom (19 poena), dok je sam Parker dao 8 poena, imao je 4 asistencije i 3 skoka. Kod domaćih je najefikasniji bio Aldridge sa 28 poena, 10 skokova i 4 asistencije.

14. januar

Nuggetsi su u neizvesnoj završnici savladali Blazerse, i tako ostali lideri Zapada. Bilo je 116 – 113, a da je pobeda otišla na stranu Portlanda ne bi bilo nezasluženo. McCollum je u finišu uspeo da pogodi tricu za 114 – 113, ali je Murray overio pobedu sa linije slobodnih bacanja tri sekunde do kraja, za konačan rezultat. Da bude drugačije potrudio se Nikola Jokić. Srpski centar je bio nadomak izjednačenja ličnog rekorda iz 2017, po broju poena – meč je završio sa 40! Od toga su četiri bila u poslednjem minutu kada se meč posle nekoliko preokreta lomio. Jokić je na terenu proveo 37 minuta, iz igre je šutirao 15 od 23, 4 od 7 za tri poena, 6 od 8 sa linije penala, a imao je i deset skokova. Jokić je udelio i osam asistencija, a njegov uticaj na igru Denvera je bio +15.

Kod Blazersa je najefikasniji bio Lillard sa 26 poena, dok je bh. centar Jusuf Nurkić završio sa 12 poena, uz osam skokova i četiri asistencije. A u uvodnim mečevima, koji su igrani po danu (u SAD) ili večeri (kod nas), lideri Istoka – Raptorsi i Bucksi – pokazali su da ne postustaju ni milimetar u borbi za vrh ove konferencije. Toronto je nakon dva produžetka ‘sredio’ Wizardse na gostovanju, 140 – 138, a do trijumfa ih je vodio Kawhai Leonard sa 41 poen, 11 skokova i 5 asistencija. Siaca je dodao 24 poena, dok je Bradley Beal bio najefikasniji kod tima iz prestonice sa fantastičnim tripe doublom – 43 poena, 10 skokova i 15 asistencija, a za malo je do sličnog učinka stigao i Trevor Ariza (23 poena, 9 skokova i 10 asistencija).

 

Do trijumfa na gostovanju kod Hawksa stigli su i Bucksi (133 – 114), a najefikasniji u timu iz Milwaukeeja bio je Giannis Antetokoumpo sa 33 poena, 6 skokova i 4 asistencije. Eric Bledsoe je dodao 24 poena i 10 asistencija, dok je rookie Trae Young kod Hawksa bio najefikasniji sa 26 poena.

13. januar

Pistonsi su šokirali Clipperse i savladali ih sa 109 – 104 u LA, na krilima Blake Griffina koji je isporučio 44 poena, 8 skokov, 5 asistencija i 3 ukradene lopte. Bila je to slatka osveta bivšeg Clippera. “Napravila se čitava uzbuna, atmosfera je bila kao pred prvu utakmicu u sezoni. Dobro je pa se završila. Preboleo sam sve što se događalo, i Klipersi su nastavili dalje”, rekao je Griffin. Navijači su priredili toplu dobrodošlicu nekadašnjem igraču. Tokom prvog tajm-auta Klipersi su pustili i video sa najboljim potezima Grifina u njihovom dresu. Dobio je i ovacije. No, nije prošlo bez tenzija. Nije Griffin zaboravio kako ga se tim u kojem se afirmisao u NBA i dao svoje najbolje igračke godine poneo prema njemu. To je stavio do znanja vlasniku kluba, a potom se zakačio i sa Beverlyjem:


Poslednjeplasirana ekipa Zapada Phoenix Sunsi, našeg Igora Kokoškova, iznenadila je lidera konferencije, Denver, i slavila sa 102 – 93. Susi su sjajno krenuli od samog starta i bili su non stop u vođstvu, a u trećoj četvrtini imali su i velikih +18, što Denver nije uspeo da nadoknadi. Kelly Oubre je predvodio Phoenix sa 26 poena i 11 skokova, rooke Ayton je bio dobar sa 22 poena i 13 skokova. Kod Nuggetsa, Nikola Jokić ponovo je bio najzapaženiji sa 23 poena (8/15 za dva poena, 1/4 za tri) uz 10 skokova i četiri asistencije.

13. januar

Luka Dončić ne misli da staje, samo dodaje gas. U velikom trijumfu nad Timberwolvsima (119 – 115), bio je nadomak triple double učinka (29 poena, 12 asistencija, 8 skokova), a postigao je i ključne poene za pobedu:

 

Minnesoti nije pomoglo ni sjajno izdanje Townsa (30 poena, 11 skokova).  Dario Šarić nije uspeo da se upiše u strelce za 18 minuta na parketu, imao je samo četiri skoka. Jusuf Nurkić je nastavio pružati sjajne partije u dresu Blazersa, a sinoć je u pobedi na Hornetsima (127 – 96) umalo imao triple double učinak. Za 30 minuta na parketu dao je 11 poena, 11 skokova, 8 asistencija i čak 6 blokada.

12. januar

Drugu večer zaredom Nikola Jokić je demonstrirao silu. Protiv Clippersa je stigao do još jednog triple double učinka. Ubacio im je 18 poena, uhvatio je 14 skokova i podijelio 10 asista od kojih je jedan bio poseban. Uhvatio je skok pod svojim obručem i bez da spušta loptu, bacio je outlet pas Murrayu preko cijelog terena. Definitivno kandidat za asist godine.

Utakmica je bila poprilično jednosmjerna. Nuggetsi su već u prvoj četvrtini došli do dvoznamenkaste prednosti, a koju su održavali praktički sve do kraja utakmice. Početkom posljednje dionice imali su u +20, nakon čega se Clippersi bude. No, Morris ubacuje šut te smiruje Clippse i odvodi utakmicu u mirnije vode. Murray je odigrao dobar meč. Ubacio je 23 poena, što je najviše u redovima Nuggetsa, a sjajan je bio u Plumlee. S klupe je ubacio 17 poena u samo 20 minuta i to sa samo jednim promašenim šutom. Tome je još dodao i 12 skokova, te 5 dodavanja. U redovima Clippersa Sweet Lou je s klupe ubacio 19, dok su Galinari i Harris stali na 18 ubačaja.

11. januar

Meč dvojice najvećih favorita za MVP nagradu nije protekao bez uzbuđenja. Giannis i Harden su odigrali vrlo dobre mečeve, a Bucksi su na kraju otišli iz Houstona s punim plijenom. Ključna je bila treća četvrtina u kojoj su Rocketsi dopustili čak 38 poena Bucksima. U tom periodu Bucksi su se odvojili na 15 poena prednosti, te su lakše disali pred ulazak u posljednju dionicu. Vodili su sve do nekih 5 minuta prije kraja, kada Rakete rade 8-0 seriju. Nakon toga se igra koš za koš, a stvari rješava Giannis polaganje nakon što je Harden promašio trojku na 40 sekundi do kraja utakmice. Početkom posljednje dionice, Giannisu je odlučio “onesposobiti” glavnog konkurenta za MVP-a. Bacio je oštar pas na trojku, no na putu se našao Harden kojega je Giannis dobrano pogodio u glavu. Harden se odmah srušio na parket od udarca.

Giannis je meč završio sa 27 poena i 21 skokom, a opet je sjajan bio i Brogdon. Nastavio je s fantastičnom šuterskom sezonom, ubacio je 24 poena, uz odličnih 9/12 iz igre, te 6/6 sa linije bacanja. Harden je za Rocketse  ubacio 42 poena, te je tako osmu utakmicu zaredom išao preko 30 poena. Najduži niz u dresu Rocketsa još od vremena T-Maca. “Gledam sve vreme njegove utakmice, on je zver. Dok ga gledam, mislim: ‘A, dođavola, nema šansa da je rookie‘. On je već bio profesionalac, već je bio u takvim situacijama. Postoji obostrano poštovanje između nas“, rekao je DeAndre Ayton o Luki Dončiću nakon njihovog novog duela. U pobedi Dallasa nad Phoenixom (104 – 94), Dončić je dao 30 poena, uz 6 skokova i 5 asistencija. Kad nema najvažnijeg šrafa, tu je – Kyle Kuzma! Prva krađa drafta 2017., i jedan od najkompletnijih mladih igrača u NBA, rekordom karijere (41 poen) doprineo je novoj pobedi Lakersa. Ovog puta pali su Pistonsi 113 – 100. Šutirao je 16 od 23 iz igre, i njegov puni povratak na teren nakon lakše povrede vratio je i sampopouzdanje timu iz LA: https://www.youtube.com/watch?v=hwm7xsnZtCQ Uz njega, Beasley je dao 19 poena, Lonzo je podelio 11 asistencija,  stvari su na terenu delovale puno bolje. Iako i dalje bez Lebrona i Ronda. Kod Pistona, Drummond je potpuno podbacio (6 poena, 2 od 12 iz igre), dok Griffin za 37 minuta nije imao niti jedan skok! Dao je 16 pona i imao je 6 asistencija.

10. januar

Nuggetsi su se brzo vratili na pobjedničke staze nakon poraza od Rocketsa. A za to je najzaslužniji Nikola Jokić. Osim što je ubilježio triple double, Jokara je ubacio i koš za pobjedu Nuggetsa. Nakon picka sa Harrisom, dobio je loptu i pogodio izuzetno težak floater, te doveo Nuggetse u vodstvo 2 sekunde prije kraja. -“To je moj šut. Obožavam floatere jer ne mogu zakucati.”- izjavio je Nikola nakon utakmice.

Utakmica je bila puna preokreta, pogotovo posljednja četvrtina. Prvo su Nuggetsi imali 6 poena prednost, da bi nakon toga Heat serijom 12-0 stigao u prednost. No Jokić i Nuggetsi su bolje odigrali završnicu i na kraju došli do pobjede. Jokara je ubacio 29 poena, a tome je dodao 11 skokova i 10 asista. Ovo mu je 4 TD sezone, a ovaj ga svrstava u “isti koš” sa dvojicom ponajboljih centara ikada. Uz Wilta i Jabbara, Jokić je jedini centar koji je u karijeri stigao do 20+ TD učinaka. U redovima Heata povratnik Waiters je odigrao vrlo dobar meč. On je sa 15 poena bio najefikasniji igrač Heata, a po 13 poena su ubacili centri Adebayo i Olynik. Probudio se Mario Hezonja, koji je u toku sezone izgubio mesto u startnoj postavi Knicksa, pa bio prikovan za klupu. Sinoć je u porazu od GSW-a od 27 razlike, po treći put bio dvocifren. Za 25 minuta ubacio je 19 poena, skupio 6 skokova i ukrao tri lopte, uz odličan šut 7/12. Warriose je predvodio Klay Thompson s 43 poena. A čini se da jenakon smene trenera u Minnesoti svanule i Šariću koji je u pobedi Wolvsa nad OKC-om dao 15 poena, imao 7 skokova i imao 2 asistencije. Fenomenalno veče imao je Andrew Wiggins s 40 poena i 10 skokova.

8. januar

Nuggetsi su imali plan kako zaustaviti Hardena. Udvajali su ga gotovo svaki puta kada je imao loptu, no glavni kandidat za MVP-a je pronašao rješenje i za ovo. Fokusirao se na suigrače, te je asistirao, a Nuggetsi nisu računali na ostale igrače. Tucker je tako ubacio čak 7 trojki, što mu je najviše u karijeri, a dobru utakmicu je imao i Capela. Naravno, Harden je ubacio i svoj dio poena, uz još jedan “lomljenje zglobova” koje je pridodao u “svoju kolekciju.” Žrtva je bio Jamal Murray, koji je agresivnom obranom pokušao zaustaviti Hardena. Nije mu uspjelo, a Harden je ubacio trojku uz faul.

Jokić je imao solidno veče, ubacio je 24 poena uz 13 skokova, no ovaj puta je startni bekovski par Murray-Harris imao lošu šutersku večer. Osim Jokera valja izdvojiti i Morrisa s klupe, koji je ubacio 21 poena uz 5 dodavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*