Week 16 review: Bojan pomeo konkurenciju na Istoku!

screenshot

No Oladipo, no problem. Sjajna je sedmica iza Pacersa koji su sa četiri pobede, bez poraza, završili proteklu sedmicu. A u tome ih je predvodio Bojan Babo Bogdanović kojeg je NBA proglasila igračem sedmice. Babo snajper je na četiri meča beležio 22,5 poena, 2,5 skokova, 3,0 asistencija i 1,3 osvojene lopte.

Zanimljivo da je poslednji Hrvat koji je dobio ove priznanje bio daleke 1992. Dražen Petrović!

11. februar

Snage su sinoć odmjerili i Jusuf Nurkić i Luka Dončić. Blazersi i Mavsi su odigrali jedan vrlo napet meč, u kojemu je Luka opet bio ključan faktor za svoju ekipu. Blazersi su se krenuli odvajati u drugom periodu, a Lillardom je sjajnom serijom doveo Blazerse do +15 pred ulazak u posljednju dionicu.

Tada na scenu stupa Luka. Ušao je u igru, ubacio je 13 od svojih 28 poena u posljednjoj četvrtini, a  Mavsi su dopustili Blazersima samo 9 poena u posljednjoj dionici. Sjajna predstava cijele ekipe, a pogotovo Luke. On je na kraju završio sa 28 poena, 9 skokova i 6 asista, a nova akvizicija Hardaway je ubacio 24.

Inače Luka je ovom utakmicom postao prvi igrač koji je stigao do 1100 poena do svoje 19 godine. Luka čvrsto ide ka ponajboljoj rookie sezoni u povijesti.

U redovima Blazersa Lillard je stao na 30 poena, dok je Nurk upisao double double sa 18 poena i 10 skokova.

76ersi su demolirali Lakersa u superefikasnoj utakmici (143 – 120), a za sjajan rezultat potrudio so Joel Embiid koji igra u vrhunskoj formi a sinoć je završio sa 37 poena i 14 skokova.

Uz Embiida efikasni su bili Harris sa 22 i JJ Reddick sa 21 poenom. Šansu u svom novom timu dobija i Bobi Marjanović. On je ponovo igrao 14 minuta, a završio je sa 10 poena, po 1 skokom i asistencijom. Za sada Bobi igrao kao back up centar, solidno se snalazi, ali je vidno da za njega Brett Brown još nema taktičkih rešenja.

Lebron je završio sa svega 18 poea, 10 skokova i 9 asistencija, a kod Lakersa je najefikasniji bio Kuzma sa 39 poena. Koliko je Lebron bio isfrustriran i razočaran pokazuje i ova situacija kada je napustio teren pognute glave nekoliko sekundi pre nego što se meč završio:

10. februar

Već nekoliko sezone od Thundera očekujemo puno, no gotovo uvijek nas razočaraju. Čini se da će ove sezone biti drugačije. Njihov Allstar dvojac PG i Westbrook igraju sjajno zajedno, pogotovo PG kojemu je ovo sezona karijere. To su na svojoj koži osjetili i Harden i Rocketsi, koji su ispustili ogromno vodstvo protiv njih.

U prvom dijelu stigli su čak i do 26 poena prednost, no nakon odmora vidjeli smo neku drugu ekipu Thundera. Ovo je bio najveći zaostatak kojega su imali u sezoni, i uspjeli su se izboriti te na kraju preokrenuti. Najzaslužniji su bili PG koji je ubacio 45 poena, te je odigrao vrlo dobru obranu na Hardenu u ključnim momentima utakmice. Westbrook je također odigrao sjajno, te je upisao svoj 9. TD zaredom te je tako izjedančio rekord velikog Wilta koji je 1968. imao isto tako 9. TD u nizu.

Harden je nastavio svoj niz, ubacio je 42 poena, a dobar je bio i CP3 sa 18 poena i 10 dodavanja.

9. februar

Dočekali smo i debi novih igrača na sada krcatom Istoku. Sixersi su bacili Harrisa u petorku, a Bobi i Scott su ušli s klupe. Debi je bio uspješan, iako je s druge strane bio respektabiln protivnik, Nuggetsi. Jokić i ekipa su upali u mini krizu, izgubili su nekoliko zaredom. Do poluvremena su se izmjenjivali u vodstvu, sve dok Sixersi nisu napokon stigli do veće prednosti. Nuggetsi odgovaraju sa 22-6 serijom, te do odmora stižu rezultat. Počekom četvrte Sixersi rade 10-0, glavnu ulogu je imao Harris i to je bilo na kraju previše za Nuggetse.

Jokić je stigao do još jednog triple double učinka, ubacio je 27 poena uz po 10 skokova i asista. Murray je ubacio 23, no treba priznati kako su falili i Millsap i Harris kao i u većini prošli mečeva.

Boban je ušao prvi puta u igru u prvoj dionici, te je dobio ovacije od cijele dvorane. Već je omiljen u Philli, a dobio je ukupno 15 minuta te je ubacio 4 poena uz 2 skoka. Čini se da ga Brett ipak ima namjeru koristiti kao redovnog člana rotacije.

 

8. januar

Susret starih rivala nije prošao bez uzbuđenja. Lakersi su se vrlo brzo vratili u normalu nakon trade deadlinea. Nisu uspjeli dovesti Davisa, a uspjeli su se oporaviti i od ogromnog poraza od Pacersa prije neku noć. Protiv Kelta su se sjajno držali, a na kraju imali i neočekivanog junaka.

U posljednjih 30 sekundi ušlo se s vodstvom Lakersa od pola koša. Irving je pogodio za Boston težak ulaz, no ostalo je 10-ak sekundi za još jedan napad Lakersa. Lebron je bio zatvoren, Ingram je uzeo loptu, promašio ulaz, no nekako se lopta odbila do Rajona Ronda. On je uputio brz šut,  te pogodio po prvi puta u karijeri game winner i to baš protiv Kelta.

Lakersi su se tako vrlo brzo vratiti “na noge” nakon nekoliko turbulentnih dana. Lebron je odigrao odličan meč, upisao je triple double sa 28 poena i po 12 skokova i asista, dok je Kuzma ubacio 25. U redovima Kelta Irving je ubacio 24, dok je mladi Tatum stao na 22.

Pacersi su slavili nad Clippersima (116 – 92), a domaća publika je osim pobede i još jedne dobre igre domaćih košarkaša uživala i u ‘vratolomijama’ jednog slepog miša. On se nekim čudom obreo u dvorani a sredinom prve četvrtine je leteo terenom zbog čega je meč bio prekinut. A potom se nezvani gost vratio i tokom treće četvrtine.  Neki su pokušali da ga uhvate bacanjem peškira sa klupe, redari su spremili mrežice za hvatanje, ali neočekivana zvezda večeri je bila spretnija i umakla je goničima.

Bojan Bogdanović nastavio rešetati, ovoga puta je topredirao goste sa 29 poena, od čega 3 trice iz 6 pokušaja i 7 skokova.

7. januar

Za vrijeme ovog prijelaznog roka bilo je priča kako Netsima treba još koji šuter na rosteru. Trener Atkinson je to kategorički odbijao, a ekipa mu je vratila protiv Nuggetsa. Pogodili su čak 19 trojki, odigrali sjajan meč, te nanijeli Nuggetsima drugi poraz zaredom. Ovim su malo izgubili korak sa Warriorsima za vrh Zapada, no vjerujemo da Malonea i ekipu to previše ne brine.

Jokić je opet stigao do triple double učinka, jubilarnog 10. u sezoni.Ubacio je 25 poena, uzeo 14 skokova i podijelio 10 asista. Plumlee je ubacio 24 poena, dok je Morris s klupe dodao 18. U redovima Netsa Russell je bio odličan sa 27 poena i čak 6 pogođenih trojki.

Dončić je u pobedi Dallasa nad Charlotteom (99 – 93) postao najmlađi igrač u istoriji koji je ostvario tri triple double meča u sezoni.

Dončić je i pored očajnog šuta postigao 19 poena (5/20 iz igre, 2/10 trojke) uz 11 asistencija i 10 skokova, i tako je postao jedini tinejdžer u istoriji koji je u jednoj sezoni imao najmanje tri triple double nastupa.

6. februar

U Los Angelesu proživljavaju teške trenutke. Svim silama pokušavaju doći do Davisa, no Pelicansi ih uporno ignoriraju, a kada želiš razmijeniti polovicu ekipe, onda to utiče na predstave na terenu. Pacersi su totalno izdominirali Lakerse, a ovo je definivitno najteži Lebronov poraz u njegovoj karijeri.

Od početka utakmice stvaru su išle samo u jednom smjeru. Pacersi su u drugoj četvrtini posljednji puta na utakmici imali jednoznamenkastu prednost, nakon toga se prednost samo povećavala i u jednom trenutku Pacersi su imali 46 poena prednosti. Lebron nije ličio na sebe, igrao je katastrofalno, te ga je Walton ostavio na klupi veći dio drugog dijela. No, prema situaciji na klupi, te govoru tijela nekih igrača, jasno možemo utvrditi razloge ovog blowouta.

Babo i Pacersi su se tako “osvetili” Lebronu za poraz u playoffu prošle godine. Lakersi su pred raspadom, slijedi teški period ukoliko ne uspiju dovesti Davisa.

Bogdanović je bio najbolji u Pacersima, ubacio je 24 poena, Turner je dodao 22, a čak su trojica s klupe ubacili po 17, Sabonis, Holiday i Summer. Lebron je ubacio 18 poena uz 9 asista i 7 skokova, no nije bilo niti izbliza dovoljno.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Indiana Jones na naš način! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*