Genijalna rješenja Toma Izzoa

NCAA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Zoran Prelević Prele

Posle dužeg vremena gledao sam mnogo dobru košarku. Bila je to utakmica Duke-Michigan State, 67-68.

Samo malo statistike koliko su minuta igrači proveli na parketu:

 Duke: RJ Barrett 40 minuta, Z. Williamson 37, T. Jones 40, C. Reddish 37

Michigan State: K. Goins  38 minuta, A Henry 38, C. Winston  40, M. McQuaii 39

Utakmica je bila iscrpljujuća i fizički i psihički. Ali pravi treneri drže na terenu Kiću, Moku, Praju, Ćosu, Jerkova, ili kasnije Saleta, Paspalja, Divca, Kukoča, Rađu… Ovi sadašnji “naučnici” izmenjaju 10 igrača u prvih deset minuta. Zato nema majstora. Stručnjaci kažu – “kratka mi klupa” (pa da zovemo stolara da produži klupu?). Ili – “imamo kratku rotaciju ” (hitna pomoć ima dužu rotaciju pa da mu pomogne). Ili naslov, kako je jedan trener bolje promešao karte od drugog. Ljudskoj gluposti nema granica. Na sreću, Tom Izzo (Michigan State) se još uvek bavi trenerskim poslom.

Godinama sam pratio Toma Izza i video čak i tri njegova predavanja. Na jednom od predavanja je rekao mladom igraču, koji je iz nacrtane akcije ubacio trojku: “Ti ćeš od mene napraviti trenera.” I onda nastavio: “Mogu ja da nacrtam najbolju akciju na svetu, ako moj igrač promaši šut ja sam najgori trener.”

Tako je i Piva govorio. Posle Pive Ivkovića, od Toma Izza sam najviše naučio. Opet me oduševio voleo bih da vidite dve njegove minijature. Prva ja bila na početku drugog poluvremena. Leđni blok za beka. Nešto kao Screen for screener Deana Smitha iz Severne Karoline.

Druga minijatura je pri rezultatu 66-65 za Duke. Tom Izzo traži time out i postavlja akciju za tri poena. Ali ko da šutne? Izzo zna da će svi da jure najboljeg igrača utakmice Winstona. Zato Winston ide i pravi blok – kome? Krilu Goinsu, koji je do tada šutirao trojke 1/7. U tim trenucima Goinsa čuva Z. Williamson (verovatno prvi pick NBA drafta) i koji bi išao na pomoć svima u odbrani. Winston pravi blok Goinsu, Williamson kasni i eto trojke. Genijalno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*