Sacramento ponovo diše srpskim plućima

sacramento kings
Screenshot/Ostataksveta

Dosta se pisalo s Divčevom poslu u Sacramentu. Imao je nekih propusta, dijelenja visokih i nelogičnih ugovora, kao i “neopravdano” davanje novca “svojima”. Kingsi su bili katastofalni prošle sezone, jedna od najgorih ekipa Lige. Imali su potencijala, no nekako se nisu činili da će biti dobri za koju godinu kao npr. Sunsi. No, Kingsi imaju vrlo dobrog trenera u Joergeru, a sudeći prema početku ove sezone Divac je izgleda ipak znao što radi.

Kingsi su iznenadili sve i nalaze se na visokoj 5. poziciji na Zapadu, a u posljednjih 7 utakmica imaju 6 pobjeda, od toga 5 zaredom. Pronašli su sistem, te uz vrlo dobru timsku igru su počeli igrati sjajnu košarku. Posljednji su stradali Hawksi koji nikako nisu bili dorasli Kingsima, iako se prije početka sezone činilo kako će ovo biti derbi začelja Lige. Blistao je njihov bekovski par Fox – Hield, play Kingsa De’Aaron Fox postao je najmlađi igrač sa triple doubleom u kojem je postignuto najmanje 30 poena, podeljeno 15 asistencija i pokupljeno 10 skokova. Hield je nastavio odličnu šutersku sezonu i ubacio je 27  poena.

Kraljevski bekovski par

Tijekom svoje koledž karijere Buddy Hield je bio smatran za ponajboljeg napadača u državi. Bio je najbolji igrač svoje Oklahome, a dosta često se znao “zagrijati” te ubacivati poene u serijama. S tim epitetom je stigao u NBA. Izabrali su ga Pelicansi, gdje je proveo sam početak karijere. Tek se privikavao na NBA košarku, a onda je nakon pola sezone uslijedio trade. Kingsi su poslali Cousinsa u Pelikane, a jedan od igrača koji je stigao u suprotnom smjeru je bio i Hield.

Odmah je popravio igre, dobio je više prostora i minuta. Podigao je prosjeke, a najbolja sezona mu je bila ona koja je slijedila. Ubacivao je preko 15 poena u prosjeku, da bi prošle sezone ipak odigrao malo lošiji. No, odlučio je to sve nadoknaditi u ovoj sezoni. Prebačen je u početnu petorku i krenuo je raditi isto ono što je radio tijekom svoje koledž karijere. Trenutno je Hield na 19,8 poena u prosjeku, a to postiže uz nevjerovatno visoke postotke šuta.

Hield trenutno ima veći postotak šuta za tri poena, nego što James Harden ima ukupan šut! Na 5 upućenih trojki po utakmici Hield pogađa 48,9%, dok mu je ukupan šut iz igre preko 50%. Opasan je iz bilo koje pozicije, te polako ali sigurno postaje jedan od boljih šutera Lige.

Novi John Wall, D’Aaron Fox je protiv Bucksa postao najmlađi igrač koji je ubilježio TD učinak uz 30+ poena. Baš kao i Hieldu ovo mu je “breakout” sezona. Drugi je strijelac ekipe sa 19 poena u prosjeku, a tome dodaje i vrlo dobrih 7,8 asista u prosjeku. Od početka sezone samo je protiv Nuggetsa ostao na jednoznamenkastom broju poena, a prilično je konstanta kroz čitavu ovu sezonu. Nešto što mu se ponekada zamjeralo u njegovoj rookie sezoni. Fox je oduvijek bio ogorman potencijal, čim je stigao u Ligu bio je jedan od najbržih igrača. No, za razliku od sličnih “prospekata” poput Mudiaya, Fox tu brzinu i fizičke predispozicije sjajno koristi.

Moj Beli biseru…

Još jedna razočaravajuća sezona je bila iza Nemanje Bjelice u disfunkcionalnim Wolvesima. Thibs mu nikako nije davao prilike, jedino kada je zbog povreda u ekipi “morao” igrati. Beli je redovno isporučivao dobre igre kada je imao priliku. Tako mu je najbolje razdoblje u NBA (dosada) bilo kada je igrao zbog povrede Butlera. U tih nekoliko utakmica pokazao je kako pripada u NBA Ligu, no Thibs ga je kasnije nastavio ignorirati.

Odlazak je bilo jedino rješenje, a trebao je završiti u Sixersima na godinu dana. Činilo se kao da je dogovor pao, no Beli se u posljednji trenutak predomislio. Vagao je da ode u Europu, no pojavio se Divac koji mu je dao trogodišnji ugovor. Ispostavilo se da se Beli zbog svoje obitelji htio malo “smiriti” te potpisati duži ugovor. To je bio “kamen spoticanja” za Sixerse koji su nudili samo jednogodišnju suradnju.

Divcu se možda i zamjeralo što je dao veliki ugovor svom sunarodnjaku, no čim je sezona počela kritike su nestale. Beli je “glue-guy” Kingsa, a počeo je igrati najbolje u karijere. Pokazao je zašto je bio MVP Eurolige. Beli je allround učinkom zaludio navijače Kingsa, a uz to pogađa trojke kao na traci. Trenutno je na 15,6 poena, 6 skokova te 3 asista u prosjeku. Sezonu je počeo malo sporije (nakon prve kada je ubacio 18), no protiv Wizardsa se zagrijao. Ubacio im je 28 poena i bio nerješiva enigma za Čarobnjake.

U posljednje 4 utakmice Beli bilježi preko 20 poena u prosjeku i uz gore navedeni dvojac je najzaslužniji za ovih 5 zaredom Kingsa. Igra vrhunski košarku i sada ovaj ugovor koji je dobio od Divca ne izgleda nimalo “čudno”. Svi mi smo znali da Beli može ovako igrati, a sada je dokazao i svim ostalima.

Big Sacramento D

Kingsi su ove sezone ostvarili nevjerovatan skok u napadu. Trenutno su 4. ekipa u Ligi po prosječnom broju poena na utakmici, a nalaze se i u gornjem dijelu tablice po ofenzivnom ratingu. Igraju jednu od najbržih košarki u Ligi, a to je jedan od glavnih razloga ove eksplozije bekovskog para Fox-Hield. No, ogroman napredak su pokazali i u obrani. Iako se to možda i ne vidi na statistkima, Cauley Stein i rookie Bagley su uspostavili odličnu kontrolu reketa. Uz Bjelicu kao univerzalca i superbrzog Foxa ova obrana je u najmanju ruku respektabilna.

Prije nekoliko godina zamjeralo se Kingsima što su konstantno na draftu birali centre, iako su u ekipi imali Cousinsa. Jedan od njih je bio i Cauley-Stein, defenzivni specijalac s Kentuckya. Otkako je stigao u Ligu, ubilježio je odličan napredak što se tiče napadačke igre, no obrana mu je i dalje bolja strana igre. Uz njega odlično napreduje i rookie Bagley. Neki su se čudili što su Kingsi propustili Dončića, te drugim pickom uzeli Bagleya, no Marvin zasada pokazuje odlične igre.

Suprotno od Steina, Bagley je bio izuzetan napadač na Dukeu, no prve sezone u NBA glavni forte mu je obrana. Tijekom ovih nekoliko utakmica Bagley je “isforsirao” 16% više promašaja suparnika u reketu od prosjeka Lige.

Kingsi su dali nezadovoljnog Cousinsa i Omria Casspia za ukupno četvoricu igrača. Dobili su Buddy Hielda, Justina Jacksona, Frank Masona III i Harry Gilesa. Na prvu činilo se kao ludost, no sada se stvar malo kristalizira. Boogie je već napustio Pelikane, Casspi je bio samo prolaznik, a Kingsi su dobili 4 sjajna mlada igrača. Hield je najbolji strijelac ekipe, Jackson i Mason su dobri rotacijski igrači, a Giles je bio momak koji je svojevremeno bio rangiran kao najbolji u državi. Imao je tešku povredu koljena, no sada se polako vraća i Kingsi u njemu imaju potencijalnog Allstar igrača. Treba napomenuti da se još uvijek nije vratio ponajbolji igrač iz prošle sezone Bogdan Bogdanović. On bi se uskoro trebao opraviti, a onda će Kingsi biti još opasniji.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Impresionirali su me. Totalno su promijenili kulturu" - Ostatak Sveta
  2. Divac promijenio sudbinu Kraljeva - Ostatak Sveta
  3. Novi Westbrook i Durant - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*