FREE AGENCY: Lebron na Zapadu, Durant juri tiple, misterija oko Kawhija

Screenshot/Ostataksveta

8.jula

  • Ovo ljeto svjedočili smo pravoj izmjeni generacija u Spursima. Otišli su Parker i Anderson, a Leonard je na izlaznim vratima. Tako da je Pop morao ostaviti nekoga u ekipi. Gay je potpisao, a sada je i bivši Grobar Bertrans stavio paraf na novi ugovor. Potpisao je ugovor vrijedan 20 miliona $, razvučenih na 4 godine


  • Nije puno zvučnih imena ostalo slobodno na NBA tržnici. Tu su Isaiah Thomas koji sigurno napušta Lakerse, a do sada je dovođen u vezu sa Orldanom, Rodney Hood kojeg sigurno više ne žele gledati u Clevelandu, ali za njega ne postoji previše interesovanja. Jabari Parker iz Bucksa se dovodio u vezu sa Denverom, ali je priroda njegovih povreda još uvek velika nepoznanica. Nakon odlaska Brooka Lopeza Lakersi su otvorili prostor za dovođenje Clinta Capele, no pitanje je koliko mu žele ponuditi i na šta je mladi centar spreman pristati. Konačno, borbeni Marcus Smart nije zadovoljan tretmanom u Bostonu i sigurno će želeti iskoristiti priliku da ode.

 

  • Spursi su i službeno odbili izjednačiti ponudu Memphisa za Kylea Andersona od 37 milijuna za 4 godine pa će ovaj igrač promeniti klub.

  • Slično kao i prošlo ljeto, Melo je u drami. Prošli puta je to bilo s Knicksima, sada je s Thunderima. Odlučio je iskoristit svoju player opciju vrijednu preko 20 miliona $, a to je Thundere stavilo u situaciju da moraju platiti nevjerovatan porez. Tako da je dogovoren buyout. Sada je pitanje gdje bi mogao završiti. Zasada se spominju Lakersi i Rocketsi kao moguće destinacije. Kao favoriti su isplivali Lakersi, jer Melo želi igrati s prijateljem Lebronom, a isto tako posjeduje i kuću u Los Angelesu. Jedna od ovih ekipa će sigurno dobiti kvalitetnog scorera, jer Melo sigurno nije zaboravio zabijati preko noći. Samo je pitanje hoće li se prilagoditi ostatku ekipe.

 

7.jula

  • Izlet Brooka Lopeza u LA je završen. Nekada jedan od najboljih ofanzivnih centara lige, napustio je Lakerse i potpisao jednogodišni ugovor sa Bucksima:

  • Zaza Pachulia, pakleni momak koji je sa GSW osvojio dve uzastopne titule prvaka u NBA, preselio je na Istok, u tim koji je idelan za njegov imidž ‘čvrstog momka’. Njegov novi klub je Detroit Pistons:

  • Jedna od najvećih “drama” ovo ljeto je ono s Leonardom u glavnoj ulozi. Već neko vrijeme samo izviru informacije o očajnom odnosu između njega i Spursa. Sada je odlučio kako više ne želi u Lakerse, već u Clipperse kako ne bi bio u sjeni Lebrona Jamesa. No Leonard može birati koliko hoće, Spursi su ti koji imaju finalnu riječ. A zasada s njima nema pregovora. Spursi ne popuštaju niti milimetra od svojih zahtjeva i čini se da su spremni imati Leonarda još godinu dana u ekipi, makar on bio nezadovoljan. On je na trade blocku, no dok je dođe zadovoljavajuća ponuda, Leonard ne ide niđe…

 

  • Timofej Mozgov nije se dugo zadržao u Hornetsima, a u trejdu koji je obuhvatio čak tri tima on je prešao u Magic, Horetsi su dobili Biyomba, dok su Bullsi dobili Stona. Ovim je definitivno jasno da Nikola Vučević u paru sa Mo babmbom ostaje prva centarska opcija u Magicu:

  • Sunsi su potpisali svoju budućnost. Sa Devinom Bookerom potpisan je jedan od najvećih ugovora u istoriji franšize. Za 5 godina mladi bek inkasiraće 158 miliona dolara:

  • Sada je izvanično. Kevin Durant ostaje ‘ratnik’, čime ovu franšizu čini najizglednijim favoritom za osvajanje prstena u narednoj sezoni:

  • Neki dan je dogovoreno, a danas je finalizirano. Dwight Howard je i službeno postao novi član Wizardsa. Dogovorio je otkup ugovora s Netsimaa, te je potpisao dvogodišnji ugovor sa Čarobnjacima vrijedan 11 miliona$

 

  • Nurk je dao veliki popust Blazersima i potpisao novi ugovor

Nurkić potpisao s Blazersima!

  • Kao što je i neki dan najavljeno, Divac je zapeo da nađe novog beka. Sacramentko Kingsi su ponudili Zachu Lavineu novi ugovor. Za 4 godine ponudili su mu 80 miliona$, ali Bullsi iskoristili svoje pravo da izjednače ponudu i ostave Lavinea u svojoj ekipi. Videćemo u naredna dva dana šta će se desiti sa ovim vrsnim bekom koji se tek oporavio od ozbiljne povrede.

 

6. jula

  • Tony Parker nije više član Spursa. On se pridružio Kembi Walkeru i Hornetsima na NBA Istoku:

  • Kako javljaju insajderi, Carmelo Anthony i OKC će se ipak razići ovoga leta. Glavni problem je činjenica da su Thunderi debelo premašili dozvoljeni cap i da bi mogli papreno da plate tu cenu kroz ‘poreze na luksuz’. U celoj to priči Melov ugovor od skoro 28 miliona za narednu sezonu je veliki kamen oko vrata za ovaj klub:

 

  • Švicarac Clint Capela je eksplodirao ove sezone. Igrajući uz Hardena i Paula podebljao je gotovo sve svoje brojke. On je sada ograničeni slobodni igrač, a čak se u nekim kontekstima spominjao i max ugovor za njega. No, prema zadnjim informacijama, Capela nikako nije zadovoljan s ponudama, te razmatra odigrati još jednu sezonu za kvalifikacijsku ratu, a onda nakon toga biti neograničeni slobodni igrač.

 

  • Nedavno su Kelti prihvatili kvalifikacijsku ponudu za Marcusa Smarta, što znači da mogu mečirati svaku ponudu za njega. Tada se činilo kako “Pametni” sigurno ostaje, no do danas Kelti se uopće nisu javili Marcusu. Nikakva ponuda nije upućena na njegovu adresu, a Smart je ogorčen zbog toga. On obožava Kelte i želi igrati u ovoj ekipi, no zasada od Aingea ni traga ni glasa. Čini se da čekaju da mu netko drugi ponudi ugovor, pa da mečiraju ukoliko im se isplati, no sa igračem kao što je Smart ne treba kalkulirati.

 

  • Lakersi žele zvezdu, ali ne po svaku cenu. Situacija sa Kawhijem je komplikovana, jer Spursi mnogo traže, a činjenica je da narednog leta mogu da ga dovedu za džabe. Klub iz LA se okreće novih igračima, a prema informacijama koje stižu iz NBA, uključujući i samog igrač (njegov Tweet), vrlo lako bi u duetu sa Lebronom mogli gledati – Damiana Lillarda:

5.jula

  • Sjajna vijest za sve nas. Nemanja Bjelica je pronašao novu ekipu. I to je došao u ekipu koja izuzetno cijeni igrače s ovih prostora.Beli je potpisao ugovor s Sixersima, te se priključuje Procesu. Tamo će ga čekati naš Dario Šarić, dok je Beli došao kao zamjena za Ilyasovu koji je bio jako važan igrač s klupe. Tako da bi i Beli trebao dobiti svoju šansu u ovoj ekipi. Potpisao je ugovor na godinu dana.

 

  • Igrač od kojeg mnogo očekujemo iduće sezone je Isaiah Thomas. To je za njega biti ili ne biti sezona. Oporavio se od neugodne povrede, i sada mora pokazati da je to iza njega i da može vratiti formu iz Celticsa. Lakersi ga vrlo vjerovatno neće potpisati, a kao najizglednija opcija spominje se Orlando Magic. Pregovaraju već nekoliko dana oko ugovora, a vrlo vjerovatno će potpisati na kraće vrijeme, dok financijski detalji još uvijek nisu vani.

 

  • Veteranska pomoć u NBA Ligi je uvijek dobrodošla. Pogotovo kada je to pomoć od bivšeg NBA prvaka i MVP-a Finala. Zbog toga vlada dosta veliki interes za Tony Parkera, iako je njegovo najbolje vrijeme prošlo. Parker još uvijek čeka da vidi što će biti sa Spursima, u kojem će pravcu krenuti, a za to vrijeme lista zainteresiranih franšiza je sve veća i veća. Nekoliko ekipa ga želi vidjeti u svojim redovima, a zasada su najkonkretniji Hornetsi i Nuggetsi. Nuggetsi razmatraju ponuditi Parkeru veteranski minimum. Bio bi sjajan dodatak kao back-up play i  mentor mladim igračim Denvera.

 

 

  • Posljednjih nekoliko godina Kingsi su se putem drafta osigurali na visokim pozicijama. Imaju pregršt opcija, a najnovija Bagley, je zasada solidan Ljetnoj Ligi. Tako da je Divac sada odlučio pojačati vanjsku liniju. Iako ima našeg Bogdana, Divac i Kingsi su jako zainteresirani za beka Bullsa Zacha Lavinea. Lavine je ograničeni slobodni igrač, a Kingsi razmišljaju da mu ponude max ugovor.

 

4. jula

  • Više ništa nije nemoguće. Poslednje informacije pokazuju kako je član šampionskog trojca iz Miamia, Crhis Bosh, gde je igrao zajedno sa Wadeom i Lebronom spreman za povratak na teren. A gde bi drugo nego kod Lebrona, u Lakerse. No, ima jedna ceka. Čak i da je potpuno zdrav, Bosh ima ogroman ugovor sa Heatom, i teško da bi bilo koji klub preuzeo na sebe plaćanje tolike sume novca. No, informacije kažu da je on spreman igrati i na veteranskom miminumu. Sa druge strane, mogi ljubitelji i fanovi Lakersa razmišljaju kako bi se iz penzije, makar na jednu sezonu mogao vratiti Kobe Bryant. Šta je 40 godina za momka koji i dalje u malom prstu drži košarku, a ljubav prema klubu dokazivao je toliko puta. Priznajte, bilo bi sjajno! Kobe ne igra već dve sezone, a u toj poslednjoj postizao je skoro 17 poena u katastrofalnom timu Lakersa. Sa Lebronom bi bilo lakše, a bio bi to i sjajan marketinški potez.

  • Sunsi su odlučili ići All-in za Bookera. Potpisali su s njim novi ugovor koji će ga 5 godina vezati za franšizu iz Arizone. Ukupno će zaraditi 158 miliona $. Ovo je sjajan potez Sunsa, vezali su jednog od najboljih bekova Lige na dugoročni ugovor. Uz sve potencijale koje imaju, Sunsi će sigurno biti ozbiljna playoff ekipa idućih sezona

 

  • Thunderi su nakon PG-a potpisali još jedno staro ime. Back up play Ray Felton je potpisao na godinu dana, a tim potpisom Thunderi su postali najskuplja ekipa u povijesti NBA Lige. Ray ih je koštao čak 300 miliona $. Naime, prešli su cap, tako da s porezom platna lista Thundera je ogromnih 300 milona $

 

  • Spursi su navodno spremni da puste Kawhi Leonarda u Lakerse, ali za to klub iz LA mora da plati visoku cenu, i da na sebe preuzme veliki rizik. Naime, Spursi u zamenu za Kawhija traže dva najperspektivnija igrača kluba iz LA – Brandona Ingrama (21) kao i Kylea Kuzmu (23), uz Josha Harta, kao i dva picka prve runde na predstojećim draftovima.

3. jul

  • Jedan od najstandardnijih i najiskusnijih igrača Nuggetsa, Wilson Chandler, potpisao je za 76erse. Nuggetsi su ovim izgubili vrlo važnog igrača, ali su otvorili prostor za novi ugovor Bartona, kao i dovođenje eventualno još nekog pojačanja:

  • Ništa od Warriorsa, a bogami ni od Lakersa. Dwight Howard je odlučio potpisati za Čarobnjake iz glavnog grada. Wizardsi su odlaskom Gortata imali upražnjenu centarsku poziciju i efektno su je riješili dovođenjem Howarda. Ugovor je potpisan na godinu dana, a financijski detalji će uskoro izaći, no vrlo vjerovatno se radi o veteranskom minimumu

 

  • Vreme je za šalu, a korisnici društvenih mreža iskoristile su ovu pompu oko Cousinsa da najave jedan nemogući transfer:

  • Na paodiju nije ostao imun ni profil najpoznatijeg insajder u NBA:

  • Nakon potpisivanja Cousinsa za Golden State, možemo videti različite komentare na društvenim mrežama. Od toga da su obesmislili ligu, do toga da su dobili ‘mačka u vreći’ jer Cousins je povređen i verovatno neće igrati u ovoj kalendarskoj godini, zatim je sporan njegov preki karakter, a treće – to za Warriorse nije dugoročno već jednogodišnje rešenje. Lakersi već imaju spreman odgovor, a on se zove – Dwight Howard! nekadašnji Laker, koji je i dalje u sjajnoj formi, mogao bi se vrlo lako uklopiti u ovu priču. Druga opcija je centar Rocketsa, Clint Capela pred kojim je potpisivanje dugoročnog i unosnijeg ugovora.Navodno, Lejkersi ozbiljno razmišljaju o ovoj opciji i zasad samo opipavaju puls i proveravaju teren. Howar bi pre toga morao prvo da reši situaciju sa ugovorom u Brooklynu, čiji je trenutno igrač pošto je nedavno trejdovan iz Šarlota za Timofeja Mozgova, dva buduća pika druge runde i nešto novca. Ukoliko bi prihvatio sporazumni rastanak, u Los Anđelesu bi ga sačekao jednogodišnji ugovor koji je on spreman da prihvati.

  • Još jedno atomsko pojačanje za GSW pokrenulo je Lavinu pitanja – ima li ovako nešto smisla? Ima li kraja tome. Nema, čini se prema najnovijoj montaži Getty Imagesa, i komentara koji je uz nju postao na Twitteru Enes Kanter:

  • Dolaskom Lebrona znalo se da će Lakersi morati nekoga i otpustiti. Pogotovo sada kada idu po još jednu superzvijezdu. Ovaj puta u Lakersima nije bilo mjesta za Juliusa Randlea. Odigrao je odličnu prošlu sezonu, no to nije bilo dovoljno i Lakersi su se odrekli njegovih prava. Tako je Randle bio slobodan potpisati za bilo koga, a odlučio se za Pelicanse. Ide “praviti društvo” Davisu, a potpisao je na dvije godine, za koje će dobiti 18 miloona $

 

  • JOŠ JEDNA BOMBA! I odveć jaki Warriorsi biće još jači u novoj sezoni! Stvorili su atomsku petorku jer za njih je jednogodišnji ugovor potpisao DeMarcus Cousins vredan 5.4 miliona dolara. Tako je jedan od najvećih kritičara prelaska Kevina Duranta u Warriorse, odlučio i sam doći do prsten za ‘manje pare’:

2.jul

    • Lavovski posao su danas odradili Lakersi. Nakon što su doveli Kralja i potpisali mu sjajnu veteransku pomoć, sada je stigao i General. Rajon Rondo je postao novi igrač Lakersa. Ugovor s Pelikanima mu je istekao, a Lakersi su mu ponudili 9 miliona za jednu godinu. Nekadašnji rivali s Istoka sada igraju u istom timu. Znači li ovo da je i Cousins blizu potpisa?

  • Minesota Timbervulfsi više ne računaju na Nemanju Bjelicu. Klub je povukao tzv. “kvalifikujuću” ponudu za Belog, čime on postaje neograničeno slobodan agent. Time Wolvsi više neće biti u situaciji da izjednače ponudu neke druge ekipe.

    U tri sezone, nakon dolaska iz Fenerbahčea, Bjelica je odigrao 192 meča za Minnesotu, a prošle sezone je za 20.5 minuta po meču prosečno beležio 6.8 poena, 4.1 skok i 1.3 asistencije.

  • Jedan od najvećih pogodaka prošle sezona za Phillu je bio potpis JJ Redicka. Doveli su ga na godinu dana, a ponajbolji šuter Lige je odigrao odličnu sezonu. Sjajno se uklopio u sistem Sixersa i bio njihov ponajbolji igrač. Iz tog razloga odlučili su produžiti suradnju na još godinu dana. Ovaj puta Redick će dobiti između 12 i 13 miliona $.

  • Nakon potpisa Lebrona svi žele u Lakerse. Potpisali su već Stephensona, McGee, a i Pope se vratio na još godinu dana. Bez ugovora su trenutno Isaiah Thomas i Julius Randle, a prema svemu sudeći Lakersi neće ponuditi ugovor Thomasu. Randle se još uvijek nada da će ostati, izjavio je kako želi čuti ponudu Lakersa. Svi žele ostati kada je stigao Kralj…
  • Lakersi su odradili najveći bombu playoffa i doveli Lebrona, no tu ne misle stati. Već neko vrijeme glavna meta im je Kawhi Leonard kojeg silno žele upariti s Kraljem. No, Spursi su se zasada pokazali kao tvrd orah i ne pušta svoju zvijezdu. Ali i Lakersi tu imaju svoje prste. Čelništvo Spursa je objavilo kako je svaka ponuda Lakersa bila sve gora i gora, te da sada čak razmišljaju i da zatvore pregovore. Iako je i sam Leonard izjavio kako bi najviše želio u Lakerse, zasada nisu dali dovoljno dobru ponudu, a Spursi sigurno neće pristati na bilo što.

 

  • Pelicansi imaju novog playmakera. Donedavni igrač Phoenix Sunsa, Elfrid Payton postao je novo pojačanje Pelikana. Ovo je povratak kući za Paytona, jer je on rodom iz Lousiane, a dogovorili su jednogodišnju suradnju. Iako su potpisali Paytona, Pelikani se nadaju da će uspjeti zadržati i Ronda koji je također slobodni igrač. Rondo bi bio idealan mentor Paytonu, te bi mu sigurno pomogao u prilagodbi na novi klub.

 

  • Mario Hezonja je potpisao 1-godišnji ugovor sa New York Knicksima, vredan 6.5 miliona dolara. Ono što se pominjalo od kraja regularnog dela prošle sezone je postala realnost. Mariu želimo veću minutažu i mnogo više timskog uspeha sa timom iz velike jabuke.

 

  • GOTOVO JE! Imamo najveći potpis ovo ljeto. Dugo se najavljivalo, a danas smo potvrdili. Lebron James će postati novi igrač Los Angeles Lakersa! Lebron je potpisao 4-godišnji ugovor vrijedan 154 miliona $. Do jučer se činilo kako i Sixersi i Cavsi imaju šanse, no Lakersi su pomeli konkurenciju i sada čekamo razvoj situacije s PG-om i Cawhi Leonardom. Uz ebrona u Lakerse stigli su i Lance Stephenson iz Pacersa, Lebronov ‘stari znanac’ kao i dosadašnji centar Warriorsa Javale McGee.

 


 1.jul

  • Phila radi na više frontova. I dok Lebronovi agenti najavljuju sastanak sa čelnicima ove franšize i razgovore oko njegovog dolaska, vodi se bitka i za Kawhi Leonarda. Kako su u 76ersima istakli tri igrača koji ni pod razno neće napuštati Process su Simmons, Embiid i Markele Futz:

  • Tek što su počeli da slažu ekipu za novu sezonu, i za budućnost, Sunsi se suočavaju sa ozbiljnim problemom – nezadovoljstvom svoje prve zvezde. Naime, Devin Booker, nije zadovoljan činjenicom da su Sunsi otpustili Tylera Ulisa. “Mislim da je to nepoštovanje,” rekao je Booker:

  • Ersan Ilyasova, 31-godišnji košarkaš koji igra na poziciji krila i krilnog centra, po treći put u karijeri nosiće dres Bucksa.  Kako je preneo ESPN, iskusni turski košarkaš je dogovorio detalje trogodišnje saradnje vredne 21 milion dolara. Krilni centar je u prethodnoj sezoni odigrao 46 utakmica za Atlantu kao starter i na njima je beležio 10.9 poena i 5.5 skokova. Krajem februara potpisao je ugovor sa Philom i na 23 mečeva je beležio 10.8 poena, 6.7 skokova i 1.7 asistencija. Na 10 susreta u plej ofu je beležio 9.3 poena, 7.6 uhvaćenih lopti i 1.3 asistencija. Ilyasova je dres Milwaukeea  nosio u periodu od 2005. do 2007. godine, a potom od 2009. do 2015. godine.

  • Nakon što su osigurali budućnost potpisavši Jokića na 5 godina, i nakon što su za sledeći sezonu zadržali all around igrača Bartona, Nuggetsi su krenuli ozbiljno. A to ozbiljno se zove Lebron James. ‘Kralj’ se i ranije dovodio u vezu sa klubom iz Colorada ali to su bile samo neproverene vesti, ali sada je priča dobila i ‘pokriće’:

  • Prvi neuspjeh je iza Lakersa. PG je odlučio ostati u Oklahomi. No, Lakersi se već okreću drugim “metama”. Pregovori oko Leonarda još uvijek traju, Lebron je viđen u Los Angelesu, tako da vrlo vjerovatno pregovaraju i snjim, a posljednji igrač kojeg ciljaju je Demarcus Cousins. Ponuditi će mu max ugovor, no na najviše 2 godine. Pelicansi će se također sastati s Demarcusom, tako da Boogie vrlo vjerovatno odlučivati između ove dvije ekipe.

 

  • Kevin Durant je još jednom izašao u susret Warriorsima. Napravio je istu stvar kao i prošle godine, potpisao je 1+1 ugovor, no ovaj puta se radi o max-u. Za te dvije godine (naravno ukoliko iskoristi player opciju za drugu) Durant će inkasirati 61,5 milion $

 

  • U sjeni svih događanja s Leonardom, Spursi su odlučili pojačati klupu. Prvo ime koje je potpisalo je povratnik Marco Bellineli. Talijanski šuter se vratio u Spurse, a sada je potpisao ugovor na dvije godine vrijedan 12 miliona $. Osim Bellinelia za Spurse je ponovo potpisao i Rudy Gay. Nedavno je  odbio svoju player opciju sa Spursima i činilo se kako će pronaći novi klub, no Spursi su ga uspjeli zadržati. Gay je potpisao na godinu dana, a ugovor je vrijedan 10 miliona $

 

  • Bivši najbolji obrambeni igrač Lige Dwight Howard je nedavno tradean u Netse. Oni su odlučili kako ga neće zadržati, te su otkupili ugovor. Sada je Howard slobodan u izboru novog kluba, a prema najavama trenutno je najbliži aktualnim prvacima Warriorsma.

 

  • Nakon potpisa Jokića primarni zadatak Nuggetsa je zadržavanje Willa Bartona. U tome su i uspjeli. Ponudili su mu ugovor odmah nakon početka prijelaznog roka, te su ga potpisali na 4 godine. Ugovor je vrijedan 54 miliona $. Nakon što su potpisali svoje slobodne igrače, Nuggetsi idu pokušati isposlovati razmjene za Farieda, Plumleea i Chandlera.

 

  • Nagađalo se poslije playoffa, a sada su Wolvesi odlučili ostaviti Derricka Rosea. Thibs i Rose će tako nastaviti svoju suradnju, a bivši MVP je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 2,1 milion $

 

  • Ovaj puta dogovor je prošao. Mavsi i Deandre Jordan su dogovorili jednogodišnju suradnju. Prije nekoliko godina su također bili u dogovorima, no u posljednji tren Jordan je odlučio ostati u Clippersima. Sada su ga Mavsi uspjeli nagovoriti da prijeđe, a za to će dobiti 24,1 milion $

  • Kao i što smo nedavno pisali Jokić je dobio novi ugovor od Nuggetsa. Detalji su već izašli, samo je bilo pitanje vremena, tj kada će početi prijelazni rok. Tako da je sada i službeno – Jokić je najplaćeniji srpski sportaš u povijesti.

 

  • Ostali su bez Arize, no prema očekivanjima Chris Paul je potpisao novi ugovor. Slično kao i PG, CP3 je dobio max ugovor na 4 godine, vrijedan 160 miliona$. Ovo je bilo očekivano, Paul je već izjavio kako samo čeka da krene prijelazni rok, da ovjere suradnju. Sada će s Hardenom probati još jednom srušiti Warriorse, samo se nadamo se će ovaj puta ostati zdrav.

 

  • Houston Rocketsi su ostali bez jako bitnog igrača. Trevor Ariza je odlučio promijeniti klub, te je potpisao jednogodišnji ugovor sa Sunsima. Oni su u potrazi za veteranima, a Ariza je tu da pomogne Jacksonu i Bridgesu s prilagodbom na NBA. Uz to još je i kvalitetan igrač, te će  sigurno pomoći i na terenu. Za tu jednu godinu Ariza će dobiti 15 miliona $

 

  • Prvi dan prijelaznog roka i odmah bomba. PG ostaje u Oklahomi.

“Ovdje sam da ostanem”

30. juli

    • Za razliku od većina igrača s player opcijom ove sezone, Enes Kanter je odlučio da će ju iskoristiti. Bilo je sitnog nećkanja, no Kanter je već izjavio kako mu je dobro u Knicksima. Prihvatio je još godinu dana ugovora, a Knicksi će to platiti 18,6 miliona $.

 

  • Nastavlja se niz odlazaka iz Clippersa. I posljednji član njihove “zlatne” generacije, Deandre Jordan vrlo vjerovatno napušta Los Angeles. Deandre je objavio kako neće iskorisitit svoju player opciju u ugovoru, te će tako postati neograničeni slobodni igrač. Kao i prije nekoliko godina, postoji interes Mavsa koji su mu već “oprostili” fijasko od koju godinu.

29. juli

Kako piše FB stranica Boston Cetics Hrvatska, kao što je i bilo očekivano, Celticsi su dali ponudu Marcusu Smartu i sada je on u statusu zaštićenog slobodnog igrača. Počevši od 1.7., Smart ima tri opcije:

  • Može se dogovoriti sa Celticsima da mu odmah daju novi ugovor.
  • Može prihvatiti ponudu od neke druge momčadi, nakon čega Celticsi imaju tri dana da ju izjednače ako žele i zadrže ga po toj cijeni.
  • Može prihvatiti ovu unaprijed određenu ponudu od 6 milijuna dolara i na kraju sljedeće sezone postati nezaštićeni slobodni igrač.

Najrealniji scenarij je drugi, sada samo ostaje pitanje koliko je neka druga momčad spremna dati za njega i do kojeg je iznosa Ainge spreman izjednačiti ponudu.

Zamisliti dva najbolja košarkaša današnjica u najpopularnijoj franšizi u istoriji NBA, pod komandnom palicom još jedne NBA legende. Sve je moguće kada su u pitanju LA Lakersi, a prema nekim informacijama, Lebron James koji se već duže vreme povezuje sa Lakersima sada je u priču uključio i dvostrukog MVP finala, Kevina Duranta da mu se pridruži sledeće sezone u ovom timu. Kombinacija zvuči sjajno, ali i poprilično realno.

28.juli

    • Dugo se pričalo kako sigurno ostaje, što je i on sam izjavio, no prema posljednim informacijama Paul George napušta Thundere. PG ima player opciju u ugovoru za iduću sezonu, a sada je izvjestio Thundere kako ju neće aktivirati već postaje slobodan igrač. PG će postati neograničeni slobodni igrač što znači da može potpisati za bilo koji klub. Još uvijek se ne zna gdje bi mogao ići, a PG će objaviti to na ESPN-u u trodijelnoj emisiji.

 

  • Portland TrailBlazersi su se odlučili na jedini logični korak što se tiče našeg centra. Odlučili su poslati kvalifikacijsku ponudu Nurkiću, što znači da sada mogu mečirati svaku ponudu koji dobiju za njega. Tako da, osim u slučaju neke nemoralne ponude Nurk bi trebao potpisati novi ugovor s Blazersima i ostati u Portlandu. Blazersi su se lomili oko toga hoće li produžiti ugovor našem centru, no kako će jako teško naći centra takvih kvaliteta na tržištu i to za manje novaca od max ugovora, odlučili su se da ga zadrže.

 

21. jun

  • Nedugo nakon što je stigao u Netse, Dwight Howard će opet promijeniti ekipu. Netsi su tradeali za njega kako bi se riješili Mozgova, a sada su i Howardu dali odriješene ruke da traži novi klub. Howard je dogovorio otkup ugovora, te će sada biti potpuno slobodan u traženju nove ekipe. Zasada se spominju Cavsi i Warriorsi kao moguća destinacija za nekada najboljeg centra Lige.

 

  • Mediji javljaju kako je za trejd spreman još jedan veliki momak, centar Wizardsa Marcin Gortat. Snažni centar koji ima još godinu dana garantovanog ugovora na 13.5 miliona dolar mogao bi promeniti sredinu već ove večeri, a destinacija su – Dallas Mavericsi.

Isti klub, Dallas, bi u svojim redovima rado video još jednog snažnog momka, beka Celticsa Marcusa Smarta.

20. jun

  • Rebuilding je nužda za tim Michaela Jordana, Charlote Hornetse. Već smo pisali o tome kako za prvu zvezdu ovoga tima – Kembu Walkera – postoji interesovanja viceprvaka iz Clevelanda. Kemba je na vrlo povoljnom ugovoru i uskoro očekuje da mu se ponudi maks, što bi moglo dosta limitirati i ovako osrednji tim. Za njih je stoga najrealnija opcija da ga trejdaju.

>>> Cleveland juri Kembu

  • No pomalo šokantno je danas odjeknula vest da su Hornetsi spremni da trejdaju još uvek veliku NBA zvezdu – Dwighta Howarda, koji bi pojačao Brooklyn Netse, a u suprotnom smeru bi krenuo – Timofej Mozgov koji se i nije naigrao mnogo u prošloj sezoni. Uz Mozgova koji i dalje ima visoki ugovor (16 miliona) stižu i dva picka druge runde drafta. Howardova plata za narednu sezonu je 23 miliona!
  • Howard je imao odličnu sezonu – sa 16.6 poena, 12.5 skokova i 1.6 blokova po utakmici, najbolju u poslednjetri sezone u kojoj je promenio tri kluba – Rocketse, Hawkse i Hornetse.

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Sprema se ludo ljeto - Ostatak Sveta
  2. "Pametni" postaje Kralj? - Ostatak Sveta
  3. FREE AGENCY: "Pametni" postaje Kralj? - Ostatak Sveta
  4. FREE AGENCY: Vukovi razbijaju čopor, NBA maratonac napušta Blazerse - Ostatak Sveta
  5. Pregled ljeta: Novi Kralj Los Angelesa, Butler ostaje Vuk, Leonard napokon u novom klubu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*