Evropa nema novog Dončića. Ima Bitadzea

Euroleague

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Devetnaestogodišnji Gruzijac Goga Bitadze je ličnost za koga u ovom trenutku navija cela Evropa! Ne pamtim kada je neko sa toliko malo godina imao tako silovit debi u Evroligi. Dosad je u dresu Budućnosti odigrao dve utakmice, i imao ukupan indeks 53! Na prvoj, protiv Bajerna, ubacio je 17 poena i dodao 7 skokova za indeks 22. Ali – to je bio tek njegov debi u ovom takmičenju. Već nedelju dana kasnije, tačnije u četvrtak, u Milanu je protiv Armanija ostvario indeks 31. Imao je 23 poena i 8 skokova.

Bitadze čini da košarkaška Evropa nekako preboli odlazak super-talentovanog Luke Dončića, koji je obeležio prethodne godine u Evroligi, kao i u nacionalnim prvenstvima. Takav talenat se rađa jednom u deset-dvadeset godina. Luka je u sezoni 2017-18 bio ubedljivi MVP Evrolige sa samo 19 godina. Sada mu se divi Amerika, a na Starom kontinentu ostala je ogromna praznina njegovim odlaskom. Od tinejdžera (košarkaša ispod 20 godina) nema na vidiku nikog živog – osim Bitadzea.

 Ako je indeks uspešnosti neko merilo, a moramo ga uzeti kao da jeste jer boljeg nemamo, onda je prava tuga tražiti tinejdžere u Evroligi. Prvi, najbolji od svih kojima godine počinju cifrom 1, jeste Rokas Jakubaitis iz Žalgirisa. On je trenutno na… 197. mestu! Odigrao je tri utakmice dosad, prosečan indeks mu je – 1,7. Inače, na prvom mestu trenutno je centar Fenerbahčea, naš dobar poznanik Jan Veseli, sa prosekom 21,8.

Ništa bolja nije ni sutuacija u Evrokupu. Tu je najbolje plasirani tinejdžer tek na 164. mestu. Radi se o sedamnaestogodišnjem Teu Maledonu iz Asvela, o kome je Koš magazin već pisao u nekoliko navrata. Dva mesta iza Maledona je osamnaestogodišnji Dejvidas Siridis iz Ritasa, ovonedeljnog protivnika Partizana (igrao na toj utakmici 14 minuta, postigao 9 poena).

Očigledno da važnost takmičenja ne dozvoljava trenerima eksperimentisanje sa talentovanim klincima. Neko treba da bude zaista super-talentovan, poput Dončića, pa da mu trener, poput Pabla Lasa, ukaže poverenje. I to u Realu.

Ali ako neko misli da je u slabijim ligama, na primer ABA, situacija za tinejdžere povoljnija – vara se. I ABA liga, kao i njene velike evropske sestre, ima preciznu statistiku, koja beleži da je na 3. mestu po indeksu uspešnosti već pomenuti Goga Bitadze. Prosek mu je 23,15, ali se pretpostavlja da će mu do kraja prvenstva pasti jer je prešao u Budućnost gde će imati ako ne manju minutažu, ono sigurno manje lopti i akcija za njega nego u Megi. Prvi sledeći tinejdžer na MVP listi ABA lige je Dalibor Ilić iz Igokee. Momak ima 18 godina, prosečan indeks mu je 7,31, a to je dovoljno za… 69. mesto.

Primetno je da na svim ovim listama nema nijednog tinejdžera iz Srbije. Nažalost, odavno je prošlo vreme kad su najtalentovaniji tinejdžeri sa ovih prostora igrali čak u A reprezentaciji one nekadašnje Jugoslavije. Poput Vlade Divca, koji je sa 18 godina igrao na Svetskom prvenstvu 1986. u reprezentaciji koju je vodio Krešimir Ćosić.

Najzad, Evroliga svake godine dodeljuje tradicionalnu nagradu Zvezda u usponu, namenjenu najboljem mladom košarkašu u tom takmičenju. Mada sam se u ovom tekstu bavio isključivo tinejdžerima, da pomenem ko su mladi igrači koji su apostrofirani kao kandidati za ovu nagradu pre početka ovogodišnje sezone Evrolige: Georgijos Papajanis (Panatinaikos, 21 godina), Laurinas Birutis (Žalgiris, 21), Jovel Zosman (Makabi, 20), Petar Popović (Budućnost, 22), Santi Justa (Real Madrid, 21), Aleks Font (Barselona, 20), Tadas Sedekerskis (Baskonija, 20), Deni Avdija (Makabi, 17) i Aleksa Ilić (Budućnost, 22). Za cenjeno priznanje Zvezda u usponu konkurišu svi igrači rođeni pre 1. jula 1996. Prvi pobednik bio je Erazem Lorbek (2005). Tri igrača po dva puta su osvajali ovaj trofej: Nikola Mirotić, Bogdan Bogdanović i Luka Dončić. Ostali slavodobitnici bili su: Andrea Barnjani, Rudi Fernandez, Danilo Galinari, Novica Veličković, Riki Rubio, Kostas Papanikolau i Aleks Abrines.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*