Dikembe i prijatelji

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Tibor Sekulić

Dikembe Mutombo započeo je svoju NBA karijeru u Denveru, nakon pet godina se preselio u Atlantu, a posle pet sezona tamo i nekoliko godina lutanja u NBA, skrasio se u Houstonu gdje je i završio karijeru 2009. Bila je to plodna karijera, visoki i jaki centar iz Konga bio je osmerostruki All Star, jednom izabran u drugu petorku lige, dvaput u treću, četiri puta najbolji obrambeni igrač lige (dvije uzastopno), tri puta u najboljoj obrambenoj petorci, isto toliko u drugoj najboljoj. Uz to, u prvoj petorci novaka, dvaput uzastopno najbolji skakač lige, triput uzastopno najbolji bloker.

I zaista, ovaj zadnji podatak, o blokadama, nekako je zasjenio sve ostale i većini strši kao podatak vezan uz najboljeg blokera lige svih vremena. Službeno, najbolji svih vremena u NBA je Olajuwon, a Mutombo je odmah iza njega, no zbog veće raskoši afričkog mu prijatelja, nekako smo više skloni blokade vezivati uz Mutombovo ime. No, bilo je u povijesti lige i drugih majstora blokada, zaslužuju da ih se ukratko spomene.

Kao i ukradene lopte, blokade se u NBA statistički obrađuju tek od sezone 73\74, no možemo mirno reći, uz površnu provjeru, barem tri su velika blokera prije tog vremena: Mikan, Russell i Chamberlain. Blokade se, logički, vežu uz centre i teška krila, no primjer Wadea, koji je kao bek šuter, ujedno najniži igrač u povijesti a da  je uspio sakupiti sto blokada u jednoj sezoni, govori da to nije samo njihova ekskluziva. Spomenuti Russell je bio poznat kao bloker, čije su blokade bile početak ubojite kontre Celticsa jer, kao i ukradena lopta, i blokada često dovodi do laganog koša u kontri.

Blokovi s leđa su jedan pojam, usavršavan zadnjih desetak godina, a odnose se na blokere, koji sustignu igrača u prodoru, obično pod košem, i izvan njihovog vidnog polja, blokiraju šut tik prije laganog polaganja. Najpoznatiji primjeri takvih blokada su Princeova blokada na Milleru, pri kraju bitne playoff utakmice između Detroita i Indiane 2004, a od gro takvih blokada LeBrona Jamesa, najpoznatija je ona na Igoudali, kada ga je zalijepio pred kraj jedne od finalnih utakmica između Clevelanda i Golden Statea 2016. Blokada znana i kao The Block.

Čuveni “The Block” Lebrona Džejmsa na Igudali

Sada malo o rekordima:

– Elmore Smith ima najviše blokada na jednoj utakmici, stao je na 17.

– Mark Eaton ima najbolji postotak blokada u jednoj sezoni (5,56), a isti igrač drži i najbolji prosjek blokada u karijeri s 3,50.

– Dwight Howard ima najviše blokada u utakmici NBA finala, podijelio ih je 9.

– Andrew Bynum, Hakeem Olajuwon i Mark Eaton drže playoff rekorde u blokadama, svaki po 10, što vodi do zaključka da, kao i s ukradenim loptama, i s blokadama se osjeti ta konzervativnost obrambenih igrača koji se više oslanjaju na reakciju, a ne na obrambenu aktivnost, rizik koji bi mogao poremetiti obrambene sheme.

Neki od poznatih blokera, uz gore navedene, još su i Jabbar, Duncan, Robinson, Ewing, a od aktivnih Pau Gasol, DeAndre Jordan, Chandler i nedavno umirovljeni Nowitzki. Od igrača s ovih prostora, u blokadama svakako odskače Divac, a uz spomenute Europljane osebujni i svestrani Rus Kiriljenko. Jabbar, Camby i Eaton imaju najviše nagrada za blokade u jednoj sezoni, svaki je stao na četiri nagrade. Višestruko nagradjivani u toj domeni su i Davis, Johnson, Mutombo, Olajuwon, Ratliff, Bol, Howard, Ibaka i Mourning.

Od pocetka statističkog praćenja, 44 različita igrača su napravila deset i više blokada na jednoj utakmici, ostvarivši taj doseg 159 puta. Mark Eaton je 19 puta imao 10 i više blokada, najviše od svih, Manute Bol ga prati u stopu s 18.

Zaključno, Dikembe i prijatelji su nam utjerali strah u kosti svojim blokadama. To je njihov cilj, posebno centrima koji pamte koji je igrač zakucao preko njih, kao što Mutombo pamti rijetke letove Jordana preko njega- Ili kao što Shaq pamti prerijetke letove preko njega, itd.

Uz zračne bitke, prepucavanja i blokade i zakucavanja između Jordana i Mutomba, ja osobno pamtim jednu bitnu blokadu Stojka Vrankovića, u zadnjim sekundama finala Eurolige 90-ih godina, kada je Stojkov suigrač Dominique Wilkins skakao kao malo dijete od sreće u zrak onim svojim ogromnim odrazom. Shvaćam strah, a pamtim sreću koje nam u miješanju tih osjećaja blokadama, bananama, južnim voćem, rampama, siju Dikembe i prijatelji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*