Prvi u selu

Piše: Tibor Sekulić

Preneseno sa: kosmagazin.com

Stara poslovica kaže da je bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu. Sličnu misao 1982. godine gajili su čelnici NBA lige kada su za narednu sezonu 82\83 uveli nagradu za Najboljeg šestog igrača. Znakovito je vrijeme uvodjenja takve nagrade, sigurno je šire od igre, sporta, zvanog košarka. No, s košarkaškog aspekta, cilj je bio nagraditi najboljeg igraća s klupe na neki način. Nagradjeni je personifikacija čitave druge postave te momčadi. Moglo bi se reći, s tom nagradom su svi sretni i zadovoljni, u duhu je košarke, tog kolektivnog sporta. Nagrada se dodjeljuje na način da ugledni, reprezentativni skup (novinara itd) daje tri boda igračima, kriterij je da je igrač u sezoni više utakmica ušao s klupe nego što je startao. Naravno, onaj s najviše bodova je pobjednik. Sada malo o njima.

Pobjednici:

 Bobby Jones iz 76ersa je prvi dobitnik nagrade, bilo je to spomenute sezone 82\83.

Zanimljivo je da je Jason Terry, dobivši nagradu za sezonu 08\09, u dresu Mavericksa, odigrao najviše minuta u sezoni od svih nagradjenih ikad – 33,7 minuta prosječno.

Lou Williams je zadnji pobjednik, prošle sezone.

Jamal Crawford je jedini nagradu dobio tri puta, uz njega, više od jedne imaju samo spomenuti Williams i McHale, Ricky Pierce, Schrempf i Walton, svi po dvije. McHale i Walton su jedini dobitnici nagrade, koji su ujedno i u Kući slavnih u Springfieldu, a Walton je, jedini uz Hardena, dobitnik te nagrade, a da je u karijeri dobio i nagradu za MVP-a sezone.

Igrači rodjeni izvan SAD, uz Schrempfa, koji su dobili nagradu su Ginobili, Barbosa, Kukoč i Ben Gordon. Ginobili, Barbosa i Kukoč nisu ni primili košarkapku naobrazbu u SAD do punoljetnosti, što doseg čini još većim i težim.

To su zanimljivosti vezane uz tu nagradu, a zaključno, nekoliko riječi o kandidatima za ovu godinu.

Ovogodišnji kandidati

Službeno, kandidati su Montrezl Harrell, Lou Williams i Domantas Sabonis.

Montrezl Harrell je definitivno najubojitiji strijelac od ponudjenih, žestoka uzdanica Clippersa u napadu.

Legenda Lou Williams, isto iz Clippersa, pravi je tehnički, taktički i motivacijski vodja te momčadi, makar ulazi s klupe. Ako uzme, bit će na tri nagrade, kao i Crawford.

Sabonis jr, sin velikog Sabasa, rijetka je neamerička uzdanica u ovoj kategoriji, udarao je tempo s klupe za Pacerse u ovoj sezoni. Dobije li on, bit će, uz Kukoča i Schrempfa, jedini Europljanin s tom nagradom. Tko god dobije, postoje argumenti za tu odluku, pa sretno im svima!

P.S.

Moj osobni obol ovom tekstu za ovu kategoriju bi bila sugestija da se nagradi Freda VanVleeta već prošle godine, a kamo li ove. U playoffu 2018. udarao je jak tempo s klupe, sve do nes(p)retnog ispadanja Toronta od Clevelanda. Ove godine radio je čuda u povijesnoj sezoni za Raptorse. No, možda je i ovo mala naknadna pamet s moje strane. Kako bilo da bilo, bravo za malog velikog Freda, za preporodjenog Leonarda i prijatelje iz Toronta. Kad se sve zbroji i oduzme, zaslužili su titulu prvaka. Nama ostaje gledati najveći trade-tsunami u povijesti NBA lige i čekati kraj listopada, kada ćemo vidjeti kome se trgovina, treniranje i strateško planiranje isplatilo.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*