Chicago Bulls 2018-2019: Bojkot trenera, povrede i najgori poraz u povijesti franšize

Hladno i vjetrovito doba u Chicagu. Rezultat na kraju sezonu je bio još i gori nego prošle. A nije počelo loše. Draft večer im je donijela Wendell Carter Jr-a krilnog centra s Dukea. Pridodali su ga već formiranoj jezgri u kojoj su imali Markkanena i Lavinea. Finac je imao vrlo dobru rookie sezonu, u kojoj je oborio i neke rekorde, a ovu je nažalost počeo povređen. Bullsi su općenito imali dosta problema s povredama ove sezone. Lavine je propustio 20 utakmica, Markkanen čak 30, dok je praktički jedini koji je odigrao većinu utakmica bio rezervni bek Arcidiacono.

Sezonu su na kraju završili sa 5 pobjeda manje nego sezonu prije, no trener Boylen je zadržao svoj posao. Imali su ukupno 22 pobjede, a posebno loši su bili u napadu. Na samom su začelju Lige po prosječnom broju poena po utakmici, te po ofenzivnog ratingu. Najviše su utjecaja na to imale povrede, a i vrlo kratak roster Bullsa. Bez Markkanena i Lavine nisu mogli složiti smislen napad. Na kraju su bili u Top 5 najgorih ekipa Lige, no ipak za nekoliko pobjeda bolji od Cavsa, Sunsa i Knicksa.

BasketballReference

Kao i prošle godine Zach Lavine je bio najbolji igrač Bullsa. Drastično je povećao svoje prosjeke i slobodno možemo reći da je imao sezonu karijere. Istina, odigrao je i puno više utakmice nego prošle godine. Vraćao se od nezgodne povrede koljena, a ove sezone je izgledao potpuno oporavljen. Ubacivao je 23,7 poea uz prosjeku uz preko 50% šuta iz igre. Popravio je i trojku, a čak i u obrani izgleda barem malo zainteresiranije. Bio je zdrav ove sezone, vjerovatno vijest koja najviše raduje Bullse. Pauzirao je nešto sitno u 12. mjesecu, a kao i Markkanen propustio je posljednjih 10- ak utamica zbog odmora. Sve u svemu sjajna sezone je iza Lavinea, koji se čini kao glavni izbor za predvodnika ovih Bullsa.

“Roseovo” prokletstvo

Bobby Portis i Nikola Mirotić pobrinuli su se prošle sezone da Bullsi ne uđu kompletni u sezonu. Lavine se također oporavljao od povrede, a ove sezone su imali sličnu sudbinu. Lauri Markkanen je propustio prva dva mjeseca Lige. Ako su imali im malo nade za playoff i nekakav rezultat, nakon ove vijesti sve je palo u vodu. Lauri je trebao nominalno biti drugi igrač Bullsa iza Lavine, ali taj teret na početku sezone morao je preuzeti Carter Jr.

Finac je postao igrač koji je najbrže stigao do 100 pogođenih trojki u jednoj sezoni, te iznenadio sve odličnom prilagodbom na NBA Ligu. Na treningu prije početka pripremnih utakmica Lauri je povrijedio desnu šutersku ruku, točnije lakat. Nije bilo ništa slomljeno, no ipak je pauza bila duga. Zaigrao je tek u 12. mjesecu, a propustio je 23 utakmice. Izdržao je sve do kraja sezone bez povrede, a posljednjih 7 utakmica ne računamo, jer Bullsi su ga svjesno odmarali. Ipak Bullsi ne mogu pobjeći od “Roseovog” prokletstva. Nakon povrede Derricka Rosa, odnosno serija povreda, zbog koje je franšiza trpela, tek su u poslednjoj godini uspeli oformiti jezgru mladih i talentovanih igrača, predvođenih Zachom LaVinom, Chris Dunnom, Lauri Markkanenom, Bobby Portisom, i nešto iskusnijim igračima. No, dobar deo pretprošle sezone LaVine je bio u outu, a potom se pred finiš nezgodno povredio i Dunn, a negativnu seriju je nastavio Markkanen.

Treba izdvojiti i da je Lavine imao sitnih problema s povredama, a isto tako i rookie Wendel Carter Jr je odigrao samo 44 utakmice.

Trenerska smjena

Prošle sezone su bili na rubu, a ove su prelomili. Fred Hoiberg je izdržao samo 24 utakmice. Uzeo je samo 5 pobjeda, što je bila kap koja je prelila čašu. Također, Hoiberg je bio na glasu kao ofenzivni trener, a u tom trenutku Bullsi su bili posljednja napadačka ekipa Lige. Istina, Lavine je izgledao kao onaj stari pod njih, no nije bilo dovoljno. Kao njegova zamjena stigao je strogi Jim Boylen, koji je do tada bio pomoćnik Hoibergu. Isprva je trebao biti samo “interim” coach, ali zadržao se do kraja sezone. Ni pod njim Bullsi nisu ostvarili neki ogroman napredak. Istina, roster je bio užasno kratak, a na početku je bilo i nekih “iskrica” u svlačionici. No, pregurali su sezonu, strogi Boylen je zadovoljio povjerenje igrača i uprave, i čak je i potpisao novi ugovor.

Najgori poraz u povijesti

Utakmica protiv Celticsa je bila prava noćna mora za Bullse. Nakon samo dvije utakmice na klupi Bullsa, Boylen je ušao u povijest franšize.

Kelti su pobijedili sa čak 56 razlike, što je najveća pobjeda u povijesti franšize, oborili su rekord koji je bio aktivan još od 1962. godine kada su sa 51 košem razlike dobili Sixerse. Također su izjedančili rekord NBA Lige za najveću pobjedu gostujuće ekipe, zajedno sa Seattleom koji je 1986. godine dobio Houston u gostima sa 136-80. S druge strane Bullsima je ovo najveći poraz u povijesti franšize, oborili su negativni rekord koji je bio aktualan od 2001. godina kada su sa 51 košem razlike izgubili od Minnesote.

-“Treba nas biti sram.”- izjavio je Lavine nakon utakmice u kojoj su navijači izviždali cijelu ekipu. Bullsi su izgledali kao razbijena vojska, dok su Kelti “bili na misiji”. Otvorili su utakmicu sa 17-0 i nakon toga je sve bilo prilično jasno. Nije se očekivala ovako velika razlika, no pobjeda Kelta niti jedne sekunde utakmice nije dolazila u pitanje.

Nakon ovakvog poraza stvari, očekivano nisu bile bajne u Vjetrovitom Gradu. Naime, Boylen je protiv Kelta koristio više postave sa mladim igračima i njima davao šansu, dok je veterane i ostale igrače koji imaju redovnu minutažu malo manje koristio. Igrači vjeruju da je to bio uzrok ovako velikog poraza, te se priča da su pokušali bojkotirati treninge.

Srećom, Lopez i Markkanen su uspjeli smiriti situaciju, te su igrači održali zatvoren sastanak između sebe kako bi riješili ove probleme.

Stigao Porter, Parker promašena investicija

Jabari Parker je nakon raskida s Bucksima, vrlo brzo dogovorio ugovor s Bullsima i vratio se u svoj rodni grad. Suradnja je potpisana na dvije godine, za 40 miliona $. Parker je išao u srednju školu Simeon u Chicagu. Osvojio je 4 naslova prvaka, te je bio jedan od najboljih igrača u zemlji. Nakon toga je otišao na Duke, da bi ga potom Bucksi birali kao drugog picka na draftu. Svi u Chicagu su se nadali da će ovo biti idealna prilika za Parkera da se vrati nakon svih silnih povreda. Nažalost nije bilo niti blizu tako.

Parker nikako nije mogao uhvatiti formu, a ne možemo reći ni da je bio omiljen Boylenov igrač. Čim je stigao na klupu, objavljeno je kako Parker nije u njegovim planovima.

Skupo plaćeni, domaći dečko, Jabari Parker više nije u redovnoj rotaciji Bullsa za tekuću sezonu. Tijekom ljeta dogovorili su suradnju na dvije godine, za 40 miliona $, s tim da je druga godina timska opcija. Nakon toga odigrao je samo nekoliko utakmica, a rastanak je bio neminovan. Zajedno sa Portisom završio je u glavnom gradu, dok je u suprotnom smjeru stigao Otto Porter Jr. Tako je neslavno završio povratak u rodni grad.

Porter Jr u samo nekoliko utakmica pred kraj sezone pokazao da će biti pojačanje za Bullse. Iako još to nije to, pokazao je zašto je dobio tako velik ugovor od Wizardsa, a možemo reći da se jako dobro uklapa u ovu jezgru.

Rose throwback

Kraj sezone za Bullse je bio samo eksperimentiranje. Odmarali su glavne igrače, tako da je dosta sporednih igrača dobilo priliku. JaKarr Sampson je odigrao vrlo dobro, u 4 odigrane utakmice imao je okruglih 20 poena u prosjeku, a priliku je dobio i Walt Lemon Jr. Omaleni bek koji je svojim stilom igre strašno podjsetio na Derricka Rosea. Naravno, učinak i kvaliteta nisu niti blizu, no pokreti, eksplozivnost, promjena smjera neodoljivo podjseća na bivšeg MVP-a.

Potentni Bikovi

Ove godine draft im je donio Coby Whitea.Omalenog beka s North Caroline. White je sjajan strijelac, jako nezgodan combo bek. Ovo vjerovatno znači da su Dunnu dani u Chicagu odbrojani. Nikako da krene ispunjavati svoj potencijal, a Boylen nije zadovoljan s njim. Lavine bi trebao napraviti dodatni iskorak, prerasti u Allstara. Pomoć će sigurno dobiti u Markkanenu koji je nastavio napredovati. Wendell Carter Jr je u praktički samo pola odigrane sezone potpuno okrenuo obranu Bullsa. Rookie je imao ogroman utjecaj u sredini, sjajno je kontolirao reket i tako potvrdio da se će sjajno slagati s Fincem. Nažalost nisu imali priliku puno igrati zajedno, no to će se ispraviti ove sezone.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Chicago Bulls 2019-2020: Ovakav tim je sramota za ovaj grad! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*