Pravi razlog američkih otkaza

screenshot / Youtube

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Na mesec dana pre početka Svetskog prvenstva u košarci u Kuni selektor reprezentacije SAD Greg Popović je očajan! Pošto su ga najveće NBA zvezde još odavno obavestile da na njih ne računa, pozvao je rezervni tim. I od toga slaba vajda – već su mu desetorica rezervista otkazali, pa je prinuđen da zove nove, moleći boga da i oni ne okrenu leđa njemu i američkoj reprezentaciji.

Ovh dana stižu razna tumačenja zašto košarkaši u SAD nisu zainteresovani za ovo Svetsko prvenstvo, a jedno je dao i reprezentativac Crne Gore Nikola Vučević, dobar poznavalac NBA prilika. “Njima je prioritet NBA liga i drugačije gledaju na Svetsko prvenstvo. Za njih su Olimpijske igre vrhunac”, kaže Vučević.

Da li je baš tako?

Jeste!

Koliko je Amerikance briga za svetsko prvenstvo lično sam se uverio u Indijanapolisu 2002. I tamo su doveli prilično jaku reprezentaciju, ali daleko od najbolje koju mogu sastaviti. Zauzeli su – šesto mesto. Dok je trajao šampionat u ovom gradu od oko 800.000 stanovnika znali su da se nešto važno u košarci dešava samo zaposleni u dva hotela u kojima su odsele reprezentacije, i pokoji kelner u restoranima u okolini dve dvorane u kojima su se igrale utakmice. Ostali su se bavili svojim poslovima, ili su sa nestrpljenjem čekali početak sezone u američkom fudbalu. I tako, kad su 31. avgusta u mamutskoj dvorani RCA dom, koja prima 62.000 gledalaca igrali SAD i Kina (dvorana je bila pregrađena na pola velikom zavesom da se ono malo gledalaca ne bi izgubilo u ogromnom prostoru), u poluvremenu je počelo da tutnji sa svih strana. Niko od prisutnih nije znao šta se dešava, a baš tih dana strahovalo se od terorističkog napada kojim bi bila obeležena prva godišnjica 11. septembra. Tutnjalo je tako dobrih 20 minuta, a mi smo na kraju shvatili da to na obližnjem stadionu Indijanapolis Koltsa vatrometom proslavljaju početak NFL sezone. Košarka je tu bila sporedan događaj.

Da se ništa nije promenilo u odnosu Amerikanaca prema svetskim prvenstvima bilo je jasno još zimus. Tada su Gregu Popoviću otkazali najpre oni najbolji: Stef Kari, Kevin Durant, Lebron Džejms, Klej Tompson, Kavaj Lenard, Rasel Vestbruk, Drejmond Grin, Demarkus Kazins, Blejk Grifin, Pol Džordž i Kajri Irving. Jedanaestorica sa prvobitnog Popovićevog spiska. Ostao je samo jedan – Kemba Voker!

A onda su počeli da otkazuju i oni sa šireg spiska, kao i naknadno pozvani: Džejms Harden, Entoni Dejvis, Erik Gordon, Si Džej Mekalum, Bredli Bil, Zajon Vilijamson, Demijan Lilard, Tobajas Heris, Kevin Lav, Pol Milsap, Džej Džej Redik…

Popović je zvao nove i nove igrače, pa su sad na popisu reprezentativaca i “NBA drugoligaši” poput Džejlena Brauna, Markusa Smarta, Mejsona Plamlija, Motreza Herla, Džulijusa Rendla ili Tadeuša Janga. Poslednji je pre nekoliko dana pozvan malo poznati Bem Adebajo, 22-godišnji igrač Majamija.

Ni samim Amerikancima nije do kraja jasno šta se događa. U brojnim analizama tamošnji novinari ističu da igrači imaju najbolji mogući stručni štab – Grega Popovića i Stiva Kera kao pomoćnika. Kao jedan od razloga pominje se i činjenica da i sa ovakvom, odnosno bilo kakvom reprezentacijom, SAD mogu u Kini da obezbede olimpijsku vizu. Naime, potrebno je samo da budu jedna od dve najbolje plasirane reprezentacije iz Severne i Južne Amerike. Konkurencija im je Kanada, Brazil, Argentina, Portoriko, Venecuela i Dominikanska republika.

Ipak, ima i motiva za nešto više. Na primer, američka reprezentacija nije izgubila nijednu utakmicu na svetskim prvenstvima još od 2006. Takođe, nema osnova ni za strah kod igrača, kao što je bio slučaj na Olimpijskim igrama u Atini 2004. (terorizam), ili na Igrama u Brazilu 2016. (Zika virus). Čak u poslednjoj deceniju i po nijedan igrač u američkim reprezentacijama nije doživeo bilo kakvu ozbiljniju povredu.

Ima u Americi i neizostavnih teoretičara zavere, pa tako se pominje da je od 2006. do 2012. reprezentacijom vladao gang koji su činili Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Kris Boš i Karmelo Entoni. Njih su 2014. nasledili ortaci Kevin Durant i Kajri Irving. Sada nema takvog “bratstva” na spisku Grega Popovića, pa je možda i to razlog brojnih otkaza.

Ništa od rekordera, Amerikanci pozvali novih 19 igrača!!!

Igrači su navodili razne razloge za otkaz: Bredliju Bilu se rodilo dete, bilo je i povreda (Zajon Vilijamson), pa sve do selidbe – koju je kao razlog naveo Džej Džej Redik.

 Novinari s one strane Atlantika navode da razlog za otkaz ne mogu biti ni predsezonske utakmice NBA timova. Mundobasket u Kini završava se 15. septembra, a prve pripremne utakmice zakazane su za početak oktobra.

Dakle, jedini valjan razlog je onaj koji je naveo Nikola Vučević – totalna nezainteresovanost za takmičenje koje FIBA naziva svetskim prvenstvom. Ipak, neko će morati da ode u Kinu. Kako sada stoje stvari, Greg Popović može da računa na:

Harisona Barnsa, Andrea Dramonda, Kajla Kuzmu, Bruka Lopeza, Kembu Vokera, Kajla Laurija, Krisa Midltona, Donovana Mičela, Džejsona Tejtuma, Pi Džej Takera, Majlsa Tarnera, kao i na naknadno pozvane Brauna, Smarta, Plamlija, Herla, Rendla, Janga i Adebaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*