Petrušev ruši rekorde

Kosmagazin

Preneseno sa: kosmagazin.com

Filip Petrušev iz utakmice u utakmicu ne ostavlja NBA skaute ravnodušnim. Sinoć je bio najbolji u pobjedi opet odlične Gonzage na gostovanju u Santa Klari i postigao 31 poen, što mu je poenterski rekord do sada u NCAA. Petrušev je imao i 9 skokova i pogodio čak 14 od 18 šuteva iz igre. Kao da sam bio predosjetio ovu eksploziju Petruševa pa sam preksinoć u Gardenu proćaskao s rukijem Memfis Grizlisa i Petruševljevim bivšim saigračem Brendanom Klarkom o tome da li misli da će mu se Filip uskoro pridružiti u NBA. Klark, koji je po “naprednim” statistikama prošle godine imao drugu najbolju NCAA statistiku (iza Vilta Čemberlena) je kao iz topa odgovorio da ga pomno prati i da je mjesto Petruševu u NBA sada već sasvim sigurno obzirom na partije koje pruža u zadnje vrijeme.

Klark drži da Petrušev osim “size-a” to jest visine a i težine, sada već dobija i snagu, misli da je Filip dosta napredovao u odnosu na prošlu brucošku sezonu, i da već na ljeto očekuje da ga vidi na draftu. Iz nekog razloga na većini “mock” specijalizovanih draft sajtova Filipa još uvijek nema u vrhu mada to svojim igrama on sigurno zaslužuje. Nedavno ga je NCAA uključila na listu kandidata za Vudenovu nagradu, a kad pomislim da su bivši igrači prednje linije Gonzage, kao Kolins ili Hačimura, s lošijim statistikama izabrani veoma visoko na draftu nema razloga da i Petrušev ne bude u prvoj rundi, pa čak možda postane i lottery pick.

Još jedan potencijalno NBA igrač, Francuz Kilijan Tili koji igra na četvorici sa Filipom u startnoj petorci Gonzage opet se, po ko zna koji put, povrijedio već u prvom poluvremenu. Trener Buldoga Mark Fju je nakon utakmice najavio da će pokušavati da Francuza poštedi što više može u narednom periodu, pa su sve prilike da će Petrušev nastaviti možda još i produktivnije dobijanjem još veće minutaže u ove godine jednoj od najboljih NCAA košarkaških ekipa.
Kad već spomenuh Memfis prijatno sam se iznenadio kad sam od Marka Gudurića saznao da je on sam tražio da zaigra u razvojnoj ligi da bi ostao u formi. Trener Dženkins mu je bio u decembru otvoreno dao do znanja da neće igrati jedan period, valjda zbog miješanja i isprobavanja rotacija, pa je Gudurić ispod radara odigrao, doduše samo jednu utakmicu, i u Dži ligi. Dženkins ga je konačno nedavno vratio u rotaciju nakon povrede Grejsona Alena, i na Guduriću je da se u narednim utakmicama izbori za što veću minutažu. Obzirom na Markov primjetno veoma vrijedan rad i stručnu podršku sive eminencije stručnog štaba Grizlija Nevena Spahije, nema razloga da se to ne desi. Mada, narednu utakmicu Gudurić će propustiti zbog suspenzije uzrokovane bespotrebnim odmicanjem s klupe tokom incidenta između Kraudera i Pejtona pri kraju utakmice Memfisa protiv gubitnika Niksa, što na žalost znači i nepovratno izgubljen novac. Usput budi rečeno, NBA Guduriću još uvijek nije povukla ni tehničku grešku iz novembra koju je nepravedno dobio bez obzira na zalaganje unije NBA igrača da se odluka lige promjeni.

Marko Gudurić

Odmah nakon incidenta na utakmici u “Meki košarke” zbog kojeg pljušte suspenzije lige čulo se skandiranje navijača upućeno vlasniku Niksa da proda tim, ali svi u ovom gradu znaju da Dolan to nikad neće uraditi.
Inače,” the roaring 20s” NBA lige (čitaj godine na vrhuncu Dončića i Jokića), u kojima bi neke ekipe mogle vrlo skoro početi postizati i po 130 poena po meču, su počele baš tužno. Prvo je vrhovni komesar prvog dana novog desetljeća kao prvog pika izabrao Dejvida Sterna, a onda je prerana smrt Kobija i njegovog anđela u magli Kalabasasa potresla i mnoge koji ga nisu za života, kao što sam to bio ja naprimjer, odveć cijenili.
A NBA cirkus mora dalje.

1 Trackback / Pingback

  1. Tri nova NBA bisera - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*