Izgleda da ludilo – pali

BleacherReport

Najšokantniji potez deadlinea povukao je Morey. Slijepo vjerujući analitikama razdrmao je Rocketse tradeajući prvog centra Clinta Capelu. Da je zauzvrat uzeo drugog centra, situacija ne bi bila čudna, no Morey je dobio Covingtona. Kasnije je potpisao još dvojicu Carrolla i Jeff Greena i tako oformio ekipu samo s bekovima i krilima. Centre koje imaju na rosteru nisu baš iskoristivi, tako da je Houston prešao potpuno na smallball.

U neku ruku i ima logike, gledajući Moreyeve brojke Capela nije previše pridonosio igri Rocketsa. Konstantno je vukao neke povrede, a i kada je bio spreman rijetko je bio na visini zadatka. Uzeći u obzir vrlo mali uzorak, Morey je vidio da su oni zapravo bolji kada na parketu imaju 5 malih igrača. Tako je PJ Tucker prekomandovan u centra, a za loptu je počeo skakati James Harden…

Isprva, činilo se blesav potez. Okej je smallballom promijeniti ritam utakmice ili pripremiti nekakvo taktičko iznenađenje, no bazirati igru potpuno bez visokog igrača je nešto s čime se dosada nismo susretali. Naravno, bilo je situacija kada su povrede i slične stvari krojile rostere, no Morey je ovo namjerno napravio i tu je definitivno jedini. Ali, kako to obično biva Rocketsi su zaigrali najbolju košarku sezone. Igraju kao pušteni s lanca, preuzimaju sve živo, a u napadu reket je vječno prazan za Hardenove i Westbrookove ulaze. U posljednjih 10 utakmica imaju 8 pobjeda, a pao je Boston, Lakersi s Davisom i Jazz s Gobertom.

Desilo se čudo!

Napad je sada još brži i efikasniji. Trenutno imaju drugi najbolji napad Lige, a 3. su po paceu. Najviše je profitirao Russell Westbrook. Trebalo mu je neko vrijeme da pronađe ritam, nekako subjektivno pronašao ga je u onom tjednu Hardenovog “ludila” . James u nekoliko utakmica zaredom nije ništa mogao ubaciti, a baš u to vrijeme Westbrook je počeo malo više ići na obruč, valjda je iz prve ruke vidio kako izgleda sumanuto ispaljivanje trojki. Smanjio je šut izvana, u ovih 10 utakmica (nije odigrao sve) ispaljuje samo 2,5 trojki po utakmici, no ubacuje preko 33 poena u prosjeku. Covington je odmah uskočio u rotaciju i pokazao da će biti jako jako koristan. Ostali su igraju kao i kada je Capela bio tu. MClemore i dalje koliko toliko drži konstantu, House je dragulj u ovoj ekipi, dok bez Tuckera ovo ništa ne bi bilo moguće.

Teško je pitanje imaju li Rocketsi šanse za naslove. Ekipe se dosada nisu još priviknule na ovaj stil igre, kada se konstatno preuzima, što u playoffu neće predstavljati problem. Skauting je puno puno rigoroznije odrađen, nema toliko prostora za manevriranje i iznenađenje. Uz to, na Zapadu imaju Jokića i Davisa, barem s jednim će se morati susresti ukoliko žele do Velikog Finala. Moguće i preko obojice…

Zašto Rocketsi nikada neće biti šampioni?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*