Becky, trener od poverenja Gregga Popovicha i sinonim sjajne košarkaške karijere!

screenshot

Ne samo igrački, veći i stručni kadar, San Antonio Spursa u toku protekle dve godine doživeo je velike promene. Odlazak Kawhi Leonarda u Toronto bio je prva tema, no niz odlazak asistenata Gregga Popovicha također je nešto što je duboko zabrinulo ovu franšizu.

Dotadašnji najbliži saradnik Gregga Popovicha James Borego postao je prvi trener Hornetsa, a na njegovo mesto je unapređena – Becky Hammon (41), koja je do sada radila kao asistenkinja u stručnom štabu San Antonia, i to od 2014. godine, kada je postala prva žena asistent u NBA ligi sa punim radnim vremenom. Hammon je samostalno vodila Spurse tokom Letnje lige 2015, kada ju je osvojila, i 2016. godine.

Becky Hammon Guiding Spurs To Summer League Championship

On #InternationalWomensDay, we look back to Becky Hammon guiding the San Antonio Spurs to the 2015 NBA Summer League championship!

Posted by NBA on Friday, March 8, 2019

Becky ne samo da je pokazala da je vrsna stručnjakinja, već uživa veliki respekt najboljeg trenera dašanjice, Gregga Popovicha, i njegovih igrača. Nedavno je Tim Duncan, legenda Spursa koji se takođe priključio timu i vodio samostalno jedan meč Spursa, istakao kako je Becky značajan deo stručnog tima Spursa.

Koliko ona vredi pokazuje i interesovanje koje su pretprošloga leta pokazali i drugi klubovi.

Zamalo presedan

Nakon Igora Kokoškova koji je postao prvi trener izvan SAD-a koji je preuzeo neku ekipu u NBA, skoro da smo bili pred još jednim presedanom. Naime, Bucksi su kao dugoročno trenersko rešenje, između ostalog, razmatrali i pomoćnu trenericu Spursa, bivša WNBA igračicu, Becky Hammon koju su i intervjuisali. Tako je bila kandidatkinja za prvu ženu koja će biti intervjuisana za razgovor na poziciju glavnog trenera neke NBA ekipe.

Ženski trener – potreba za NBA

Za one koji su radili sa Becky, poput Pau Gasola, dileme nema. Beckyni kvaliteti, trenersko znanje i intuicija kvalifikuju je za mesto prvog trenera. I po njemu ništa drugo ne bi trebalo da bude prioritetnije u odnosu na profesionalne kvalifikacije.

Ženski trener u NBA? O da, to je itekako moguće i – potrebno!

Inače Becky je jedna od najboljih WNBA igračica svih vremena, skupila je 6 All-star nastupa, a nakon karijere se odlučila posvetiti trenerskom poslu. Počela je u Spursima, s razvojnom ekipom uzela naslov G-lige 2015. godine, a nakon toga je dobila premještaj u prvu ekipu. Sada je jedan od najvažnijih šrafova u štabu trenera Popovicha.

1 Trackback / Pingback

  1. Ženski trener u NBA? O da, to je itekako moguće i - potrebno! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*