Maskirani osvetnik i ‘najveća utakmica ikada odigrana’

Twitter/David Astramskas

NBA finale daleke 1976. godine bilo je sve samo ne – dosadno. Titulu su nakon šest mečeva u Boston odneli Celticsi (4-2), a ključnu pobedu u petom meču koji se igrao u Gardenu izvojevali su nakon tri produžetka.

U meču koji je u NBA poznat kao ‘najveća utakmica ikada odigrana’ bilo je 128 – 126 za Boston, pred preko 15.000 domaćih navijača. Jo Jo White je postigao 33 poena, a imao je 9 asistencija.

Mnogo je kontraverzi vezano za ovaj meč, posebno kada je korištenje tajm auta u pitanju. Pri nerešenom rezultatu, 95-95 sudija je prevideo svirati tehnički faul Bostonu prilikom traženja tajm outa što bi automatski dodelio slobodno bacanje Sunsima i približilo ih tituli. Također i igrači Sunsa tražili su tajm aut u trenutku kada više nisu imali pravo niti na jedan, no sudija ga je svirao no sat nije prestao da odbrojava vreme i prošlo je 2 sekunde dok se nije zaustavio. Na 3 sekunde do kraja, kod rezultata 101 – 101 u prvom produžetku, sat se nije kretao dok je John Havlicek pokušavao da da pobednički koš.

Najkontraverzniji detalj desio se u poslednjih 20 sekundi drugog produžetka, kada je Boston vodio sa 109 – 106 (tada još trojke nisu postojale). Prvo je Van Arsdale smanjio na 109 – 108 šutem iz ugla, potom je Havlicek izgubio loptu u napadu da bi igrač Sunsa Curtis Perry (maskirani momak sa slike) promašili šut za vođstvo, no nakon još jedne greške Havličeka Perry pogađa za vođstvo Sunsa 110 – 109. Ostalo je samo šest sekundi. Havliček pogađa za 111 – 110, igrači Bostona slave titulu, no sudije ne misle tako i vraćaju ih na teren. Jer, ostalo je još 2 sekunde da se igra.

Tada nastaje haos. Navijači Bostona nalaze se na terenu i ne žele da odu. Jedan navijač Bostona uhapšen je zbog udaranja protivnika. Sunsi u tom momentu traže time out na koji nemaju pravo, pa Jo Jo White iz kaznenog slobodnog daje još jedan poen i dovodi Boston u vođstvo 112 – 110. Sve miriše na titulu.

Navijači Bostona ne daju mira klupi Sunsa, a njihov menadžer Jerry Colangelo čak preti da više neće igrati u Bostonu ukoliko se situacija ne smiri. Kada se nastavila igra, Perry asistira Hardu koji postiže koš za 112 – 112 i treći produžetak.

Treći produžetak dobijaju Celticsi i tada vode u seriji sa 3 – 2

Maskirani Perry

Jedan od najvažnijih igrača u dresu Sunsa bio je Curtis Perry. Prethodno igrajući za Buckse 1971-72 i 1972-73 doveo ih je to titula u Midwest diviziji, a 1973-74 do titule u Zapadnoj konferenciji, bio je ključni igrač Sunsa u finalnoj seriji sa Bostonom.

U 8 sezona u NBA odigrao je 48 mečeva, 13.656 minuta, u proseku je beležio 9.5 poena, 8.8 skokova i 1.9 asistenciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*