Kako su Splićani, Beograđani i Vrščani pozali zube NBA zvezdama!

screenshot

Jugoslovenska škola košarke, čije su temelje udarile legende – Nebojša Popović, Bora Stanković, Aca Nikolić i Raša Šaper – a nastavili sa širenjem filozofije Ranko Žeravica, Duda Ivković, Mirko Novosel, Željko Obradović, Boža Maljković, Boša Tanjević, svojevremeno je zauzimala visoko mesto na svetskoj lestvici. Odmah nakon, ili čak uz rame nedodirljivim Amerikancima.

Odlazak Bore Stankovića, mnogima je teško pao, što je košarkaški svet i znao pokazati.

Odlazak košarkaške ikone

Prisetimo se nekoliko epizoda u kojima su košarkaški klubovi sa ovih prostora pokazali svoju veličinu, umeće i košarkaško znanje, izlazeći na crtu američkim timovima i najvećim NBA zvezdama.

Počećemo sa tri epizode:

Dino, Toni i – šjor Boža

Krenulo je sa Jugoplastikom, koja je 1989, na turniru u Rimu dobrano namučila jedan NBA tim.

U Rimu se dogodilo da je Jugoplastika bila posve ravnopravna svih 48 minuta susreta. Splićani su na kraju ipak poraženi, s vrlo tijesnih minus šest razlike, ali kada se gleda po četvrtinama, onda dolazimo do zaključka da su bili bolji u čak dvije. Drugu su dobili 33:29, a posljednju 37:36. Do tada niti jedan sastav nije uspio polučiti sličan doseg.

Duletov crno-beli stroj

Pre 11 godina, tačnije na jesen 2009., tada silni Partizan predvođen Duškom Vujoševićem, gostovao je u SAD-u gde je odmerio snage sa nekoliko NBA ligaša.

Prvo su snage odmerili sa Denver Nuggetsima, a potom su igrali i sa Phoenix Sunsima:

Kada su crno-beli izašli na megan Carmely, Stoudemireu i – Goranu Dragiću

Jedna lepa vršačka priča

Hemofarm je bio lepa košarkaška priča. Dok je trajao. Klub kojeg danas više nema, i koji je u svom Vršcu ima najsavremeniju infrastrukturu i uslove za rad, obeležio je jednu košarkašku epohu u Srbiji i na Jadranu.

Tako su pre 8 godina, u 1. kolu Evrokupa savladali u Istanbulu moćni Bešiktaš sa 94 – 91, iako su sedam minuta pre kraja gubili sa 17 razlike. Bešiktaš je ekipa u čijim je redovima tada igrala jedna velika NBA zvezda, na zalasku karijere, Alen Iverson. I koji je za svoj tim debitovao upravo protiv – Hemofarma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*