Kuzmić kao Kukoč, Tabak, Manu…

Košarkaši Reala su se 2018, predvođeni Lukom Dončićem, popeli na evropski tron, pošto su u finalu Evrolige pobedili Fenerbahče sa 85:80. Iako zbog povrede nije bio na terenu, titulom prvaka starog kontineta okitio se i srpski centar, Ognjen Kuzmić. Time se košarkaš Real Madrida pridružio listi košarkaša koji su uspeli da osvoje šampionske titule NBA i Evrolige.

Kuzmića je teška povreda kolena sprečila da nastavi da beleži dobre partije u dresu kraljevskog kluba:

Rezultat slika za kuzmic povreda

No, njegovi klupski drugari potrudili su se svojski i uhvatili formu kada je najvažnije – pred Final Four!

Kuzmić je 2015. bio član Golden State Warriorsa, u kojima nije mnogo igrao, ali je kao deo ekipe dobio prsten osvajača najjače lige sveta. Od igrača iz Srbije NBA prsten su osvajali još Predrag Stojaković, kao član Mavsa 2011., i Darko Miličić, kao deo ekipe Pistonsa 2003-04. No, niti jedan nisu imali uspeh u Evropi.

Manu Ginobili je Evroligu osvojio sa Kinder Bolonjom 2001, a NBA više puta sa San Antonio Sparsima, 2003, 2005, 2007 i 2014. Toni Kukoč je Evroligu i NBA osvajao po tri puta. Među igračima sa naših prostora tu su i Radosav Nesterović (EL: Bolonja 1998, NBA: Spursi 2005.) i Žan Tabak (Evropa: Split 1989-1991, NBA: Roketsi 1995.).

Kuzmić je prethodno osvajao trofeje u ABA ligi, Superligi Srbije, Kup Radivoja Koraća, Kup Grčke i titulu u razvojnoj ligi NBA.

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Čovek koji je pokorio oba košarkaška kontinenta - Ostatak Sveta
  2. Osvajao je Ameriku i Evropu, prošao Greggovu školu a večar navija za Toronto! - Ostatak Sveta
  3. Gregov čovjek od povjerenja, koji je osvajao Ameriku i Europu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*