8 stvari koje treba znati o Kawhi Leonardu

Kawhi Leonard rođen je 29. juna 1991. godine. U NBA je nastupao u 9 sezona, i to 7 nastupajući za Spurse (2011 – 2018), jednu za Raptorse (2018 – 2019) i jednu za sada za Clipperse (2019 – 2020), sa kojima je jedan od favorita za prsten.

2 puta je bio šampion i 2 puta MVP finala (2014 i 2019), 4 puta All Star, 2 puta odbrambeni igrač godine u NBA. U karijeri je u regularnom delu NBA odigrao 518 utakmica, beležio je 18.6 poena, 6.4 skoka i 2.7 asistencija. U play offu je nešto bolji – 111 mečeva, 19.5 poena, 7.7 skokova i 2.4 asistencije.

Atleticizam

Kaehi ima veliki raspon ruku, čak 52 cm duži nego kod drugih ljudi.

Skroman

Ovo je jedna od osnovnih vrlina Kawhi Leonarda. Recimo, tokom svoje koledž karijere Kawhi je vozio srebrnog Chevy Malibua, pa čak i kada je mogao priuštiti nešto bolje on to dugo nije uradio. Nakon što je postao profesionalac kupio je srebrni Porsche koji slabo vozio, a kupio ga je najviše na nagovor svojih prijatelja i familije.

15-ti na draftu

Te 2011 godine izabrala ga je Indiana, ali ga je potom trejdala u Spurse u zamenu za George Hilla. Ovo je sigurno jedna od najvećih grešaka ovog tima. A i brojnih drugih koji su imali priliku birati Leonarda, koji je te godine bio tek 15 pick prve runde drafta. Više od polovine igrača koji su bili bolje rangirani od njega, nikada nisu zaigrali u play offu.

RIP Dad

Kawhi je bio najmlađe dete u familiji bez druge muške dece, okružen sestrama. Imao ih je čak četiri. Rođen je u Los Angelesu 1991. Otac, Mike Leonard, bio je vlasnik autopraonica i mladi Kawhi mu je često pomagao i na taj način sa ocem uspostavljao neraskidive odnose. Strašna tregedija zadesila je njega i porodicu kada mu je otac jednog dana ubijen na svom radnom mestu. U znak sećanja na oca Kawhi je na ramenu istetovirao RIP Dad.

Vredan

Neverovatan, vrtoglavi, napredak koji se ogleda u Kawhijevog igri i statistikama, i činjenica da je transfer liderstva sa Tima Duncana na njega urađen gotovo neprimetno, dovoljno govori o njegovoj radnoj etici. Sate i sate Leonard je provodio trenirajući, radeći na sebi i na taktičkim zamislima velikog Popa, i to je nešto što je neodvojivi deo njegovog mentaliteta. Svoje liderstvo dokazao je i odlaskom u Toronto gde je u samo godinu dana ovu franšizu doveo do prve titule u istoriji. Kada je bio student, ustajao je ranije, već u 5 sati ujutru kako bi satima vežbao sa loptom, uglavnom sam, i usavršavao svoju tehniku.

Najmlađi MVP finala nakon Magica

Sa 22 godine izabran je za MVP finala, i tek je drugi najmlađi u istoriji nakon Magica Johnsona kome je to pošlo za rukom. Te 2013-14 sezone beležio je 13 poena na meču u regularnom delu, i niko nije očekivao ovakav ishod. Kawhi je svoju glad za pobedama i uspehom demonstrirao u finalu. Protiv moćnog Heata i ‘kralja’ Lebrona Jamesa, Kawhi je odigrao vrhunski i sa 17.8 poena, 6.4 skoka, 2 asistencije i 1.6 ukradenu loptu vodio je Spurse do titule.

Titulu MVP-a finalne serije ponovo je zaslužio 2019, kada je Toronto vodio do prve titule protiv Warriorsa. Kawhi je u 6 finalnih mečeva beležio 28.5 poena, 9.8 skokova, 4.2 asistencije i 2 ukradene lopte po meču, uz 43 % šuta iz igre.

Mamin sin

Nakon gubitka oca, Kawhi je ostao privržen svojoj familiji. Više neko ikada, i više nego bilo ko. On je ostao da živi sa svojom mamom u istoj kući tokom početka svoje NBA karijere. Za neke je to neobično, obzirom na raskalašan način života NBA zvezda, za druge je opravdanje to što je Kawhi vrlo mlad stigao u NBA jer na koledž je išao tek dve godine.

Jordan, Hakeem i – Kawhi

Samo je jedan od trojice košarkaša u NBA istoriji kojem je pošlo za rukom da se okiti trostrukim priznanjem u jednoj sezoni. Bio je NBA All Star, MVP finala, i odbrambeni igrač godine, i sve to u istoj sezoni! Pre njega to je pošlo za rukom samo dvojici legend – velikom Michaelu Jordanu i Hakeemu Olajuwonu.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najneočekivanij MVP Finala! - Ostatak Sveta
  2. Lakersi agresivno krenuli po Leonarda - Ostatak Sveta
  3. On je košarkaški antijunak i najbolji igrač na planeti! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*