Najveće izdaje u NBA!

Screenshot/Youtube

Prelazak NBA velikana iz jednog kluba u drugi nije novina. No prelazak najvećih zvezda i simbola franšiza u rivalske klubove svakako su šokirali kako klubove tako i fanove tih franšiza, zbog čega su ih oni nazivali izdajnicima. Lebronov odlazak u Miami, ili Durantov prelazak u redove najvećeg rivala – GSW-a, izazvali su bes, nevericu i gnev.

Podsetimo se samo najvećih ‘izdaja’ u poslednje tri decenije.

Kyrie Irving

Tokom 2017 u NBA smo imali izuzetno aktivnotržište. Brojni su igrači promenili sredinu, a među njima i mnoge zvezde All Star kalibra. Sigurno najzvučnije ime bio je Kyrie Irving koji je u finišu letnjeg perioda prešao u redove velikog rivala – Boston Celticsa! I to na sopstveno insistiranje. Kyrie nije hteo više biti u senci Lebrona Jamesa, njegov Robin ili ‘mlađi brat’, želeo je biti prva violina u klubu za koji igra. Bio je to razlog za ljutnju i gnev navijača Cavsa.

Irving nije loše počeo u Bostonu, bio je lider u prvoj sezoni sve dok nije doživeo povredu zbog koje je propustio play off. No, druga sezona u kojoj su se vratili i Irving i Hayward bila je pravi fijasko, a Boston je ispao od Bucksa u drugom krugu play offa. Postojale su razmirice između nekolicine igrača, a Stevens jednostavno to nije mogao do kraja dovesti u red. Jedan od iskusnijih Kelta, Marcus Smart smatra da su svi jednako krivi. U intervjuu za The Jump priznao je kako Irving nije bio na svojoj očekivanoj razini u playoffu, no isto tako zakazao je i ostatak ekipe. Još je dodao kako je istina da je Irving čudljiv suigrač, no isto tako kada je prolazio težak period zbog smrti majke, Irving je bio jedan od prvih koji mu se javio i ponudio pomoć. Svaka priča ima dvije strane, a čini se da obje snose jedan dio krivice za lošu sezonu Kelta.

Na kraju, nakon samo dve sezone i 127 mečeva, Irving je otišao iz Bostona i to za Brooklyn. I ovo su navijači Celta dočekali na nož. No, ne svi, neki su njegov odlazak smatrali olakšanjem.

Gordon Hayward

Nakon što je 3 dana obilazio gradove i odlučivao se oko prelaska, na kraju je Hayward je odlučio preseliti na Istočnu konferenciju u Boston Celticse. No, nije imao sređe, zbog užasne povrede članka Hayward je pauzirao skoro celu prvu sezonu, da bi za ‘zelene’ debitovao tek u sezoni 2018-2019. Po mnogima, nije to bio onaj stari All Star Hayward, a Celti su ispali u play offu od Bucksa (1-4). U ovoj sezoni Haywarda smo gledali u nešto boljem izdanju, no Boston je daleko od onoga tima u koji je on došao i koji je imao šampionske ambicije.

Karl Malone

Koliko je iznenađujuća, toliko je i razumljiva bila odluka ‘Mailmana’ da svoju poslednju takmičarsku sezonu, već kao veteran, provede u LA Lakersima. I to nakon što je 18 sezona igrao za Utah u kojem je imao status legende. Lakersi su sa njim, Shaquom, Kobeom, Paytonom, bili prvi favoriti za titulu, ali ta 2003-04 biće upamćena po fanatičnoj, borbenoj i iznenađujućoj pobedi Detroit Pistonsa u finalu nad timom iz LA. Tako je ‘poštar’ u svojoj bogatoj karijeri bez dve najvrednije pošiljke – titule i poštovanja dela navijača Utaha.

Karmelo Anthony

Šta reći za Mela koji svoje Nuggetse nije mogao ostaviti na gori način nego što je to uradio. Svestan da sa Denverom neće na duže staze moći planirati pohod na titulu bukvalno je primorao upravu kluba da ga trejda. Otišao je u Knicske, sa snovima u tituli a danas, pet godina nakon odlaska, ta titular je ostala samo nedosanjan san. Knicski igraju loše, daleko su od play offa dok Denver polako gradi novu i još uvek mladu ekipu čiji su dometi još uvek neslućeni.

Jason Kidd

Nakon osvajanja titule, 2011, Kidd je obećao vlasniku Dallasa da će igrati još dve sezone i nakon toga ostati u klubu. Tek, isto popodne potpisao je za Knicske i to na isti period, i za isti iznos novca – 3 godine, 9.3 miliona. Mark Cuban je bio ljut kao ris, čak je rekao da će izbaciti broj koji je Kidd nosio sa dresova u budućnosti.

Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

Deandre Jordan

Još jedna saga u koju je uključen Dallas, a tiče se Jordanove odluke da izneveri svoj dogovorom sa upravom Mavsa i potpiše za Clipperse. Sa Cubanom je sve dogovorio, 80 miliona za četiri godine plus maksimalni ugovor, ali su saigrači iz Clippersa ubedili velikog momka da ostane u Los Angelesu, gde je potpisao novi ugovor za 88 miliona, na isti period od četiri godine.

Dwight Howard

Dwight Howard je izdao dva različita tima u dve uzastopne sezone. Prvo, je izneverio svoj Orlando Magic zbog glasina da želi dovesti svog trenera u momentu kada se Stanu Van Gundyju spremao otkaz. Tražio je trade, i otišao je u Lakersa. No, nije našao zajednički jezik sa gazdom u LA Kobe Bryantom, u toj sezoni (2012-13) koju je obeležila povreda, pa neslaganje sa činjenicom da Kobe previše troši lopti a on dobija malo, odlučio se za još jedan odlazak, ovog puta u Houston.

Shaquille O’Neal

Shaqua smatraju jednim od najdominantnijih centara ikada u NBA. Za Orlando je odigrao četiri fantastične sezone, na kraju su stigli i do finala 1994-95 gde su ih počistili Houston i Olajuwon. Zbog neslaganja oko novca, te 1996 kao slobodni agent odlučuje se za odlazak i bira Lakerse.

Kevin Durant

Šokantni odlazak Duranta u Golden State, direktno rivala njegovog bivšeg kluba Oklahome za vodeću poziciju na Zapadu, sigurno je nešto što je potreslo NBA pijacu tog leta, 2016. Od junaka i idola navijača Thundera, Durant je postao jedan od najomraženiji likova, čemu svedoči hladan odnos njegovog bivšeg drugara Russella Westbrooka ali i provokacije koje su njegovi bivši saigrači upućivali tokom ovosezonskih utakmica ova dva kluba. Dodatno, Durantova odluka čudi jer Oklahoma je imala potencijal za visoke domete (vodili su protiv Warriorsa 3-1 u finalu Zapada, ali su na kraju izgubili, i trebao im je samo još jedan korak). Mnogima je Durant zbog ovog poteza samo jedan u nizu kukavičkih igrača, koji nisu lojalni timu, i pokazali su beskičmenjaštvo i odsustvo karaktera.

Durant je sa Warriorsima u tri sezone uzeo 2 titule prvaka, dva pute je bio MVP finala, a jednom je došao do finala ali ga je propustio zbog povrede. Warriorsi su to izgubili od Raptorsa, a Durant je otišao Brooklyn. Godina dana nakon odlaska na videlo su izašle i priče o netrpeljivosti određenih igrača u GSW, posebno Duranta i Draymonda Greena.

Lebron James

Iako im je 2016. godine doneo titulu, navijači Cavsa još uvek ne mogu Lebronu oprostiti taj 8 jul 2010. godine, kada je za ESPN saopštio Odluku (the Decision) da će se kao slobodni agent potpisati za Miami Heat. Željan uspeha i pobeda Lebron je napustio matični klub i pridružio se legendi Dwayne Wadeu i šampionski potentnom timu sa Floride. I bio je u pravu, sa Heatom je uzeo 2 titule (2012, 2013), 2 puta je bio MVP lige i 2 pute MVP finala (isto 2012 i 2013). Nakon pet godina vraća se u Cleveland, odmah ih 2015 dovodi do finala, ali nije mogao sam protiv Warriorsa, da bi 2016 u finalu, uz pomoć Irvinga i Lova, samleo istog rivala, nakon 1-3. Lebron se na taj način odužio navijačima i svom timu. Nakon 2016, igrao je još dva finala sa Warriorsima gde je ponovo bio neuspešan, da bi 2018 prešao u Lakerse. Za sada, bez nastupa u play offu.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Ostani kući" - Ostatak Sveta
  2. Od najveće letnje izdaje do velike podrške širom NBA - Ostatak Sveta
  3. "Problem nije bio u Westbrooku..." - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*