Veliki Manu: Jedan od najvećih koji je igrao ovu igru

Twitter / screenshot

Bilo je to leto 2018. Košarci je rekao zbogom jedan od najživopisnijih, najvernijih, najinventivnijih i najomiljenijih košarkaša 21 veka. Zbogom Veliki Manitu, bila je čast gledati te i uživati u tvojim potezima:

Manu je otišao, posljednji član “doktorske” generacije Spursa. Već drugu sezonu, počev od 1997., postava Spursa je bez svoje velike trojke (Duncan, Parker, Manu). Ostavio je iza sebe veliku karijeru, a legende ove Lige imaju samo lijepe riječi za njega.

 

Prisetimo se samo šta je o Manu napisao naš kolega Srđan Nikolić iz Aktualca.

Još uvek aktivni i agilni Argentinac sa nepunih 40 godina i u smiraj karijere i dalje ume da odigra na visokom nivou. Ginobili je u San Antonio stigao tri godine nakon što je draftovan kao tek 57. pick 1999. godine, i to kao igrač Reggio Calabrije, ekipe koja je te sezone izborila plasman iz druge u prvu ligu Italije! Pre toga je do 21. godine igrao u rodnoj Argentini, a nakon ulaska u Pallacanestro potpisao je za Kinderiz Bolonje, gde je iste godine osvojio šampionat i kup Italije, kao i Evroligu gde biva proglašen za MVP igrača finalne utakmice.

Kao jedna od najvećih krađa na draftu u istoriji lige, stiže u Spurse 2002. godine, a tamo osvaja 4 šampionske titule, uz dva nastupa na All-Staru i jednu titulu najboljeg šestog igrača lige. Ta sezona (2007/08) u kojoj je dobio tu nagradu je možda i najbolja sezona ikada jednog igrača sa klupe od kada je uvedena ova nagrada 1983. godine.

Šuter izuzetne energije, prepoznatljiv po tome da ne bira poziciju po terenu odakle treba da šutne i po vrlo energičnim prodorima, idealno se uklopio u sve misli trenera Gregga Popovicha.

Jedini je igrač pored legendarnog Billa Bradleya (New York) koji je osvojio Evroligu, NBA ligu i bio olimpijski šampion. Jedan od najboljih igrača ikada sa južnoameričkog kontinenta, a sigurno najbolji koji je ikada igrao u NBA ligi. Treći je igrač u istoriji Spursa po broju odigranih utakmica za klub, ubedljivo prvi trojkaš, drugi kradljivac lopti i peti strelac, dok se u još nekoliko kategorija nalazi među Top 10 igrača u istoriji Spursa. Gotovo sigurno budući član Kuće slavnih.

-iz teksta Najbolji neamerički igrači

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kakav jubilej legende Spursa - Ostatak Sveta
  2. Kad mu ponestane para, eto njega... - Ostatak Sveta
  3. San Antonio Spurs 2018 - 2019: Početak post-Kawhi ere - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*