Rudar kom košarka nije rekla srećno

NewArena.com

Piše: Dragan Stojić

Profesionalni život svakog rudara se sastoji od dva koraka – ulaska i izlaska iz rudnika. Po završetku radnog veka, dugog ili kratkog svejedno, ništa drugo se sem te dve aktivnosti ne pamti.

Ista sudbina zadesila je i Harolda Minera (Majner), košarkaškog rudara kom su povrede poput eksplodiranog metana razorile telo, a, naizgled poenterski dvokorak, kojim je zakoračio na NBA parkete početkom poslednje decenije minulog veka, na kraju je pretvoren u grešku u koracima istorije sporta pod obručima.

Da bi čovek bio srećan mora biti zdrav, imati uz sebe dobru ženu (po mogućstvu ne tuđu), a igra bez muzike ne ide, dok se asovi mogu stvarati samo u šampionskom ambijentu.

Haroldu je, zahvaljujući činjenici da je rođen 1971. godine u Inglewoodu, gradu muzike i sportskih prvaka, koledž karijera tekla kao šampionska  pesma’’, jer je u kardinal – zlatnom dresu košarkaške sekcije University  of Southern California (USC) Trojans svojim realizatorskim (26) i skakačkim sposobnostima (8)  bez kršenja pravila igre, varao rivale kao Odisej u Trojanskom ratu, i svoje ume u poslednjoj godini univerzitetskog staža (1992) upisao u anale  , pa je opevan u Ilijadi pod obručima  zvanoj First All American team, pošto je ušao u najbolju petorku sezone zajedno sa velikanima Shaquilleom O’Nealom, Christianom Leattnerom

Međutim, ulaskom u najjaču svetsku ligu kao 12. pick na draftu 1992, Miner je u redovima Miami Heata počeo osećati kako je vrelo u okruženju najmoćnijih košarkaša planete, tako da je pesma iz NCAA karijere vremenom ostajala bez refrena.

Borba protiv ‘’aždaja’’ na parketu više ima zajedničkog sa rudarskim poslom nego sa muzičkim. Telo i lopta su  krampovi  kojim se u takmičenju pod okriljem  National basketball asocciationa zarađuje hleb  sa ‘’sedam kora’’. Sportska karijera  često nije dan pa da se po jutru (početku) poznaje, jer zna biti kao noć u kojoj tamni oblaci od najsjanijih zvezda stvaraju padalice.

Tako je i radni staž Harolda Minera u ‘’velikom basketaškom cirkusu’’ započeo solidnim tačkama, za koje ga je u prvoj sezoni statistika ‘’nagradila’’ sa  prosečnih 10,3 poena i 2,2 skoka po utakmici. Još kad je na All star takmičenju 1993. godine trijumfovao u zakucavanju, bilo je nagoveštaja da će popularni Baby Jordan postati novi Air Jordan.

Umesto palminim uljem, njegova četa sa Floride je odličnim izdanjima u sezoni 1993/94. podmazala svoje motore, koji su je ‘’zaturirali’’ u drugo doigravanje za titulu u (tada) kratkotrajnoj istoriji franshise. Minerov učinak u regular seasonu bolji nego sezonu pre – 10,5/2,5, dok je u play offu bio za nijansu skromniji, no ne treba zaboraviti da se u tom delu sezone svaka cifra više vrednuje.

U Bostonu su u decembru 1993. poželeli da ga bace u more umesto čaja, a  Lucky (figura sa logotipa kluba) ga izudarao štakom jer je njihovim Celtiscima ubacio 28 poena, što je rekord njegove karijere.  Sve je ličilo na sportsku bajku. Međutim, životni kalkulator radi na nesofisticiran način, njegovi električni krugovi  su neretko neshvatljivi, a to je rezultiralo čudnim saldom na računu junaka ove priče.

Nakon novog trijumfa na Slam dunk nadmetanju tokom All stara 1995. godine činilo se da je na   dobrom ‘’konju’’, međutim, ubrzo je bilo jasno da sedlo i te kako zna da žulja. Napustivši redove Heata posle tri godine u kojima je, ne računajući play off, u 181 nastupu upisao 9,6 poena i 2,3 uhvaćene odbijene lopte po meču, u ergeli Cavaliersa iz Clevelanda nije jahao u skladu sa svojom reputacijom, tako da je stao u red sa onima za čijim konjem se diže prašina koja prekriva brojke, a više nego skromna 3 poena u 19 nastupa za družinu iz savezne države Ohio to potvrđuju.

Pre nego što će sirena označiti kraj njegovog pohoda kroz NBA svet, u najvećem kanadskom gradu se njegov javorov list osušio, propao mu je angažman u Toronto Raptorsima i časovnik na košu Harolda Minera je ugašen. Razočarenje je bilo veliko, jer je od Baby Jordana ostalo upamćeno samo ‘’baby’’. Slova sa transparenta na All staru kojima je napisano ‘’Miner is finer’’ su odavno izbledela. Na sreću, zaboravljeno ime nosilo je nezaboravni broj na dresu USC Trojansa  (23), koji je  povučen iz upotrebe 2012. godine.

Miner is Miner, ako ništa drugo.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*