Nova Nada Rocketsa

Piše: Aleksandar Pandžić, NBA Unlimited

Onima koji strastveno prate NBA ligu, ali i onima koji tek isprate po koju utakmicu i rezultate, ime Christiana Wooda do ove godine nije značilo puno. Ako i niste znali apsolutno ništa o njemu, to stvarno nije neko iznenađenje. Za nekoga je možda iznenađenje informacija da je ovaj igrač bio jedan od najtraženijih slobodnih agenata u proteklom free agencyu. Čime je ovaj igrač zaslužio takav status među svim tim poznatim imenima lige i zašto su mu Houston Rocketsi “dali” ugovor od preko $40 miliona na 3 godine bez ikakvih oklevanja? Pre odgovora na ta pitanja, moramo se osvrnuti na Woodove početke i radnu biografiju, na stvari koje su se dešavale pre prošlogodišnje breakout sezone u dresu Detroit Pistonsa.

Christian Marquise Wood rođen je 27. septembra 1995. godine u Long Beachu. Pohađao je nekoliko srednjih škola, i tada je već bilo jasno da poseduje određeni talenat za košarku. Nakon srednje škole, usledila je koledž karijera u dresu UNLV-a.  Kao freshman, na 30 utakmica je beležio 4,5 poena i 3,2 skoka. U sophomore godini sledi drastični napredak, u 33 meča imao je prosek od 15,7 poena, 10 skokova i 2,7 blokade po meču. Nije bilo sumnje, Wood je nakon takve sezone i solidnih predviđanja skauta, odlučio da se prijavi za draft 2015. godine.

Wood je tada projektovan kao kasni pick prve runde. On je okupio svoju ekipu i sa velikim entuzijazmom je prenosio svoja očekivanja i uzbuđenje iz draft večeri na društvenim mrežama. Ipak, vreme je prolazilo, pickovi su se ređali, a Wood je ostao nedraftovan i za njega je veče završeno velikom tugom. Po internetu se tada vrtela njegova slika iz te noći u momentima kada je shvatio da uopšte nije izabran. Tada je bio potpuno skrhan.

(Joshua Dahl / Las Vegas Review-Journal)

Ipak, Houston Rocketsi su mu ponudili šansu da za njih nastupa u Letnjoj ligi 2015. 27. septembra, pred početak sezone, potpisao je ugovor sa Philadelphia 76ersima. Rookie sezonu je najviše proveo u razvojnom timu 76ersa, uz poneke utakmice u dresu NBA tima. Sledeće sezone, nije zaradio novi ugovor sa 76ersima, pa je potpisao sa Charlotte Hornetsima. Slično kao i u roookie sezoni, stalno je premeštan iz prvog tima u razvojni tim, ali tada je već bilo jasno da neće ostati u Hornetsima i naredne godine.

Pred sledeću sezonu, odlučio je da izađe na tržište i da pokuša sebi da izbori bolji ugovor i standardniji angažman. Za Dallas Maverickse i Phoenix Sunse je nastupao u Letnjoj ligi 2017, ali, nije uspeo da se izbori da ostane u NBA-u, te je otišao u Kinu, gde je potpisao za Fujian Sturgeonse. U Fujianu nikada nije debitovao, brzo je otpušten, i tada se činilo da je dotakao samo dno. “Niko me nije želeo. Da me otpuste iz tima u Kini uz reči da nisam dovoljno dobar – doveli su me do prekretnice života.” Iste godine se vratio u Delaware 87erse, razvojni tim Philadephie.

Činilo se da Wooda opet čeka igračka klackalica i tek povremeni i slabašni angažmani u NBA timovima. Ipak, od tada, polako kreće da se materijalizuje onaj talenat koji su mnogi skauti prepoznali još u srednjoj školi. 14 avgusta. 2018, Wood prelazi u Milwaukee Buckse. Tamo se nije dugo zadržao, otpušten je pred naredno leto, ali bitno je reći da je tada Wood u glavi rešio da neće dozvoliti sebi da propadne i shvatio je da mora da radi više. Jer, šta je uopšte bio razlog da neko očigledno talentovan ne bude izabran na draftu, da se godinama “seljaka” po razvojnim timovima i da stalno bude otpuštan? Ono što najčešće i biva, a to je – glava. Wood je na treninzima sa NBA timovima pred draft pokazao zabrinjavajuću dozu nezainteresovanosti i lagodnog stava koji se nikom nije sviđao. Navodno je imao nekoliko kilograma viška, na treninzima je bio slabo motivisan, kasnio je, jednostavno, ponašao se neprihvatljivo za jednog mladog prospecta kojem NBA timovi žele da pruže deo svoje budućnosti u ruke. Ta nemarnost ga je godinama uništavala. Neki skauti su rekli da su Woodovi pre-draft treninzi bili najgori koji su ikada videli, izgledao je totalno bezvoljno. Brojni treneri sa kojima je radio po Letnjim ligama i razvojin ekipama isticali su istu stvar – veliki talenat koji se samo pokazuje na trenutke, zato što je ugušen lošim načinom života i razmišljanja. Izjava koju je Wood nešto kasnije dao zapravo najbolje opisuje njegove NBA početke: “Kada sam bio mlađi, mislio sam da sam talentovaniji od svih, da će moj talenat pobediti svakoga. Šokanto otkriće za mene je bilo da su i ostali talentovani kao ja, i da naporno moram da radim da bi ih pobedio. “

Iako je iz Bucksa brzo otpušten, već u tom periodu počeo je redovno da trenira i da bude mnogo profesionalniji. To je značilo i bolje partije. U Razvojnoj ligi je dominirao, ali mu to nije donelo novi ugovor ili veću minutažu u Milwaukeeu. Dodatnu motivaciju i podsticaj ka čemu treba da teži je video u svom saigraču i čoveku sa kojim se brzo sprijateljio – Giannisu Antetokounmpu. “Tog lika je samo zanimala porodica, košarka, teretana i vežbanje. To je baš uticalo na mene.”

Nakon otkaza iz Bucksa, New Orleans Pelicansi ga brzo dovode u svoj roster. Konačno je dobio značajniju priliku i šansu, i uz promenu u glavi, došle su i dobre partije na najvećoj košarkaškoj pozornici. Ipak, ni prosek od 16,9 poena i 7,9 skokova u poslednjih 8 utakmica sezone nisu bili dovoljni da Christian zadrži mesto u ekipi i dobije dodatno poverenje uprave. Otkaz iz Pelicansa, ali odmah, kao mnogo puta do sada, nova prilika –Detroit Pistonsi. Morao je samo da se izbori za poslednje mesto u rosteru sa 38-godišnjim Joe Johnsonom. To je uradio bez problema, zapravo, uradio je mnogo više od toga, brzo je postao standardan deo rotacije. Veći deo protekle sezone, ulazio je sa klupe i pored nekoliko sjajnih i monstruoznih partija, bio je vrlo konstantan. Totalna eksplozija usledila je nakon povrede Blakea Griffina i trejda koji je poslao Andre Drummonda u Cleveland Cavalierse. Otvorilo se mesto u startnoj petorci Pistonsa koje je upravo povereno Woodu. Drummond mu je tada simbolično poslao fotografiju “predavanja baklje” iz ruke u ruku. U 13 utakmica pre prekida sezone zbog pandemije, Christian Wood je beležio 22,8 poena i 10 skokova. Na nivou čitave sezone, prosek je iznosio 13 poena i 6,3 skoka.

Kakvu to košarku igra Christian Wood?

kako mu je pošlo za rukom da ostvari tako sjajne brojke i šta će doneti Houston Rocketsima, u koje je prešao tokom jeseni?

Pre svega, Wood igra na pozicijama 4 i 5, visok je 2,08 m i teži oko 98 kilograma. Njegov možda i najveći kvalitet jeste telo i skočnost koju poseduje. Ima dugačke ruke, jak je, stamen, i pokretan, kompletan paket u napadu. Neverovatne skakačke mogućnosti mu puno toga pružaju u napadu, može uhvatiti sve što mu igrači bace. Treba istaći skočnost kao napadačku sposobnost, a ne kao defanzivnu karakteristiku, jer građenje lopte u odbrani mu za sada nije najjači adut. U napadu je vrlo raznovrstan i može napasti obruč iz mnogih situacija. Za pick and roll i pick and pop situacije je savršen partner, vrlo dobro sarađuje sa svojim bekovima i playmakerima. Ima mekanu ruku da reši mnoge situacije oko reketa, odličan je u takozvanim roll završnicama i pozicijama. Ono sto dodaje posebnu dimenziju napadačkom arsenalu Christiana Wooda je – šut za tri poena. Prošle sezone je trojke pogađao u više nego solidnom procentu za igrača njegove pozicije – 38,6% 3PT. Zato je savršen za širenje protivničke odbrane, a to je nešto što se jako ceni u modernoj košarci. Iako mehanika suta deluje vrlo dobro i prošle sezone je imao ovako dobre procente, u prošlosti Wood nije baš bio pouzdan šuter. U svim prethodnim sezonama taj procenat je na nekih 28%, tako da ne treba očekivati neki napredak u ovom polju, ali ako bi održao isti li sličan procenat ubačenih trojki, to bi bio jackpot za Rocketse. Sto se tiče asistencija i kreacije u napadu, u svim prethodnim godinama, taj segmet u igri mu je bio jedan od slabijih. Naravno, na poziciji na kojoj nastupa, to nije  presudna stavka u igri, ali svakako da bi bilo poželjno da na tome dodatno poradi.

U periodu kada je preuzeo lidersku palicu od Drummonda i Griffina, Wood se savršeno borio sa najvećim “zverkama” u reketu. Trener Dwane Casey mu je pružio priliku da igra protiv Goberta, Embiida, Jokića i drugih, i u više situacija je pokazao  da može da poentira preko njih na mnogo načina, ili da makar iznudi slobodna bacanja. Jasno je, napad nije briga, ali u odbrani je Wood za sada malo slabiji nego što bi to mogao biti. Wood ima sve predispozicije da bude dobar defanzivac, ali za sada se nije najbolje snašao u toj ulozi i moraće na tome da poradi. Za to će mu biti potrebna dodatna doza motivacije i napora, da u glavi odluči da želi da pokida u svakom delu igre. Zna lupiti dobru blokadu, to je često bio slučaj, a mnogi su ga možda i zapamtili sa highlighta iz prošle godine kada je lupio sjajnu bananu svom prijatelju Giannisu Antetokounmpu.

Iz svega navedenog, sada je jasnije zašto su Rocketsi odlučili da mu pruže ugovor na tri godine u vrednosti od $41 milion dolara. Wood bi mogao da donese mnogo toga ovoj ekipi. U predsezoni je odigrao samo jedan meč i ostali smo uskraćeni da malo detaljnije pogledamo kako bi sve to moglo da izgleda u godini pred nama. Ipak, u tom jednom meču je skrenuo pažnju na sebe sjajnim nastupom, bio je verovatno najbolji igrač Rocketsa na terenu. Zabeležio je 27 poena i 10 skokova uz 10 od 18 iz igre. Što je jos važnije, sve ono što je radio prošle sezone, sjajno je radio i na ovom meču. Raduje pick and roll i pick and pop saradnja koju je u nekoliko navrata uspešno ostvario sa Jamesom Hardenom. Posebno se izdvaja i njegova agresivnost u napadu, želi kontakt igru i napada iz svih pozicija. Za sada se izdvaja i karakterističan prodor ka košu “ramenom”, kada sa perimetra krene da se probija i lakta ka košu, jako teško ga je zaustaviti, upravo zbog te snage koje ima u celom telu. Nije slučajno što su novi saigrači Christiana Wooda, Eric Gordon i DeMarcus Cousins, izjavili kako ih određeni pokreti i segmenti igre kod njega jako podsećaju na Anthony Davisa. I Gordon i Cousins su istakli neke sličnosti koje Wood ima sa zvezdom Lakersa, ali naravno, naglasili su da Wood nije još taj kalibar igrača, ne zele da preteruju, samo da ukažu svima da je potencijal koji ovaj 25-ogodišnjak poseduje zaista ogroman.

Jedan od upitnika za narednu sezonu jeste i situacija u Houstonu. Stvari su dosta nesigurne, saga oko James Hardena traje i još ne znamo kako će se to završiti. Nakon 4 godine u timu, Mike D’Antoni je napustio mesto glavnog trenera ekipe, a za novog trenera postavljen je Stephen Silas. Daryl Morey je takođe napustio franšizu, nakon više od 10 godina na poziciji GM-a. Russell Westbrook je u prelaznom periodu trejdovan u Washington Wizardse, a u Rocketse je stigao oporavljeni John Wall. Baš zbog toliko promena u ekipi, ne možemo znati kako će tim tačno izgledati, a ako bi Harden otišao iz tima, stvari bi mogle da se promene iz korena. Na dobro ili na loše, ostaje pitanje.

 

Pored svih lepih stvari koje su navedene, treba istaći da je najvažniji segment u Woodovoj karijeri – glava i psiha. Ne možemo biti sigurni da li on ima mentalitet, želju i volju da napravi iskorak u karijeri i da napreduje onoliko koliko bi mogao. Možemo samo da se nadamo da onaj stari, lenji, neprofesionalni i nezreli Wood više ne postoji, ili makar da je dovoljno duboko zakopan da ne kvari sve lepe stvari. Ako je verovati samom igraču, upravo to je i slučaj: “Još uvek nisam dostigao svoj cilj. Želim da budem All-Star, da napredujem, da budem jedan od najboljih igrača lige.”

Po svemu sudeći, biće ovo turbulentna sezona za ekipu Rocketsa. Pored silnih promena u franšizi, dovođenje Christiana Wooda u ekipu bi moglo višestruko da se isplati. Svi igrači i treneri u ligi su sada već čuli za njega i znaju koliko može biti dobar. Što se toga tiče, sigurno je da će mu biti teže, sada je poznato kakva pretnja može biti svakoj ekipi i takav tretman u odbrani će i dobiti. Takođe, u Rocketsima će se igrati mnogo konkurentnija košarka nego u Pistonsima, koji su u trenucima igračke eksplozije Christiana Wooda bili daleko od Playoffa. Houston pritom igra na Zapadu i godinama imaju dobar skor i nastupaju u Playoffu, ništa manje neće ciljati ni u ovoj sezoni. Na sve ove stvari bi Wood mogao lako da se navikne, samo da psihički bude jak. Ja mu lično želim baš to i očekujem jednu sjajnu sezonu od njega i optimistično ga prognoziram kao glavnog kandidata za nagradu Most improved playera.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*