Latrell Sprewell (ili priča o lošim odlukama i krivim izborima)

Photo: Andy Lyons (Allsport)

Piše: Zoran Čutura, germanijak.hr 

Krajem 97′, Latrell Sprewell, tada igrač (sadašnjih aktualnih) NBA prvaka Golden State Warriorsa, je s objema rukama uhvatio svog trenera P.J. Carlesima za vrat – narodski rečeno davio ga je – i na taj je način ušao u povijest kao jedan od najluđih igrača lige ikada. Začudo, to i nije Sprewellov najluđi potez u igračkoj karijeri – sedam godina kasnije je pomogao Minnesota Timberwolvesima da uđu u finale Zapada, i nakon toga je odbio trogodišnje produženje ugovora vrijedno 21 milijun dolara uz riječi ‘moram hraniti obitelj, bolje im je da pljunu neki ozbiljan novac’. Tada je imao 34 godine. Iduću sezonu odigrao je bitno lošije, to je bila najlošija sezona njegove karijere, i više nikad nije dobio NBA ugovor.

Neke su momčadi pokazivale interes, ali nitko nije ponudio ozbiljan novac starom, ljutitom igraču čiji su najbolji dani prošli, a Sprewell nije bio zadovoljan ponuđenim… I tako mu je ime brzo otišlo u ‘fade out’. Ali je loše navike zadržao. 06′ ga je 21-godišnja dama optužila da ju je davio (opet davljenje!!!) tijekom seksualnog susreta na njegovoj jahti, no nije dignuta optužnica, a on je ishodio zabranu približavanja za nju. Iduće godine napustio je obitelj koju ‘mora hraniti’, a to ga je društvo tužilo za dvije stotine milijuna. Iste godine nasukao se sa spomenutom jahtom, ali je odbio zvati pomoć i čekao je da ga lokalni ribari odvuku. Ubrzo nakon toga mu je jahta oduzeta zbog duga većeg od milijun dolara. To nije bio njegov jedini dug, na ime poreza dugovao je oko tri milijuna dolara te mu je prvo oduzeta kuća u Milwaukeeju, pa potom i stan. Prošle se godine u reklami za ‘Priceline’ ozbiljno narugao sam sebi i svojoj prošlosti izgovarajući rečenicu ‘uspjeh je samo neuspjeh koji se još nije dogodio’ upućenu maloj djevojčici. Kakva mudrost! Danas, s 47 godina, čovjek koji je zaradio više od stotinu milijuna dolara u igračkoj karijeri – nema ničega, i živi u unajmljenom stanu.

Čemu uopće ova poučna pričica vezana uz malu obljetnicu? Paaaaa, Sprewella sam obožavao gledati, bio je nevjerojatan talent, a bio je i sastavni dio najbolje sezone Knicksa u novijoj povijesti, sezone koja ostaje zapamćena kao sezona ozljede Pata Ewingai ‘Ewingovog poučka’. Poznati komentator Bill Simmons iz te je priče složio ‘Ewing theory’, koja – ukratko – kaže da momčadi igraju bolje nakon što im otpadne najbolji igrač i svi ih otpišu. Da ne širim priču – jer ti Knicksi nisu jedini primjer za Poučak – Ewingova ozljeda (Ahilova tetiva) dogodila se u drugoj utakmici finala Istoka, i Knicksi su bili otpisani protiv Indiane. No, dobili su tri od iduće četiri tekme, otišli su u veliko finale, tek drugi put u 26 godina (sad su to već samo dva finala u zadnje 44 godine), i tamo su ih pobijedili Spursi. Obožavam ovakve priče, pa to i dobro pamtim… To je bila 99′, trener je bio Jeff Van Gundy, španeri Knicksa su bili – uz Sprewella – Larry JohnsonAllan HoustonMarcus Camby. Knicksi su u doigravanje startali kao osmi na Istoku, i redom su izbacivali Miami, Atlantu i Indianu.

No, vraćam se Latrellu Sprewellu. U NBA je ušao 92′ kao 24. izbor drafta, i odmah je proigrao u Warriorsima. Zajedno s Chrisom Webberom vratio ih je u doigravanje, 3 puta je biran u All Star momčad, no incident s davljenjem trenera prekinuo je taj pozitivan niz. Carlesimo je tijekom treninga vikao na Sprewella da ‘daje oštrije pasove’, ako su svjedoci relevantni točan bi izraz bio ‘pasovi sa senfom na njima’, a igrač mu je odvratio da ‘nije raspoložen za kritike’ i rekao mu je da se makne. No, Carlesimo mu je prišao, nakon čega mu je Sprewell rekao da će ga ubiti, i uhvatio ga je za vrat. Davljenje je trajalo desetak sekundi prije no što su ih razdvojili. Odlazak pod tuš nije smirio Sprewella, i dvadesetak minuta kasnije vratio se na teren, i opalio šamar treneru. Warriorsi su ga suspendirali za deset utakmica, no zgrožena javnost je napravila pritisak, te je organizacija ipak prekinula ugovor Sprewella (cca 23 milijuna), a NBA ga je kaznila suspenzijom bez plaće do kraja te sezone.  Valja kazati da je Sprewell i prije toga imao dva ozbiljna incidenta kao član Warriorsa – dva puta se prije toga potukao sa suigračima, i to sa suigračima većim i jačim od njega. Karakteran tip…

Tijekom suspenzije je ozlijedio dvoje ljudi vozeći stotinu i pedeset na sat, pa je tri mjeseca proveo u kućnom pritvoru. Kako je slijedila odgođena i skraćena sezona s ‘lockoutom’, prisilna pauza trajala mu je do veljače 99′.  Ugovor s Knicksima nakon slučaja s davljenjem potvrđuje koliko je Sprewell bio dobar igrač, a ono što je javnost nazvala ‘kockanjem’ – Knicksima se itekako isplatilo. Sprewell je tvrdio da je drugačiji čovjek, i to je dokazivao na terenu. Nakon opisanog ulaska u finale Istoka, pa prolaska dva kruga doigravanja iduće sezone, Knicksi su ga nagradili petogodišnjim ugovorom vrijednim 62 milijuna, a Sprewell je preuzeo i lidersku rolu u momčadi po razmjeni Ewinga u Seattle. 01′ se vratio i na All Star vikend. No, uoči sezone 02′ – 03′ Sprewell se na kampu Knicka uprizorio sa slomljenom rukom, i kažnjen je s rekordnih 250 tisuća jer to nije prethodno prijavio. Tvrdio je da je pao na svojoj jahti, a New York Post je napisao da je sudjelovao o ‘kafanskoj tučnjavi’. Igrač je zbog toga tužio novinu i – izgubio spor.

Nakon što nisu ušli u doigravanje, Knicksi su ga 03′ razmijenili u Minnesotu, i – zajedno sa Samom Cassellom i Kevinom Garnettom – odmah je uveo Wolvese u finale Zapada, gdje su 2-4 poraženi od Lakersa. Taj domet ni prije ni poslije organizacija nije imala… Uslijedila je ona (odbijena) ponuda, a Sprewella je vjerojatno ‘zaklalo’ to što je ponovo privukao pozornost medija, sam je sebi natovario ogroman teret na leđa. Repovi izjave o ‘hranjenju obitelji ‘ vukli su se još dugo – Sprewell je očekivao visok ugovor (i) nakon početka sezone 05′ – 06’, pa je njegov agent Bob Gist izjavljivao ‘Latrell nije toliko očajan da prihvaća bilo što, ponude od jednog milijuna nakon što se zahvalio na sedam za njega su – udarac u lice’. Još u ožujku, prilikom konačnog slaganja momčadi za juriš na titulu, Dallas i San Antonio su pokazali interes, ali i te je prilike – posljednje, kako je vrijeme pokazalo – Sprewell propustio. Kasnije je Dallas i ušao u finale, gdje je poražen od Miamija.

Šteta, šteta što je Sprewell ostao zapamćen po lošim izborima i krivim odlukama, a ne po igračkim kvalitetama. U trinaest NBA sezona imao je visok prosjek od preko 18 poena po utakmici, u četiri od njih preko 20. Već u svojoj drugoj sezoni bio je biran i u momčad sezone i u obrambenu momčad sezone. Jedno je vrijeme držao rekord s devet pogođenih trica bez promašaja na utakmici.  Brz, skočan, atraktivan, nepredvidiv, s frizurom Predatora u poznije igračke dane, bio je užitak za gledanje i noćna mora za suparnike. Nekad bilo, sad se spominjalo. I to rijetko.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*