Poslednji mohikanac: Kako je Rudy zablistao kada je najvažnije

Foto: FIBA

Prvi dan četvrtine finala na Evropskom prvenstvu, doneo je dosta uzbuđenja i iznenađenja. Španci su nakon velike borbe ponovo u trci za medalju, i to sa nekim novim i podmlađeni, dodaćemo i – podcenjenim, timom. Neverovatno šutersko izdanje domaćina Nemačke dovelo je do novog velikog iznenađenja – eliminacije Grčke – i sa njima će se Španija naći u polufinalu.

Rudyja Fernandeza mnogi ne vole zbog njegovog prkosnog karaktera i ponekih prljavih poteza. No kako je ovaj 37-godišnjak odigrao protiv Finaca i kako je pokrenuo Španiju kada joj nije išlo samo pokazuje njegovu klasu. A as Real Madrida i dugogodišnji reprezentativac “crvenih” najbolje zna kako se osvajaju trofeji.

Rudy je u momentima kada se “lomila” utakmica pokazao klasu, uprkos činjenici da ima 37 godina, ali i dosta povreda koje vuče iz prethodnih sezona. Njegova borbenost oduševila je i selektora.

“Ne mislim da će posle ovoga napustiti reprezentaciju jer igra svoj najbolji šampionat ikada. Zašto da napusti? Očekujem od njega, da ako je zdrav, nastavi da igra i uživa. Njegova uloga u timu je drugačija od bilo koje uloge koju je ikada imao. Uživanje je, pošto je ovo za njega potpuno novo iskustvo”, rekao je Sergio Scariolo.

Pokazao je Fernandez zašto je velikan i videćemo dokle će vući svoj tim. Možda do kraja?

Fernandes je meč završio sa 11 poena (3/5 za tri), a istakao se i sa pet ukradenih lopti.

“Šta da vam kažem? Neverovatan je. Ima loša leđa, vrat, koleno, sve loše, ali se ne plaši. Baca se po parketu, imao je te ukradene lopte u trećoj četvrtini kao da ima 18 godina. On daje pravi primer. On je vođa za saigrače u teškim trenucima. Verovatno smo ga previše koristili protiv Litvanije, kada je odigrao skoro 30 minuta. Odmarao je ceo sledeći dan”, dodao je Scariolo.


SVE ZA REPREZENTACIJU

Fernandez za reprezentaciju Španije igra već 21 godinu, od 2001 kada je prvi put obukao dres kadetske selekecije. Nakon toga u kontinuitetu nastupa za “furiju” sa kojom je osvojio sve, i poslednji je izdanak legendarne španske reprezentacije koju su predvodila braća Gasol, Navarro, Garbajosa, Reyes, Lull…

Ima ukupno 10 medalja, od čega 2 olimpijska srebra i jednu bronzu, potom 2 zlata sa Svetskih prvenstava, i 3 zlata sa Eurobasketa, uz 1 srebro i 1 bronzu.

Sa 38 godina igra verovatno svoje poslednje Evropsko prvenstvo, a beleži 8 poena, 1.8 skokova i 1.7 asistencija po meču.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*