Litvanija: Stranac? Bila bi to naša kapitulacija

Foto: FIBA

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ

Reprezentacija Litvanije je porazom od Španije posle produžetka ispala u osmini finala, što je njen najgori plasman u istoriji kontinentalnih turnira od samostalnosti (na EP 1993. Litvanija se nije plasirala). Ipak, Litvanci uprkos lošem rezultatu smatraju da imaju ispravnu viziju budućnosti svoje košarke.

Mindaugas Balcijunas, direktor Košarkaškog saveza Litvanije, rekao je da selektora neće menjati i da će nastaviti da rade po planu.

– Neophodno je da se shvati da je Kazis Maksvitis prvi put selektor, a mi smo videli kako stvari stoje. On je dobar trener, a igrači ga vole. Mi nemamo mnogo kvalitetnih trenera, a tokom prvenstva smo imali razgovor sa selektorom i jasno smo mu rekli da mu verujemo. Takođe smo mu rekli da nema potrebe razmišljati o odlasku, ne sme da bude takvih ideja. Mi mu verujemo, imamo mladu ekipu i u praksi se pokazalo da rezultati dolaze tek posle tri godine – rekao je Balcijunas u razgovoru za BasketNews, a onda je negirao bilo kakvu mogućnost da dovedu stranca u reprezentaciju:

– To bi bila kapitulacija. To je protiv svega što je napravljeno u istoriji litvanske košarke – rekao je direktor Saveza.

Litvanija ima 7 medalja sa Eurobasketa, od toga tri zlata.

EuroBasket
Gold medal – first place 1937 Latvia
Gold medal – first place 1939 Lithuania
Gold medal – first place 2003 Sweden
Silver medal – second place 1995 Greece
Silver medal – second place 2013 Slovenia
Silver medal – second place 2015 France
Bronze medal – third place 2007 Spain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*