Zašto Nikola Vučević slavi dva rođendana?

Nikola Vucevic / Twitter

23. januar je datum koji Crna Gora jako dobro pamti. Nažalost ne po dobrim stvarima. Toga dana 2006. godine Crna Gora je doživela neverovatnu tragediju. Putnički voz koji je išao iz pravca Bijelog Polja prema Podgorici izletio je iz tračnica, te usmrtio najmanje 46 ljudi, dok je još 130 povređeno u ovom nezapamćenoj nesreći.

Jedan od “sretnijih” putnika je bio i tada 15-godišnji Nikola Vučević, danas najbolji košarkaš Crne Gore i NBA zvezda. Prošao je s lakšim telesnim povredama, no ovu tragediju će pamtiti do kraja života.

“Svaki put kada vidim voz, ja pomislim na to. To se ne zaboravlja. Za takvu tragediju, imao sam sreće. Bilo je vrlo zastrašujuće, nisam znao da li sam živ ili mrtav”, rekao je svojevremno Vučević za “Orlando Sentinel”.

screenshot

Nikola i njegov otac su išli sa košarkaškog kampa u Kolašinu i nalazili su se u prednjem delu voza, prva dva vagona. Primetili su da nešto nije u redu i nastala je panika u vozu, povukli su kočnicu ali nije delovala. Išli su preko 100km/h u predelu gde je trebalo maksimalno 50. Strovalili su se niz liticu, ali voz je ostao na točkovima.

“Ne znam koliko dugo sam ostao da ležim. Bio sam pogubljen, bolela su me ramena i imao sam nekoliko posekotina. Kada sam došao sebi, prvo sam pomislio na oca. Kada sam video da je dobro i da pomaže drugim ljudima, pao mi je kamen sa srca. Zaustavili smo se na samo nekoliko metara od Morače. Tu je bila provalija od preko 30 metara i nema šanse da bismo preživeli taj pad,” rekao je Nikola

Dosta igrača je putovalo sa njim u tom vozu, koji su igrali s njima na kampu. Dodao je kako većina njih nije nikada prebolelo traume iz voza i nije nastavilo košarkašku karijeru. Čitava ekipa si tog kobnog 23. januara čestita rođendan, kao znak početka novog života jer su preživeli ovu ogromnu tragediju.

“To je nešto što nikada neću zaboraviti.”


LIČNA KARTA: NIKOLA VUČEVIĆ

Rođen: 24 oktobra 1990.

Pozicija: Centar

Visina: 2.08 m

Težina: 116 kg

Klubovi: Budućnost (2011), Philadelphia (2011-2012), Orlando (2012-2021), Chicago (2021- )

Uspesi: 2 x All Star (2019 ,2021), Prvenstvo i Kup Crne Gore (2011)

NBA regularni deo: 744 utakmice, 16.9 poena, 10.4 skoka, 2.7 asistencija

NBA play off: 16 utakmica, 18.4 poena, 9.9 skokova, 3.2 asistencije


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*