Povratak Ziona, čvrsta odbrana i eto ih na vrhu!

Gerald Herbert/AP

Iako do kraja kalendarske godine ima još da se igra, možemo slobodno reći da su za sada dva tima najprijatnije iznenađenje u ligi. I oba su sa Zapada. Prvo, Sacramento Kingsi igraju sjajnu košarku što je uočljivo i rezultatski, nalaze se u gornjem delu Zapadne konferencije i najavljuju prekid crne tradicije i „punoletnog“ posta izbivanja iz NBA play offa. Drugi su Pelicanski. Tim iz New Orleansa je drugu sedmicu decembra dočekao kao (ne)očekivani lider Zapadne konferencije sa 16 pobeda i 8 poraza.

NBA ih je početkom decembra, u svojim Power rankings analizama, smestila na četvrto mestu u celoj ligi, posle sjajnog Bostona, furioznih Bucksa, i Sunsa koje su u međuvremenu pretekli na tabeli.

Pelicansi su trenutno 6. u ligi kada je ofanzivni rejting u pitanju (114.9 poena po meču), treći su po defanzivi (108 poena primaju), dok su među boljima po Net rejtingu, i tempu.

Sjajna serija i fantastična odbrana

Iako su na samo jednom od poslednjih 10 mečeva igrali u kompletnom sastavu, Pelicansi igraju u sjajnoj formi. Vezali su pet pobeda pred dvomeč sa Sunsima, a u periodu od 21. novembra do 7. decembra pobedili su 7 od 8 odigranih mečeva. Zaista sjajna forma. U većini tih mečeva, pobeda je bila sa 10+ razlika. Dakle, ubedljivo.

U poslednjih desetak utakmica , napadački su bili peti i imali su najbolju obranu lige, držeći svoje protivnike na samo 104,8 poena na 100 poseda lopte. Tu su osim Ziona Williamsa, značajan doprinos davali i iskusni CJ McCollum (16.9 poena, 5.9 asistencija, 4.8 skokova, 1.1 ukradena lopta) kao i snažni Jonas Valanciunas (13.4 poena, 9.1 skok). Tim je značajno poboljšao svoje izvedbe u odnosu na prvih 12 utakmica (nakon kojih su zauzeli 15. Mesto kada je u pitanju odbrana). Poboljšanje kada je odbrana u pitanja odnosi se i na niži postotak pogođenih šuteva protivnika iz igre (57,9 % u odnosu na 61,0 %) i u stopi izgubljenih lopti protivničkih igrača (17,2 u odnosu na 14,7 na 100 posjeda).

Bljesak sa klupe

Ima tim iz New Orleansa širinu ove godine. Nisu to samo Zion, McCollum, Valanciunas, to je i Brandon Ingram koji je od dolaska iz Lakersa postao prva napadačka opcija i najbolji strelac tima (20.8 poena ove sezone), a tu su i Larry Nance Jr., Devonte Graham, evropski prvak i MPV EP Willy Hernangomez koju daju značajan doprinos sa klupe. No, uvakvom timu uvek neko bljesne.

Jose Alvarado zaslužan je za jedno od najprijatnijih iznenađenja za fanove Pelicansa. Sa svojih 38 poena (u manje od 27 minuta s klupe) zablistao je u pobedi nad Denverom.

Deset od njegovih 12 koševa (uključujući svih osam njegovih trica) je pogođeno nakon asistencije. I na toj utakmici protiv Nuggetsa više od 70 % pogodaka Pelicansa postignuto je nakon izrađene akcije i asistencija. I to se desilo već pet puta u toku ove sezone.

Zionovo buđenje

Iako nije ni među Top10 kada je trka za MVP-a u pitaju, Zion Willamson konačno igra košarku na visokom nivou, i to u kontinuitetu. Snažni krilni igrač NOLA-e odigrao je u ovoj sezoni u 19 mečeva (od 24 ukupno), sve je započeo kao starter i igrao je preko 31 minute u proseku. Za to vreme Zion beleži 23.9 poena, 7.2 skokova, 4.3 asistencije i 1.3 ukradenu loptu po meču. Njegovi procenti šuta su slični onima od pre dve godine – skoro 60 % iz igre, ali je nešto neefikasniji u šutu za tri poena (29 %).

Decembar istine

S nizom od pet pobeda, Pelicansi su smenili Sunse na vrhu Zapada, a u narednih nekoliko dana očekuje ih dvomeč sa timom iz Phoenixa, kao i dvomeč sa još jednim prijatnim iznenađenjem – Utah Jazzerima. Biće zanimljivo videti kako će se završiti ovi mečevi rezultatski i kako će fantastična odbrana Pelicansa uz potentan napada izgledati u okršajima sa direktnim konkurentom za vrh Zapada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*