Povratak u MVP formu

BleacherReport

Nažalost, iz godine u godinu isti problem za Anthony Davisa. Ni prošle sezone ovaj 29-godišnjak nije mogao ostati zdrav veći deo sezone zbog nekoliko čudnih povreda. Prvo, Davis je u decembru pretrpio istegnuće ligamenata što ga je koštalo 17 propuštenih utakmica. Zatim, nakon što se vratio i odigrao 10 utakmica, Davis je pretrpeo još jednu dugotrajnu povredu – uganuće stopala zbog koje je propustio još 18 utakmica.

Što se tiče brojki, Davis je imao prosjek od 23,9 poena, 9,9 skokova i 3,1 asistenciju, ali je nastupio samo u 40 utakmica. Bila je to još jedna razočaravajuća sezona za Davisa. Šteta za ovog igrača koji ima MVP potencijal, ali nikako da nađe konstantnu formu i počne da pruža partije kakve se od njega očekuju. U prošloj sezoni najbolji meč bio mu je protiv Spursa kada je dao 35 poena uz šut 15 od 31 i uz 17 skokova i četiri blokade.

Nova sezona je počela, a Davis je u proteklih pet samo jednom odigrao preko 60 utakmica. Lakersi su na početku sezone bili u blago rečeno lošoj formi. Bili su tim koji je najduže bio bez pobjede, nanizali su čak pet poraza na samom startu sezone, a od prvih 11 utakmica dobili su samo dvije. Ham je slagao kockice, tražila se rotacija, tražio se Westbrook, a u svom tom ludilu Anthony Davis je nekako plovio ispod radara. Koliko god ispod radara možete biti u LA-u. Za vrijeme tog groznog početka sezone Davis je bio najčešći igrač spominjan u raznim trade glasinama, izuzev naravno Westbrooka za kojeg imamo osjećaj da je cijelo vrijeme na rubu razmjene. Kao da se zaboravilo kakav je Anthony Davis zapravo igrač…

AD se nije mogao sastaviti sa sobom u posljednje dvije sezone, više je bio izvan parketa nego na njemu, a i kada je igrao bio je miljama daleko od forme. Ova sezona je povratak korijenima, povratak na MVP razinu iz šampionske sezone. Na samom početku sezone bBio je najbolji u smušenim Lakersima i ono što je najbitnije propustio je samo jednu utakmicu zbog sitne povrede od prvih 20 mečeva. Ipak u posljednje vrijeme podigao je igru na novu razinu. U posljednjih devet mečeva Lakersi su uzeli sedam pobjeda, a AD-eve igre su na MVP razini. U tom periodu bilježio je 32.3 poena uz 64% šuta iz igre, 15 skokova, 3,3 blokade i 3 asista. Nestvarne brojke.

Davisovih posljednjih osam mečeva:

  • 37 PTS, 18 REB, 2 AST

  • 38 PTS, 16 REB, 4 BLK

  • 30 PTS, 18 REB, 3 STL

  • 37 PTS, 21 REB, 5 BLK

  • 25 PTS, 15 REB, 3 BLK

  • 25 PTS, 13 REB, 4 BLK

  • 27 PTS, 12 REB, 3 BLK

  • 44 PTS, 10 REB, 3 BLK

Napokon centar

Dvije stvari su imale najveći utjecaj na Davisove igre. Prvi je naravno njegovo zdravlje. Izgleda da je uspio dovesti tijelo u redu i da je sanirao sve što ga je mučilo kroz protekle sezone. Ne očekujemo da odigra sve utakmice, Lakersi će definitivno biti oprezni, no prema svemu sudeći biti će u 60+ klubu po odigranim utakmicama ove sezone. Druga stvar je što je Ham Davisa koristi isključivo kao centra. AD-evi postotci šuta iz igre, šuta za dva poena i true shooting postotci su mu najveći u karijeri iako mu je postotak asistiranih poena na najmanoj razini u karijeri.

Davis više kreira sam, no iz pozicija puno bliže košu. Najviše iz low posta. Utakmica protiv Netsa je pravi primjer. Razbio ih je iz low posta, nisu pronašli rješenje za njega cijelu utakmicu. 1 na 1 je bio nezaustavljiv, udvajanja je lako rješavao a meč je završio sa 37 poena, 18 skokova te 60% šuta iz igre. Ove sezone Davis šuta sjajnih 75,6% iz reketa na gotovo devet šuta po utakmici po čemu je treći u ligi iza Giannisa i Ziona. Puno manje šutira sa poludistance, trenutno uzima samo tri šuta a za usporedbu prije dvije sezone je uzimao preko pet šuteva sa poludistance po utakmici. Dosta poena dolazi iz uloge screenera iz picka. Lakersi napokon igraju s Davisom kao jedinim centrom na parketu.

Kandidatura za DPOY nagradu

Koliko god Davis znači za Lakerse u napadu toliko znači i u obrani. Davis je igrama na obrambenom dijelu parketa istaknuo kandidaturu za DPOY nagradu. Trenutno je četvrti bloker lige sa 2,3 blokade u prosjeku a jedini je centar u Top 25 u ligi po ukradenim loptama. Lakersi su trenutno druga najbolja obramena ekipa lige na postavljene napade a glavni razlog je Davis koji krpa sve rupe. Ham ga je učinio centralnom figurom obrane a posebno je impresivan u branjenju pick n’rolla. Dugačke ruke i strašna pokretljivost ga čine izuzetno teškim protivnikom za sve napade lige.

Kada Davisov igrač postavlja pick Lakersi primaju samo 0,81 poen po posjedu, što je među najboljim brojkama u ligi. Sjajan je u preuzimanju i praćenju bekova na ulazu.

Lakersi trenutno ne iskorištavaju pun Davisov potencijal u smislu rezultata. Loš start ih je koštao i trenutno su 13. ekipa na zapadu sa 9-12 scoreom. Uzeći u obzi da su u sezonu krenuli sa 2-9 situacija je još i dobra. Lebron je već u 38. godini, Davis je vratio formu a Westbrook se izgledao polako privikava na ulogu s klupe. Ova sezone je možda i posljednji voz da Lakersi naprave nešto u doigravanju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*