NBA metafizika: Na nebu, a na zemlji

screenshot

Piše: Dragan Stojić

Juriju Gagarinu je trebalo 108 minuta da bi stigao u svemir, Felixu Baumgartneru 10 minuta za skok iz iste dimenzije, Usainu Boltu manje od 10 sekundi za pretrčavanje staze duge 100 metara.

Svi navedeni su zadivili svet, nateravši ljude da protrljaju oči, udahnu  duboku pre nego što su se zapitali da li je tako nešto moguće, a kad je na NBA draftu 1993. godine najavljen 30. pick, reakcije su bile još neverovatnije – svima se vezao jezik, kapcima su trebali držači, na glavi su se umesto šešira našle obe ruke , dok je disanje postalo nešto nepostojeće.

Nije se pred auditorijumom pojavila filipinska avet, niti čovek pretvoren u zmiju jer nije slušao roditelje, izostala je i  najlepša žena svih vremena (ne bi bilo loše da je o njoj reč!), već Rumun Gheorghe Mureșan (Đorđe Murešan), evropska varijanta Manutea Bola, Sudančeva kopija po visini (231 cm) odnosno original u odnosu na Afrikanca po košarkaškom znanju.

Ustreljen pogledima basketaškog sveta, 22-godišnjak iz Transilvanije nalik čoveku na nevidljivim štulama, zahvaljujući Washington Bulletsima (današnjim Wizardsima) ‘’pucao’’ je od preciznosti.

Nekadašnji internacionalac u Francuskoj već u prvoj sezoni svoje karijere u najjačoj ligi na našoj planeti zabijao je lopte u koš protivnika, što je svakako manje bolelo njegove rivale nego one kojima je njegov sunarodnik Vlad Ţepeş (Vlad Cepeš), poznatiji po nadimku Grof Drakula, zabijao kolčeve u zadnji deo tela. Mada, u principu je slično – kažnjeni su i jedni i drugi, s tim što su NBA ligaši od strane Ghițe (Gice) sankcionisani  samo statistički sa 5,6 poena i 2,3 skoka po utakmici na 54 odigrane utakmice i, u vreme tenkovskih odbrana, odličnim  šutem iz igre  – 54,5%.

Naredne takmičarske godine je div iz Tritenniija sa zemlje počeo hvatati zvezde, stigavši do dvocifrenog broja postignutih poena u proseku (10) i 6,7 uhvaćenih odbijenih lopti, da bi 1995/96.  momak iz crnomorske države redovno bivao usidren u reketima protivničkih timova, a kad je sidro podignuto na kraju regularnog dela sezone, na njemu je ugraviran sjajan učinak, najbolji u karijeri – 14,5 poena/9,6 skokova/58,4 FG %, okitivši se lovorom najboljeg šutera iz igre u celom NBA.

Kad je sledeće sezone prebacio 60% uspešnih pokušaja  iz igre, normalno je bilo, kao što je logično da će Đoković osvojiti 21. grand slam trofej, Ronaldo i Messi postići još dosta golova, da mu opet pripadne zvanje najboljeg u filed goals percent kategoriji , iako je postignuta  ‘’trojka’’ za njega ravna obaranju aviona stelt tehnologije kuhinjskim nožem, jer je tokom putovanja u karavanu National basketball associationa svega jednom oprobao šut van linije za tri poena, bezuspešno, samo trošim reči bez veze.

Kako slava ima svoju cenu, tako je i njega prodala, ‘’zahvaljujući’’ velikoj telesnoj masi (uz visinu od 2,31 metar stajalo je skoro 150 kilograma) kolena i leđa su stavljena na račun, pa je usledila duža pauza, međutim, slatkiši obezbeđuju serotonin, on dobro raspoloženje,  tako da se pojavio u reklamu za ‘’snickers’’ čokoladu, uz to je  Gheorge postao deo Eminemovog spota za pesmu ‘’My name is’’, a da je zaista važno ime i van parketa, dokazali  su se poslenici filmske umetnosti, Rumun je 1998. dobio ulogu u ostvarenju pod nazivom ‘’My giant’’ (Moj div). Normalno da su njega angažovali za tu rolu, neće valjda mene od 167 centimetara!

Tokom odsustva s terena je barut člana ionako slabašnih Metaka iz glavnog grada SAD pretvoren u prah rastanka, a brojke su rekle da je za Bulletse odigrao 276 mečeva, postigao 10,6 poena, upisao 4,5 skoka, šutirajući iz igre 57,3%, dok je doprinos u play offu još i dobar s obzirom da su u jedinoj seriji koju su odigrali Meci oduvani od protivnika iz ‘’grada vetrova’’ – Chicago Bullsa ( prosečno pet poena, šest skokova u tri susreta prve runde).

U maju nekom dođe Maja, a New Jersey Netsima Mureșan tom mesecu 1999. Kao da i nije angažovan. Svega jedan nastup, praktično bez učinka.

Nosilac titule ‘’igrača koji je najviše napredovao’’ 1996. godine, sve više je nazadovao, njegov doprinos ekipi je bivao sve sličniji visini Muggsyja Boguesa, pa ne čudi podatak da je posle još 30 učešća u dresu Mrežica završio NBA karijeru 2000. godine.

Igrač koji je sa zemlje dosezao visine je na NBA nebu sijao 307 puta u dužem delu sezone, obasjavši sažvežđe ‘’najvećeg košarkaškog cirkusa’’ sa 9,8 poena, zvezde odbijene od obruča je hvatao u proseku 6,4 puta po susretu, a u statističke oblake je lansirao šut iz igre izražen kroz 57,3%  lopti ubačenih u koš.

Divota.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*