Toronto Raptors 2022 – 2023: Ulazak u rebuilding, na srpski pogon!

Loša i sezona za zaborav franšize sa Severa. Raptorsi su završili sa polovičnim učinkom, od 41 pobede i 41 poraza. Sezonu su završili u play-inu, iako je trener Nick Nurse forsirao startnu petorku do granica izdržljivosti i potpuno zanemario razvoj mladih igrača poput Barnesa, ali i Achiuwe, Koloka, Dowtina… A upravo na razvoju klinaca, kakvi su nekad bili VanVleet i Siakam, Raptorsi su dugo godina gradili tim i klupsku kulturu.


Prethodne sezone:


Siakamova sezona iz snova

U tmurnoj sezoni Raptorsa, Pascal Siakam imao je individualnu sezonu iz snova. I da su Raptorsi imali bolji timski i rezultatski učinak, sada bi sigurno govorili o Siakamovoj sezonu kao jednoj od najuspešnijih individualnih kampanja u timskoj istoriji.

Nažalost, tim je podbacio, što dovodi Siakamove izvanredne brojke u kategoriju “dobra sezona, no nije uticala na timski uspeh”. I to je šteta.

Siakam je u sezoni u proseku postizao 24,2 poena, imao 7,8 skokova uz 5,8 asistencija, s tim da su mu proseci poena i asistencija bili najviši u karijeri. Samo su Luka Dončić, Lebron James i Nikola Jokić imali bolje kombinovane proseke od njega dok je Giannis imao nešto manje asistencija (5,7 po utakmici).

Siakam je šutirao 48% iz igre, uključujući 52% za 2 poena i 32% za tri poena, dok je sa linije za slobodna bacanja imao 75% uspeha. Predvodio je ligu po prosečnom broju minuta koje je igra na meču. Sa dobrim igrama nastavio je i na Play-In turniru, postigavši 32/9/6 pri šutu 13 od 22 u porazu od Chicago Bulsa (nažalost, njegovih 5 od 11 sa linije slobodnih bacanja bile su crna mrlja na ovom meču, i možda odlučujući). Nastupao je na All staru kao zamena, ikao je zaslužio da bude izbor trenera.

No sve je palo u vodu zbog učinka tima, i svega 41 pobede Raptorsa koji poslednje četiri godine (od kako su uzeli prsten) maštaju o tome da ponove ovaj uspeh. Da li je na Siakamu odgovornost za ovo. Jeste, ukoliko ga posmatramo kao vođu ovoga tima. A delimično i ne, ukoliko pogledamo kako su igrali njegovi saigrači, koji su većinom imali sezone za zaborav.

…a ostali

Nije Siakamova krivica što su njegovi saigrači imali ili loše individualne sezone ili i sami nisu doprinali timskom uspehi i kapitalizovali dobre igre svog lidera. Nije njegova krivica što su VanVleet ili Gary Trent Jr. imali loše šuterske sezone, ili što trener nije verovao igračima sa klupe. Nijedan od igrača sa kojima je Siakam (ne baš najbolji šuter sa distance) bio okružen nisu bili u formi prošle sezone, a većina njih su po profilu razigravači a ne čisti šuteri. Siakam je u proseku imao 6 asistencija po meču, a mogao je imati i preko 8 da su saigrači bolje namestili ruku. Dolazak Poeltl još je dodatno pogoršao situaciju, jer centar nije šuter, dok je na klupi preselio Trent.


Toronto 2022-2023: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Thaddeus Young; 32 – Will Barton

Najmlađi igrači: 21 – Scottie Barnes, Justin Champagnie

Najviše nastupa: 77 – Scottie Barnes; 76 – Chris Boucher; 77 – Scottie Barnes

Najviše minuta po meču: 37.4 – Pascal Siakam; 36.7 – Fred Van Vleet; 35.6 – OG Anyoby

Strelci: 24.2 – Pascal Siakam; 19.3 – Fred VanVleet; 17.4 – Gery Trent Jr.

Asistencije: 7.2 – Fred Van Vleet; 5.8 – Pascal Siakam

Skokovi: 9.1 – Jakob Poeltl; 7.1 – Pascal Siakam; 6.6 – Scottie Barnes

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 65.2 % – Jakob Poeltl; 49.3 % – Chris Bousher


Zašto je gubitak Van Vleeta dobar?

Fred VanVleet je dosegnuo zvezde od kako se prometnuo u jednog od lidera tima, kojeg je pre četiri godine fanatičnim predstavama i energijom vodio kroz play off do titule. No, VanVleet odavno nije taj VanVleet, a prošla sezona je razočaravajuća bila za ovog sjajnog momka koji je na kraju bez nadoknade otišao u Houstom, za daleko veći ugovor nego što je imao u Torontu.

I pored toga, veliki deo navijača tima nije bio razoračan nakon njegovog odlaska. Više su boleli “besplatni“ odlasci igrača poput Kawhija Leonarda, Dannyja Greena, Marca Gasola ili Serga Ibake.

Fred VanVleet je specifičan igrač. Jedan od retkih nedraftanih koji je nastupao na All Star. Momak koji je celu karijeru proveo dokazujući svoju klasu mnogima koji nisu verovali u njega. Kladi se na sebe, glasio je njegov moto. Isplatilo se. Izborio se da u jakoj konkurenciji bude prvi snajper Raptorsa u play offu kada je tim stigao do titule. U prve dvie godine karijere zaradio je 1.5 milion dolara, u naredne dve 18 miliona, dok je 2020. potpisao četverogodišnji ugovor vredan čak 85 miliona.

No, odlaskom Lowryja u Heat za njega se otvorio prostor dovoljno veliki za iskazivanje svojih individualnih kvaliteta, i to na uštrb timskog uspeha. VanVleet je prošle sezone u 69 nastupa imao prosek od 19.3 poena, jedan manje nego u prethodnoj rekordnoj sezoni, uz 7.2 asistencije, što mu je učinak karijere. Ali iz igre je šutirao mizernih 39.3%, a za tri poena tek 34.2%. Bio je jedan od najlošijih igrača lige kada je šut ispod obruča u pitanju, a selekcija šuta mu nikada nije bila gora.  Što je najgore, prilagođavao je napad za dobrobit individualne statistike, posebno forsiranjem pick-and-rolla s Jakobom Poeltlom nakon njegovog dolaska u završnici sezone, što je dovelo do ekspolozije asistencija.

Uz njega do izražaja nije mogao doći supertalentovani Scottie Barnes, koji je u prethodnoj sezoni proglašen rookijem godine, prirodni visoki playmaker oteran na krilnu poziciju, kako bi igru mogao voditi prirodni šuter zarobljen u 180 VanVleetovih centimetara.

VanVleet je nakon Lowryjeva odlaska preuzeo ulogu vođe i nosioca te kulture, koja se u protekle dve sezone potpuno raspala, a on je tome pridoneo konstantnim javnim gunđanjem zbog mladih igrača, svaljivanju svega lošeg što se događa u klubu na njih i pranjem ruku od sopstvene odgovornosti.

Šta dalje?

Raptorsi su nakon loše sezone na prekretnici. Otišli su trener Nurse, VanVleet… Poelts je potpisao višegodišnji ugovor, a stigao je i Dennis Shroeder. Najveća vest, posebno za ljubitelje košarke iz Srbije dolazak je Darka Rajakovića za prvog stratega tima iz Kanade. Od stare garde tu je Pascal Siakam, iako se o njegovom odlasku isto govori, to je prošlogodišnji rookie Scottie Barnes koji će dobiti sigurno dosta prostora za napredak, kao i Anunoby, Achiuwa… Gradey Dick je po mnogima najbolji šuter na draftu koji bi mogao instantno imati uticaj na ekipu, on i Anunoby bi mogli biti ubojiti krilno-bekovski duet, s obzirom na to da je i Dick dobar u obrani.

Raptorsi su na prekretnici te se čini kako mogu otići u još jedan lov na play off ili krenuti u neki lagani – ili čak potpuni – rebuild. Siakam je tražena roba (ima i ogroman ugovor – 37 miliona), isto kao i Anunoby dok je Barnes odličan kapital za budućnost.

CTV news

Dolaskom Rajakovića na čelo Raptorsa, Srbija može da se pohvali da je jedina neamerička zemlja sa dvojicom trenera koji su dobili mesto šefa stručnog štaba u NBA ligi. Posle Igora Kokoškova koji je predvodio Sunse 2018-2019, kormilo jednog NBA ligaša od ovoga leta preuzeo je Rajaković. Rajaković je imao paklenu konkurenciju, bili su tu Kenny Atkinson, Becky Hammon, Sergio Scariollo, no kanadski tim se opredelio za dosadašnjeg asistenta Memphis Grizzliesa. Rođeni Čačanin, u SAD je od 2012., gde je prvo bio asistent u Tulsi, a potom je radio u Phoenixu i Oklahomi u vreme njihovih najvećih uspeha sa Westbrookom, Durantom, da bi poslednje tri godine vrlo uspešno radio u Memphis Grizzliesima, hit ekipi NBA lige. Nije tajna da je upravo Rajaković bio važan šraf u klubu koji prethodne dve godine igra strašnu košarku, i oba puta je završio kao drugoplasirani tim na jakom Zapadu sa preko 60 % pobeda. O njemu je 2022. godine pisao i ESPN koji ga je stavio na listu mladih stručnjaka na koje treba obratiti posebnu pažnju u budućnosti, a svi oko njega kažu da zna da “ostavi dobar utisak” i da ima odličan odnos sa svim igračima. Tako je pomogao da se u Memphisu razviju Desmon bane i najbolji defanzivac lige Jaren Jackson Jr, dok je njegova košarka ofanzivna i podrazumeva “konceptualni napad”.

“Raptorsi su hteli trenera u kog veruju i koji će moći da nastavi put ove franšize i sa veteranima, ali i sa totalno promenjenim timom ukoliko se odluče da dovedu nove košarkaše i izgrade sve od nule,” napisao je još jedan poznati NBA analitičar.

Čini se da je Rajaković u dobroj sredini i videćemo koliko će moći da izvuče od ekipe Reptorsa u sezonama koje dolaze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*