Toronto Raptors 2017 – 2018: Mi smo kraljevi ‘Severa’, i ponovo smo – za*****i!

Jedini tim iz Kanade u NBA već godinama slovi za izrazitog ili možda – latentnog – favorita na Istoku. No, u njihovom slučaju kao da vredi krilatica – dok su Raptorsi i Lebron na jednoj strani, ima mesta samo za jednoga. Lebrona!

I činilo se da je došla ta sezona. Sezona ostvarivanja najviših ciljeva. Kanađani su odlučili dati još jednu priliku Lowryu i Derozanu. Kyle je neko vreme vodio dilemu hoće li potpisati novi ugovor, no na kraju je ipak pristao i Raptorsi još jednom u vrlo sličnom sastavu krenuli u lov na Cavse. Imali su mirno leto, tradeali su Josepha za Milesa i tako dobili još jednu šutersku pomoć na bokovima, a možda i najbitniji odlazak je bio onaj Pattersonov. Sjajno je širio reket i bio vrlo koristan u ovom sistemu, no često je bio povređen tako da su Raptorsi odlučili da je najbolja opcija rastanak s njim. Pogotovo jer su potpisali Ibaku na duže staze koji je zapravo bolja verzija Pattersona. Nisu se nešto previše oslabili ove sezone, no problem je što su konkurenti sada dosta jači, no play off nije trebao biti problem.

Šetnja kroz Istok

I kada gledamo regularni deo, Raptorsi su imali najbolju sezonu u svojoj istoriji. Najviše pobeda ikada plus su bili su postali prva ekipa u NBA ligi koja je i matematički osigurala playoff mesto. To im je omogućio njihov najbolji igrač Demar Derozan, fantastičnom partijom protiv Pistonsa.

Odlične i konstantne igre kroz celu sezonu su im donele tron, a nije im odmoglo ni loše stanje konkurenata na Istoku. Cavsi su se tražili tokom cele sezone, Celti su ekipa koja je imala najviše problema s povredama, Phila je napredovala ali ne dovoljno, dok su Bucksi i Wizardsi stagnirali. To je iskorišteno od strane Lowry i Derozana. Casey je odlično posložio ekipu, petorka je izuzetno jaka, no prava snaga Raptorsa leži u njihovoj klupi. Imali su najbolju klupi Lige, rotirali minimalno 10 igrača, a ponekada i više, te s takvim izmenama držali tempo čitavu utakmicu.

Zbog sjajnih igara svih rezervnih igrača, uprava Toronta pokrenula je kampanju kako bi nagradu za Najboljeg 6. igrača Lige dobila njihova klupa. Ovo bi bilo prvi put u istoriji da se ovako nešto desi, a Raptorsi imaju razloga to tražiti. Nakon lagano osvojenog Istoka, došao je play off. A sa tim i vreme da Raptorsi ostvare svoje ambicije:

Raptorsi traže presedan?

No jedno je regularno sezona, a drugo play off.

Play off run: Prokletstvo Lebrona

Prvi krug play offa doneo je veliku brobu sa čvrstim momcima iz prestonice. Wizardsima nisu cvale ruže prošle sezone. Čarobnjaci su imali dosta problema unutar ekipe. Wall je propustio dobar deo sezone, počeli su dobro no onda su se mučili bez njega, a ostatak ekipe izgleda da nije rešio razmirice sa svojim playmakerom. Tako da su dosta poljuljani ušli u playoff što su Kanađani iskoristili. No, ne bez borbe.


(1 ) Toronto Raptors – (8) Washington Wizards, 4 – 2

Meč 1: Toronto Raptors – Washington Wizards 114-106
Meč 2: Toronto Raptors – Washington Wizards 130 – 119
Meč 3: Washington Wizards – Toronto Raptors 122 – 103
Meč 4: Washington Wizards – Toronto Raptors 106 – 98
Meč 5: Toronto Raptors – Washington Wizards 108-98
Meč 6: Washington Wizards – Toronto Raptors 92-102

A onda dolazi potpuni potop tima iz Toronta. Toliku nemoć i toliki kompleks pred jednim igračem, nismo videli još od 1990-ih i duela Michaela Jordana sa Pacersima ili Utahom. Nekoliko sezona unazad najveće komplekse ekipi Raptorsa nabija Lebron James. Jednostavno nemaju rešenja za njega. Pre dve sezone izbacio ih je u Finalu konferencije, a prošle godine Cavsi su ih isprašili s neviđenom lakoćom u drugom krugu. Iako smo ove sezone očekivali da gledamo nešto drugačije, sve se ponovilo, a Lebron se sa Lowryjem i Derozanom poigrao kao sa početnicima. Na kraju je to bila – metla!


(1 ) Toronto Raptors – (4) Cleveland Cavaliers, 0 – 4

Meč 1: Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 112 – 113 
Meč 2: Toronto Raptors – Ceveland Cavaliers 110 – 128
Meč 3: Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 105 – 103
Meč 4: Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 128 – 93

DeMare Derozan

Poput Lillarda iz Blazersa na Zapadu, DeMare DeRozan vredi za igrača najviših dometa, košarkaškog princa, i konstantan All Star, i potencijalni MVP materijal. Pri tome, lojalnost klubu nešto je što dodatno ovog igrača čini kompeltnijim. Što se ne može reći za njegov klub, no o tome kasnije…

DeRozan je imao fantastičan početak sezone, i bio je konstantan tokom čitave godine. Imao je statistički najbolju sezonu u karijeri, sa 23 poena, 5.2 asistencije po meču, konstatno dobrim šutem i rešenjima.

NBA.com

No Derozan je već redovno u takvoj formi tekom regularnog dela sezone, problem je uvek bio preneti tu igru na playoff. A protiv Cavsa je izgledao potpuno nemoćno… Činjenica je Lebron sam imao bolji učinak od njega i Lowrya zajedno to dovoljno ilustruje:

Problem – centar

Div pod košem Raptorsa, Litvanac Jonas Valanciunas imao je sasvim solidnu sezonu. Bio je standardan i na svojim prosecima od 12 poena i 8-9 skokova po meču. No, njegov doprinos timu, posebno u doigravanju bilo je nešto na šta su analize upirale prstom.

Kako je pisao i analizirao Toronto Star, nominalno njihov prvi centar, skupo plaćeni Jonas Valanciunas presedeo je nekoliko ključnih mečeva u doigravanju kada se lomio rezultat.

Najveći problem Raptorsa?

Kao najveću boljku zamerili su mu pokretljivost. Kroz statistiku se vidi da su Raptorsi bolja defenzivna ekipa bez njega na parketu. S njim u igri imaju defenzivni rating od 106, što je dovoljno za 15. mjesto u Ligi. Bez njega su uverljivo prvi u Ligi i imaju najbolju obranu, rating im je 101,3. To još više dolazi do izražaja u playoffu. Naime da bi Jonas bio koristan na terenu, mora odraditi svoj posao u napadu kada već ne može u obrani. No, njemu treba lopta da bi bio koristan, a kada je lopta kod njega to znači da je manje u rukama Lowrya i Derozana.

Presedan: Jalove nagrade ‘trenera gubitnika’

I sada presedan. Imate trenera kao što je Dwayne Casey, koji je od Toronta napravio pobednički tim, trenera koji je u prošloj sezoni dobio čak dve nagrade za trenera godine, i – otpustite ga.

Casey je u regularnoj sezoni bio jedan od boljih trenera Lige, unapeedio je igru Raptorsa, počeli su igrati puno brže i završili su kao prva ekipa Istoka. Ostvarili su najbolji score u istoriji franšize i činilo se kako je ovo napokon njihova sezona.

‘Trener gubitnik’ stigao do drugog individualnog priznanja!

Casey je prvo dobio priznanje za najboljeg trenera u ligi, a za to su glasale njegove kolege. No, svega dva dana nakon što je odlukom svojih kolega izabran za najboljeg trenera u regularnom delu Dwane Casey dobio je otkaz u Torontu. A u narednoj sezoni gledaćemo ga na kormilu Detroit Pistonsa!

Cavsi i novi ‘King of the North’, Lebron James, presudili su treneru Raptorsa. I pored činjenice da su trijumfalno osvojili Istok sa rekordnih 59 pobeda, nemoć Toronta protiv Kralja je ove sezone možda bila i najizraženija. Treći puta zaredom ih je Lebron izbacio iz playoffa i to je napravio na efektan način. Drugom metlom zaredom, a u posljednih 10 utakmica u playoffu protiv Raptorsa Lebron ima čistih 10-0. Došlo je do toga da je uprava Toronta počela razmišljati i o smjeni trenera.

Nažalost loš nastup u playoffu ga je koštao posla. Ovo je bio pravi presedan, da najbolja ekipa u Konferenciji mijenja trenera. Trenera koji je dva puta proglašavan najboljim stručnjakom u ligi!

>> Njihove ekipe igraju disciplinovu i pravu mušku košarku

 

Kako dalje?

“Kažu jednu stvar, a onda se dogodi nešto drugo. Ne možete da im verujete. Nema odanosti u ovoj igri. Brzo vas prodaju ni za šta… Uskoro ćete sve razumeti. Ne uznemiravajte me”, poručio je DeRozan preko društvenih mreža.

A tada je odjeknula bomba! Raptorsi su DeRozana poslali u Spurse, a kao zamenu doveli Kawhi Leonarda i Danny Greena! Šok za sve, šok za jednog od igrača kojem je lojalnost sve.

Pokušaj rezimiranja ovoga trejda nije lak. DeMare je bio simbol franšize, no uz svo dužno poštovanje onome što je napravio, pokazao je da mu fali ono nešto da bi u play offu bio bolji. A Kawhi to ima, šampionski gen. Iako Leonard možda već ide narednog leta, Raptorsi su se rešili velikog ugovora igrača koji im godinama nije uspio biti taj veliki vođa, a ukoliko ode i Kawhi, imat će masu prostora u capu. Vjerojatno i za potpise 2 superstara. Ako uzmemo u obzir sjajnu mladu jezgru koja se stvara u Raptorsima, onda ih za par godina možemo promatrati kao contendere u skroz novom ruhu.

Zašto je ovo WIN WIN situacija?

Sadašnja petorka Lowry – Green – Leonard – Ibaka/Siakam – Valanciunas, ne zvuči loše. Siguran play off, i tvrd orah i pretedent za veliko Finale.

Kanađani su dobili i novog trenera. Caseyevu zamenu pronašli u svojem dvorištu. Dosadašnji pomoćni trener Nick Nurse preuzeo je klupu Raptorsa. Nurse je 5 godina bio pomoćnik Caseyu, a 6 godina je vodio ekipu u G-ligi, te ju osvajao dva puta uz jednu nagradu za Trenera godine. Nurse jako dobro poznaje ove momke i igru Raptorsa. Bio je njihov ofenzivni koordinator, a Nurse je i jedan od najboljih pomoćnika u Ligi.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Recap sezone: Dominacija 'petorke smrti' i detronizacija 'Kralja' - Ostatak Sveta
  2. Choaker ili samo splet nesretnih okolnosti? - Ostatak Sveta
  3. Toronto Raptors 2020-2021: Odlazak šampiona, neki novi vetrovi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*