Bogdanove ‘horde’ stigle do medalje!

FIBA

Srbija je u finalu. Nakon drmatične završnice koja je usledila nakon treće četvrtine u kojoj se istopila prednost Srbije od +16, ekipa Saleta Đorđevića je zasluženo u finalu. 87 – 79 za veliko finale sa Slovenijom i treće srebro za Srbiju pod komandom trenutnog selektora. Srebro koje bi lako moglo dobiti zlatni sjaj.

Ovaj puta su se susreli stari znanci Srbi i Rusi koji su već jednom odmerili snage u grupi. Očekivao se težak meč, obe ekipe su pokazale odlične stvari u dosadašnjem teku prvenstva, a svakako bi obe ekipe okrunile ovaj Eura sa borbom za naslov.

Srbija je bolje ušla u meč, povela s početnih 5-0, da bi Rusi uzvratili s malo većom serijom, 6-0. Počinje igra koš za koš, niti jedna ekipa se ne odvaja previše. Srbija je agresivna na prodoru, pogotovo Jović i Bogdanović koji je nakon 2 promašena šuta zaredao sa 7 poena bez promašaja. Napadački skok je isto bitna stavka u igri Srbije u ovoj prvoj četvrtini. Na prvi odmor se odlazi sa +5. U drugom periodu istaknuo se i Boban Marjanović. Kao i uvek odlično je koristio visinu, a nakon slabog početka (promašio prva 3 šuta) zaredao se s pogocima. Rusi su se uspeli primaknuti na -2, no Bobi i Bogdan uz sjajnu obranu čitave ekipe opet odvode Srbiju na ugodnih +8. No tu serija nije stala, opet su ova dvojica u glavnim ulogama, a nakon ukradene lopte Bogdana Srbija ima dotada najvećih +14. Uspevaju održavati tu prednost do poluvremena.

Furiozan početak drugog dela za Srbe. Prvih nekoliko minuta rezultat se ne menja, a onda sjajnom obranom i alley upom Jovića i Lučića Srbi odlaze na +16. Posle toga kao da su se opustili i sledi pad u igri. Shved, Mozgov i Vorončević vraćaju Ruse na samo 8 poena minusa. Mir u kuću vraća Milosavljević, a kasnije i Jović i Bobi te Srbi odlaze na ugodnijih +13. Onda je usledio šok. Nakon jednog skoka (ne dosuđen faul u napadu…) Jović je ostao ležati na terenu. Povredio je zglob i nije se više vraćao na parket posle toga. Presedio je celu poslednju četvrtinu i malo više od minut treće.

Srbi su tu poljuljani a Rusi iskorištavaju priliku. U poslednjoj dionici dolaze opet na 5 poena razlike, a Gudurić stavlja trojku ali onda radi veliku glupost. Krivo je izveo loptu pod ruskim košem i onda je namerno faulirao Khvostova. Srećom nisu poentirali iz dodatnog napada. Sale potom uvodi Bobija i s njim napad odma lakše funkcionira, no pati obrana. Shved na 3 minute pred kraja dovodi Ruse na samo -2. Posle toga moramo prigovoriti sucima koji jednostavno nisu dali Srbima da se odvoje. 4,5 krajnje diskutabilnih odluka, napunili su penalima i Bobija i Kuzmića i dali još jednu šansu Rusima da se vrate.
Tu je stvar u svoje ruke preuzeo Bogdan Bogdanović. Prvo je na minut i po pre kraja pogodio trojku za 7 razlike, a onda je posle uspešnog ruskog napada ubacio još i dvojku. Shved je pogodio za tri i vratio nadu Rusima, no samo za kratko. Milosavljević pogađa, Shved promašuje na drugoj strani i Srbija je mogla početi slaviti finale!

Ni ovaj puta za Shveda nije bilo leka. Ubacio je 33 poena uz 5 asista, a ispalio je čak 15 trojki na ovoj utakmici. Pomoć je imao u Vorončeviću koji izgleda obožava utakmice protiv Srba. U prvoj je stvarao probleme, a sada je ubacio 14 poena, što je duplo više od njegovo proseka na ovom Euru. Kod finalista Bogdanović je stao na 24 koša, a Bobi je bio odličan 18 poena, 6 skokova i 4 asista.

Inače, u anketi koju je FIBA postavila u samom finišu polufinalnog dvoboja Rusije i Srbije o tome ko bi trebalo da bude MVP, Bogdanović vodi sa 40 % glasova, drugi je Dragić sa 27 % a treći Dončić sa 20 %.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. "Boli ali igrati ću" - Ostatak Sveta
  2. Jović spreman za finale - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket 2017: Srbija uzvratila Rusima, imamo "naše" finale - Ostatak Sveta
  4. Devet neverovatnih meseci Bogdana Bogdanovića - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*