Kawhieva zaostavšina: Put Raptorsa do prvog prstena u istoriji!

screenshot

Toronto i Kanada dočekali su šampione! Raptorsi su doneli prsten u najveći kanadski grad, a navijači su to burno proslavili:

Ulice Toronto ispunjene su navijačima Raptorsa. Sve izgleda kao pravi mravinjak, 1.5 milion ljudi slavi sa Kawhijem, Lowryjem, VanVleetom i ekipom.

A Kawhi Leonard je sve oduševio… čovek-mašina koji se nikada ne smeje, oduševio je masu… dovoljno je bilo da kratki govor zaključi sa: “Ha… ha… ha… ha!!!”.

Nažalost, proslava nije prošla bez incidenata. Tijekom slavlja navijača i igrača Raptorsa u jednom trenutku je došlo do pucnjave. Četiri osobe su povređene, a na sreću niti jedna nije u životnoj opasnosti.

Sreća u nesreći je ta što nitko nije životno ugrožen, a nakon pucnjave veliki dio navijača je krenuo bježati. To je isto tako moglo biti smrtonosno, no srećom sve je prošlo bez ikakvih većih posljedica. Četvoro unesrećenih se dobro oporavlja u bolnici u Torontu, a policija je na vrijeme uspjela smiriti stvari, te uhititi počnitelje.

Put do titule

Toronto Raptorsi su novi šampioni NBA! U vrlo uzbudljivoj i neizvesnoj završnici meča u Oaklandu, slavili su sa 114-110 i tako stigli do svoje prve titule, sa 4-2 u seriji.

U ovaj playoff su ušli spremniji no ikada. Istina, Istok ovaj puta nisu osvojili, no nekako su izgledai kao najveći favoriti iz te Konferencije. Na početku doigravanja hladni tuš. Magic, bolje rečeno DJ Augustin su ih iznenadili i odnijeli prvu pobjedu u seriji. Raptorsi se brzo bude, te sa 4 pobjede zaredom dolaze do prolaska. Kawhi Leonard i Pascal Siakam nerešiva su enigma bili za ekipu Orlanda, a iskusni Lowry sjajno je dirigovao igrom svog tima, uz statistički nevidljivog Marca Gasola (8.3 poena, 4.8 skokova) koji je defanzivno bio fantastičan i potpuno je neutralizovao najboljeg igrača Orlanda.

Drugi krug donio je već malo više ozbiljnosti. Ogromna borba je bila između Sixersa i Raptorsa koja je odlučena bukvalno na jednu loptu. Prolazak dalje ovdje mogu zahvaliti isključivo Leonardu. Čovjek je postigao najviše poena u jednoj seriji u posljednjih 25 godina, imao je strašne brojke, a ponekada je izgledao prosto nezaustavljivo. U posljednjem meču je ubacio za pobjedu, no uz to je postigao i 41 poen. Seriju je završio sa 34,7 poena u prosjeku, a gađao je nevjerovatnih 53,3% iz igre. Sixersi nisu imali lijeka za njega. Ostatak ekipe je čak zakazao, te su Sixersi najviše zbog toga i dobili priliku da izbace Raptorse.

Finale je donijelo Grčku neman i Buckse. Odmah “šamar” u lice Raptorsa, te vodstvo 2-0 Bucksa nakon prve dvije utakmice. Treća utakmica je isto umalo otišla na stranu Bucksa, išlo se u čak 2 produžetka. Izvlače se u tom meču, dobijaju idući i stvari su na početku. Utakmica broj 5 odlazi na stranu Kanađana, te su sa 3 vezane pobjede preokrenuli seriju i došli nadomak prolaza. Ta utakmica se pokazala ključnom. Uzeli su break, no Bucksi se nisu tako lako predavali. Ali, pred domaćom publikom, Raptorsi u drugom dijelu rade veliku seriju, naravno predvođeni Leonardom te dolaze do konačne pobjede i 4-2 u seriji.

Stigoše tako Raptorsi do velikog Finala. Protiv Allstar ekipe Warriorsa. U prvom meču Raptorsi su pokazali kako nisu došli ovdje da bi izgubili. Dobijaju Warriorse na domaćem terenu, no u drugoj Ratnici rade break. Kada su išli u Oakland, trener Nurse je rekao kako bi volio da uzmu jednu pobjedu u gostima. Leonard je na to mrtvo hladno rekao -“Što ne bi uzeli obje.”-. Tako i bi. Mora se napomenuti da su jednu bili bez Klaya i Looneya, no svakako nije lagana stvar dobiti sada već bivše prvake u gostima. Tako odoše Raptorsi na 3-1. Znamo da su jedina ekipa koja je to preokrenula Cavsi, a Warriorsi su dali sve od sebe da oni postanu druga ekipa. Vratio se DUrant za idući meč, no svi znamo kako je to, nažalost, završilo. Ipak Ratnici dobijaju, smanjuju na 3-2 i izborili su 6. meč.

Posljednji meč je opet donio nesreću za Ratnike, Klay je potrga ligamente koljena u trećoj četvrtini nakon što je ubacio 30 poena. Warriorsi nisu više imali snage za parirati Raptorsima, iako su do kraja bili u egalu. Curry je promašio težak šut i slavlje Kanađana je moglo početi!

Podsetimo se njihovog puta do šampionskog prstena:


FINALE


Toronto Raptors (2) – Golden State Warriors (1), 4-2

U samo jednoj sezoni, Kawhi Leonard je preokrenuo cijeli Toronto. S njim umjesto Derozana odmah su stigli do velikog Finala, a Leonard je postao treći najbolji strijelac Raptorsa u povijesti. U samo jednoj sezoni! Sa četiri pobjede zaredom srušili su sjajne Buckse koji nisu imali rješenja za ponajboljeg igrača Lige.

Cijela ekipa je odigrala sjajno, a sada pred njima stoji najveći izazov – Warriorsi. Vjerovatno teži od bilo kojeg s kojim su se susreli na Istoku. Klay i Step su ušli u formu, silni povređeni igrači su pred oporavkom, te su Warriorsi dosta veliki favoriti. Mogu li Raptorsi srušiti ove Warriorse?

Gledajući regularnu sezonu – odgovor je da. Raptorsi su dobili obje utakmice protiv aktualnih prvaka.  Obje utakmice su odigrane u roku od 2 tjedna. Prvu su Raptorsi dobili teškom mukom nakon dva produžetka, no treba napomenuti da su Warriorsi bili bez Currya. Ali isto tako treba napomenuti i da je KD ubacio čak 51 poen u ovoj utakmici, dok je Klay ubacio 23, no zakazao je ostatak ekipe. Osim Jerebka nitko nije bio dvoznamenkast, a Leonard je sa 37 poena vodio Kanađane do pobjede.

Druga utakmica je bila totalni blowout, iako su ovaj puta Warriorsi bili kompletni. No, takve stvari su se dešavali Warriorsima u regularnoj sezoni, tako da ovu utakmicu ne trebamo previše uzimati u obzir.

Nakon ovogodišnjeg izdanja playoffa, možemo slobodno reći da najboljeg igrača Lige možemo tražiti između dva imena – Kevin Durant i Kawhi Leonard. U trku se još može uključiti i Giannis, no on je ispao u direktnom duelu s Leonardom. Prava je šteta što KD nije zdrav, te nećemo moći gledati dvoboj ove dvojice od početka.

Leonard je prosto impresivan u ovom playoffu. Brojke su nevjerovatne: 31,2 poena, 8,8 skokova uz nevjerovatnih 50,7% šuta iz igre. Trenutno je vodeći u playoffu po ukupnom broju poena (i to je debelo u vodstvu), broju ubačenih šuteva, ukradenih lopti i minuta. Naravno da ne smijemo zaboraviti i niz ključnih pogođenih šuteva, od kojih se sigurno izdvaja onaj protiv Sixersa.


FINALA


ISTOČNA KONFERENCIJA

Milwaukee Bucks (1) – Toronto Raptors (2), 2-4

Početak serije nije nam dao do znanja da bi se ovako moglo završiti na kraju. Bucksi su krenuli sjajno, Lopez je odigrao možda i utakmicu karijere te su dobili prvu utakmicu. U drugoj su bili još uvjerljiviji, te su nakon dvije domaće utakmice imali 2-0. Serija je prešla u Kanadu, a Bucksi su umalo došlo do 3-0. Raptorsima su bila potrebna čak dva produžetka da dobijutakmicu, a nakon 3 odigrane utakmice Bucksi su se činili kao bolja ekipa. No, najviše zahvaljujući Leonardu dobijaju i tu prvu, te drugu utakmicu na domaćem terenu te vraćaju stvari na početak.

Osim igre u napadu, valja istaknuti i nevjerovatnu obranu Leonarda nad Giannisom. To je odlučilo u kasnije će se pokazati ključnoj utakmici. Utakmica broj 5 odlazi na stranu Kanađana, te su sa 3 vezane pobjede preokrenuli seriju i došli nadomak prolaza. Uzeli su break, no Bucksi se nisu tako lako predavali. Ali, pred domaćom publikom, Raptorsi u drugom dijelu rade veliku seriju, naravno predvođeni Leonardom te dolaze do konačne pobjede i 4-2 u seriji.

Leonard je bio maestralan, ubacivao je 29,8 poena, hvatao 9,5 skokova te imao preko 2 ukradene lopte. Sjajno je čuvao Giannisa kojemu je efikasnost znatno opala otkako je bio u “Kandžama.” Lowry je također pokazao da i on može odigrati dobro u playoffu, a ovu seriju je bio na izuzetno visokoj razini. Ubacivao je gotovo 20 poena u prosjeku, te je imao po 5 asista i skokova.

 

ZAPADNA KONFERENCIJA

Golden State Warriors (1) – Portland Trailblazers (3), 4-0

Warriorsi su uspjeli. Najkraćim mogućim putem u Finalu konferencije, stigli su do Velikog Finala. Pomeli su Blazerse koji nisu imali niti najmanje šanse za prolaz. Barem je tako izgledalo stanje na parketu.

Blazersi nisu pali bez ispaljenog metka, štoviše u 3 od 4 utakmice su imali i pristojnu prednost. Jedino u prvoj utakmici nisu imali prednost na poluvremenu, dok u svim ostalima jesu. Gubili su redovno sa preko 18 razlike, no Ratnici čak i u tim trenutcima nisu izgledali zabrinuto. Samo su “ubacili” u brzinu više u drugom dijelu i ta prednost se redovno topila.

Nisu imali rješenja za Currya, iako moramo priznati da je i klupa Warriorsa odradila sjajan posao u ovoj seriji. Kerr je koristio gotovo 10 igrača svaku utakmicu, Jerebko, Cook i McKinnie su imali važne uloge u ovoj seriji, te je to jedan od razloga ovako glatke pobjede. Naravno, Velika trojka je odradila svoj dio posla maestralno, no opet bez pomoći ne bi bilo ovako lagano.

U napadu je prednjačio Curry koji je bio dosta osporavan u ovom doigravanju. I to s pravom, jer prva dva kruga je odigrao prilično loše. Izuzev prve utakmice protiv Clippsa, te posljednje dvije protiv Rocketsa. Našao je šutersku formu, a Blazersi čitavu seriju nisu znali što raditi s njim. Prvo ga nisu udvajali nakon picka, pa su ga počeli udvajati, ali ništa nije pomoglo. Steph je odradio svoju kvotu poena u svakoj utakmici, ako nije sam uspio zabiti, proigrao bi Greena koji bi nakon toga proslijedio na otvorenog čovjeka. Jednostavno nisu imali rješenja za Stepha.

 


POLUFINALA


ISTOČNA KONFERENCIJA

Milwaukee Bucks (1) – Boston Celtics (4), 4-1

Bucksi su, izuzev prvog mela koji je Boston taktički i igrački odigrao savršeno, prosto dominirali serijom i na kraju su pregazili Celte. Seriju smo najavljivali kao neizvesnu jer je Boston, i pored oscilacija u regularnom delu, u play offu pokazao karakter. No, sem prvog meča kada su uspeli limitirati Giannisa, a šuterska jezgra Bucksa nije imala svoje veče, sve ostalo je bilo – pesma jelena. Giannis je bio nezaustavljiv, Bledsoe je igrao sjanu odbranu na Irvingu (čiji su šuterski učinci bili katastrofalni), Middleton, Mirotić igrali su koliko treba, George Hill je bio X faktor sa klupe, a u poslednjem meču vratio se i Brogdon.

Sa druge strane – potpuni krah Bostona. I trener Stevens je sam priznao da je dosta grešio u ovoj seriji, no s ovakvim predstavama udarnih igrača izgubili bi i protiv puno puno gorih ekipa od ovih Bucksa.

Prvi i glavni odgovorni je Kyrie Irving. “Rastao” se s Lebronom jer je hteo biti vođa i glavni igrač. U toj ulozi se nije baš snašao. Osim jako loših predstava na terenu, niti izvan terena nije pokazao baš ništa što bi možda regrupiralo Celte. Izgledao je bezvoljno, te nije uložio dovoljno truda da pokrene ovu ekipu. Na terenu je odigrao možda i najgoru seriju u svojoj karijeri. Šutirao je očajno, a u utakmici broj dva ubacio je najmanje poena u svojoj karijeri u doigravanju.

Nešto nije štimalo u Bostonu, sve je mirisalo da će se ovo desiti tijekom playoffa – totalni raspad  nekad “savršenog stroja”.

Rezultati u seriji:

Toronto Raptors (2) – Philadelphia 76ers (3), 4-3

Puno veću borbu smo vidjeli u drugom duelu Polufinala Istoka. Raptorsi i Sixersi su išli sve do sedme utakmice, koja je odlučena na jednu loptu. Serija je bila dosta izjednačena, a nekako više su ipak pokazali Raptorsi te možemo reći da su zasluženo prošli. Kako i ne bi prošli kada su u svojim redovima imali Kawhi Leonarda. Čovjek je postigao najviše poena u jednoj seriji u posljednjih 25 godina, imao je strašne brojke, a ponekada je izgledao prosto nezaustavljivo. U posljednjem meču je ubacio za pobjedu, no uz to je postigao i 41 poen. Seriju je završio sa 34,7 poena u prosjeku, a gađao je nevjerovatnih 53,3% iz igre. Sixersi nisu imali lijeka za njega.

No, možemo reći da je ostatak ekipe opet zakazao. Kada su ostali povukli, onda su Raptorsi relativno lagano dobili, kao u petom meču kada su totalno demolirali Sixerse. Srećom, Ibaka se probudio nakon prva dva katastrofalna meča,  a velike zasluge idu i Marc Gasolu koji je uštopao Embiida. Glavni igrač Sixersa se nije naigrao niti u jednoj utakmici, Gasol ga je izvrsno držao pod kontrolom i njegove zasluge su velike u ovoj seriji.

Što reći o Procesu. Iako su doveli dva sjajna individualca, Harrisa i Butlera, čini se da su oslabili kao ekipa. Simmons je bio nevidljiv veći dio serije, ponekada bi zabljesnuo no nije bio niti blizu svoje standardne razine. Butler je odigrao još i najbolje, no njegova 1 na 1 košarka guši timsku igru. Harris je također razočara, u većini utakmica nije mogao pogoditi bazen izvana, a doveden je upravo zbog toga. Na kraju svega zaslužen prolazak Raptorsa u Finale, koji su napokon uspjeli skinuti “prokletstvo”.

Rezultati u seriji:

ZAPADNA KONFERENCIJA

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (4), 4-2

Luzeri ostaju luzeri… Tako najbolje možemo opisati ovu seriju. Prošle godine Rocketsi su bili nadomak prolaza, ali onda ih je “spriječila” povreda Paula. Sada su svi bili zdravi, a da stvar bude još gora, Warriorsi su ostali bez Duranta. Njihovog uvjerljivo najboljeg igrača dosadašnjeg playoffa. KD je dominirao i na početku ove serije, dok su se Curry i Klay dosta tražili. Od početka do kraja ovo je bio fizički izuzetno zahtjevan matchup. Hardenu je oko nastradalo već u prvom meču, a povrede kroz čitavu seriju su vukli Curry i Klay.

Na početku je svaka ekipa dobila domaće utakmice, a tako je ostalo gotovo do kraja. Najteže je bilo u 5. meču, kada se povredio Durant. Curry je bio izvan utakmice, no Klay je bio priseban i uspio je odvesti Warriorse do izuzetno bitne pobjede. Utakmica prije toga mu je bila jedna od gorih u karijeri, a slično se može reći i za Currya koji ništa nije mogao ubaciti gotovo cijelu seriju. Sve do posljednjeg poluvremena. Curry je eksplodirao u posljednjoj utakmici, ubacio je 23 poena u zadnjoj četvrtini, a uz to i dvije trojke koje su na kraju i presudile pobjednika. Splash braća su još uvijek nezaustavljiva kada ih krene, a to su Rocketsi još jednom osjetili na svojoj koži. Trebalo bi još izdvojiti i Greena koji je čitavu seriju plesao na rubu Td učinka, a isto tako i Igoudala je pronašao “novu mladost”. Warriorsi su imali problema u prvom krugu, no sada opet izgledaju kao oni stari.

Što reći za Rocketse? Ovako više ne ide. Harden i Paul očito nisu dobitna kombinacija, iako su obojica odigrali posljednji meč jako dobro. Ostatak ekipe nije na razini, a većinu serije i nominalno treći igrač ekipe, Clint Capela je izgledao neupotrebljivo. Treba pohvaliti Gordona koji je bio konstantniji od Paula kroz ovu seriju. Na kraju Rakete će se morati dobro zamisliti na ljet, što i kako dalje. Pickova nemaju, cap prostora nemaju, odlaze im trojica bitnih igrača s klupe, a teško da će iduće sezone imati ovakvu šansu za prolaz…

 

Rezultati u seriji:

Denver Nuggets (2) – Portland Blazers (3),  3 – 4

Još jedna serija koja je rješena u posljednje sedmom meču. Vrlo nezgodna za prognoziranje, jer Nuggetsi imaju jaču ekipu, no puno su neiskusniji, što se na kraju pokazalo kao ključno. U trenutku kada su poveli 3-2 u seriji, činilo se kako Nuggetsi mogu dovršiti posao. No Blazersi se nisu dali. McCollum prvi, a nakon njega i ostali momci. CJ je odigrao seriju za pamćenje, a pogotovo je bio dobar u posljednje dvije utakmice. Tu je bio nezadrživ, a zadnju je praktički sam riješio. Pogodio je ključan šut, a osim toga sjajno je zamijenio Lillarda koji ništa nije mogao pogoditi. Damian je odigrao dosta lošu seriju, puno lošiju nego protiv Thundera. Kanter se koliko toliko uspješno nosio protiv Jokića, a treba pohvaliti i ostatak ekipe Blazersa koji su uspjeli bez Nurka napraviti veliki rezultat.

Nuggetsi su još uvijek premladi i neiskusni da bi  dobijali ovakve mečeve. Jokić je davao sve od sebe, bio je strašan ovu seriju, nitko ga nije mogao čuvati, no nije mogao sam. POnekada mu se pridružio Murray, a kada bi on igrao dobro Nuggetsi su redovno dobijali. Od svih igrača praktički samo Millsap ima playoff iskustvo, pa možemo i tome pripisati oscilacije u igri bekova Nuggetsa. Joka je serij bio jako jako blizu Td prosjeka. Ubacivao je velikih 27,1 poena uz sjajnih 13,9 skokova te 7,7 asista. Rijetko kad će se ovakve brojke ponoviti u playoffu. Prava je šteta što su ispali, no budućnost je njihova.

Rezultati u seriji:

 


PRVI KRUG


ISTOČNA KONFERENCIJA

Milwaukee Bucks (1) – Detroit Pistons (8)  4-0

Milwaukee je u duele ušao kao tim sa najboljim učinkom u ligi, tim koji je od luzera postao jedna od najatraktivnijih ekipa u ligi. U duelima sa Pistonsima koji su play off ušli na mišiće demonstrirali su svu svoju raskoš, raznovrsnost, talenat i dominaciju. Giannis je bio nezaustavljiv (25.4 poena, 11. 2 skoka) u četiri duela koja su Bucksi ubedljivo dobili, a pomoć je imao od Middletona (18.4 poena) i Bledsoa (16.6 poena). Bez Blake Griffina, koji je zaigrao u seriji rovit, Detroit nije imao načina da zaustavi Buckse i ishod serije, kako smo i prognozirali, bio je poznat na početku – lagana metla za prolazak Bucksa u drugi krug.

Rezultati u seriji:

Toronto Raptors (2) – Orlando Magic (7), 4 – 1

Raptorsi su u ovu sezonu krenuli na sve ili ništa. Značajno su osnažili tim prošloga leta dovođenjem Kawhi Leonarda i Greena iz Spursa u zamenu za lice franšize, DeMara DeRozana. Demonstrirali su snagu a dovođenjem Marca Gasola dodatno su osnažili jaki roster, i uz snažnu klupu imaju značajnu širinu da se kroz play off domognu velikog finala. Očekivalo se da će lagano prošetati kroz seriju, no Orlando ih je iznenadio i dobio je prvi meč na otvaranju serije, na krilima sjajnog playa DJ Augustina. Ispostavilo se da je to sve što je Magic uspeo pokazati.

Kawhi Leonard i Pascal Siakam nerešiva su enigma bili za ekipu Orlanda, a iskusni Lowry sjajno je dirigovao igrom svog tima, uz statistički nevidljivog Marca Gasola (8.3 poena, 4.8 skokova) koji je defanzivno bio fantastičan i potpuno je neutralizovao najboljeg igrača Orlanda, Nikolu Vučevića koji je seriju završio sa 11.2 poena i 8.2 skokova.

Rezultati u seriji:

Philadeplhia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6), 4 – 1

Odmah na samom početku Netsi su se pokazali kao tvrd orah. Iznenadili su Sixerse u prvom meču, te odmah došli do breaka. I to su napravili na dosta uvjerljiv način. Agresivni i borbeni Netsi su iznenadili letargične Sixerse. Vrlo lako su čitali njihove napade, a prezicnom završnicom na drugoj strani lako su stvarali prednost. Na kraju se popela i na preko 10 razlike u posljednjoj četvrtini, te su meč lagano priveli kraju. Nakon toga buđenje Sixersa. Drugi meč su odigrali napadački puno bolje, te ubacili 145 poena. Nakon toga su igrali bez dominantnog Embiida koji je odmarao zbog povrede i vratili break. Četvrti meč je bio prava poslastica. Netsi su dali sve od sebe da na domaćem terenu zakompliciraju seriju. Meč je bio pun tenzija, te su Butler i Dudley isključeni. Na kraju, Embiid rješava stvar, te sa još jednom dominantnom partijom donosi ključnu gostujuću pobjedu. Zadnja je bila samo odrađivanje posla, meč su riješili već u prvoj četvrtini i na kraju lako pobjedili i zatvorili seriju.

Embiid je djelovao nezaustavljivo. Allen i Davis su se mučili zadržati Joela, koji je bilježio 24,8 poena uz 13,5 skokova. Najbolje ga je pratio Harris sa 17 poena te gotovo 10 skokova u prosjeku, a Boban je odigrao vrlo dobru seriju. U limitiranoj minutaži bilježio je 9,3 poena uz 5,3 skoka. Ugodno iznenađenje u redovima Netsa je bio Lavert koji je bilježio 21 poena, dobre partije je bilježio i Russell sa 19,4 u prosjeku.

Rezultati u seriji:

Boston Celtics (4) – Indiana Pacers (5), 4-0

Rezultat govori drugačije, ali ovo je bila napeta serija. Kelti su počistili Babu i Pacerse, no svaka utakmica je završila u 10 poena razlike. Rovovsku bitku u prvoj utakmici Kelti su odnijeli u drugom poluvremenu. Pritegli su obranu, napokon nešto ubacili u napadu i u teškoj utakmici došli do vrijedne 84-74 pobjede. To je bila i utakmica koju su dobili s najviše razlike. Najveći problem Pacersa je bio napad. Nitko osim Babe nije konstatno ubacivao. On je bio prva opcija u napadu, a nakon njega je velika rupa. Obranu su još i držali, no Kelti su jednostavno imali previše rješenja u napadu i to je presudilo u ovoj seriji. Irving je bio konstantan, no uvijek je netko iskočio. Raduju i dobre partije Haywarda koji napokon liči na sebe.

Irving je predvodio Kelte, ubacivao je 23,2 poena u prosjeku uz čak 8,4 asista. Tatum je proigrao u pravo vrijeme, te je u ovoj seriji prosječno ubacivao 16,2 poena, a nakon njega smjestila su se trojica sa po 12 u prosjeku, Horford, Morris i Hayward. Babo je bio najbolji strijelac Pacersa, ubacivao je točno 18 po utakmici, a iza njega se smjestio Evans sa 15 u prosjeku.

Rezultati u seriji:

ZAPADNA KONFERENCIJA

Golden State Warriors (1) – Los Angeles Clippers (8), 4 – 2

Pravu muku su prolazili aktualni prvaci protiv Clippersa. Prvi meč su dobili relativno lagano i očekivala se metla. Nažalost, u tom meču se povredio Cousins, što se pokazalo kao veliki minus za prvake. Izgubili su bitnog čovjeka u rotaciji, a ovim Warriorsima je svaki igrač s klupe izuzetno bitan, jer roster nije širok kao proteklih godina. Odmah u drugom meču još veći šok. Clippersi na krilima Sweet Loua okreću najveći zaostatak u povijesti playoffa i šokiraju Warriorse usred Oracle Arene. Na kriliama te pobjede vraćaju se u Los Angeles, no Durant je riješio obje utakmice. U drugoj mu se priključio i sjajni Thompson koji je napokon odigrao pravu šutersku partiju. Nakon toga opet šok. Žilavi Clippersi dolaze do još jedne pobjede na gostujućem terenu te kompliciraju seriju. Posljednji meč riješio je opet Durant sa okruglih 50 poena, te tako ispratio Clipperse na “pecanje”.

Durant je prvi dvije utakmice odigrao u nešto sporijoj brzini, no nakon toga je ubacio u svjetlosnu. Nije se spuštao ispod 33 poena, a u posljednja dva meča ubacio je ukupno 95 koševa. Seriju je završio na prosjeku od 35 poena, te po 5,3 skoka i asista. Curry je povukao u prve dvije dok se Durant nije zagrijao, no nakon toga se on uspavao. U prve dvije je ubacio ukupno 67 poena, a seriju je završio na prosjeku od 24,7. Clipperse je predvodio sjajni Sweet Lou sa 21,7 u prosjeku,a valja istaknuti i odličnog Harrella sa 18,3 poena uz 73% šuta iz igre.

Rezultati u seriji:

Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5), 4 – 1

U prve dvije domaće utakmice Rakete su lagano kontrolirali seriju. Uzeli su dvije čiste pobjede, a Jazzeri su izgledali nemoćno. Nakon što su se provukli u trećoj, kada je Harden otvorio meč sa 0/15 iz igre, znalo se da je serija gotova. Došli su do 3-0,a borbeni Jazzeri nisu htjeli pasti bez ispaljenog metka. Mitchell je napokon nešto odigra i sa 19 poena u posljednjoj četvrtini spriječio metlu. Posljednja utakmica je bila najnapetija (barem od onih odigranih u Houstonu), no na kraju Rakete završavaju posao.

Brada se dobrano napromašivao u ovoj seriji, a bilježio je 27,5 u prosjeku. U drugom meču je stigao i do triple doble učinka. U redovima Jazza zakazao je Mitchell. Puno lošije predstave nego prošle sezone. Jest bio najbolji strijelac Jazza sa 21,4 u prosjeku, no trojke je šutirao očajnih 25%.

Rezultati u seriji:

Portland TrailBlazers (3) – Oklahoma Thunder (6),  4 – 1

Košarkašku lekciju održali su Blazersi timu OKC-a koji je apsolutno razoarao u ovoj seriji. Nismo pogodili, očekivali smo da OKC pokaže snagu i raznovrsnost u ovom duelu. No, ekipa za koju smo tvrdili da ima potencijal pokazala je da je najneshvatljivija ekipa u ligi. Imali su na raspolaganju PG-a, Westbrooka, Adamsa, sjajnog Schroedera, no loša forma koja datira od All Stara, prenela se i na play off. Jedno ime obeležilo je seriju – Damian Lillard. Play Blazersa uništio je OKC, gađao i pogađao nemoguće a način na koji je overio četvrtu pobedu i potvrdu prolaza u drugi krug, samo pokazuju koliko je velik i samopozdan igrač. Jusuf Nurkić kojeg nije bilo na terenu, bodrio je svoj tim sa tribina i to je bilo vrlo značajno za tim Portlanda. Sa druge strane taktički nezreo pristup OKC-a, nekorištenje Adamasa i drugih oružja koja su mogla pomoći u borbi sa Portlandom, sigurno su za preispitivanje.

 

Rezultati u seriji:

Denver Nuggets (2) – San Antonio Spurs (7), 4 – 3

Najizjednačenija serija prvog kruga. Mladost protiv iskustva. Maloneu i momcima je ovo prvi nastup u doigravanju, praktički samo Millsap i Thomas imaju nekog ozbiljnijeg playoff iskustva. Imaju bolju ekipu, u dobroj su formi, imaju Jokić, no s druge strane je stari lisac Pop. Protiv njega i Spursa se uvijek nezahvalno “kladiti”.

Mlada ekipa Nuggetsa je uspjela preskočiti prvu prepreku u doigravanju. Protiv njih su bili nezgodni Spursi, te legendarni Pop. Ukoliko niste 100% dorasli zadatku, budite sigurni da će Pop to kazniti. Tako je i bilo, Nuggetsi iako su bili daleko ispred Spursa u reglarnoj sezoni, morali su igrati 7. utakmicu. Spursi su bili žilavi, te koristili svaku grešku neiskusnih Nuggetsa.

Kada smo kod neiskustva, ovo je bio debitantski Jokićev nastup u playoffu. Ukratko, nije odigrao kao da mu je prvi… Jokić je postao jedini igrač uz Magica i Lebrona koji su u playoffu u 7. utakmici ostvarili triple double učinak. Isprašio je Spurse u posljednjem meču sa 21 poen,  15 skokova i 10 asista. Nikola Jokić je odveo Denver do drugog kruga play offa, i bio je prvo ime velikog trijumfa svoje franšize nad neugodnim Spursima. U sedam mečeva, beležio je 23.1 poena, 12.1 skok, 9.1 asistenciju, dok je gubio 1.7 lopti po meču (duplo manje nego u celom regularnom delu).

 

Rezultati u seriji:

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Warriorsi vs. Blazersi: Bratski i šuterski dueli za veliko finale! - Ostatak Sveta
  2. Mogu li Raptorsi srušiti Warriorse? - Ostatak Sveta
  3. Nepravda za Valanciuanasa! - Ostatak Sveta
  4. Povratak Kralja: The Claw dočekan ovacijama i - prstenom! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*