Chicago Bulls 2022-2023: Razbijanje šampionskih snova

David Banks-USA TODAY Sports

Od tima koji je pretendovao da osvoji šampionski prsten, sa tri All Stara u timu, i mnoštvom iskustva i talenta u rosteru, dobili smo jednu razočaravajuću sezonu. Čak je i regularni deo završen sa negativnim učinkom, od 40 pobeda i 42 poraza, a sezona je završena u play innu. Odustvo Lonza Balla (prošle, ali i cele iduće sezone) svakako je destabilizirala tim, jel Ball stariji bio je vredan timski igrač, onaj koji je davao ritam kako u odbrani, tako i u organizaciji napada. Ali imati DeRozana, Lavinea, Vučevića, potom Beverlya, Carrusa, Drummonda, Dragića na rosteru, kao i mlade igrače poput Williamsa i Whitea, bio je zalog za mnogo bolji rezultat.

Individualno svako od njih bio je dobar – Vučević sjajan na 82 utakmice regularnog dela, LaVine je imao maestralnu sezonu, DeRozan je bio All Star. No, Vuč, DeRozan i LaVine nisu bili dovoljni da se stvori pobednička hemija. Trebalo je mnogo više od toga.


Pregled prethodnih sezona:


Fijasko u play innu

Ušli su Bullsi sa ambicijama da nadmaše proteklu sezonu (u kojoj su imali 46-36, ali su ih Bucksi izbacili u pet utakmica već u prvom krugu play offa) u kojoj su ih povrede omele za veće domete (LaVine, Lonzo, Carruso). Nakon potpisivanja Dragića i Drummonda prošloga leta, namera je bila osnažiti tim i učiniti ga kompetitivnijim u ovoj sezonu. Namera je bila i podržati razvoj mladih igrača. No to se nije desilo. U mnogome su se Bullsi oslanjali na DeRozana u ofanzivi, kojeg je to trošilo.

Play inn turnir je razotkrio sve mane ovoga tima Chicago Bullsa.

Nakon što su preskočilo Reptorse (109-105), i to u Torontu i održali nade u dobar ishod i nastavak sezone, Heat ih je savladao 102-91 u finalu play inna i tako raspršio sve nade da se nešto može napraviti više. Max Strus ih je torpedirao sa sedam trojki i tako zapečatio neuspešnu sezonu Bullsa. Odbrana im se potpuno raspala u clutch vremenu i to je bilo to.

Kako to nazvati? Nekonstantom ili nekonzistentnom igrom? To nije dovoljno. Bullsi su imali nekoliko dobrih izdanja i sjajnih pobeda, no sezonu ćemo više pamtiti po neočekivanim porazima. Protiv timova koji su imali 50% i više pobeda završili su sa 21-30, što ne ide u prilog njihovim šampionskim ambicijama. Dobro pobeđivali su Boston dva puta, Bucke isto toliko, Denver, Memphis, 76erse… No, to su sve poništili neočekivanim porazima i performansima koji su ispod svake očekivane razine.

Pacersi su ih dva puta pobeđivali nakon što su imali 20 i više poena zaostatka. Magic se vratio protiv njih i izvojevao pobedu na krilima Jalena Suggsa. Torpedirali su ih redom AJ Griffin, DeAaron Fox, Tyrese Haliburton…

Gubili su back to back utakmice protiv Kingsa, drugu sa čak 30 razlike kod kuće. Wolvsima su dozvolili da im daju čak 150 poena (!), gubili su od Houstona, Spursa, Horneta – timova koji su bili na samom dnu lige. Donovan Mitchel im je zabio 71 poen, u trade period ušli su sa čak šest vezanih poraza i nisu to koristili da prodrmaju tim.

Udarni dvojac na All Star nivou

Ukoliko zanemarimo oktobar i novembar, kada se LaVine još uvek oporavljao od operacije koljena, ovaj šuter Bullsa imao je All-NBA sezonu. Nakon toga je u proseku postizao 24,5 poena i šutirao preko 50 % ukupno i 40 % za 3 poena tokom nekoliko meseci. Sezonu je završio sa prosekom od 24,8 poena, 4,5 skokova i 4,2 asistencije po utakmici uz 48,5 % iz igre / 37,5 % za tri / 84,8 % sa linije slobodnih bacanja.  Njegova statistika nakon All-Star pauze daje razlog za optimizam, jer bio je još bolji – 27 poena i 4,7 asistencija uz procente šuta – 53,2%/39,4%/87,8%.

Imao je i on oscilacija – recimo Torontu je u play innu isporučio 39 poena za pobedu, da bi protiv Heata šutirao 6 od 21 za eliminaciju. LaVine je ovu vrstu nekonzistentnosti iskazivao i ranijih sezona, što nije odlika velikih igrača i on na tome mora poraditi ukoliko želi da bude elitni igrač. Za to mu je potrebno da igra više bez lopte, da poboljša omer asistencija i izgubljenih lopti, i ukoliko bude konzistenciji sigurno će biti redovni All star učesnik.

Sa druge strane, bilo je teško očekivati da će DeRozan ponoviti svoju 2021-22 sezonu kada je bio i u najužem krugu kandidata za MVP igrača, a potom je bio izabran i u drugi All-NBA tim (po mnogima zaslužio je i prvi). No, i prošla sezona bila je sjajna. Vratio se na All Star (doduše kao rezerva), a sezonu je završio sa prosecima 24,5/4,6/5,1 sa sledećim procentima šuta – 50,4%/32,4%/87,2%. Procenti su se smanjili u odnosu na prethodnu sezonu, ali je ključna promena pad u broju poena po utakmici – sa 28 na 24,5. DeRozan je ponovo bio sjajan u četvrtoj četvrtini, ali ne tako elitan kao u sezoni 2021-22. Sezona dobra, ali ne vanserijska kao prethodna.


Bulls 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 36 – Goran Dragić; 34 – Patrick Beverley; 33 – DeMare DeRozan; 32 – Nikola Vučević

Najmlađi igrači: 20 – Dalen Terry; 21 – Patrick Williams

Najviše nastupa: 82 – Patrick Williams, Nikola Vučević; 80 – Ayo Dosunmu

Najviše minuta po meču: 36.2 – DeMare DeRozan; 35.9 – Zach Lavine; 33.5 – Nikola Vučević

Strelci: 24.8 – Zach Lavine; 24.5 – DeMare DeRozan; 17.6 – Nikola Vučević

Asistencije: 5.1 -DeMare DeRozan; 4.2 – Zach Lavine

Skokovi: 11.0 – Nikola Vučević; 6.6 – Andre Drummond

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 52 % – Nikola Vučević; 50.4 % – DeMare DeRozan


 Vučević kao najstandardniji

Crnogorski gorostar, Nikola Vučević, nastupio je na sve 82 utakmice regularnog dela beležeći 17,6 poena, 11 skokova i 3,2 asistencije po utakmici. Pri tome iz igre je pogađao 52 %, a za tri skoro 35 %. Imao je rekordna 43 poena sezona u meču protiv Warriorsa koje su Bullsi dobili, a Vuč je gađao 18 od 31, uključujući i 5 trojki.

U poređenju sa prošlom sezonom Vučević je bio ubedljiviji. Imao je slične proseke ali bolje procente šuta, jer manje je lopta bila u njegovim rukama a on je time samim bio efikasniji.

„Bilo mi je potrebno malo vremena da se prilagodim novom sistemu, a mojim saigračima da se prilagode da igraju sa mnom. Ponekad se to ne desi odmah i to je prirodno. Mislim da je ove godine mnogo bolje pokazalo šta sam sposoban da uradim. Mislim da što više budemo igrali zajedno, to će biti bolje,” rekao je Nikola.

Sa 32 godine, Vučević je ne samo odigrao sve 82 utakmice već je prvi put u karijeri zabeležio rekordnih 2.746 minuta, po čemu je bio četvrti po redu u NBA ligi. Čini se da je pred njim još dosta godina kvalitetne igre (podsetimo njegov otac, isto profesionalni košarkaš, igrao je sve do 40. godine).

Njegova boljka je defanziva i to je nešto u čemu Nikola nikada neće biti elitni igrač na poziciji petice. No, njegov defanzivni skok i visok IQ omogućili su mu da služi kao bekstop za Bullse, tim koji je završio kao top 5 defanzivni tim lige.  Nije ni čudo da su ga Bullsi zadržali, jer tokom leta potpisao je novi ugovor sa timom.

Tuga zbog Lonza

No, da bi sezona bila uspešna kao i timski rezultati, nedostajao je jedan šraf, a to je definitivno Lonzo Ball. Svestrani igrač i vrlo zahvalan saigrač, propustio je celu sezonu (propustiće i celu narednu) zbog dve operacije na levom kolenu. Nažalost, oporavak ovog talentovanog momka (koji već ima 26 godina) ide sporo i to je zaista velika tragedija. Kako klub, tako i za njega.

U klubu su se nadali da će se Lonzo oporaviti tokom leta ali od toga neće biti ništa. Momka koji je bio sposoban pogađati, asistirati, skakati, povezivati redove, igrati čvrstu odbranu, teško da je mogao zameniti Goran Dragić i pored svih svojih kvaliteta. Uz najavu da će Ball na još jednu operaciju, Bullsi su već tražili od lige iznimku kada je u pitanju njegov ugovor kako bi tražili adekvatnu zamenu.

Zabrinjavajuće je zdravstveno stanje Lonza koji ne igra već skoro dve godine, a pitanje je i kada će potpuno dase oporavi. Prema nekima ovo je povredna koja bi mogla ugroziti i njegovu karijeru.

“Ne mogu trčati, a ni skakati. I lekari su bili iznenađeni što ide tako loše”, rekao je pre nekoliko meseci Lonzo Ball.

Šta dalje?

Bullsi su sezonu završili poprilično razočaravajuće, s obzirom na imena koj imaju na rosteru. Povreda Lonza potpuno ih je izbacila iz takta, a taj problem će nastaviti da muči ovu franšizu i u sezoni što dolazi. On sam ima 20 miliona po sezonu. Ako dodamo tu i Derozanovih 28 i Lavineov maks od 40 miliona, vrlo brzo se tu stigne do kritične zone a da nismo pomenuli Vučevića, Whitea, Dosunmu koji su svi bili važni delovi rotacije prošle sezone.

Bullsi su se odlučili potpisati Vučevića i ući u luksuz, ali zamoliti ligu da im omogući izuzeće u slučaju Lonzovog ugovora kako bi imali prostora za angažman novih igrača. Ostanak Dosunme i Whitea također je prioritet za ovaj tim, koji se čini i pored svog individualnog kvaliteta kao bezglava muva bez Balla, i za njih bi plasman u top 6 Istoka bio uspeh naredne sezone.

Ukoliko dobije još više šanse, Patrick Williams bi mogao da se razvije u kvalitetnog i svestanog all defense igrača sa potencijalom da bude dobar i u napadu. On zna da širi šut, ali mu nedostaje sopstvena kreacija. Zanimljivo je da su Bullsi prošle sezone bili u top 5 odbrambenih ekipa (zasluga trenera Donovana) ali su bili jako loši u napadu i pored LaVinea i DeRozana, pa i Vučevića. Stoga su sve oči uprte prema razvoju mladih igrača koji bi mogli biti pomak prema napretku u napadu. Možda im nedostaje još jedan istinski razigravač kojeg su zapravo imali u Lonzu, no teško da će na tržištu slobodnih igrača i veterana naći nekon takvog. Obzirom da DeRozanu ističe ugovor on bi mogao biti trejd roba. Jedna ekipa od koje bi Bullsi mogli profitirati su Wizardsi, koji na rosteru imaju mnoštvo razigravača, te bi jedan od njih mogao biti višak (Morris, Wright ili Jones bi svi odgovarali Bullsima).

Taj jedan potez mogao bi okrenuti sezonu Bullsa u poitivnom smeru i dati im šansu da se vrate u borbu za vrh Istoka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*