Iso Joe u Pistonsima

Smirilo se malo na tržištu slobodnih agenata, zapravo sve ‘velike ribe’ zagrizle su mamce i odabrale svoje nove klubove. Ili produžili ugovore sa starima. A početak jula bio je lud. Igrači u statusu slobodnih agenata bili su u mogućnosti da biraju najpovoljnije ponude… Kevin Durant, Klay Thompson, Kawhi Leonard, Kyrie Irving, Al Horford, D’Angelo Russell, Paul Millsap, Nikola Vučević, DeMarcus Cousins… samo su neka od imena koja su bila u statusu slobodnih igrača, a njihovi odabiri su potpuno razdrmali Ligu.

Iz Big3 u NBA

Joe Johnson je izdomnirao BIG 3 Ligom. Šampion i MVP Lige pokazao je da u sjajnom formi. Spominjao se novi NBA ugovor za njega, a na kraju su ga potpisali Pistonsi. Otpustili su Beasleya kako bi imali mjesta, a Joe je dobio jednogodišnji ugovor. U BIG3 je pokazao da je barem 2,3 klase iznad ostalih, svakako da bi sigurno mogao pružiti nešto i u NBA Ligi

 

Gordon produžio

Houston Rocketsi odlučili su pridužiti ugovor sa Ericom Gordonom. Nakon Hardena i Paula, najbitniji igrač Raketa, koji je napokon uspio povezati nekoliko sezona bez većih povreda. Gordon je sjajno rješenje s klupe i Morey je produžio vjernost ponajboljem igraču. Potpisal su 4godišnji ugovor vrijedan 76milion $.


Povratak Supermana

Šest godina posle neslavnog rastanka sa Lakersima, Dwight Howard se vraća u LA. Nakon raskida sa Memphisom, potpisao je za Lakerse za minimalac i stigao je kao zamena za tešo povređenog DeMarcusa Cousinsa.

 

Howardu je ovo 16. sezona, a odabrao je broj 39. Prošlu sezonu će želeti da zaboravi – za Wizardse je odigrao tek 9 utakmica a pauzirao je zbog operacije leđa i drugih povreda.

Ovaj 33-godišnji košarkaš je 2004. godine bio prvi pick na draftu kada ga je uzeo Orlando, a u tom timu je igrao do 2012. godine. Igrao je jednu sezonu za Lakerse, tri za Rocketse i još po jednu za Atlantu, Charlotte i pomenuti Washington. Osam puta je bio All Star.

Veliki posao Netsa

Tako su Netsi, pomalo u senci velikih dovođenja Irvinga, Duranta i DeAndre Jordana, produžili ugovor sa jednim od važnijih igrača u svom timu, Carisom LeVertom.

Netsi i LeVert dogovorili su novi trogodišnji ugovor vrijedan čak 52,5 milijuna dolara. On će se aktivirati u sezoni 20./21. koja će igraču donijeti 16,2 milijuna, a u dvije sezone nakon toga zaraditi će 17,5 i 18,8 milijuna dolara.

LeVert, koji je imao i neugodnu povredu prošle sezone, za 26,6 minuta ubacivao je 13,7 poena uz 3,8 skoka i 3,9 asistencije.

Ko umesto Boogija?

Lakersi su ostali bez velikog pojačanja dok sezona i nije počela. DeMarcus Cousins će zbog povrede ligamenata propustiti celu predstojeću sezonu. Veliki peh za ovog sjajnog igrača ali i za Lakerse koji sa šampionskim ambicijama ulaze u sezonu 2019 – 2020.

Na tržištu slobodnih agenata nekoliko je igrača koje bi Lakersi mogli potpisati na centarskoj poziciji, uključujući šampiona i fightera Zazu Pachuliu, nekadašnjeg reprezentativca Kennetha Farieda, iskusnog Amira Johnsona, Joakima Noaha…

Prema posljednjim informacijama, Lakersi bi mogli vratiti starog znanca. Istog onog kojega su odbili prije samo nekoliko tjedana. Dwight Howard je vrlo blizu potpisa s Lakersima. Povreda Boogiea ih je totalno poremetila, te sada razmišljaju da vrate Howarda. Dwight se već nudio Lakersima, no kategorički su to odbili, ali promjena okolnosti ih je dovela do promjene odluke.

Situacija je alarmanta u Lakersima. Ne smiju pogriještiti sa svojim odabirom, pa su odlučili organizirati nekoliko probnih treninga. Pozvana su trojica igrača, Joakim Noah, Dwight Howard, te Mareesse Speights. Pregovara se još s Gortatom, te bi on bio potencijalni 4. igrač. Lakersi žele vidjeti u kakvom su stanju veterani. Svi imaju poveći zdravstveni karton, a bitan faktor će biti i motivacija. Povreda Boogiea je poremetila dosta stvari u La la Landu, a ovaj izbor bi mogao biti ključan za njih.

Prvi treninzi su odrađeni. Joakim Noah i Dwight Howard su iza zatvorenih vrata odradili svoje probe. Lakersi su izjavili kako su obojica odradili dobre treninge, te bi obojica mogla koristiti ekipi iduće sezone. Odluka još nije donešena, Speights tek treba odraditi svoje. On je idući na listi, a posljednji bi trebao biti Gortat, iako to još nije potvrđeno.

 

Melo nazad u New York?

Kako su javili pojedini mediji, Carmelo Anthony intenzivno trenira sa ekipom Netsa. Za sada su u potanju treninzi, no da li je i nešto drugo u pitanju, možda neki angažman, za sada nema odgovora.

Beasley u Pistonsima, no pauzira 5 mečeva

Michael Beasley dogovorio je jednogodišnju saradnju sa Detroit Pistonsima, nakon povratka iz Kine. On je u prošloj sezoni počeo sa Lakersima (26 mečeva, 7 poena u proseku), ali je nakon trejda u Clipperse otišao u Kinu.

No Beasley će ropustiti prvih pet mečeva sezone jer je suspendovan zbog kršenja NBA pravilnika o borbi protiv droga.

Kelti ponovo u glavnoj ulozi

Ainge je proteklih godina izvodio svakakva čuda, te je sklopio sjajnu ekipu u Bostonu. Nažalost povrede i kemija u ekipi im nisu “dali” da ispune svoj potencijal. Irving je otišao, zamjena je ekspreso stigla, ali za Aingea prijelazni rok izgleda nije gotov. Kao glavna meta Bostona u nadolazećem periodu spominje se Bradley Beal. Allstar bek Wizardsa je zapeo u Glavnog Gradu, a već duže vrijeme oduglovlači s potpisom novog ugovora. Kelti bi u zamjenu mogli dati Browna, Smarta i vjerovatno još poneki pick. Wizardsi bi dobili direktnu zamjenu u Smartu, a i Browna koji ima veći potencijal nego bilo koji trenutni igrač Wizardsa.

 

Magare dobilo povišicu

Bilo je i očekivano, jedan od najboljih igrača Golden State Warriorsa Draymond Green potpisao je produženje ugovora. Dobio je dodatnih 100 miliona $ za 4 godine suradnje. Nakon odlaska Duranta bilo je samo pitanje vremena kada će i Green, nakon Currya i Klaya dobiti svoje max ugovor.

Koliko očekivano među fanovima Warriorsima i onima koji cene Draymondov doprinos timu, toliko je ovaj potez GSW-a kritikovan. Čini se da je najviše pogođen ovim Carmelo Anthony, jedan od najboljih scorera lige, koji nikako ne može da nađe angažman u NBA.

“Kako neko toliko loš kao Draymond može da dobije ekstenziju od 100 miliona, a ja ne mogu da potpišem ni sa jednim timom,” kao da se pita Melo.

*****

Ne toliko neočekivana, stiže iz Portlanda. Druga polovina fantastičnog bekovskog para, CJ McCollum potpisao je produženje ugovora za timom – za nove tri godine dobiće još 100 miliona. Sada ga za njegov tim vezuje petogodišnji ugovor vredan 157 miliona.

Portland će biti tvrd orah u narednoj sezoni!

Lance postaje Kinez

Jedan od najkontroverznijih igrača u NBA, Lance Stephenson nije uspio pronaći novi NBA angažman. Nakon raskida s Lakersima, tražio je novu ekipu, no zasada nitko u NBA ne želi potpisati Lancea. Moguće zbog ponašanja, a isto tako i u rijetko koju ekipu se uklapa sa svojim stilom igre. Lance naravno neće presjediti sezonu, već je novi angažman pronašao u “obećanoj zemlji” Kini. Dobio je 4 miliona $ za jednogodišnji ugovor od Liaoninga, te će od iduće sezone igrati kinesku Ligu.

 

Dragon na izlaznim vratima

Ponovo se pokrenula priča oko Dragićevog odlaska iz Heata. Ostala mu je još jedna godina ugovora, a nakon prošle sezone prošarane povredama Heat je odlučio probati pronaći neku mlađu opciju na beku. Pokušali su ga “ugurati” u tradeu za Butlera, no Sixersi nisu na to pristali, a sada traže nekog drugog kome bi Dragić možda bio korisniji. Kako govore iz Miamia, Dragonu je potpuno jasno zašto ga žele tradeati, jer već je dugo vremena proveo u Ligi. S tom stranom ne bi trebalo biti problema, no samo da je zdravlja, jer kada je zdrav Dragon je i dalje jedan od boljih bekova u Ligi.

 

JR ide ka Houstonu?

JR Smith je slobodan igrač. Cavsi su ga otpustili nakon što su ga gotovo čitavu sezonu pokušali razmjeniti. Može birati ekipu, no zasada još nema zainteresiranih. No, JR bi se po svemu sudeći volio pridružiti Hardenu i Westbrooku u Houstonu. Zasada nema nikakvih konkretnih ponuda, no Rocketsi će sigurno tražiti veteransku pomoć, moguće je da to bude i JR.

 

Lin odlazi u Rusiju

Aktualni NBA prvak Jeremy Lin trenutno je bez kluba. Raptorsi se nisu odlučili na produženje i Lin je postao slobodan igrač. Nedavno je izjavio kako bi se volio vratiti u Aziju i odigrati koju sezonu, no čini se da bi ipak mogao završiti u Europi, odnosno Euroligi. CSKA Moskva je ponudila ugovor Linu. Ovo je  drugi pokušaj da dovedu NBA igrača, nakon što ih je Bender “ispalio”. Otišli su i Sergio Rodriguez, Nando de Colo i Cory Higgins, tako da je Rusima pod hitno treba kvalitetnih bekova.

 

Bender ostaje u NBA

Hrvatski košarkaš Dragan Bender će ostati u NBA ligi i u naredne dve sezone nosiće dres Bucksa, prenosi novinar ESPN-a Adrian Wojnarovski. Dvadesetjednogodišnji krilni košarkaš je imao dogovor sa moskovskim CSKA u slučaju da ne dobije adevatnu ponudu iz najjače lige sveta, ali zasad od povratka u Evropu nema ništa.

Bender je 2016. bio četvrti pik Finiksa Sansa na NBA draftu, ali u prethodne tri sezone nije uspeo da se nametne u ekipi iz Arizone. U prethodnoj sezoni odigrao je samo 46 utakmica i imao je učinak od pet poena, četiri skoka i 1.2 asistencije.

*****

Greg Monroe, iskusni NBA veteran, odlučio je da karijeru neće nastaviti u NBA Ligi. Potpisao je ugovor s Bayernom, te će od iduće sezone igrati Euroligu. Nekoliko posljednjih godina Monroe je bio pouzdana centarska opcija za contendere, no više ne želi potpisivati kratke ugovore. S Bayernom je dogovorio suradnju na godinu dana. Monroe je bio 7. pick Pistonsa davne 2011. godine, u kojima je pružao i najbolje partije karijere. Moose je klasični oldschool centar, koji će se vjerovatno bolje snaći u Euroligi nego što u NBA.

 

Ovaj dan završava sa informacijom da je NBA veteran i jedan od najboljih evropskih košarkaša, 39-godišnji Pau Gasol pronašao novi klub. On je potpisao jednogodišnji ugovor sa Portlandom, gde će biti backup opcija za Hassana Whitesidea i popuniće prazninu nastalu povredom prvog centra Jusufa Nurkića.

Nuggetsi šampionski, Spursi pred odlukom?

A Nuggetsi koji su i sada među najizglednijim contenderima za prsten, žele da budu još jači.

Prema Mattu Levinu iz Wiz Of Awes, Denver bi mogao dovesti dvostrukog All Stara Bradley Beala iz Wizardsa. U ovaj trejd bila bi uključena tri tima – Nuggetsi bi dobili Beala, Wizardsi Tylera Johnsona, Michaela Porter Jr., Malika Beasleya, pick Sunsa 2020 te pickove Denvera 2022, 2024, i 2026, kao i pravo na zamenu pickova sa Nuggetsima 2023 i 2025, dok bi Sunsi dobili Gary Harrisa, Torrey Craiga, i Bol Bola.

*****

Koliko god genijalan bio Gregg Popovich, Spursi trenutno nisu ni blizu da ih se smatra favoritima za osvajanje prstena. Naredne sezone, sa postojećim rosterom, čeka ih teška borba za doigravanje. Stoga je i legitimno pitanje – da li će ići na to i rizikovati još jednu godinu, ili će ući u kompletni re-building. Druga opcija donosi jednu zanimljivu opciju, a lansirao je Austin Carroll iz Rip City Project koji smatra da bi u tom slučaju Blazersi bili idealan partner za tim iz San Antonia.

U tom trejdu, Portland bi doveo LaMarcusa Aldridgea i DeMara DeRozana, dok bi u Spurse otišli Hassan Whiteside, Kent Bazemore, Skal Labissiere, te pickovi prve runde 2020, 2022 i 2024.

Niko ne želi Paula

Chris Paul je stigao u Oklahomy u velikoj razmeni za Russella Westbrooka. Prema navodima američkih medija, Oklahoma je želela da ga trejda ali nije mogla da pronađe destinaciju za Paula.

Dodaje se i da agenti 34-godišnjeg organizatora igre imaju dogovor sa Thunderima da njihov klijent provede jednu sezonu u Oklahomi, ali postoji opcija i da se potencijalna nova destinacija za njega pronađe posle 15. decembra. Kao kamen spoticanja u svim razgovorima o trejdu navodi se ogroman ugovor koji je Paul potpisao 2018. godine u vrednosti od skoro 160 miliona dolara, a za preostale tri godine CP3 bi trebalo da primi 124 miliona od OKC-a ili od svog novoga kluba.

Miami Heat koji je pokazao interesovanje za Paula, spreman je na ponudu i preuzimanje visokog ugovora ukoliko im OKC pošalje neke od svojih pickova. Thunderi, kako dalje navode izvori nisu spremni na tako nešto, pa se u ovoj celoj priči nešto pita i Chris Paul. Naime, prema Brianu Windhorstu iz ESPN-a, ta opcija bi bila realna ukoliko bi se Paul odrekao svoje player opcije čime poslednja godina ugovora i garantovanih 44 miliona ne bi bilo obavezni za novi klub.

 

No, teško da će Chris Paul odabrati ovu opciju i bukvalno se odreći ovolike svote novca jer će 2021 kada se aktivira takva kaluzula biti 36 godina i gotovo nijedan klub neće mu ponuditi 1-godišnji ugovor na tu sumu.

*****

Potpuni remont u Bostonu. Nakon Irvinga, Horforda, Morrisa, Roziera, kofere bi mogao spakovati i – Gordan Hayward. Kao njegova nova destinacija spominje se Orlando, a za uzvrat Boston bi htio dobiti Evana Fourniera i Moa Bambu. Hayward je u Boston stigao 2017, nakon All Star sezone u Jazzu, i trebao je imati jednu od ključnih uloga. No, njegov lom noge u prvoj utakmici za Celticse jedana je od najružnijih povreda koje smo vidjeli nekoliko godina unazad.

Kada je riječ o Magicu, oni bi se rešili Fournniera – jednog od svojih startera – i Bambe – potencijalne buduće zvezde – igrača koji zbog povrede nije opravdao očekivanja u svojoj rookie sezoni. Bamba bi u Bostonu mogao doći do startera ukoliko popravi svoju pick n roll igru, kako u fazi napada, tako i u fazi obrane. Prošle godine je u Orlandu beležio 6,2 poena po utakmici, 5 skokova i 1,4 blokade.

Gdje bi mogao Bender

Dragan Bemder nije produžio svoj ugovor s Phoenix Sunsima. Nije ih uspio uvjeriti da mu pruže još jednu priliku i sada je slobodan igrač. Dosada nije bilo glasina gdje bi mogao završiti, no sada su se pojavile dvije ekipe koje su zainteresirane za njega. Aktualni prvaci Toronto Raptorsi i Cleveland Cavsi.  Prelazak u bilo koju bi mogao biti koristan za Dragana, jer se dosada u Sunsima nije dokazao.

Na kraju ništa od NBA Lige. Dragan Bender je pristao na povratak u Europu, točnije dolazi u CSKA. Dogovor je postignut, odnosno ukoliko ne dođe neka ponuda NBA ekipe, Dragan će ići u Moskvu.


Novi Megin biser u NBA

Nakon višemjesečne sage, Cleveland Cavaliersi su otpustili JR Smitha. Pokušavali su ga se riješiti na sve načine, tradeom, otkupom ugovora, ništa nije uspjelo, pa su ga morali otpustiti. JR je odigrao 5 sezona u Cavsima. Prve sezone su bile vrlo dobre, bio je jedan od ključnih igrača u pohodu na naslov. No, kako je vrijeme prolazilo JR je bio sve lošiji. Izjavio je kako ne planira mirovinu, ali pitanje je koja bi ga NBA ekipa htjela.

Dosadašnji košarkaš Mega Bemaksa Goga Bitadze potpisao je četvorogodišnji ugovor sa NBA ekipom, Indiana Pacersima. Bitadze je postao šesti igrač Mege koji je direktno iz kluba otišao u NBA ligu, počevši od Nikole Jokića 2015. godine.

Pacersi su prethodno na NBA draftu izabrali Bitadzea kao 18. pika, čime je postao najbolje plasirani pik u istoriji Mege. Bitadze je u Megu došao 2015. godine iz gruzijskog tima Vita Tbilisi. Ove godine je izabran za MVP ABA lige, kao i Superlige, gde je za 21 minut u proseku na terenu beležio 19,7 poena, 7,8 skokova i 2,2 blokade uz indeks korisnosti 25,7.

Love na izlaznim vratima

Za Kevina Lovea početak ljeta je bio rezerviran za godišnji odmor, a sada su počele pripreme za nadolazeću sezonu. Prema svemu sudeći postoji velika mogućnost da ju Love dočeka u drugom dresu. Cavsi su u procesu rebuildinga, nakrcali su se mladim igračima, te čak i s Loveom u petorci imaju minimalne šanse za doigravanje. Cavsi će i njega pokušati “utopiti” a traže pickove i mlade igrače za Kevina.

A Yoakim Noah, nestašni dečko NBA, i nekadašnji kandidat za MVP (!!!), nikako da se skrasi. Još uvek je na listi slobodnih agenata koji nisu potpisali ni za koga, a prema poslednjim informacijama za njega je su zainteresovani Brakersi sa Novog Zelanda. Isti onaj tim koji je pokušao dovesti i Carmela Anthonya!

Čančar pojačava Nuggetse

Prema prostoru na capu Miami Heat je trebao biti jedna od mirnijih ekipa ovog prijelaznog roka. Nisu imali novaca nikoga potpisati, no uspjeli su dovesti Butlera, a ne žele tu stati. Već duže vrijeme ispituju situaciju oko Bradleya Beala. WIzardsi ne daju svog najboljeg igrača, no Heat je ponudio da uzme i Wallov ugovor. Podsjećamo, Wall je propustio cijelu sezonu zbog povrede, a tek mu kreće njegov supermax ugovor. Pitanje je u kakvom će se stanju vratiti, te može li opravdati sve te novce.

Još jedan naš igrač se otisnuo u NBA Ligu. Nakon vrlo dobrih igara na Ljetnoj Ligi, Vlatko Čančar bi trebao potpisati ugovor s Nuggetsima. Vrlo vjerovatno će biti two-way ugovor, jer trenutno je rotaciju u Denveru popunjena. Eventualno bi to značilo da bi Hernangomez mogao otići, a umjesto njega priliku bi trebao dobiti Čančar

Ujedinjenje starih drugova

Nakon Chandlera Rocketsi su objavili još jedan potpis. Bivši prvi pick drafta, Anthony Bennett dobio je negarantirani ugovor od Raketa. Jedan od najgorih prvih pickova u povijesti lutao je po Europi i G-Ligi, a sada je dobio još jednu priliku. Sumnjamo da će se Rocketsima Bennett isplatiti…

Uz Westbrooka Rocketsi su pojačali centarsku liniju. Veteran Tyson Chandler je potpisao s Raketama, nakon što su se dogovarali nekoliko tjedana. Chandler će dobiti minimalac, te pomoći Capeli pod košem. Vrlo dobar potez Raketa, Tyson je i prošle godine pružao solidne igre u dresu Lakersa, a u ovako tankoj centarskoj liniji, sigurno će biti od velike koristi.

Russ postaje ‘raketa’ A ono što se kuvalo cele nedelje, jutros je i ozvaničeno. Russell Westbrook više nije član OKC-a. Trejdan je u Houston gde će ponovo igrati zajedno sa Jamesom Hardenom. Na drugu stranu idu Chris Paul, pickovi prve runde 2024 i 2026. Westbrook je legenda OKC-a, igrač je sa najviše sezone i mečeva u timu. U karijeri je odigrao 821 meč za Oklahomu, uz prosek od 23 poena, 8.4 asistencija i sedam skokova po utakmici.

Ne mogu rečima da izrazim sve emocije koje sada osećam. Kad sam došao ovde, imao sam 18 godina, nisam znao za sve neverovatne stvari koje će se uskoro dogoditi. Odrastao sam u Oklahomi s velikim ljudima,” napisao je Westbrook na Instagramu.

 

“Podržali ste me u svim usponima i padovima, u dobrim i teškim vremenima i zbog toga sam vam večno zahvalan. Upoznao sam toliko neverovatnih ljudi koji su mi pomogli da postanem čovek kakav sam danas. Nadam se da sam uticao na Oklahomu na isti način na koji je Oklahoma uticala na mene i moju porodicu. Odlazim iz Oklahome sa mnogo prijatelja i ogromnom zahvalnošću,” naglasio je Russ.

Thunderi su pokupili brdo asseta, a mogli bi ih skupiti još. CP3 se nikako ne uklapa u ovaj tim Oklahome, tako da bi vrlo lako mogao biti ponovno razmjenjen. Ekipa koja je čitavo vrijeme bila u priči za Westbrooka, Miami Heat, mogla bi sada ići po Paula. Ukoliko se Paul slaže i želi u South Beach, Heat i Thunderi će pokušati dogovoriti još jedan trade.

Jimmer Fredette htio je drugu priliku u NBA Ligi. Dominirao je u Kini, a povratkom u NBA nažalost nije dobio zasluženu priliku. Stigao je u Sunse u kojima se nije baš naigrao, a ovu Ljetnu Ligu je igrao u dresu Warriorsa. Kako ga oni nemaju namjeru potpisati na duži period, Jimmy se odlučio na još jednu avanturu. Prema svemu sudeći načelno je dogovorio detalje s grčkim velikanom PAO-om. Nakon dominacije u Kini, red je na Europu.

 

Neodlučni Marcus

Za Dwighta Howarda još ima života na NBA parketima, doduše ne za velike pare. Superman ili double double mašina sigurno može pomoći mnogim timovima i doneti im čvrstinu pod košem. Kako prenosi stranica Fadeaway World, najizgledniji da ga dovedu su Golden State Warriorsi kojima čvrstina pod košem sigurno ne bi bila loša, a kandidati su i Celticsi, Spursi, Pacersi, i Kingsi. Iako prijelazni rok u praksi trade još od 1.7. u teoriji je to malo drugačije. Tek od neki dan igrači su dobili pravo potpisati ugovore s novim ekipama, iako su stvari bile dogovorene još prije tjedan dana. Tako je i Marcus Morris trebao potpisati sa Spursima. Odmah su napravili mjesta za njega u ekipi i tradeali Bertransa u Wizardse. Ali, čini se da su se prevarili. Morris je sada odlučio još jednom razmisliti oko ponude Spursa, jer ugovor mu nude i Knicksi… Lako je moguće da Pop i ekipa izvise, te da Morris ode u NYK https://twitter.com/wojespn/status/1148692976949846016

Završetak ere

Nakon gotovo pola godine bez ekipe, Carmelo Anthony razmišlja o mirovini. Od odlaska iz Rocketsa nije uspio pronaći NBA angažman, iako je bilo nekoliko zaintersiranih strana. Ovo ljeto je aktivno tražio još jednu priliku, no kako vrijeme prolazi, sve se čini kako je njegova NBA karijera završena. Naravno, mogao bi otići u Kinu, ili pak Australiju, što je bilo u priči, no izgleda da će Melo ipak ranije objesiti patike o klin.

Thunderi su pred rebuildinog, o čemu smo već pisali, a sljedeći na listi za odlazak je Russell Westbrook. Igrač za kojega smo mislili da nikada neće napustiti Oklahomu, nema više što tražiti tamo. Svi odlaze, Presti kreće od početka, te će omogućiti Russu trade tamo gdje mu najviše odgovara. Iako su se Rocketsi odmah javili, nemaju baš što ponuditi, a druga preferirana destinacija za Russa je Miami Heat. Već su počeli pregovori oko razmjene, a i sam Russ je rekao Prestiu kako ne bi imao ništa protiv odlaska u South Beach. Pitanje je samo vremena kada će dvije strane dogovoriti trade. https://twitter.com/TheHoopCentral/status/1148456299769630725 Braća po ‘jelenima’ Iako još uvijek nisu zaigrali u NBA Ligi, dvojica naših igrača su “promijenila ekipe”. Nemanja Dangubić i Bojan Dubljević tradeani su iz svojih ekipa, odnosno prava na njih dvojicu. Bojan je završio kod Nurkića u Blazersima, odnosno Wolvesi su tradeali prava na njega za Jakea Lymana. On je bio izabran još 2013. godine kao 59. pick, a postoji jako mala vjerovatnost da Dubljević ode “preko bare”. Nedavno je izjavio kako ga NBA ne zanima, te da bi volio ostati u Valenciji. https://twitter.com/sportcrnagora/status/1148180791605768192 Nemanja Dangubić je završio kod Duranta, Irvinga i našeg Džanana Muse. U nedavnom tradeu između tri ekipe, Spursi su poslali Bertransa u Wizardse, a Dangubića u Netse. Demarre Carrol je stigao u San Antonio, a centar Žalgirisa Aron White, odnosno prava na njega, Wizardsi su poslali u Brooklyn. Za Dangu postoje malo veće šanse da zaigra u NBA od Dubljevića, no ipak ni one nisu baš prevelike. https://twitter.com/JeffGSpursZone/status/1147651071130701824 A u toku noći stigla je i vest da su Bucksi potpisali i starijeg brata Antetokoumpoa, Thanasisa, koji će timu iz Milwaukeea biti veran naredne dve godine: https://twitter.com/nikosvarlas/status/1147879734300282882 Time Bucksi u novu sezonu ulaze sa dva para braća – Giannisom i Thanasisom, te Brookom i Robinom Lopezom. Woj javlja da su samo formalnosti ostale oko potpisivanja Avery Bradleya za Lakerse. Sjajni bek je prošlu sezonu proveo u Memphisu, i biće odlično pojačanje za neki novi tim iz LA koji je prvi favorit za prsten u nadolazećoj sezoni: https://twitter.com/wojespn/status/1148284663187664896

Težište NBA u LA, Spursi doveli veterana

Juče je baš bio buran dan. Svoje rostere kompletirali su Lakersi, potpisivanjem Greena, Ronda, Cousinsa i Cooka, dok su Clippersi završili taj posao potpisivanjem 4-godišnjeg ugovora sa hrvatskim centrom Ivicom Zupcem: https://twitter.com/wojespn/status/1147581068645666816 Spursi su potpisali Bostonovog Marcusa Morrisa, na dve godine, a napustio ih je letonski šuter, David Bertrans. https://twitter.com/ShamsCharania/status/1147618339377876993 A u toku dana stigla je i informacija da su Jazzeri trejdali jednog od svojih stožernih igrača u proteklim sezonama. Derrick Favors novi je član Pelicansa, u zamenu za dva picka druge runde. Sjajan posao za Pelicanse, ukoliko Derricka posluži zdravlje imaće odličnu zamenu za Juliusa Randlea koji je prošle sezone igrao na toj poziciji: https://twitter.com/PelicansNBA/status/1147966249143623682

Westova magija

Los Angeles Clippersi su preko noći postali još jedan ozbiljan contender na Zapadu. Era Lob Citya je prošla, kreće era Leonarda i PG-a. Kawhi je okončao sagu i objavio da ide u Clippse, a nedugo zatim PG je zatražio trade, te je i on završio u LA-u. Clippersi sada imaju ponajbolji duo Lige, jednu od najboljih klupa Lige, te spremno idu po naslov. http://ostataksveta.com/2019/07/06/kawhi-i-paul-george-u-clippersima/

  • Boogie je pronašao novu ekipu! Potpisao je s Lakersima, što je bilo čak i očekivano. Opet je uzeo minimalac, te će ponovo sa Davisom probati doći do rezultata. Lakersi su sada napravili vrlo dobru ekipu, te su efektno riješili pitanje centra i rotacije.
  • Oklahoma Thunderi su se tradeom PG-a vrlo vjerovatno okrenuli rebuildingu. Pokupili su brdo pickova od Clippersa, a praktički jedina zvijezda na rosteru je Russell Westbrook. Prema najavama, idući na listi za odstrel je upravo West. Jedna od najlojalnijih igrača Lige, mogao bi imati novu ekipu. Thunderi još uvijek ispituju tržište, no lako je moguće da će i West ubrzo promijeniti ekipu.
  • Avery Bradley je postao slobodan igrač. Grizzliesi čiste cap te su otpustili Bradleya. Svojevremeno jedan od bolji obrambenih bekova u Ligi, koji je odlaskom iz Celticsa “nazadovao”. Nije se naigrao niti u Clippersima, niti u Memphisu, a sada će slobodno moći birati novu ekipu. Avery je još uvijek vrlo dobar igrač, tako da sigurno još uvijek može dobrano pomoći nekoj ekipi.
  • Superman će još jednom promijeniti ekipu. Wizardsi su ga mijenjali za CJ Milesa u Memphis, koji će ga nakon izvršavanja tradea otpustiti. Otkupiti će njegov ugovor, te će Howard biti slobodan u potrazi za novom ekipom.

https://twitter.com/wojespn/status/1147304771814133761 Svi gledaju ka LA

  • Robert Covington bi opet mogao promijeniti ekipu. Stigao je u paketu sa Šarićem za Butlera, no povreda koljena ga je usporila u prvoj sezoni. Wolvesima se izgleda ne sviđa stanje njegovog koljena, te su ga na draft večeri pokušavali razmijeniti. Nije uspjelo, no i dalje pokušavaju. Za Roberta zainteresirani su zasada Knicksi, Rocketsi, Lakersi i Pistonsi.
  • Odluka trenutno najzvučnijeg slobodnog igrača Kawhi Leonarda trebala bi danas biti objavljena. Leonard je uzeo vrijeme da odluči, a bira između dvije ekipe iz Los Angelesa, i trenutne ekipe Toronto Raptorsa. Izgleda da naginje ka ostanu u Kanadi, te bi mogao potpisati dvogodišnji ugovor.
  • Potraga za rotacijskim igračima u LA ne staje. Moraju pod hitno riješiti to pitanje, jer trenutno i dalje imaju samo 4 igrača na rosteru. Istina, čekaju Leonarda, no ipak im je potrebno barem 10 igrača da izguraju sezonu. Dvojica veterana su pred povratkom u NBA. Monta Ellis i Amare Stoudemire odradili su nekoliko zatvorenih treniniga, te se nalaze pred povratkom na NBA parkete. Jedni od glavnih favorita za njihovo dovođenje su upravo Lakersi, kojima bi i ovakva veteranska pomoć dobro došla.

  I dok se čeka odluka Kawhia Leonarda o nastavku karijere, svi se pitaju koje su opcije na raspolaganju Lakersima da popune svoj roster. Rondo, McGee, Stephenson, pa i Korver, Cousins, su na čekanju, dok je za sada jedan igrač – a to je Danny Green – najavio mogućnost potpisivanja. Njegova izjava o Lakersima sve govori: https://twitter.com/SportsCenter/status/1146966085872300032 A Celticsi bi mogli osnažiti svoju centarsku liniju dovođenjem Kevina Lova iz Cavsa. Trenutno traže opciju za trade, a ponudili bi za njega Gordona Haywarda i neke pickove: https://twitter.com/Donham24/status/1146115176606916613

Dan broj 4

    • Stvari se polako kristaliziraju s većinom ekipa. No, najveća zvijezda prijelaznog roka, MVP Finala Kawhi Leonard još uvijek se nije odlučio za koga će potpisati. Jučer je Woj objavio kako će odluka biti vjerovatno danas kroz dan, no to je kasnije demantirao. Leonard ne žuri s odlukom, čak je moguće da ju već zna, samo što je neće objaviti.
    • Andre Igoudala se povezivao s Lakersima, odnosno trebao je otkupiti svoj ugovor s Memphisom, te potpisati za Lakerse. Od toga neće biti ništa, jer Memphis ga se ne želi riješiti tako lako. Žele ga tradeati, a ne otpustiti, jer Iggy iako u godinama i dalje može biti relevantan faktor u ovoj Ligi, pogotovo u nekom contenderu. Glavni favoriti za njegovo dovođenje u Rocketsi i Sunsi.

  • U tradeu za Jacksona u suprotnom smjeru je otišao i Kyle Korver. Kako Sunsi nemaju ambicije u idućoj sezoni, otkupili su njegov ugovor i Korver je postao slobodni igrač. Prema informacijama čak 3 ekipe čekaju njegov potpis. Naravno u priči su Lakersi kojima su potrebni rotacijski igrači, a osim njih tu su i Bucksi i Sixersi.

 

  • Josh Jackson će dobiti novu priliku. Memphis polako ali sigurno slaže solidnu ekipu oko Moranta i Jackson Jr-a. Stigao je Gudurić, a sinoć su doveli i Josha Jacksona iz Sunsa. Doveden kao jedan od najboljih koledž igrača, nikada nije pokazao svoj puni potencijal. Igrao je solidno u Phoenixu, no ipak ne dovoljno dobro. Grizzliesi su mu druga prilika

Novi dani, novi potpisi Boban Marjanović je pronašao novu ekipu. Potpisao je s Dallas Mavericksima, te se tako pridružio Dončiću i Porzingisu. http://ostataksveta.com/2019/07/04/ne-placi-tobi-ovo-je-samo-privremeno/

  • Memphis se napokon riješio najgoreg ugovora Lige. Mijenjali su Chandlera Parsonsa u Hawkse, koji su izgleda postali svojevrsno utočište za loše ugovore. GM Hawksa zna što radi, to smo vidjeli na posljednja dva drafta, a put Memphisa idu Solomon Hill i Mason Plumlee. Niti jedan niti drugi se ne bi naigrali ove godine, dok će Parsons možda i dobiti koju minutu.

  • Netsi se nastavljaju pojačavati. Ekipa koja je možda odradila i najbolji posao ovog ljeta, bacila se na jačanje klupe. Otišao je Dudley, no umjesto njega na godinu dana stigao je Wilson Chandler. Iskusni veteran sigurno će pomoći ulazeći s klupe, a Netsi već iduće sezone mogu računati da će ae ozbiljno boriti za sam vrh Istoka.
  • Richard Jefferson, koji je u mirovini već godinu dana, odlučio se na povratak na NBA parkete. RJ je objavio na Twitteru kako mu fali košarka, te da se vraća u NBA.

https://twitter.com/Rjeff24/status/1146238584560783360?s=19 Lakersi su polako počeli da popunjavaju klupu, a stigao im je bivši Net – Jarred Duddley, čovek kojeg ćemo upamtiti po provokacijama Simmonsa i Embiida u play offu: https://twitter.com/wojespn/status/1146211397312950273 Utah je osim svoje prve postave, osnažila i klupu. U toku noći potpisali su Emanuel Mudiay i Jeff Green, dva svakako važna igrača koji će timu doneti širinu i kompetitivnost za pozicije. Andre Igoudala, srce i duša šampionskog tima Warriorsa završio je u Memphisu. No postoji mogućnost da ga Grizzliesi otpuste i da on pojača Lakersi. A Lakersi, bar zasada, još uvek čekaju Kawhia, a trenutno razgovaraju sa nekoliko veterana poput Rajona Ronda dok su u pregovorima i sa Sethom Curryjem. http://ostataksveta.com/2019/07/03/warriorsi-potpisali-centra-boogie-izvisio/ A Nuggetsi čuvaju svoju mladu jezgru. Nakon što su u prethodne dve sezone na višegodišnje ugovore potpisali Nikolu Jokića i Garryja Harrisa, Nuggetsi su potpisali višegodišnji ugovor sa Jamalom Murrayem – na pet godina za 170 miliona dolara. Uz Jokića, Murray je prethodne sezone bio najbolji igrač u redovima Nuggetsa, za koje je beležio 18.2 poena, 4.8 asistencija i 4.2 uhvaćene lopte.

Pregled najvažnijh potpisa drugog dana

Jimmy Butler je već jučer objavio kako se odlučio potpisati za Miami Heat. Kako nisu imali prostora na capu, morali su ga izmisliti, te je odrađen sign and trade sa Sixersima. U suprotnom smjeru je otišao Josh Richarsdon, pa ni Sixersi nisu ostali praznih ruku. Prije nekoliko dana, legenda Heata Dwyane Wade je u šali izjavio kako bi razmotrio povratak samo ukoliko Butler potpiše. Iako se šalio, lako je moguće da se Wade vrati i barem jednu sezonu odigra sa dobrim prijateljem Jimmyem. Naravno, sve je još glasina, no moguće je da i Wadea gledamo još jednu sezonu u dresu Heata. https://twitter.com/IraHeatBeat/status/1144951293557051392?s=19

  • Bucksi su izgubili Brogdona, koji je dobio dosta novaca u Pacersima, no efektno su riješili njegovu zamjenu. Ona stiže baš iz Pacersa, Wes Matthews je potpisao za veteranski minimum i tako popunio upražnjeno mjesto back up beka. Bilo bi naravno bolje da je ostao Brogdon, no Bucksi nikako nisu mogli mečirati ono što je dobio od Pacersa.

Pregled najvažnijih potpisa prvog dana Za bombu večeri potrudio se Kevin Durant koji je potpisao max sa Netsima, i tako će uz Irvinga i DeAndre Jordana (naravno tek kada se oporavi) predstavljati tercet pojačanja za najviše domete: http://ostataksveta.com/2019/06/30/durant-u-netsima/

  • Tri ekipe su izmijenjale bekove. Irving je otišao u Netse, a Boston je umjesto njega potpisao Kembu Walkersa iz Hornetsa. Nakon toga, Hornetsima je najbolji preostali bek na tržištu bio Terry Rozier, kojega su potpisali na 3 godine za 58 miliona $.

  • Rudy Gay se odlučio na ostanak u Spursima. Udomaćio se kod Popa kod kojega pod stare dane igra odličnu košarku. Produžio je ugovor na dvije godine, za koje će dobiti 32 miliona $.

  • Zasluženi supermax za Lillarda. Bek Blazersa je jedan od najboljih u Ligi, te je već izjavio kako ne planira nigdje iz Portlanda. Blazersi su mu ponudili novo produženje ugovora sa puno boljim uvjetima. Lillard će dobiti 196 miliona $ za 4 godine.

  • Middelton se očekivano odlučio na ostanak u Bucksima. Giannis je sam izjavio kako želi s istom ekipom probati ponovno po naslov, pa su Bucksi odlučili udovoljiti MVP-u. Kris je dobio max ugovor vrijedan 178 miliona $ za 5 godina.

  • Kako smo i najavljivali, Kristaps Porzingis potpisao je na 5 godina za 158 milijuna, za Dallas Maverickse.
  • Thobias Harris je potpisao max sa 76ersima, na 5 godina za 180 miliona dolara. Podsetimo se, prošloga leta, odbio je 80 miliona na 4 godine od Clippersa 80 miliona na 4 godine i odabrao player opciju.
  • Jimmy Butler opet menja sredinu i u sign and trade situaciji napušta Sixerse i seli se u Miami Heat za max ugovor od 142M za 4 sezone.

Imamo još jedno iznenađenje, Warriorsi su uspeli potpisati D’Angelo Russella, jednog od najtraženijih igrača ovoga leta, za kojeg su opasno zagrizli i Lakersi: https://twitter.com/BleacherReport/status/1145535274522308608

  • Phila je ostala bez Jimmya Butlera i JJ Reddicka, ali je potpisala Josha Richardsona i Ala Horforda. Horford je stigao na 4 godine za 109 miliona dolara.
  • Pacersi su potpisali Malcoma Brogdona iz Bucksa, na 4 godine za 85 miliona. Kao opcija sa klupe stigao je Lamb – 31.5 milion za 3 godine.
  • Knicksi su potpisali Juliusa Randlea, krilni centar je potpisao na 3 godine za 63 miliona. Slaba je to uteha za ovaj tim koje je puno više najavljivao ovoga leta:

http://ostataksveta.com/2019/07/01/bruka-ili-prokletstvo-kako-su-se-knicski-ponovo-izblamirali/ A hrvatski šuter, Bojan Bogdanović, ima novu sredinu. Babo je potpisao za Utah Jazz na 4 godine za 73 miliona. I dobre pare i dobra ekipa, sve se poklopilo za Bogdanovića: http://ostataksveta.com/2019/07/01/babo-dobio-sjajan-ugovor-i-seli-u-utah/ Bomba iz Memphisa. Imati ćemo još jednog našeg igrača u NBA. Marko Gudurić se odlučio na prelazak preko bare, te potpisuje ugovor s Memphis Grizzliesima. Potpisao je dvogodišnji ugovor, te će se uskoro pridružiti novim suigračima.

  • Ricky Rubio potpisao je za Sunse. Iskusni play biće značajno pojačanje za franšizu koja nekoliko godina tavori na dnu. Potpisao je za 51 milion na 3 godine.
  • Bullsi su potpisali Thaddeus Young iz Pacersa (3 godine, 41 milion dolara), igrača koji će im ojačati odbranu, a doneće i dosta iskustva za ovaj mladi tim iz Chicaga.
  • Derrick Rose je potpisao za Pistonse na 2 godine za 15 miliona.
  • Odličan potez Pelicansa, potpisali su jednog od najboljih šutera lige – JJ Reddicka – 2 godine, 26.5 miliona dolara.
  • Iako su imali dosta prostora u capu, Kingsi nisu doveli kapitalca. Trebao im je centar, imali su opcija, želeli su Horforda a na kraju su potpisali Dewaynea Dedmona na 3 godine, za 41 milion, a stigao je i Trevor Ariza – 2 godine, 25 miliona dolara.
  • Portland je zadržao Rodney Hooda, 2 godine 16 miliona.
  • Aminu je otišao u Magic, pa su Blazersi morali naći zamjenu. Izbor je pao na našeg Maria Hezonju, koji je pristao na minimalac Blazersa. Druga godina je player opcije, a valjda će Mario proigrati pored Lillarda, McColluma i “komšije” Nurkića.
  • Knicksi su osim Randlea, potpisali Portisa, te Taja Gibsona. Gibson je dobio 20 miliona$ za 2 godine, dok je Portis dobio 31 milion $ za istu duljinu ugovora. Nisu htjeli potpisati Duranta na max, no zato su doveli tri krilna centra za preko 100 miliona$. Solidna logika Knicksa…
  • Pelicansi se nastavljaju pojačavati. Nakon potpisa Bogdanovića više nema mjesta u Jazzu za Favorsa. Pelikani će poslati dva draft picka za Favorsa u Utah, a zauzvrat će preuzeti Favorsov ugovor, te tako omogućiti Jazz da potpiše Bojana.
  • Seth Curry je dogovorio sve s Mavsima. Potpisat će s njima 4-godišnji ugovor vrijedan 32 miliona $. Mavsi polako popunjavaju klupu, te se osiguravaju u slučaju da se Barea ne vrati na 100% nakon povrede ahilove tetive.
  • Portland se ozbiljno pojačava, a sada su riješili i kritičnu poziciju centra. Jusuf Nurkić je inače sjajno rješenje na centru, no znamo kako će zbog povrede izbivati gotovo čitavu sezonu. Odlučili su se dovesti Hassana Whitesidea iz Heata, koji je već duže vrijeme nezadovoljan u South Beachu. Za njega su poslali Harklessa i Myersa Leonarda.
  • Knicksi nastavljaju svoj “pohod”. Potpisali su Elfrida Paytona koji nakon dolaska Balla i ostalih nema više mjesta u Pelicansima. Priliku će dobiti u Knicksima, koji su ga potpisali na dvogodišnji ugovor vrijedan 16 miliona $.
  • Boston je riješio pitanje centra za iduću sezonu. Potpisali su Enesa Kantera na jednogodišnji ugovor. Kanter će za zadovoljstvo igranja za Kelte dobiti 10 miliona $.

Pregled ugovora pre agencyja Podsetimo se kako su stajale stvari u salary capovima svih timova, naše kolege sa FB stranice Dvokorak uradili su pedantnu analizu svih klubova, ovde vam nudimo pregled po divizijama:


ISTOK

ZAPAD


 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Memphis Grizzlies 2018 - 2019: Oproštajna sezona najpoznatijih 'međeda' - Ostatak Sveta
  2. Superman se vratio! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*