Memphis Grizzlies 2018 – 2019: Oproštajna sezona najpoznatijih ‘međeda’

Sezona koja je iza nas stavila je tačku na ‘i’ jednoj fantastičnoj generaciji franšize iz Memphisa. Nakon sedam uzastopnih sezona u kojima su se plasirali u play off, a jednom (2012 – 2013) igrali i konferencijsko finale (Spursi su ih počistili sa 4-0), druga uzastopna sezona bila je znak da je jednoj generaciji kraj.

Marc Gasol koji je o odlasku razmišljao još pre dva leta, otišao je ove zime u Raptorse, i odmah uzeo prsten! Tim je ovoga leta napustio i Mike Conley, otišao je u Jazz koji time postaje contender za visok plasman na Zapadu. Pre njih otišao je Zach Randolph, a prošloga leta i trener Fizdale.

A kada ostanete bez igrača koji su rekorderi po broju odigranih mečeva poput Conleya (788), koji je ujedno i najbolji strelac i asistent u istoriji franšize, i Marca Gasola – koji je odigrao najviše minuta (25.917) i skakača franšize, onda ste izgubili ne samo dva kvalitetna igrača već i – identitet.

Ni očekivanja nisu bila velika pred sezonu.

Grizlliese niko nije ni smatrao ozbiljnom ekipom koja bi se mogla nadmetati za plasman u play off na veoma jakom Zapadu, posebno nakon protekle, razočaravjuće sezone, i njihovih standardnih problema sa povredana. Broj pobeda porasta je sa 22 na 33, ali je to i dalje bilo daleko ispod onoga na šta su nas čvrsti ‘međedi’ navikli.

Ovakve sezone su uticale i na draft. U dobrom i lošem smislu. U dobrom smislu – dobili su 4. pick na ovom superjakom draftu, te su mogli birati novo lice franšize. U lošem smislu – nitko nije htio doći u Memphis. Nekoliko igrača, uključujući Mo Bambu su prije drafta izjavili kako ne misle igrati u Memphisu. Praktički jedini igrač koji ništa nije rekao je Jaren Jackson, igrač kojega su na kraju i izabrali.



Obećavajući start

Kao i prošle sezone, Memphis je odlično krenuo u sezonu, a to se poklopilo sa povratkom prve violine – Mike Conleya. Sa 5-2 na početku sezone bili su u samom vrhu, a MC je u tim uvodnim mečevima davao 20.3 poena, za 31.6 minuta, uz 6 asistencija, dok je i rookie Jackshon pokazao da je dobar izbor – 11.7 poena, 4.6 skokova za 22.3 minute koje provodi na terenu.

Tada se videlo koliko je Conley važan za ekipu, a u tom periodu ostvarena je i dvostruka pobeda nad Utahom, direktnim konkurentnom za plasman u play off:

Hronike Memphisa: Evolucija!

I tokom novembra nastavljena je sjajna serija, a nakon pet vezanih pobeda (poslednja je bila nad Spursima 21. novembra) i to je najduži pobednički niz sezone, Grizzliesi su bili na sjajnih 12 pobeda i 7 poraza. No suledile su serije poraza, loše hemije, razočarenja, i potpunog raspada, a All Star pauza je dočekana sa scorom od 23 – 36. Nakon toga, u potrazi za prstenom odlazi Marc Gasol. I pronalazi ga u Raptorsima.

Najbolji po kategorijama

Mike Conley bio je najstandardniji igrač Memphisa – odigrao je 70 mečeva, od toga je svih 70 bio starter. Na 58 mečeva (56 kao starter) nastupio je 19-godišnji rookie Jaren Jackson, Marc Gasol je do trejda u Toronto odigrao 53 meča, isto kao i Shelvin Mack (samo je on na 3 bio starter), dok su na po 49 mečeva nastupili Garrett Temple i Ivan Rabb.

Conley je bio najbolji strelac sa 21.1 poenom, sledi Jonas Valanciunas sa 19.9 poena (odigrao je 19 mečeva), Avery Bradley 16.1, Marc Gasol 15.7 i Jaren Jackson 13.8.

Valanciunas (10.7) i Gasol (8.6) najbolje su skakali, dok je Conley (6.4) bio najbolji asistent.

Avery Bradley, novo lice Lakersa, imao je sjajan učinak za tri poena – ubacivao je dve trojke po meču uz 39.6 % uspešnosti.

Neki novi ‘međedi’

Trejdom Gasola u Toronto, Grizzliesi doveli Jonasa Valanciunasa, sjajnog litvanskog centra koji se za vrlo kratko vreme sjajno uklopio u tim. Sa 19.9 poena i 10.7 skokova bio je jedan od najboljih pojedinaca u timu, a ovoga leta odlučio je ostati u ovoj franšizi.

No, Memphis je u protekloj eksperimentaloj sezoni najviše dobio forsirajući rookia, Jarena Jacksona. Momak je bio do povrede jedan od najstardardnijih igrača Memphisa i u njemu klub ima veliku budućnost.  Momak koji je bio jedan od boljih igrača Michigana, a izabran je i za Najboljeg obrambenog igrača Big Ten divizije, te je izabran u treću najbolju petorku Big Ten-a, opravdao je svoj kvalitet u NBA:

Neprimjetni “Međed”

Ponovorođeni Noah

Od nekada perspektivnog centra Bullsa, preko pukog imena na rosteru Knicksa, do back up centra u Grizzliesima, Joakim Noah je prošao trnoviti put NBA zvezda. U tekućoj sezoni oživeo je svoju karijeru u Grizzliesima za koje je odigrao 42 utakmice, a za nešto više od 16 minuta po meču beležio je 7.1 poena i 5.7 skokova.

I to je bolje od prošlogodišnje situacije i tuče sa treninga, u kojoj se u koštac uhvatio sa trenerom New Yorka, Jeffom Hornacekom. Francuz je izuzetno nezadovoljan svojim statusom, već duže vreme je bio “kratak sa živcima”, te je stvar eskalirala. Nakon ovoga za Noaha više nije bilo mjesta u ekipi Knicksa, a oni su tražili načina kako da ga se reše što bezbolnije. U Memphisu je ponovo počeo da igra a nedavna partija protiv Clippersa to je dokazala:

Najveći problem u svemu ovome je bio ogroman ugovor koji ima Noah. On bi trebao inkasirati 54 miliona $ do kraja sezone 2019/20.

Još jedan sjajan draft

Memphis je odlično odradio draft. Stigao je Ja Morant, 2. pick prve runde, te Brandon Clark kao 21. pick. Međedi su dobili ono što su hteli, pa i više. Moranta su odlučili uzeti davno pre drafta, a nedavnim tradeom Conleya otvorili su mu startnu poziciju i minute. Jaren Jackson Jr i Morant su budućnost Grizzliesa, te moramo napomenuti da su u dobrim rukama. Morant je najbolji playmaker na draftu, na NCAA turniru oduševio je pregledom igre, te eksplozivnošću gotovu u rangu s Westbrookom. Imao je nekoliko “letova” tijekom NCAA sezone, te ga jedva čekamo vidjeti na NBA parketima. Ono zbog čega dajemo čistu peticu Međedima je njihov idući pick. Uzeli su ponajboljeg igrača Gonzage, Brandona Clarkea, odnosno možda i najboljeg NCAA igrača nakon Ziona. Clarke je već sada izuzetan obrambeni igrač, a odlično bi se mogao nadopunjavati s Jarenom Jacksonom. Jaren je sjajan šuter, dok je Clarke jedan od najboljih finišera na obruču u NCAA Ligi.

…i free agency!

A u sklopu free agencyja, Memphis se napokon rešio najgoreg ugovora Lige. Menjali su Chandlera Parsonsa u Hawkse, koji su izgleda postali svojevrsno utočište za loše ugovore. GM Hawksa zna što radi, to smo videli na poslednja dva drafta, a put Memphisa idu Solomon Hill i Mason Plumlee.

Iz Sunsa je stigla nekada velika koledž nada, Josh Jackson (22 godine, 11.5 poena i 4.4 skoka), sjajan potencijal na poziciji krila, a na mesto šutera direktno iz radionice Željka Obradovića stiže još jedna srpska haubica – Marko Gudurić koji je potpisao na dve godine. 

A za početak – Letnja liga!

Mlade nade Memphisa, predvođene MVP-em Brandonom Clarkeom, drugi izborom Memphisa na ovogodišnjem draftu, osvojile su ovogodišnju Letnju ligu. Clarke je bio najbolji i u Finalnoj utakmici, ubacio je Wolvesima 15 poena uz čak 16 skokova.

Za Clarkea se već prognoziralo kako bi mogao biti krađa drafta. Imao je fantastičnu sezonu na Gonzagi, a nastavio je sa sjajnim igrama i u Las Vegasu. U proseku je ubacivao 14,6 poena uz sjajnih 64% iz igre, a tome je dodao i 9,8 skokova. Bio je prva opcija u napadu za Memphis koji je igrao bez Moranta, te suvereno vodio ekipu u svakom meču.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Southwest 2019 - 2020: Papirnate rakete, neka nova lica Dallasa i uvek neugodni Spursi - Ostatak Sveta
  2. Memphis Grizzlies 2019- 2020: Neočekivano kratak rebuilding - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*