Memphis Grizzlies 2019- 2020: Neočekivano kratak rebuilding

Jedno od najugodnijih iznenađenja Lige su bili Memphis Grizzliesi.Početak nije bio najugodniji. Nanizali su nekoliko poraza, a nakon nešto više od mjesec dana Lige imali su samo pet pobjeda. Ipak Jenkins je uspio pronaći dobitnu formulu, Morant se malo priviknuo na Ligu i pobjede su počele stizati kao na traci. Do kraja regularnog dijela, odnosno do prekida, suvereno su držali osmo mjesto na izuzetno jakom Zapadu. Nešto što nitko nije očekivao od ovako mlade ekipe. Očekivala se borba za što bolji pick, a ne borba za doigravanje. Ipak na kraju, u odlučujućoj utakmici u “balonu” ispali su od Blazersa i tako propustili šansu za doigravanje. No, ovo je tek početak za Memphis, imaju na raspolaganju nekoliko narednih godina da do tog playoffa i stignu.

BasketballReference

 

Grizzlies 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Anthony Tolliver; 30 – Gorgui Deng

Najmlađi igrači: 20 – Jaren Jackson, Ja Morant, 21 – De’Anthony Melton

Najviše nastupa: 73 – Dillon Brooks, 70 – Jonas Valančiunas

Najviše minuta po meču: 31 – Ja Morant, 28.9 – Dillon Brooks

Strelci: 17.8 – Ja Morant, 17.4 – Jaren Jackson Jr.

Asistencije: 7.4 – Ja Morant, 4.4 – Tyus Jones

Skokovi: 11.3 – Jonas Valančiunas, 5.9 – Brandon Clarke

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.8% – Brandon Clarke, 58.8% – Jonas Valančiunas



Kraj Grint n’ grinda

Prošlogodišnja sezona koja je iza nas stavila je tačku na ‘i’ jednoj fantastičnoj generaciji franšize iz Memphisa. Nakon sedam uzastopnih sezona u kojima su se plasirali u play off, a jednom (2012 – 2013) igrali i konferencijsko finale (Spursi su ih počistili sa 4-0), druga uzastopna sezona bila je znak da je jednoj generaciji kraj. Otišao je Conley, zatim i Gasol (koji se okitio prstenom u Raptorsima) i era “grint n’ grind” košarke u Memphisu je završila. Kako bi rebuilding prošao relativno bezbolno, pobrinuli su se draftirajući dvojicu sjajnih igrača.

Memphis je odlično odradio draft. Stigao je Ja Morant, 2. pick prve runde, te Brandon Clark kao 21. pick. Međedi su dobili ono što su hteli, pa i više. Moranta su odlučili uzeti davno pre drafta, a nedavnim tradeom Conleya otvorili su mu startnu poziciju i minute. Jaren Jackson Jr i Morant su budućnost Grizzliesa, te moramo napomenuti da su u dobrim rukama. Morant je najbolji playmaker na draftu, na NCAA turniru oduševio je pregledom igre, te eksplozivnošću gotovu u rangu s Westbrookom. Imao je nekoliko “letova” tijekom NCAA sezone, a u sličnom tonu je nastavio i u NBA. Ono zbog čega dajemo čistu peticu Međedima je njihov idući pick. Uzeli su ponajboljeg igrača Gonzage, Brandona Clarkea, odnosno možda i najboljeg NCAA igrača nakon Ziona. Clarke je već sada izuzetan obrambeni igrač, a odlično bi se mogao nadopunjavati s Jarenom Jacksonom. Jaren je sjajan šuter, dok je Clarke jedan od najboljih finišera na obruču u NCAA Ligi.

A u sklopu free agencyja, Memphis se napokon rešio najgoreg ugovora Lige. Menjali su Chandlera Parsonsa u Hawkse, koji su izgleda postali svojevrsno utočište za loše ugovore. GM Hawksa zna što radi, to smo videli na poslednja dva drafta, a put Memphisa idu Solomon Hill i Mason Plumlee. I nova era Memphis je mogla početi.

Ja Motherfu**** Morant

Očekivano, Ja Morant je gotovo jednoglasno proglašen za Rookiea godine. Dobio je 99/100 mogućih glasova za prvo mjesto, te dominantno uzeo nagradu. Morant je i prije početka sezone bio projiciran za zvijezdu, no slobodno možemo reći da je nadmašio očekivanja. Njegovi Grizzliesi su bili u svim prognozama na dnu zapadne konferencije, no na Morantov pogon umalo su uhvatili playoff. Da nije bilo fenomenalnog Lillarda i povrede Jarena Jacksona, lako je moguće da bi smo u playoffu protiv Lakersa gledali “Međede.

Prije otprilike mjesec dana ESPN je proveo istraživanje među novinarima, vezano za NBA nagrade. Giannis je uzeo MVP, dok je jednoglasnom odlukom Ja Morant uzeo titulu najbolje rookiea. Dobio je 70 od 70 mogućih glasova za prvo mjesto, te iza sebe ostavio Ziona na drugom mjestu, te Kedricka Nunna na trećem. U pravom glasanju je ipak ostao kratak za jedan glas, a Zion je na osnovu 20-ak utakmica dobio taj jedan. Morant je tako postao prvi rookie Memphisa, još od Pau Gasola 2002. godine koji se okitio titulom ROY-a.

Prikazao je fantastične igre, igrao je izuzetno zrelo za jednog rookiea, a svojim letećim sposobnosti zadivio je mnoge. Osim nekoliko sjajnih zakucavanja, možda je atraktivnije ono što je promašio

Sezone je završio sa 17.8 poena uz 7.3 asista u prosjeku i s nekoliko fantastičnih predstava. Prve utakmice je odigrao u nešto sporijem ritmu, ali onda je stigla utakmica protiv Netsa i direktan duel s ponajboljim bekom Lige Kyrie Irvingom.

Mempihs je u toj utakmici odnio prvu pobjedu u sezonu, Crowderovom trojkom u posljednjoj sekundi produžetka, ali Morant je bio taj koji je odradio sav posao prije. Čak je i asistirao Crowderu za tu pobjedničku trojku. Utakmicu je završio sa odličnim brojkama, ubacio je 30 poena uz 9 asista, ali valja napomenuti i njegovu obranu. U posljednjem napadu izvrsno je pročitao Irvinga, jednog od najboljih izolacijskih igrača Lige, udario mu blokadu i osigurao produžetak. Trudio se zabiti u dodatnom vremenu, nije baš najbolje išlo, ali se je riješio ranije spomenutim asistom Crowderu za čistu trojku sa istekom vremena.

To je bio samo početak. Morant je ove sezone pružio brdo sjajnih partija. Plan ove i sljedećih nekoliko sezona za Međede je rebuilding, no Morant i Jackson su već sada toliko dobri da je Memphis bio legitiman kandidat za playoff, praktički do posljednje utakmice sezone. Sljedeća žrtva Moranta su bili Rocketsi. Morant je totalno nadigrao Hardena, isporučio Rocketsima 26 poena uz skoro savršenih 10/11 iz igre, te je podijelio 8 asista uz nekoliko stvarno fenomenalnih poteza.

Najbolje je ostavio za sam kraj. U posljednjem duelu sezone, biti ili ne biti utakmica, isporučio je rekord karijere od 35 poena. Dobrano je namučio Blazerse, nije im dao da se odvoje, no na kraju je ipak morao potpisati poraz.

Krađa drafta

Izuzev rookiea godine Moranta, Memphis je i svoj drugi pick na draftu sjajno utrošio. Brandon Clarke je već na početku pokazao kako bi mogao biti ugodno iznenađenje. Mlade nade Memphisa, predvođene MVP-em Brandonom Clarkeom, drugi izborom Memphisa na ovogodišnjem draftu, osvojile su ovogodišnju Letnju ligu. Clarke je bio najbolji i u Finalnoj utakmici, ubacio je Wolvesima 15 poena uz čak 16 skokova.

Za Clarkea se već prognoziralo kako bi mogao biti krađa drafta. Imao je fantastičnu sezonu na Gonzagi, a nastavio je sa sjajnim igrama i u Las Vegasu. U proseku je ubacivao 14,6 poena uz sjajnih 64% iz igre, a tome je dodao i 9,8 skokova. Bio je prva opcija u napadu za Memphis koji je igrao bez Moranta, te suvereno vodio ekipu u svakom meču.

Svoju izuzetnu napadačku efikasnost uspješno je prenio na NBA ligu. Bio je najprecizniji igrač Memphisa sa preko 60% šuta iz igre. Clarke je igrao i odličnu obranu, te je zasluženo zauzeo mjesto u prvoj rookie petorci. Jenkins ga je koristio na obje krilne pozicije, iako mu četvorka zasada više odgovara. Naravno, postoje mane u njegovoj igri, najviše šut izvana, no već sada Clarke je izuzetno koristan igrač i sigurno najveća krađa ovogodišnjeg drafta.

Novi stručni štab

Prije nekoliko dana stručni štab Memphisa postao je jači za jedno ime. Darko Rajaković je nakon sezone u Sunsima prešao u Elvisov grad. Izuzetno cijenjeni stručnjak za rad s mladim igračima stigao je u odličnu sredinu u kojoj će moći pokazati sve što zna.

“Veoma sam uzbuđen što dolazim u stručni štab trenera Jenkinsa. Ovo je jedinstvena prilika koju sam dobio da utječem na razvoj ovako mlade i talentirane ekipe.” rekao je Darko i zahvalio se Sunsima na suradnji. Rajaković je zamijenio još jednog našeg stručnjaka, Nevena Spahiju koji se odlučio okušati u Kini. Darko je inače na glasu kao jedan od najboljih stručnjaka u NBA za razvoj mladih igrača. Jenkins i uprava Memphisa je pokazala da zna što radi, kako i na parketu tako i izvan njega.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*