Šarić: Kako netko može biti umoran za reprezentaciju?!

Hrvati su okupili moćan tim. Dovoljno je pogledati na spisak koji je nedavno objavio izbornik Aco Petrović, spisak na kojem je nekoliko iskusnih igrača koji su se već dokazali kako u Evropi (Marko Popović, Kruno Simon), ali i u NBA (Bojan Bogdanović, Dario Šarić), uz nadolazeće zvezde koje su svoj potencijal pokazivali na oba kontinenta (Ivica Zubac, Mario Hezonja, Dragan Bender i Ante Žižić). Upravo je mladi četverac trebalo da dobije vrlo važnu ulogu u nacionalnom timu Hrvatske koja ove godine ima aspiracije na nasjajnije odličje na Evropsom prvenstvu. Sa pravom.

Iako nemaju vrhunskog playa razigravača, bar do sada niti jedan domaći igrač nije pokazao te karakteristike (svaka čast kapitenu Ukiću, ali on više ne igra na vrhunskom nivou, iako je jako dobar igrač), tu su povratnik Popović – sjajni šuter i igrač sa mudima, provereni Simon, haubica Bogdanović, i jedno od otkrovenja NBA sezone – Dario Šarić, inače legitimni kandidat za rookie igrača godine.

Upravo je Dario pokazao najveći žar i želju da nastupi u dresu reprezentacije ovog leta i da konačno svoju zemlju dovede do medalje. Zato ga je razočarao odnos pojedinih igrača (Hezonje, Žižića) da prioritet daju svojim individualnim karijerama.

“Krivo mi je što neki igrači ne žele igrati za reprezentaciju. Čini se da nema više tog žara i da smo izgubili kult reprezentacije. Znam da mi koji smo tu, koji ginemo, osjećamo da nam je tu mjesto, osjećamo taj naboj igranja za svoju zemlju. Ako netko kaže da je umoran, nije. To jako dobro znam”, rekao je Šarić a preneli su pojedini hrvatski mediji.
Prisetio se svog debija u reprezentaciji…
“Kada sam ja prvi put ušao u A reprezentaciju sav sam treperio. Igrao sam to ljeto za U18 reprezentaciju i osvojili prvo mjesto, da bi se nakon toga priključio pripremama A reprezentacije, odradio kvalifikacije. I nisam bio umoran. Ne razumijem kako netko može biti umoran za reprezentaciju.”

Zabrinjavajući otkazi i spekulacije

Kvartet mladića koje smo naveli gore najavili su sjajne karijere. Doduše Mario Hezonja (22) je imao sezonu za zaborav u Magicu, dobijao je priliku na kašičicu, nije imao gotovo ni jednu zapaženu partiju, igrao je looserskom timu, a čini se da je ove sezone više nazadovao nego napredovao. Pri tome njegov najjači adut – napad, nije došao do izraza, dok je u odbrani bio izuzetno loš. Još u martu Hezonja je najavio da se neće odazvati pozivu Petrovića i da želi ovo leto da se što bolje pripremi za novu sezonu.

Drugi otkaz stigao je nedavno, i to nenadano. Centar Darušafake, jedan od najtalentovanijih u Evropi, Ante Žižić (20) odlazi preko bare gde će pojačati sve bolji tim Boston Celticsa. Ante se želi što pre spremiti i najavio je da se na njega ne računa.

Pod znakom su pitanja dvojica visokih momaka koji su prošle sezone dobili dosta prilike u najjačoj ligi sveta. Dragan Bender (19) je u mladom timu Phoenixa pokazao da ima potencijal postati vrlo važna karika u tima, pravi all around igrač koji je sposoban pogađati, ulaziti pod koš, skakati ali i asistirati. Mnogi u ovom mladom igraču vide budućeg Kukoča. Mada, Pink Panter je u ovom dobu već bio trofejni igrač i reprezentativac. Bender još nije igrao za reprezentaciju, a očekuje ga Letnja liga koja se završava 22 juna.

Šta reći tek za Ivicu Zupca (20), sjajnog centra Lakersa, kojem je Walton u završnici sezone davao sve više šanse a Zooblocka mu je to vratio fantastičnim igrama. Momak sa kojim radi Kareem Abdul Jabar, pokazao se odličnim kako u napadu tako i odbrani, što je umpatio i Nikola Jokić u direktnom duelnu, koje je Zubac uspeo nekoliko puta efektno blokirati. Zubac će isto igrati letnju ligu, a ove pripreme su mu važne jer naredne sezone može biti i prvi centar tima iz LA!

Kako je Petrović kratko prokomentarisao za hrvatske medije, nema nameru „puškom terati igrače da igraju za reprezentaciju“.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. EP 2017 Grupa C - Ostatak Sveta
  2. Naši u NBA, 2017-18: Četiri debitanta - Ostatak Sveta
  3. Veliki talenat koji uči uz Lebrona i čeka svoju šansu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*