Nema NBA zvezda, nema problema!

HRT

Hrvatski izbornik Aco Petrović se našao u velikim mukama kada je radio spisak za nadolazeći Euro. Slično kao i komšije mu dosta igrač je otkazalo svoj nastup na Euru, a to se većinom odnosi na NBA zvezde. Veliku buku je podigao otkaz Maria Hezonje, Ivice Zubca i Ante Žižića.

Za razliku od njih Dragan Bender je potvrdio nastup iako je prije 2 godine imao velikih neugodnosti s mladom reprezentacijom. Tada je sponzor prvenstva bio Adidas, dok je Bender imao ugovor s Nikeom. HKS nije uspio postići sporazum s Adidasom te je Bender morao odgledati čitavo prvenstvo s tribina. No sada ga ništa neće sprečiti da igra u kockastom dresu.

Mario Hezonja je imao razočaravajuću sezonu u Orlandu. Vogel ga je malo ili nimalo koristio u utakmicama te se njegov napredak dobrano usporio. Zamerio mu je loše igranje u obrani, a uz to se nadovezao i loš učinak u napadu te je jedini rezultat mogla biti klupa. Dosta utakmica nije ni osetio teren, a rekto kada je igrao više od 10 minuta. Zbog toga je Mario dosta rano dao do znanja da neće igrati ovaj Euro već da će se fokusirati na rad na svojoj igri.

Dvojac centara otkazao je nastup zbog Letnje lige. Zubac je na kraju uzeo i naslov, igrao je solidno i bio startni centar Lakersa. Slična situacija je bila i sa Žižom koji je startao za Kelte i odigrao pristojno. No nekako mislimo kako je konkurencija na Euru puno jače nego na Letnjoj ligi te da bi mu više koristila igra s “velikim momcima”.

Nedavno je Aco objavio svoj spisak koji je zbog ovih otkaza dosta oslabljen. Naveo je 11 igrača, dok će 12. mesto popuniti igrač iz B reprezentacije. 12 odabranih su: Marko Popović, Krunoslav Simon, Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Filip Krušlin, Dario Šarić, Dragan Bender, Luka Žorić, Miro Bilan, Darko Planinić.

Možda se na prvu ruku ova reprezentacija čini limitirana, pogotovo u centarskoj liniji, no ovo su momci koji su voljni igrati. Kao što smo već naveli bolje je imati 12 igrača koji su tim i koji žele biti ovde, nego 12 najbolji igrača. Najbolje su to na svojoj koži ostetili i Srbi kada su doživeli debakl na domaćem terenu 2005. godine. Kasnije se sistem promenio i sada igra 12 igrača koji su najbolji tim, što je dobitan recept.

Iako ima dosta otkaza najbolji su ipak tu. Bojan Bogdanović, najbolji igrač ove reprezentacije koji je imao sjajne Olimpijske igre ni ne pomišlja na propuštanje reprezentativnih skupova. Uz njega tu je i drugi najbolji rookie (po nekima i najbolji) Dario Šarić koji svojom energijom može preokrenuti svaku utakmicu.

Na bekovskim pozicijama prevladava iskustvo, Roko Leni Ukić i povratnik Marko Popović. Roko je kapiten i momak koji je i pod povredama davao sve za ovu reprezentaciju. Marko Popović se vratio nakon nekoliko godina odsustva, ali ovih sezona je pokazao kako još uvek može igrati na najvišem nivou. Možda i najveći hendikep je izostana Luke Babića koji je u suzama morao otkazati nastup zbog povrede.

Krila zauzimaju Kruno Simon koji je godinama ponajbolji igrač ove reprezentacije, te Marko Tomas za kojeg se nadamo da će ostati zdrav i napokon pokazati da je još uvek odlično krilo. Centri su možda i najslabiji deo ove reprezentacije. Bilan i Žorić su imali vrlo dobru sezonu u svojim klubovima, no Luka je već u godinama, a Miro bi bio idealan back up u ovoj ekipi. Tu je i Darko Planinić, sjajni borac koji je ipak limitiran svojim tehničkim sposobnostima. I na kraju mladi Dragan Bender kojemu je ovo prvo veliko takmičenje. Verujemo da će se osloboditi i pokazati sve što je naučio u Sunsima prošle sezone, te da će biti x-faktor ove reprezentacije.

Sada se još samo čeka taj 12. igrač, a koliko ozbiljno Aco shvata “Operaciju Euro” je to da je on predvodnik B reprezentacije koja je trenutno u Kini. Iz prve ruke će moći odabrati tog 12. igrača i nadamo se vratiti Hrvate tamo gde im je i mesto- a to je u samom vrhu Europe.

1 Trackback / Pingback

  1. Stručni štab sa 30 igračkih medalja! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*