Snajper među Čarobnjacima

Piše: Aleksandar Pandžić, NBA Unlimited

Današnji  tekst je posvećen meni lično veoma gotivnom i zanimljivom liku. Igrač od koga se očekuje mnogo više u nastavku karijere, računajući njegove mogućnosti, očekivanja koja nije baš ispunio od ulaska u ligu i maksimalan ugovor koji je potpisao ovog leta i tako produžio vernost Wizardsima.

Ovo leto je Ottu ponuđen maksimalan ugovor od strane Netsa koji je iznosio 106 miliona dolara za 4 godine! Dosta ljudi je komentarisalo kako Otto možda ne zaslužuje baš ovakve pare, ali mislim da kada se pogleda ko sve ,,zgrće“ silne milione od NBA ugovora, Otto definitivno vredi. Postoji još jedna okolnost, koja stavlja određeni pritisak na Otta ali mu takodje povećava vrednost, a to je da je Porter izabran kao 3. pick na draftu 2013. od  strane Wizardsa. Znači, od igrača koji je draftovan kao treći pick ukupno, očekuju se velike stvari, a on to nije pokazao do sada.

Ipak, Porter je mlad,i nakon sto se prošlu sezonu ,,probudio“ i imao najbolje brojke i partije u svojoj karijeri, ovo leto je došlo vreme da se to naplati. Dakle, Netsi kao tim koji nema nikakvu perspetivu u narednim godinama, koji su odigrali katastrofalnu sezonu, kojima je roster bas slab, nude ogroman ugovor Porteru. To je potpuno shvatljivo, tim koji je u takvom stanju prosto mora da vuče takve poteze i da pruži dobre pare nekom igraču kako bi taj igrac hteo da dođe upravo kod njih. Tako je i u tom ugovoru bilo nekih dodatnih pogodnosti, poput toga da bi mu većina plate za jednu sezonu bilo isplaćeno već u prva dva meseca nove sezone, što timovi u ligi obično ne rade. Wizardsi su se našli u teškoj situaciji, klupa im se dodatno smanjila ovo leto, nisu mogli da dopuste gubitak mladog igrača koji je počeo da igra mnogo bolje, te su izjednačili ponudu i tako zadržali Otta u Washingtonu. Siguran sam da bi u Netsima imao i po 20 poena u proseku, ali ovako je ostao u konkurentnom klubu sa nadama za titulu i bolje dane.  Osvrnimo se malo na pocetke Otta Portera Jr. I kako je dosao do NBA lige.

Otto Porter Jr. je rođen 3. juna 1993 godine u porodici u kojoj su se svi bavili košarkom. Od oca, majke, pa do ujaka i daljih rođaka, svi su igrali košarku na srednjoškolskom i koledž nivou, ali niko od njih nije imao uloge u NBA ili u nekom ozbiljnom klubu u Evropi. Naravno, kada se cela porodica bavila košarkom, i Ottu je to bilo neizbežno. Ipak, on je za razliku od svojih članova porodice znatno bolje prošao što se tiče košarkaške karijere.

Otto je pohađao Scout Country Central High School. Njegova karijera je počela uspešno u ovoj školi, te je tako vodio klub do 3 uzastopne državne Class 1 titule. U senior godini u srednjoj školi, beležio je prosečno 30 poena i 14 skokova, te je tako uvršten u listu najboljih prospekata u zemlji kao 37. na listi. Dolazi koledž, gde potpisuje za Georgtown Hoyase. U prvoj godini je beležio 9,7 poena i 6,8 skokov prosečno. U drugoj godini, znatan napredak u igri i statistici, te je tako završio sezonu sa prosekom od 16,2 poena i  7,5 skokova. U poslednjoj godini,  vodio je tim do skora 25-7 i čak drugog mesta na NCAA Men Divison I turniru. Proglašen je za Big East Player of the Year za sezonu 2012/2013 a petnaestog aprila 2013. odlučio je da se prijavi za draft.

Draft veče, Wizardsi ga biraju kao 3. picka ukupno. Potpisuje rookie ugovor, a pred pocetak prve sezone- doživljava povredu koja ga odvaja od terene 3 meseca! Na debiju je ubeležio 2 skoka i 1 asistenciju, a do kraja sezone nije imao nikakvih posebnih partija. Sledeće godine produžava ugovor, i kreće da pruža malo bolje partije, ali opet ništa specijalno. Ubeležio je i rekordan broj poena u karijeri, 21, a sezonu završava sa prosekom od 19 minuta, 6 poena i 3 skoka.

Sezona 2015, novo produženje ugovora. Ova sezona je još jedna sezona napredovanja, te je Otto udvostručio skoro svaku statističku kategoriju, i postavio nove rekorde po broju poena (28). Tako je završio sezonu sa prosekom 30 minuta, 11,6 poena, 5,2 skoka, 1,6 asistencija, 1,4 ukradenih i sut za 3 36%. Dolazi sezona 16/17 u kojoj se popravio u skoro svakoj statističkoj kategoriji i konačno je počeo da pruža zavidne partije. Treba napomenuti da je imao važnu ulogu u ekipi Wizardsa, po prvi put od dolaska u ligu, i da je ekipa Washingtona bila 4. na Istoku i da je imala svoje sanse da dodje i do Finala Istoka.

Ipak, (ne)dovoljno jaka klupa je dozvolila Wizardsima da idu samo do Polufinala Istoka, gde su ih zaustavili Kelti. U sezoni je Otto igrao sjajno, nekoliko all-around partija, nekoliko utakmica sa sa 20+ i 30+ poena, uz rekordnih 34 poena u karijeri i 6 trojki na jednom meču. To je segment koji je ove sezone najviše blistao, šut za 3 poena. Naime, Porter je tokom vise od pola sezone bio lider u procentu suta za 3, oko 45%. Na kraju je završio kao 4. na listi iza Korvera, Crabba i Inglesa, uz procenat od 43,4%. Na kraju, regularnu sezonu je završio sa prosecima: 33 minuta, šut iz igre 52%, 13,4 poena, 6,4 skoka, 1,5 ukradenih. U playoffu je imao uglavnom slične brojke, uz drastičan pad šuta za 3 (28%).

U NBA karijeri je osvojio jedno veoma bitno priznanje- MVP emisije Shaqtin’ a Fool za sezonu 15/16.

Inace, Otto je jedan sasvim običan tip koji se ne ističe svojim ponašanjem. Izjavio je kako nikada ne jede u restoranima, voli trčanje i da mu je jako bitno da ostane zdrav i u dobroj kondiciji.  Želim mu puno sreće u nastavku karijere, da pokaže svima zašto je izabran kao 3. pick i da opravda očekivanja koja su sve veća i veća iz sezone u sezonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*