Ko je koga nadmudrio?

Sinoć su dve najbolje ekipe Istoka šokirale košarkaški svet. Zamenili su svoje superstar bekove i sve nas iznenadili. Irving je stigao u Boston, a Thomas uz Crowdera i Žižića se preselio kod Lebrona u Cleveland. Ovo je prvi puta da je prvi pick tradean za zadnjeg picka iz istog drafta, a verovatno i zadnji.

No ko je zapravo pobednik ovog tradea? Mnogi govore da su Cavsi zapravo pokrali Kelte i da im nije jasno zašto su ovo uradili. Pogotovo jer je uključen i pick Netsa u trade koji će gotovo sigurno biti Top3 na idućem draftu. Koji bi usput treba biti jedan od jačih u poslednje vreme. Nisu se hteli odreći picka za Porzignisa ili Georgea, zašto su sada to napravili za Irvinga?

Aingie je GM koji zna donositi čudne odluke, ali samo na prvu ruku. Većina njih je zapravo jako dobro osmišljena, a mislim da je tako bilo i s ovom. Sigurno nisu ishitreno ovo napravili, već su dosta vagali opcije, jer Irving je na trade blocku od 21. jula. Još jedna stvar je u tome što su Cavsi bili izričiti što žele, a to je Allstar, rotacijski igrač i mladi talent, na nikakav drugi paket nisu hteli pristati.

Zašto mislimo da je ovo vrlo dobro osmišljeno. Isto kao i Bradleyev trade, Thomasu ističe ugovor koncem iduće sezone, a kako je već dosta puta najavio on želi max. Što i nije čudno za igrača koji je upao u 2.All Nba petorku, 2 puta zaredom bio Allstar i ostvarivao prosek od gotovo 29 poena po utakmici. No s Thomas postoji jedan drugi problem koji je nažalost nerešiv- njegova visina. Stevens ga je čitave sezone morao pokrivati u obrani, a kako su imali terijere Smarta, Bradleya i Crowdera to je izgledalo solidno. No u playoffu stvari su se menjale i protivnici su do maxa iskorištavali njegove limite. Rondo je odigrao 2 najbolje utakmice sezone protiv njega, Wall i Beal su imali playoff života, a Kelti su dobili Cavse tek kada je Thomas završio svoju sezonu zbog povrede kuka. Što znači da su mogli zaigrati s jačom obrambenom postavom, a napad je već nekako funkcionirao. Verujem da Aingie nije hteo graditi ekipu oko Thomasa, a ako mu da max ugovor to bi morao učiniti.

Neki će reći da ni Irving nije dobar obrambeni igrač, no mnogi zaboravljaju da je Kyrie vrlo dobar samo kada to hoće. Protiv Warriorsa redovno pruža solidne defenzivne partije (nije naravno niti blizu najboljih obrambenih igrača, no nije prevelika rupa) i što je najbitnije on nije limitiran svojim fizikalijama. Sigurno je jednako dobar u izolacijama kao i Thomas, a priče da Kyrie ne asistira padaju u vodu, jer je ove sezone podigao prosek asista i pokazao dosta veliki pomak u tom segmentu. Siguran sam da će ga Stevens znati jako dobro iskoristiti. I što je još bitnije, no ima još 2 godine ugovora, a tek ulazi u najbolje godine karijere. Tako da Aingie ima dovoljno vremena da odluči hoće li nastaviti graditi oko njega, Tatuma i Browna ili se pak okrenuti nekim drugim rešenjima. S Thomas je imao fore još samo ovu sezonu, a to sigurno nije dovoljno vremena da se Tatum, Brown, pa i Žižić dovoljno razviju.

Idemo sada na drugu stranu, onu Cavsa. Zapravo najveći asset u ovom trade je taj famozni pick Netsa iduće sezone. To je zapravo žeton kako bi Lebron ostao u klubu. No tu dolazimo i do drugog problema. I Lebronu i Thomasu ističe ugovor iduće sezone, a obojica žele max. Kako su dali ogromnu ratu Thompsonu i Smithu jednostavno nemaju dovoljno prostora da potpišu obojicu na max ugovore. Što znači da postoji velika mogućnost da će samo “rentati” Thomasa na jednu sezonu. U tom slučaju ako ne uberu franšiznog igrača na draftu ovaj trade je za njih veliki promašaj.

Druga stvar što me kopka u ovom tradeu je to što su Cavsi sada verovatno jači od 28 ekipa u ligi, no ostaje im “ona” jedna-Warriorsi. Ovim tradeom jednostavno nisu ništa dobili, jer ukoliko Thomas bude igrao njega će Klay i Curry maksimalno napadati, a ako Lue bude igrao bez njega većinu vremena, onda ovaj trade jednostavno nije imao smisla. Tako da dolazimo do situacija Thomasovog privikavanja na igru Cavsa. Irving je bio jako bitan u koncepciji jer je dosta često bio primarni kreator sa svojim izolacijama, a onda bi Lebron prešao u sekundarnog i zapravo štedio snagu. Thomas je slično igrao u Bostonu tako da verujemo da s tim neće imati problema, no Irving je puno bolji spot up šuter od Thomasa, i on će morati poraditi na tom segmentu.

Dobitak je svakako Crowder, još jedan igrač kojeg mogu baciti na Duranta i još jedan šuter u rotaciji, a i naš Žižić je igrač koji bi mogao biti iznenađenje ovog tradea. Prva mu je sezona u ligi, no ima dosta manju konkurenciju u Cavsima, kako su tu samo Thompson i Tavares. Verujemo da će dobiti prilike, a uz Lebrona možeš samo napredovati.

U globalu mislim da je prerano ocenjivati tko je pobednik ovoga tradea. Obe strane imaju svoje pluseve i minuseve, no nekako mislimo da je Aingie znao šta radi i da je Boston s Irvingom dobio dimenziju više, a uz to nije dao niti Tatuma niti Browna koji obojica mogu postati Allstar igrači, pogotovo Tatum koji je bio sjajan na Letnjoj ligi. S druge strane Cavsi su postali jači, no i dalje ne verujemo da mogu dobiti Warriorse. Irving je u svakoj pobedi radio razliku i bio taj jezičac na vagi, a ostaje da vidimo može li i Thomas odigrati na toj razini kao Uncle Drew.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*