Najava sezone: 2017/18 divizija Central

CLEVELAND CAVALIERS

IN- Isaiah Thomas (Celtics), Jae Crowder (Celtics), Ante Žižić (Celtics), Derrick Rose (FA-Knicks), Jeff Green (FA-Magic), Jose Calderon (FA-Hawks), Dwayne Wade (FA-Bulls)

OUT- Kyrie Irving (Celtics), Deron Williams (FA), Derrick Williams (FA), James Jones(Ret.), Dahntay Jones(FA)

Nakon izgubljenog finala od Warriorsa gotovo čitavo leto su bili u centru pažnje. Irving je javno tražio trade i čitavo leto su trajali pregovori s klubovima. Prvo je Love bio na trade bloku, umalo su doveli i Mela i Georgea no u poslednji tren se od toga odustalo. Dugo nije bilo nikakvih vesti od njih i onda se desio ovaj iznenađujući trade s Bostonom. Umalo je i to bilo otkazano, no Thomas je ipak uspio proći lečničke preglede i tako je i ta saga zgotovljena. Na tržištu slobodnih igrača su vrlo dobro pazarili, uz ogroman popust su doveli Rosea, a iako mnogi sumnjamo u njega, imati back up playa njegove kvalitete a za minimalni ugovor je zasigurno sjajan posao. Dodali su još dubine u svoju rotaciju, Crowder će pojačati konkurenciju na bokovima, a poslednja akvizicija je bio Dwayne Wade. Sada imaju praktički 10 igrača, svi su sposobni igrati vrlo dobru playoff košarku. Rotacija će sigurno biti bolja nego prošle godine, no jedino je pitanje kako će se Thomas uklopiti u ovo ekipu. Bez njega će prema najavama biti sve do prvog meseca, taman dovoljno vremena da se ostali uigraju.

Milwakuee Bucks

IN- James Young (FA-Celtics)

OUT- Michael Beasley (FA- Knicks)

DRAFT- D.J Wilson, Sterling Brown

Mirno leto je ove sezone bilo u Bucksima. Prošlo su bili aktivni, potpisali Mirzu, Dellya, pojačavali ekipu. Pojačanja se baš i nisu iskazala, no Bucksi su imali neverovatnu sezonu. Strašan napredak Giannisa ih je lansirao među bolje ekipe Istočne konferencije. Nažalost svoju nesreću s povredama su nastavili i na ovu sezonu. Middelton se vratio tek pred kraj sezone, a opet su ostali i bez Parkera koji je opet pokidao koljeno. Tako da ova dvojica nisu stigla odigrati niti jednu utakmicu zajedno. Ove sezone imaju veća očekivanja od Middletona, koji je pokazao da se potpuno oporavio od povrede već u playoffu prošle sezone, a napredak svakako očekuju i od Mirze i Dellya. Obojica su razočarali prošle godine, Mirza je previše promašivao, a Delly nije izgledao kao onaj terijer iz Cavsa. Brogdon im daje osigurač u slučaju još jedne loše Dellyeve sezone, a igrač od kojega svakako najviše očekuju je Giannis. Ovo leto je još više ojačao i rekao je da je radio na šutu i da mu je cilj MVP nagradu u nekoliko idućih sezona. Maker bi mogao biti pravo iznenađenje, imao je dobre trenutke prošle godine, a s njim Giannisom može čini sjajan froncourt par.

INDIANA PACERS

IN- Victor Oladipo (Thunder), Domanatas Sabonis (Thunder), Darren Collinson (FA- Kings), Bojan Bogdanović (FA- Wizards), Cory Joseph (Raptors), Damien Wilkins (FA-Mexico)

OUT- Paul George (Thunder), Monta Ellis (FA), C.J Miles (Raptors), Lavoy Allen (FA), Kevin Seraphine (FA-Barcelona)

DRAFT- T.J Leaf, Ike Anigbogu

Potpuno okretanje rebuildingu za Pacerse. Navlačili su ponude čitavo leto za Georgea, od nekih ekipa i previše tražili da bi na kraju dobili prilično mršav paket od Thundera. Ne preterano dobar Oladipov ugovor i Sabonisa koji se pokazao kako je prespor za NBA košarku. Tako sada Oladipo ima još jednu priliku za dokazivanje, valda će mu biti treća sreća, nakon neuspeha u Magicu i Thunderu. Glavni igrač sada postaje Miles Turner koji bi trebao biti stožerni igrač u oba smera i kamen temeljac bolje budućnosti. Nama će biti zanimljivi zbog našeg Bogdanovića koji je potpisao ove sezone ugovor s njima. Imati će sigurno više prilike za igru nego u Wizardsima, a i bolje saigrače nego u Netsima. Ovo bi mu vrlo lako mogli biti najbolja sezona u NBA ligi. Ekipa koju su okupili je solidna, ne odskaču niti na jednoj poziciji, no na ovako slabom Istoku ni playoff nije nemoguć. Ipak dosta slaba produkcija na jedinici i nedostatak kvalitetnog 3-D igrača na boku bi ih mogli koštati nekog većeg rezultata. No kako su u rebuilding fazi, to ih ne bi trebalo previše brinuti.

CHICAGO BULLS

IN- Zach Lavine (Wolves), Kris Dunn (Wolves), Justin Holiday (FA-Knicks), Quincy Pondexter (FA-Pelicans), Diamond Stone (FA-Clippers), Davide Nwaba(FA-Lakers)

OUT- Jimmy Butler (Wolves), Rajon Rondo (FA-Pelicans), Joffrey Lauvergne (FA-Spurs), Isaiah Caanan (FA-Thunder), Anthony Morrow (FA-Blazers), Dwayne Wade (FA-Cavs)

DRAFT- Lauri Markkanen

Prošlogodišnji rizični projekat ipak nije urodio plodom. Trojac Wade-Rondo-Butler se na kraju očekivano pokazao nedovoljno dobrim i sada su Bullsi kompletno razmontirali ekipu. Prvi je klub napustio Rondo s kojim su odlučili ne produžiti ugovor. Nakon toga su dugo razmatrali ponude za Butlera kojeg su na kraju poslali u Wolvese. Put Vetrovitog grada je stigao Lavine, odličan napadački bek koji se još uvek nije oporavio od povrede, te ga još uvek neko vreme nećemo videti na terenu. Kris Dunn je bio visoki pick, ima sjajne fizikalije, no zasada nije pokazao da zna igrati košarku. Tu i tamo je imao koji dobar nastup no morati će jako napredovati u Bullsima ukoliko želi bitnu ulogu u ligi. Draft su odradili jako riskantno, uzeli su Markkanena, iako je na raspolaganju bilo čak i boljih igrača. Sjajnim nastupom na Eurobasketu je pokazao šta su Bullsi videli u njemu. Od bitnijih stvari je ta što je Mirotić napokon potpisao produženje, no morati će pružiti puno bolje partije nego prošle sezone. Najveći problem Bullsa će biti playmakerska linija. Nemaju niti jedno pouzdano rešenje, dok su odlaskom Butlera izgubili svog go-to guya na obe strane parketa. Njegova direktna zamena Lavine će presediti prvi deo sezone, a i kada se vrati na teren trebati će mu puno vremena da stigne i blizu Butlerovog nivoa. Idući nekoliko sezona će biti jako teške za navijače Bullsa, no odučili su se na hrabar potez rebuildinga, jer s rosterom koji su složili prošlih godina nije bilo moguće napredovati.

DETROIT PISTONS

 IN- Avery Bradley (Celtics), Langston Galloway (FA-Pelicans), Anthony Tolliver (FA-Kings)

OUT- Marcus Morris (Celtics), Kentavious Caldwell Pope (FA-Lakers), Aron Baynes (FA- Celtics)

DRAFT- Luke Kennard

Pistonsi nisu odradili nikakve velike promene ovoga leta. Zamenili su Popea Bradleyem što je odlična stvar, Baynes je otišao i ostavio prostor za našeg Bobija, a ostalo je bilo čisto popunjavanje klupe. Dobra vest za njih je što se Jackson napokon čini zdrav i kao play kojeg su potpisali iz Thundera prije nekoliko godina. Gradio je ekipu na njegovom i Drummondovom pick and rollu, a obojica su imali jako loše sezone iza sebe. Čak ne toliko ni loše u smislu statistika, već napredak nije bio na zadovoljavajućoj razini. Na draftu su birali ono što im je najviše trebalo, a to je šut. Uzeli su momka s Dukea, Lukea Kennarda koji je sigurno među top šuterima na ovom draftu, no nešto više od toga- jako teško. Obrana na perimetru će sada biti pod kontrolom, duo Bradley-Stan. Jackson bi trebao biti dostatan za dobru obranu izvana, a Drummond će ordinirati pod košem, baš kao i Howard nekada pod Stanom. Raduje nas što će ove sezone biti puno više prilika za našeg Bobana Marjanovića. Na Eurobasketu je još jednom pokazao koliko može biti dominantan kada ga se koristi na ispravan način, a i sam Stan je najavio da će biti puno više minuta za našeg centra. Istok je slab, playoff bi čak mogao biti dostižan, samo čini se kako je ovo zadnja godina i za Jacksona i za Drummonda da napokon pokažu svoj puni potencijal.

1 Trackback / Pingback

  1. NBA 2017 2018: Šta nam donosi nova sezona? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*