The Westbeast problem

Još jedna razočaravajuća sezona je iza Oklahome. Očekivanja su bila velika, no opet su izletili u prvoj rundi. Istina, prošle godine to i nije bilo toliko iznenađenje, no ove im je Jazz očitao pravo lekciju u timskoj igri. Najviše su razočarala pojačanja, Melo i PG. Obojica su odigrala ispodprosječan playoff, a Westbrook nije mogao sam. Kao što to obično radi.

Ovo je znak da se nešto mora promijeniti u Oklahomi. Od odlaska Duranta nikako da pronađu pravu formulu za pobjede. Prve sezone je West igrao “hero ball” pa su ispali u prvoj rundi. Iduće godine je dobio pomoć, ali konačni rezultat je bio isti – ispadanje. West je u obje sezone pružao nevjerovatne brojke i igre, točnije imao je triple double prosjek u obje sezone, nešto što nikada nikome nije uspjelo u povijesti NBA lige. No pokazalo se da to nije dovoljno za nešto veće.

Glavna priča u Oklahomi ovo ljeto će biti PG i njegovo produženje ugovora. Već je izjavio kako bi se mogao vidjeti u ovom dresu i nekoliko narednih sezona, no ostatak NBA ekipa predlaže jednu drugu stvar. Nešto nezamislivo – trade Russella Westbrooka. Kako prenosi ESPN i Zach Lowe po NBA krugovima se priča kako bi Oklahoma trebala mijenjati Westbrooka, jer Thunderima treba promjena. Ovo nije došlo iz tabora Oklahome, da ne bude zabune, njima sigurno nije ni na kraj pameti to uraditi, no opet je ovo zanimljiva ideja.

Glavni problem Oklahome?

Prvo da se ustanovi, West je fantastičan igrač, čovjek kojemu je pošlo za rukom nešto nevjerovatno, a to je TD prosjek u dvije sezone zaredom. Tko kaže da je on samo nabijao brojke grdno se vara. Kako je i sam West rekao, pokažite mi beka u NBA ligi koji je u stanju uzeti 18 skokova na utakmici. Pa čak i da su svi “namješteni”. I dobro je i rekao. No činjenica je da West ponekada zna “poluditi”. Njegov “hero ball” ponekada zna donijeti više lošega no dobroga. Recimo u utakmici broj 6 West je uzeo 43 šuta na koš Jazza. Istina PG i Melo su izgledali kao da igraju 2. estonsku Ligu u toj utakmici, no 43 šuta na koš? Radi usporedbe Mitchell je uzeo i dalje velikih 28 šuteva, no i dalje dosta manje od Westa, a ubacio je samo 8 poena manje.

Kratkim pregledom Reddita, naišao sam na tabelu koja očito govori da su igrači koji su otišli iz Thundera ovog ljeta imali puno bolje sezone nego kada su bili s Westom. Ista stvar važi i za igrače koji su došli u Thunder.

Reddit

Čista statistika nikada ne daje cijelu priču, skriva zapravo ono najbitnije, no činjenica je da su SVI igrači podigli, odnosno spustili svoje brojke. Svi do jednog… Naravno da se ovdje ne može kriviti samo Westbrook, no ovo je glavni dokaza da njegov “hero ball” nekada nije najbolje rješenje. Ali sada dolazimo i do druge strane ove priče…

West(brook) side story

No, dolazimo sada i do druge strane. Kakva bi ekipa bila Oklahoma bez Westa? Čisto zbog kvalitete PG-a i iskustva Mela vrlo vjerovatno bi bili nešto bolji od Hawksa, Kingsa i Sunsa. Recimo nešto između, dok bi o playoffu mogli samo sanjati. West je motor koji pokreće ovu ekipu, a na Thunderima je da mu nađu suigrače koji ga mogu pratiti.

U posljednjih nekoliko godina Thunderi su dali najviše igrača koji su sada kandidati za MVP-a – Durant, Harden i Westbrook. Ibaka je bio solidan rotacijski igrač i ništa više, no svi oni su otišli iz Oklahome, a dobili su zanemarive igrače za njih. Primjer, za Hardena su dobili Kevina Martina…

Istina, Durant i Harden su možda i otišli zbog Westbrooka, no onda je tu uloga trenera da na pravi način iskoristi Westove kvalitete. Mislite da bi West mogao uzeti 46 šuteva kod Stevensa ili Popovića? Naravno da ne. Mislite da bi i kod njih bio jedan od glavnih kandidata za MVP-a? Naravno da da. Kako samo Stevens uspije od Roziera napraviti legitimnog playoff igrača koji preko 100 minuta u playoffu nije izgubio loptu? Kako je samo Snyder od rookiea Mitchella napravio mini kopiju Dwaynea Wadea koji je u prvoj godini postao strah i trepet za neke ekipe (Oklahomu, recimo)? Vrlo jednostavno, ovi treneri imaju plan igre koji su gradili na vrlinama i manama svojih igrača. Gledajući Oklahomu imamo osjećaj da je Donovan rekao – “Ma dajte loptu Westu, i pazite da mu ne smetate previše…”-

Tako to ne ide u NBA ligi. Pa čak i Cavsi imaju nekoliko akcija za Korvera ili Lovea u postu. Istina, ne možemo reći da je to vrhunac taktike, no barem je nekakva promjena. U Oklahomi sve zavisi od Westa. Kreće i staje  s njim, a dok Donovan i uprava Oklahome ne reagira čekaju ih ovakvi rezultati. Ne može te jedan igrač dovesti do naslova. (Ovo što Lebron radi Raptorsima je nešto potpuno drugačije). Nadamo se samo da će PG potpisati, da će Melo shvatiti da više nije onaj igrač od prije nekoliko godina, te da će West napokon i u post Durant eri doći do nekog većeg timskog rezultata.

1 Trackback / Pingback

  1. OKC 2017 – 2018: Jalova ‘Grmljavina’, ili (ne)moguća misija pomirenja tri Ega - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*