5 stvari koje su obilježile početak sezone

nba
Screenshot/Ostataksveta

Napokon smo dočekali početak NBA Lige, a već u prvih nekoliko dana imali smo pregršt uzbuđenja. Sjajnih završnica i buzzer beatera, nevjerovatnih izvedbi nekih igrača, te kao i uvijek sjajnoj košarci. Prerano je za prognoze, no sigurno smo kako nas čeka izvrsna NBA sezona. Što se tiče naših igrača, gotovo svi su imali sjajan start, pogotovo Boban Marjanović i Nikola Mirotić, a većina ih je odmah na startu sezone dobila šansu za igru. Portal SI (Sports Illustrated) je odlučio izdvojiti 5 stvari koje su obilježile ovih prvih nekoliko dana nove NBA sezone.

Showtime Lakersa

Lebron je nažalost nastavio svoju tradiciju da izgubi svoju debitantsku utakmicu. U svim prošlim ekipama je izgubio u prvoj utakmici, a ni u Lakersima nije bilo drugačije. Blazersi su ih dobili, sjajnom završnicom a iako je predsezona bila odlična za Lakerse, Walton još uvijek ima jako puno posla. Veterani su igrali puno više od mladih nada Lakerse, npr Rondo je na parketu proveo 32 minute dok je Ball na terenu bio samo 19 minuta. Također, Hart je pokazao da zaslužuje mjesto startera, jer bio je ponajbolji igrač Lakersa u tom meču. Lebron je dominirao, no pred Waltonom je dugačak put da ukomponira ovu mladost Lakersa s Kraljem.

MOOO BAAMBBAA

Vjerovali ili ne, no čini se da je Magic napokon pogodio sa svojim izborom na draftu. Mo Bamba je imao sjajan debitatnski meč za Magic, te je bio jedan od najzaslužnijih za prvu pobjedu u ovoj sezoni. Mo je postigao 13 poena, no u napadu je pokazao da može pogoditi izvana, no i da je opasan i u reketu. Udario je dvije sjajne blokade i pokazao da itekako zna iskoristiti svoje jako dugačke ruke. S njim i Gordonom na parketu Magic ove sezone ima +22, što je odlična vijest za sve navijače Magica. Vučević je izuzetno bitan za napad Magica, no propuh je u obrani, dok Bamba može odraditi posao na oba kraja parketa. Čini se da Magic napokon ima neki zalog za budućnost.

Neprilagođeni Melo

Nova akvizicija Rocketsa Carmelo Anthony je objavio kako će bez problema prihvatiti ulogu s klupe. U Thunderima je imao problem s tim, no sada je čini se spreman na sve. No, jedno je priča, a drugo je izvedba na parketu. Tijekom predsezone vidjeli smo da se Melo ispričavao D’Antoniu kada je šutirao pull up za dva poena, a bio je slobodan da šutne trojku. Ovaj sistem Rocketsa je zasnovan na šutiranju izvan linije 7,24, a Melov go to potez je baš taj pull up sa poludistance. U prvim utakmicama vidjelo se kako se Melo nikako ne može priviknuti na ovu ulogu tricaša, već je konstantno spuštao loptu i kretao prema unutra. Trenutno ima 0/4 iz linije 7,24, a  Melo će morati još puno poraditi na igri da se uklopi u ovaj sistem.

Fear the Dear

Pisali smo tekst u kojemu smo označili ovu sezonu Bucksa kao prelomnu. Stigao je novi trener, Mike Budenholzer iz Hawksa koji se već dokazao kao vrstan stručnjak. Pojačali su se na najslabijoj poziciji, centru, te doveli Lopeza koji se idealno uklapa u ovaj sustav. Centar šuter koji će širiti reket i tako ostaviti puno više prostora Giannisu. Ovo zasada funkcionira sjajno. Napad je tečan, Bud je odradio posao, Giannis je standardno nezaustavljiv a Bucksi igraju jako dobru i lijepu košarku. Također stigao je i Ilyasova, tako da je Bud koristio postave s Giannisom na petici, a onda je okružen sa 4 šutera (Ilyasova, Middelton, Brogdon i Bledsoe) što zasada sjajno funkcionira. Također ova promjena u rotaciji će goditi i Bledsoeu koji također ima puno više prostora za ulaze i tranziciju. Obrana nije bila toliki problem prošle sezone, već napad. Sada kada je to riješeno Bucksi mogu ciljati na visoko mjesto na Istoku ove godine.

Niko i Pelikani

“Nema teorije da Mirotić “poludi” kao prošle sezone”. – izjavio je Charles Barkley. Prva utakmica protiv Rocketsa 30 poena uz 6 pogođenih trojki. Druga utakmica protiv Kingsa 36 poena uz 5 pogođenih trojki. Toliko o tome Charles… Mirotić uživa u Pelicansima. Rešeta još i više nego prošle godine, kada je svojim povratkom u dres Bullsa pokrenuo sjajnu seriju pobjeda svoje ekipe. U paru s Davisom odlično funkcionira, a iako znamo da sigurno neće ovako igrati tijekom čitave sezone, zasada ga je pravi užitak gledati. Jedini problem Pelikana ove godine je izuzetno kratka klupa. Koriste 3-4 igrača s klupe, dok ostatak igra ispod 5 minuta. To je u redu u početku sezonu, no na duže staze će sigurno doći do zamora a možda čak i do povreda. Pelikani imaju dosta dobru petorku, Randle je sjajan s klupe, no ostatak nije na toj razini. Na ovakvom Zapadu bi ih to moglo dosta koštati.

1 Trackback / Pingback

  1. 1st WEEK REVIEW: Neverovatni Jokić, debi 'Kralja' u senci tuče, 'Kandža' se probudila - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*