Rick Pitino – lice s ožiljkom

ESPN

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Debi amerićkog trenera Rika Pitina (66) na klupi Panatinaikosa predstavlja pravu košarkašku revoluciju iz dva razloga. Prvo, ako Pao nastavi da igra sa onakvim fanatizmom, kao na utakmici protiv CSKA kad su igrači hteli da se pred Pitinom pokažu u što boljem svetlu – smelo tvrdim da će taj tim osvojiti Evroligu!

A drugi razlog zbog čega mislim da je ovo košarkaška revolucija jeste što je Rik Pitino najveće ime u svetu ovog sporta koji je došao iz Amerike u Evropu još od 1995. i transfera Dominika Vilkinsa u Panatinaikos! Tu ne računam neuspelu avanturu Alena Ajversona i njegovih deset utakmica u dresu Bešiktaša 2010. (debi protiv vršačkog Hemofarma), jer se očigledno radilo o “fake” dogovoru.

Rik Pitino je poslednjih 16 godina bio trener Univerziteta Lujvil, a lane mu je istekao petogodišnji ugovor po kome je zaradio ni manje ni više nego 27 miliona dolara! Na to još treba dodati preko dva miliona, koliko je godišnje primao od univerzitetskog sponzora Adidasa, tako da američki magazini koji se bave procenama bogatstva poznatih ličnosti navode da je Pitino “težak” oko 47 miliona dolara. Samo od košarke. Pokazao se kao podjednako sposoban i u sferi kupoprodaje nekretnina – 1995. kupio je za 4,5 miliona dolara 1.100 kvadrata veliku vilu u Majamiju, a prošle godine prodao ju je za 26 miliona.

Ugovor sa Dimitrisom Janakopulosom, gazdom Panatinaikosa, potpisao je do kraja sezone. Nije poznato koliko je plaćen, ali se zna da se biznis imperija braće Janakopulos procenjuje na oko 950 miliona evra.

Od ovih milionskih cifara čoveku se zavrti u glavi, a podjednaku vrtoglavicu izaziva i biografija Rika Pitina, koji je u Atinu stigao sveže botoksiran.

Ovaj čovek se 41 godinu bavi trenerskim poslom, i član je Kuće slavnih u Springfildu (izabran 2015). Pored toga što je poslednjih 16 godina vodio Univerzitet Lujvil, on je sa njima 2013. osvojio titulu šampiona u NCAA ligi. U bogatoj karijeri je trenirao i univerzitete Boston, Kentaki i Providens, dve sezone je bio glavni trener NBA ekipe Njujork Niks, a skoro četiri godine proveo je kao šef na klupi Boston Seltiksa. Drži rekord kao jedini trener u istoriji NCAA lige koji je sa tri različita koledža došao na Fajnal four. Takođe, jedini je u istoriji NCAA koji je sa dva različita univerziteta uzeo šampionsku titulu (Kentaki i Lujvil). Sve je to debelo i naplatio.

Ipak, ovaj proslavljeni trener ima i tamnu stranu. Ona je i razlog što više nije na klupi Lujvila, što je ostao bez ugovora koji mu je garantovao skoro osam miliona dolara godišnje, i što je, na kraju, iz Amerike došao u Evropu.

Skandal na Univerzitetu Lujvil potresao je košarkašku Ameriku pre dve godine, o čemu je čitaoce Koš magazina tada detaljno izvestio naš saradnik Vladica Vukomanović. Tada je izvesna gospođica Katina Pauel objavila knjigu gde je u detalje opisala kako je “doprinela”, tačnije uspela da nagovori najbolje novajlije (freshmen) da dođu na “studiranje” na Lujvil.  Naime, kroz razne seksualne usluge ona je sa svojim timom atraktivnih devojaka imala zadatak da dočeka novajlije prilikom posete univerzitetu, i da se postara da im boravak bude što prijatniji. Možda tu ne bi bilo ništa neobično, jer se isto dešava na mnogim univerzitetima, da ta gospođica nije izašla na TV i sve priznala, još i dodala da je sve rađeno uz znanje Rika Pitina. On je to, naravno, odmah demantovao, i branio se da nije imao pojma da se tako nešto ikada desilo. Da stvar bude još interesantnija, Pitinov asistent i bivši igrač, koji je radio samo za simboličnu stipendiju i sobu u studentskom domu, bio je zadužen za plaćanje striptizeta i organizovanje partija gde su učestvovale i Katinine maloletne kćerke, kao i očevi brucoša!

Rik Pitino je pre petnaest godina “preživeo” i aferu gde je bio optužen za silovanje u jednom otmenom restoranu. Izvesna Karen Sajfer, supruga šefa zaduženog za košarkaške rekvizite na Univerzitetu Lujvil, optužila ga je da ju je silovao i tom prilikom napravio joj dete. Pitinu je to trebalo biti sedmo dete, šestoro mu je rodila supruga Džoan Minardi, s kojom je u braku od 1976. (jedno dete im je umrlo). Trener-multimilioner je nekako uspeo da zataška afreru sa Sajferovom, platio joj je 3.000 dolara za abortus. Nikada nije krivično odgovarao, i nastavio je da se bavi svojim poslom uz punu podršku univerzitetske administracije. Čak je dobio i povišicu!

Rik Pitino na klupi Panatinaikosa

Posao na Lujvilu napustio je u oktobru 2017. u vreme kad je FBI vodio istragu na univerzitetu u vezi korupcije. Naime, utvrđeno je da je ova visokoškolska ustanova 2014. potpisala ugovor o sponzorstvu sa kompanijom Adidas, a da je čak 98 odsto vrednosti tog ugovora završilo u Pitinovom džepu! Ugovor je bio na pet plus pet godina, ukupno vredan 160 miliona dolara, od čega 79 miliona u kešu. Od sveg tog novca za košarkaške programe univerziteta bilo je predviđeno godišnje između deset i dvadesetpet hiljada dolara, a a po sto hiljada dolara išlo je porodicama budućih brucoša kako bi se privoleli da svoju talentovanu decu upišu na Lujvil! Procenjuje se da bi Rik Pitino, da je ostao na Lujvilu do kraja ovog ugovora zaradio još 55 miliona dolara, odnosno da je toliko izgubio preranim odlaskom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*