Week 14 review: Luka zvani triple double, Hardenov show, Jokić i fantastičan

Protekli tjedan je obilježio Luka Dončić. Uhvatio je svoj prvi TD karijere, a vrlo brzo nakon toga i drugi, te je postao jedini tinejdžer u NBA sa više od jednog TD učinka, također jedini koji je upisao TD te je uz to postigao i 30+ poena. Strašan tjedan za Luku.

Osim Luke i Jokić je briljirao. U porazu od Jazza sjajno se nosio s Gobertom, da bi nakon toga uništio Sixerse. Šlag na kraju je bio meč protiv Grizzliesa, u kojemu su Nuggetsi okrenuli -25, a Jokić je na kraju postigao i pobjednički koš.

Svoju napadačku rapsodiju je nastavio i James Harden. Njegov niz od 30+ poena i dalje traje, a napravio je pravi show u MSG. Ubacio je Knicksima 61 poen, te im zapečatio sudbinu zakucavanjem u posljednjim minutama. I dalje nosi Rakete, no sada se polako kompletiraju i najgore bi trebalo biti iza njih.

29. januar

Nuggetsi su velikim preokretom protiv Grizlliesa stigli do nove pobede (95 – 92), a takav ishod teško da je iko očekivao nakon -25 u trećoj deonici. Nikola Jokić je bio najefikasniji sa 24 poena, Will Barton je dodao 20, dok je kod Memphisa najviše poena dao Gasol, 28.

Memphis je bio bolji od samog početka i sve do polovine treće četvrtine imali su prednost, uglavnom dvocifrenu. Tada se Denver probudio, igrači trenera Malona odigrali su sjajnu odbranu, pa su na tri minuta do kraja došli i do -4. Tada je proradio i šut, pa su sve bolji Beasley i Barton trojkama doneli egal i neizvesnu završnicu, da bi Jokić pogotkom preko Gasola doneo pobedu.

27. januar

Luka Dončić nadmašio je samog seba, a u sinoćnjem tesnom porazu Dallasa od Raptorsa (120 – 123), zabeležio je svoj drugi triple double u karijeri. Dončić je meč završio sa 35 poena, 12 skokova i deset asistencija:

Tako je postao jedini tinejdžer u istoriji NBA kome je pošlo za rukom da stigne do dva triple double učinka, ujedno i prvi tinejdžer koji je imao triple double sa 30+ poena.

Na drugoj strani, nemilosrdni Kawhi Leonard je sa 33 poena i 10 skokova vodio Raptorse do novog trijumfa.

Još jedan igrač sa naših prostora imao je odlično veče. Hrvatski centar Ivica Zubac vodio je Lakerse do trijumfa na Sunsima (116 – 102), sa 24 poena, 16 skokova i 4 blokade.

I to u meču na kojem za tim iz LA nisu igrali Lonzo Ball, Kyle Kuzma i Lebron James.

26. januar

Pelicansi prolaze kroz turbulentno razdoblje. Trenutno su ostali praktički bez prve centarske linije. Davis, Randle i Mirotić su izvan stroja. Zamjene su im bile Diallo, te pomalo zaboravljeni Jahliil Okafor. Nekada ogroman potencijal koji je u rookie sezoni imao 17,5 poena u prosjeku, nije se mogao sastaviti s parketom u nekoliko posljednjih sezone. No, čini se da se polako vraća. Posljednje 4 utakmice je dvoznamenkast, a posljednja protiv Spursa je bila uvjerljivo najbolja.

Počeo je sjajno, ubacio je 11 poena bez promašaja u prvoj četvrtini i pokazao da bi ovo mogla biti njegova utakmica. Pelikani su se držali u prvom poluvremenu, te su na odmor otišli samo sa 3 poena minusa. No u drugi dio puno bolje ulaze Spursi, pogotovo Aldridge koji je bio upitan za večeras. U seriji 25-12 Lamarcus je ubacio 12 poena, te su Spursi pobjegli na nedostižnu prednost.

Okafor je do kraja ubacio 24 poena, te uhvatio čak 15 skokova, uvjerljivo najbolje brojke ove sezone. Uz njega Holiday je nastavio svoju sjajnu formu te je ubacio 29 poena uz 7 skokova. U redovima Spursa Aldridge je stao na 28 poena uz 12 skokova, a Gay je dodao 22.

Nikola Jokić je odigraoš još jedan strašan meč. U pobedi nad 76-ersima (126 – 110), ostvario je novi triple double, 23. u karijeri a meč je završio sa 32 poena (12-22 iz igre, 2-3 za tri, 6-7 penali), uz 18 skokova, 10 asistencija, jednu ukradenu i samo jednu izgubljenu loptu.

Ovo mu je bio drugi meč sa 30+ poena, 15+ skokova i 10+ asistencija, čime se pridružio Oscaru Robertsonu kao jedini igrač kojem je to pošlo za rukom više pute pre napunjene 24 godine.

U timu Phile najefikasniji je bio Reddick sa 22 poena, a pratili su ga Brewer sa 20 i Simmons koji je imao double double sa 19 poena i 12 uhvaćenih lopti.

25. januar

I dalje “okrnjene” Rakete su došle do pobjede protiv lidera Istoka, Raptorsa. Harden je i dalje praktički sam, bez Capele i Paula, a  u ovom meču je nastavio svoj sjajni niz od 30+ postignutih poena. Nije se razmahao kao protiv Knicksa, ipak su Raptorsi imali bolja rješenja za njega u obrani, pa je stao na 35 poena.

No, ono što je impresioniralo, odnosno praktički i dobilo meč je Hardenova obrana. Konstantno je kritiziran za svoje igre na tom dijelu terena. Nema veze koliko je dobar u napadu, ali obrana mu je uvijek bila kritična. Sada je odigrao sjajno u posljednjem napadu protiv Leonarda. Nije mu dao da se odvoji i da step backom dođe do otvorenog šuta. Sjajno ga je zatvorio, te natjerao na težak promašaj, a Rakete su odnijele zasluženu pobjedu.

Cijela petorka je bila dvoznamenkasta, a Harden je ubacio 35 poena. Gordon je dodao 24, dok je pridošlica Faried bio sjajan sa 21 ubačajem. U redovima Raptorsa Leonard je ubacio 32, dok su Siakam i Green stali na 22.

24. januar

Lakersi tonu sve dublje, a Wolvsi su im noćas naneli novi poraz. U pobedi Minnesote (120 – 105), najefikasniji bio je Towns sa 27 poena i 12 skokova, dok je Wiggins dodao 23 poena. Wolvsi su puno bolje odigrali drugo poluvreme, posebno poslednju četvrtinu koju su dobili sa +13 i tako pregazili tim iz LA koji je i dalje bez Lebrona.

Ni povratak Rajona Ronda nije pomogao domaćim Lakersima. Rondo se vratio na teren nakon 14 propuštenih utakmica i imao 15 poena, šest skokova i 13 asistencija kod Lejkersa.

Ivica Zubac je pored deset postignutih poena uhvatio i osam lopti, dok je Ingram bio najefikasniji sa 20 poena.

23. januar

Rafalna paljba Jazza je bila previše za Nuggetse. Unatoč sjajnoj utakmici našeg Jokića, Jazzeri su jednostavno bili previše precizni izvana. U prvom dijelu su ubacili 13 trojki, što je rekord franšize u jednom poluvremenu, a do kraja su stali na 19. Mitchell ih je ubacio 6 te stao na 35 poena.

Jokić je bio fenomenalan. Uhvatio je ogromnih 21 skok, a tome je dodao i 28 poena. Utakmica je bila pun napetosti, već u prvoj četvrtini došlo je do koškanja između Plumleea i Favorsa. Jokić je bio izvan igre, no umiješao se u gužvu i sada mu prijeti suspenzija. No, kasnije je Joker imao i svoj okršaj, i to sa Crowderom.

Koncem druge četvrtine, izvozao je Goberta, no svirani su mu koraci. Jokiću se to nije svidjelo, a Crowder je izgleda nešto dobacio u prolazu. Nikola mu se unio u facu, no stvar nije eskalirala.

 

James Harden je nezaustavljiv. Sinoć je u tesnoj pobedi nad Knicksima došao i do svog rekorda karijere, od 61 poen. Uz to dodao je i 15 skokova, 5 ukradenih lopti i 4 asistencije.

Harden, koji ponovo nije blistao kada je procenat šuta u pitanju (17 od 38 iz igre, svega 5 od 20 za tri), ovim je postavio rekord karijere, a niz mečeva na kojima je postigao 30+ poena produžio je na 21 meč. Ovo je četvrti najduži niz u istoriji, a ispred ‘Bradonje’ je sada samo Wilt Chemberlain koji je imao nizove od 65, 31 i 25 mečeva i zauzima prva tri mesta.

Zanimljivo da se Harden izjednačio sa Kobe Bryantom po broju poena postignutih u Gardenu, dok je sa samo poenom više (62) i dalje rekorder Carmelo Anthony.

 

22. januar

Nakon nekoliko utakmica izbivanja na parket za Mavse se vratio Dennis Smith Jr. Bilo je priča oko njegovog tradea, pa da ne igra zbog toga što ga se žele riješiti, no sada je vraćen u rotaciju. Počeo je kao starter uz Luku i obojica su odigrali vrlo dobre mečeve. Možda još jedan dokaz da zapravo njih dvojica mogu funkcionirati u tandemu.

Prije utakmice Luka je dobio još jedno priznanje. Uzeo je još jednu nagradu za Rookiea mjeseca. Luka je prošli mjesec podigao igru na jedan novi nivo.  Ubacio je carrer high 34 poena, te je imao protiv Nuggetsa 12 asista, što mu je također rekord karijere. Bio je na prosjecima od 21,1 poen 6,4 skoka i 6,1 asist.

Clippersi su u lošoj formi u posljednje vrijeme, no zadali su dosta problema Mavsima. Pogotovo jer se Luka i ovaj puta dosta mučio sa šutom. Pred kraj drugog poluvremena je bio baš frustriran što ne može pogoditi, pa je pokidao dres.

Luka je šutirao 0/8 za tri poena, no uspio je doći do 17 poena uz 7 skokova i 6 asista, dok je Smith Jr ubacio također 17. Za Clipperse se vratio Lou Will, koji je odmah s klupe ubacio 15 poena, a najbolji strijelac je bio Beverley sa 16 ubačaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*