Cleveland Cavaliers 2018 – 2019: No King, no hope!

Cavs Nation

Da će odlazak Lebrona Jamesa iz Clevelanda izazvati potrese, znali smo, ali baš tolike da četvorostruki uzastopni učesnici finala i prvaci iz 2016 završe na samom dnu lige, zaista nismo očekivali.

Prošloga leta Lebronov odlazak u LA izazvao je pravi potres, a pored njega otišli su još Jeff Green (Wizards), Jose Calderon (Pistons) i London Perantes (Limoges) – tri igrača koji nisu bitno uticali na igru Cavsa. Činilo se da će Cavsi imati solidan, play off, tim. Jezgra Clevelandovog tima izgleda dobro, bar na papiru. Spoj iskusnih i mladih igrača mogao bi kreirati neku novu hemiju, a pojedine igrače bi Lebronov odlazak mogao rasteretiti i dati im krila.  Ovoga puta lidersku palicu preuzeo je krilni centar Kevin Love, 30-godišnjak, koji je u dosadašnej četiri godine u Clevelandu bio važan igrač ali nikada neko ko će potegnuti i praviti razliku. Novi ugovor i veliko poverenje uprave i trenera koje su mu ukazali novim ugovorom tokom leta veliki su motiv za njega.

Na playu su imali iskusnog George Hilla, ali i mladog Collina Sextona koji je tokom Letnje lige pokazao kvalitet ali i samopouzdanje. Sextona svi vide kao buduću vedetu tima, no pitanje je u kom će se pravcu ovaj momak razvijati. Na dvojci ponovo spoj veteransko-omladinskog tipa, JR Smith, tragičar prošlogodišnjeg finala, i Rodney Hood koji je ipak ostao u ekipi, a kao treća opcija je tu Jordan Clarkson koji se u finišu prošle sezone potpuno izgubio. Na trojci može da igra iskusni Kyle Korver, sjajni šuter, kao i mladi Turčin Cedi Osman, dok će Lova ne četvorci zamenjivati Larry Nance Junior koji nije ostavio neki poseban utisak ali bi poput mnogih mladih igrača Cavsa mogao da napreduje. A tu je i novajlija Sam Dekker. Na centarskoj poziciji je Tristan Thompson, i mladi Hrvat Ante Žižić koji bi definitivno trebalo da dobije više minuta.

Iako nisu imali rezultatski imperativ, Cavsi su svakako želeli da izbegnu bruku koja se desila. Svega 19 pobeda na kraju sezonu daleko je od očekivanog, no bleda igra, nesuglasice na relaciji veterani – mladi, odlazak trenera, te beskrajne rotacije uticale su da jedna sezona – umesto fokusa na re-buiding i građenje novog tima – bude jedan veliki cirkus:

Wikipedia


Bez hemije, pravo lice Lua

Uz Phoenix i New York, Cleveland je imao najgori rezultat u ligi. Ako je ovo bila velika sezona dokazivanja Tyrona Lua kao trenera, onda nam je on pokazao svoje pravo lice. Zapravo bilo je to izdanje trenera bez lica i karaktera. Tako je delovao i tim. Konfuzno, nekonzistetno, bez hemije, u igri gde igrači ne znaju šta je čija uloga.

Posle samo šest mečeva Lue je dobio otkaz, a na njegovo mesto je stigao pomocnik Larry Drew. Učinak 0 – 6, i toliko loše predstave četvorostrukog uzastopnog finaliste definitivno su urgirale za nekom promenom. Lou je bio bez vizije, išao je sa iskusnim igračima, nije davao priliku Sextonu, sa JR Smithom je igrao toplo hladno, a kada mu se ozbiljnije povredio Kevin Love, tada je sve bilo jasno. Sezona i jurnjava play offa bila je gotova, a Louovo vreme u franšizi odbrojano:

Hronike jednog gubitnika

Njega je zamio pomoćnik Larry Drew. On je svakako trgao ekipu (sam je izvojevao tih 19 pobeda), ali povrede stožernih igrača – Lova, potom Tristana, odstranjivanje JR Smitha, te trejdovi iskusnih Hilla, Korvera, mladog Hooda, definitivno su otupili oštricu Cavsa…

Učinak igrača

Najstandardniji u protekloj sezoni bio je rookie, Collin Sexton, koji je nastupio na sva 82 meča (72 puta starter). Slede Jordan Clarkson (81 meč, sve je ulazio sa klupe), Cedi Osman (76), Larry Nance (67), Ante Toni Žižić (59 mečeva, na 25 starter), Nwaba (51), Hood (45), te Tristan Thompson (43). Zanimljivo da niti jedan od pomenutih igrača nema više od 27 godina, a Sexton (20), Žižić (22) i Osman (23) čine mladu jezgru ovog tima na koje Cavsi računaju.

Što se tiče efikasnosti, čak osam igrača sezonu je završilo sa dvocifrenim prosekom kada su poeni u pitanju, a prednjačio je iskusni Kevin Love – 17 poena u proseku, u svega 22 odigrana meča, Clarkson sa 16.8 poena sa klupe, te Sexton sa 16.7 poena.

Kevin Love sa 10.9 i Tristan sa 10.2 skoka u proseku bii su najbolji skakači, a pratio ih je Larry Nance Jr. sa 8.2 skokova.

Povratnik Dellavedova i Nance Jr. bili su najbolji asistencia sa 4.2 odnosno 3.2 asistencije po meču.

Ono što hrabri jeste da su nakon trenerske smene šansu u kontinuitetu dobijali mladi igrači, pre svega Collin Sexton i Cedi Osman, te Ante Žižić, koji su budućnost ovog tima. Sexton je kao rookie imao najviše utakmica u kojima je beležio dvocifren broj poena (više od Dončića, Younga i Aytona). Na kraju je izabran u drugu petorku rookiea:

Ukoliko su Love i Tristan imali sezone za zaborav, Sexton je sigurno zabeležio najveći napredak, kao i Cedi Osman. Ante Žižić je na momente pokazao da je izuzetan igrač, kao i Nwaba. Nažalost većina igrača je zbog rotacija i nedefinisanih uloga u timu potpuno razočarala uključujući i Larry Nance Jr., te Jordana Clarksona, Chrissa, Knighta…

Najgora odbrana lige

Ima još jedan problem sa timom iz the Landa koji je debelo koštao u prošloj sezoni. Ekipa koja je igrala četiri vezana finala NBA u ovoj sezoni ima najgoru obranu u istoriji NBA lige!

Basketball-Reference pokazuje da Cavaliersi imaju najgore obrambene brojke u istoriji NBA-a, nakon čega slede Denver Nuggetsi iz 1991. godine. Zanimljiva je i činjenica da je i ova sezona u NBA generalno takva, a da čak pet timova zauzima mesto među 15 najgorih odbrana svih vremena u NBA.

U takvo sivilo tima uklopio se i rookie, Colin Sexton. Pod posebnom lupom je ove sezone bio Sexton jer došao je u obezglavljen tim, u kojem je trebao dobiti važnu ulogu. No bio je okružen sujetnim veteranima, i nabeđenim zvezdama, te frustriranim mladim igračima (Osman, Žižić) koji su čekali svoju priliku.

Ako i gledamo Sextonovu statistiku, ona na prvi pogled i nije loša – 12.9 poena, 2.3 asistencija i 2.6 skoka su solidni za jednog rookia. No, odbrambena statistika je nešto što treba da brine, i zapravo nešto u čemu je Sexton očajan. On je prema +/- naprednoj stastistici najgori bek u NBA ligi, a to pokazuje i ova tabela:

A pod kolikim je pritiskom bio mladi Sexton, bar na početku sezone, pokazala je i situacija u kojoj su veterani viceprvaka upirali prstom u njega kao na glavnog krivca za loše igre i rezultate na samom startu sezone:

“Mali, znaš li ti da igraš?”

Kraj karijere

Jedan od zahvalnijih igrača u rosteru Casa, Channing Frye, zvanično je završio igračku karijeru. Ovaj visoki igrač, meke ruke, bio je jedan od važnih šrafova u sezoni kada su Cavsi uzeli titulu. Glue guy, produžena ruka trenera na terenu, uvek smiren i racionalan. Kad treba zeza se, širi pozitivnu energiju, kada treba – zbija redove.

U prošloj sezoni zabijao je 3.6 poena uz 1.4 skokova za nešto manje od 10 minuta po meču.

Žižiževih ‘5 minuta’

Komad sezone započinjao je u petorci i Ante Žižić, istina u nejakom Clevelandu, ali ove sezone u par navrata pokazao je da je materijalom za NBA (7.8 poena i 5.4 skoka, i 53 % šuta za 59 utakmica). Big Z, kako ga zovu u Cavsima, imao je sasvim zadovoljavajuću sezonu. Ako podelimo njegove statistike na dva dela – do kraja 2018 (3.9 poena, i 3.4 skoka i 47 % šuta) i tokom 2019 (10.4 poena, 6.8 skokova i 58 %) vidimo značajan napredak kod ovog 21-godišnjaka.

Za njega definitivno ima mesta u timu Cavsa, ili u nekom drugom NBA timu. No ako u Clevelandu odluče da se reše Tristana Thompsona defitivno imaju igrača za zalog.

Podsetimo se i njegovog najboljeg meča u sezoni – 23 poena i 6 skokova u porazu od Denvera:

Koja je budućnosti?

Sexton, Cedi, Žižić, Nwaba, Larry Nance, Clarkson… eventualno Love i Tristan, plus gomila mladih igrača oko kojih bi se gradila nova hemija.

JR Smith je definitivno na izlaznim vratima sa tim da je dogovoreno da ga cavsi trejduju tek nakon 1. avgusta. Prvo jer će i JR dobiti neki veći novac, a sami Cavsi imaće mogućnost da nešto dobiju zauzvrat.

A putem drafta stigla su tri igrača – play Darius Garland kao 5. pick, krilo Dylan Windler kao 26. pick, odnosno bek Kevin Porter Jr. kao 30. pick.

Dovođenjem Garlanda, koji je tokom studija beležio 20 poena, 5 skokova i 3 asistencije (doduše odigrao je samo 4 utakmice jer je zbog povrede meniskusa propustio ostatak sezone), Cavsi kao da daju signal – Sextona ćemo možda trejdati. A možda i ne, jer ih novi trener vidi u paru – nešto kao nove Lillarda i McColluma.

Za Garlanda su pre sezone tvrdili da je najbolji play ove klase, rame uz rame sa Ja Morantom, koji je potpisao za Grizzliese. Nešto kao novi Lillard. Za njega su tvrdili da je najbolji ball handler, šuter i to iz svih pozicija, da je majstor pick and rolla, ali isto tako i da je vrlo slab u odbrani, da je krhke konstitucije, da ga je povreda značajno omela da napreduje tokom prošle sezone.

Zbog ubitačnog driblinga Garland igra sjajno i u izolaciji. No dodatni problem uz sve gore navedeno je i nedostatak discipline. Garland voli da bleji i da izvodi razne akrobacije na terenu.

Novi stručni štab

Cleveland je uoči Letnje lige dobio i novog trenera. To je John Beilein, koji važi za jednog od najboljih koledž trenera ikada. Nikada u karijeri nije bio pomoćni trener ili asistent. Proslavio se vodeći Univerzitet iz Michigana od kojih je napravio instituciju koja se u NCAA uvek bori za najviši plasman.

Njegova specijalnost je ofanziva, uživa u osmišljavanju ofanzivnih akcija gde sve pedantno priprema i planira. U NBA je otpremio nekoliko igrača uključujući Tim Hardaway Jr., Trey Burkea, Carisa LeVerta, DJ Wilsona, Mo Wagnera, Ekpe Udoha i Nika Stauskasa, koji je i dalje na rosteru Cavsa. .

Njegova jedina mana su godine. Belein ima 66 godina, i treći je najstariji trenutno u NBA iza neprevaziđenog Popovicha i D’Antonya. Za njegovog prvog asistenta izabran je JB Bickerstaff, bivši trener Memphisa i Houstona, i bivši asistent Charlottea i Minnesote. Biće ujedno i jedan od najplaćenijih pomoćnih trenera lige.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Cleveland Cavs 2019/20: Druga godina lutanja bez Kralja - Ostatak Sveta
  2. Cleveland Cavaliers 2020-2021: Šta nam to radiš, Kevine! - Ostatak Sveta
  3. Cleveland Cavaliers 2021 - 2022: U Clevelandu se opet igra dobra košarka - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*