Cleveland Cavs 2017 – 2018: Poslednji čin ‘Kraljevske’ predstave

Četiri velika finala u četiri godine, i jedna titula šampiona. To je rezime poslednje ‘Kraljeve’ ere u Clevelandu, gradu u kojem se košarkaški afirmisao i u koji se vratio nakon izleta na Floridi.

Šta su radili leta 2017

Nakon izgubljenog finala od Warriorsa, drugog u tri godine, Cavsi su gotovo čitavo leto bili u centru pažnje. Irving je javno tražio trade i čitavo leto su trajali pregovori s klubovima. Prvo je Love bio na trade bloku, umalo su doveli i Mela i Georgea no u poslednji tren se od toga odustalo. Dugo nije bilo nikakvih vesti od njih i onda se desio iznenađujući blockbuster trade s Bostonom. U zamenu za Irvinga, Celti su dali svog najboljeg (ali i povređenog) igrača Isaiaha Thomasa, te Joe Crowdera, našeg Tonija Žižića, te pick prve runde 2018.godine

Umalo je i to bilo otkazano, no Thomas je ipak uspio proći lečničke preglede i tako je i ta saga zgotovljena. Na tržištu slobodnih igrača su vrlo dobro pazarili, uz ogroman popust su doveli Rosea, a iako su mnogi sumnjali u njega, imati back up playa njegove kvalitete a za minimalni ugovor je zasigurno sjajan posao. Dodali su još dubine u svoju rotaciju, Crowder će pojačati konkurenciju na bokovima, a poslednja akvizicija je bio Dwayne Wade. Činilo se da su Cavsi spremni i da imaju 10 igrača koji su svi sposobni igrati vrlo dobru playoff košarku. Rotacija će sigurno biti bolja nego prošle godine, no jedino je pitanje kako će se Thomas uklopiti u ovo ekipu.

Ekipa spremna!

Učinak u regularnom delu

Cavsi su u sezonu ušli poprilično loše sa dosta oscilacija. Početkom novembra, nakon četiri vezana poraza, imali su učinak od 3 pobede i 5 poraza. No, mašina se pali sredinom tog meseca, i Cavsi beleže seriju od 13 uzastopnih pobeda, koji prekida poraz od Pacersa 8 decembra 2017, i nakon čega sledi još 5 vezanih pobeda koje Cavse vraćaju na vrh Istoka, sa 23 pobede i 8 poraza. Krajem decembra željno se očekuje duel prošlogodišnih finalista, Cavsi su u naletu a za Warriorse ne igra Curry. No, iako je taj meč bio poprilično neizvestan, Warriorsi ga dobijaju, iako je po mnogima meč rešila sporna situacija kada nije sviran faul Duranta nad Lebronom:

Lebron: Bio je faul, Durant: Prevelik si ti za to…

No, u pitanu je samo jedan u nizu drugih poraza koji je tim iz Clevelanda zaređao, a sve do kraja regularnog dela sezone tim igra u fazonu toplo – hladno, i na kraju regularni deo sezone završava tek na četvrtom mestu Istoka sa 50 pobeda i 32 poraza:

No, tek tada najbolji košarkaš planete, Lebron James, daje gas i vodi svoj tim do Velikog Finala. Put nije bilo lak….

Play off run: Lokomotiva je pregorela u finalu

‘Ratnici’ su potvrdili ono što smo znali još od početka sezone. Dominaciju u ligi koja je uspotavljena još prošloga leta kada ih je pojačao Kevin Durant!

Uzeli su naslov prvaka i nisu dopustili Cavsima niti jednu pobedu. Tako su stigli na nevelik popis ekipa koje su metlom u Finalu uzele titulu. Durant je uzeo svoj drugi MVP naslov zaredom i tako prestigao Currya. Warriorsi su ponovili prošlogodišnji uspeh, a uzeli su svoj treći naslov u 4 godine.

Sa druge strane, ko zna šta bi bilo da u prvom meču, koji je nagoveštavao neizvesnot, Lebronovi saigrači nisu napravili glupost kojom su prosuli sve ono što je ‘Kralj’ napravio u tom meču. Konkretno, JR Smith je ‘prodao’ tu utakmicu, Warriorsi to oberučke prihvatili, i na kraju dotukli Cavse:

>> Neverovatna glupost JR Smitha koja je odlučila finale

Serija je nakon toga otišla u vrlo izvesne vode, i šampion se vrlo brzo nazirao, već nakon drugog meča.


VELIKO FINALE

Meč 1: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 124 – 114 (1-0)

Warriorsi su miljenici sreće. Poveli su sa 1-0 nakon što su se bolje snašli u produžetku i savladali ‘ratnike’ sa 124 – 114. A sve je moglo biti drugačije da u samom finišu sudije nisu dosudile faul Lebrona nad Durantom, ili da je Hill pogodio oba slobodna bacanja na 5 sekundi do kraja… ili da JR Smith nije napravio najveću glupost ove sezone nakon uhvaćene lopte.

Gledali smo zaista zanimljiv i vrlo izjednačen duel u kojem su Cavsi tokom većeg dela meča bili bolji rival, i sjajno su kontrolisali meč. Lebron James je odigrao neverovatan meč. Ponovo je bio nezaustavljiv – sinoćnih 51 poen, uz po 8 skokova i asistencija, mu je lični rekord.

No to nije bilo dovoljno a glupost njegovog saigrača okrenula je tok finala u njemu neželjenom pravcu:

Meč 2: Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 122 – 103 (2-0)

Warriorsi su odigrali savršeni šuterski meč i poveli sa 2-0 u finalnoj seriji. Bilo je 122 – 103, a GSW je vodio tokom celog meča ne dozvolivši Cavsima da im ozbiljnije priprete.

Posebno je raspoložen bio Steph Curry koji je sa 33 poena predvodio pobednika. Pogodio je čak 9 trica iz 17 pokušaja, uz 8 asistencija i 7 skokova. Time je pretekao Lebrona po broju trojki u play offu, ali je oborio i rekord Ray Allena po broju trica na jednom meču finalne serije.

Bio je varnica na terenu, ovoga puta i među saigračima, a u jednoj situaciji Kevin Durant se nije osećao baš ugodno:

Meč 3: Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 102 – 110 (0-3)

Warriorsi imaju velikih 3-0 i deli ih samo jedna pobeda deli od odbrane titule. Ovoga puta dominirao je Kevin Durant, koji je podsetio na svoja MVP izdanja iz prošlogodišnje finalne serije, a meč je završio sa neverovatna 43 poena, 13 skokova i čak 7 blokada. KD je iz igre šutiro 15 od 23, a pogodio je ključnu trojku u poslednjem minutu igre za nedostižno vođstvo svoga tima.

Meč 4: Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 85 – 108 (0-4)

Titula ostaje u Oaklandu! Ubedljivo su košarkaški Golden Statea savladali Cleveland kao gosti, 108 – 85, i tako sa ‘metlom’ (4 – 0) uzeli ovu finalnu seriju. Warriorsima je ovo treća titula u poslednje četiri godine, šesta u istoriji franšize, a postali su ujedno i deveti tim koji je ‘počistio’ rivala u velikom finalu (poslednji put u tome su uspeli Spursi 2007., kada je također stradao Cleveland).

Steph Curry je predvodio novog/starog šampiona sa 37 poena, od toga sedam trojki, Kevin Durant je stigao do triple doubla sa sa 20 poena, 12 skokova i deset asistencija, a drugi put zaredon biran je za MVP.

Lebron je postigao 23 poena, a nakon meča je na konferenciji za štampu rekao kako je poslednja tri meča finala igrao sa slomljenom šakom:


FINALE ISTOKA

(2) Boston Celtics – (4) Cleveland Cavaliers 3 – 4

Prvi put nakon 1979. gledali smo majstorice u oba konferencijska finala.

Boston i Cavsi su bez brejka došli do po 3 pobede kod kuće i bilo je 3-3 u seriji. Odlučujući meč u TD Gardenu rešio je, ko bi drugi, nego Lebron. Odlučujuća utakmica je bila prava borba, no na kraju se još jednom pokazalo da nitko nije dorastao Kralju. Lebron je opet osvojio Istok, Boston je izgubio goriva u završnici, te je morao potpisati poraz.

Meč 1: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 108 – 83

Meč 2: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 107 – 94

Meč 3: Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 116-86

Meč 4: Cleveland Cavs – Boston Celtics  111-102

Meč 5: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 96 – 83

Meč 6: Cleveland Cavs – Boston Celtics 109-99

Meč 7: Boston Celtics – Cleveland Cavs 79 – 87


Da bi došli do finala Cavsi su se propisno namučili sa Indiana Pacersima u prvom krugu (bilo je 4 – 3 u seriji), da bi bez problema počistili tim Raptorsa (4 – 0), koji je u regularnom delu imao najbolju sezonu u istoriji franšize.

‘Kralj’ kraljevski: Fantastična individualna sezona

O Lebronu ćemo ovde najmanje pisati. Ono što je ovaj čovek postigao u dosadašnjem toku krijere, a demonstrirao u toku protekle sezone, iziskuje mnogo više prostora. A i o njemu smo konstantno pisali, ne samo mi, već i brojni drugi mediji, portali, i pojedinci.

Svi rekordi košarkaškog ‘Kralja’

Evo samo nekih segmenata iz prošle sezone koji su zanimljivi:

  • Lebron je odigra sva 82 meča u regularnom delu
  • Njegova statistika dovoljno govori – 27.5 poena, 9.1 asistencija i 8.6 skokova u regularnom delu, ali i 34 poena, 9.1 skok i 9 asistencija u 22 meča u play offu.
  • Posebno njegovo liderstvo, koje je nesporno, i zbog čega je uz Hardena – aktuelnog MVP-a, bio jedini legitiman kandidat za MVP-a.
  • Oborio je mnoge statističke rekorde lige, koje je teško i pobrojati.
  • Postao je igrač koji je odigrao nahttp://ostataksveta.com/2018/03/20/vecita-mladost/jviše utakmica za Cavse, postigao najviše poena za ovaj tim.

>> Dorian Gray NBA lige

>> Večita mladost

Plus: Love, Green, Korver

Kevin Love, iako i dalje nije bio na nivou svojih potencijala i mogućnosti, i u prošloj sezoni bio je druga opcija Clevelanda posle Lebrona. Love je po drugi put zaredom propustio All Star meč. Ovoga puta zbog povrede šake krajem januara, zbog čega ga je čekala pauza od šest do osam nedeja. Love je u dotadašnjem delu sezonu prosečno postizao 18,2 poena uz 9,6 skokova i preko 40 posto šuta za tri poena. Iako je u ovom playoffu ispod svog standardnog nivoa, kada god je odigrao dobru utakmicu Cavsi su dobijali.

Drugi igrač koji zaslužuje pohvale za prošlogodišnje nastupe je Jeff Green. Veteran koji nikada nije bio u prvom planu, već je ulazio sa klupe, pokazao je koliko je zahvalan saigrač. Green je kratko boravio u Clevelandu, samo jednu sezonu, no dovoljno da publika i fanovi vide kakav je to borac. Bio je u najvažnijim trenucima podrška Lebronu, i jedan je od retkih igrača koji je prošle sezone zadovoljio.

Setimo se samo odlučujuće bithe sa Bostonom u finalu Istoka. Iskusni krilni igrač sjajno je odigrao meč majstorice finala Istoka i sa 19 poena i 8 skokova, te ključnom trojkom u finišu, uticao na ishod meča.

Green je fantastičan igrač i vrlo zahvalan saigrač, jedan je od retkih koji bi u ovom timu Cavsa mogli dobiti prelaznu ocenu.

Pre 6 godina se borio za život, u prošle sezone je odlučio finale Istoka

Od ostalih igrača treba pomenuti i veterane, Hozea Calderona i šutera Kyle Korvera, obojica su se prilagodili timu i kada su dobijali šansu sigurno je i iskusno koristili.

Minus prvi: Imena a ne igračka spremnost

Kada su Wade, Thomas i Rose sleteli u Cleveland prošloga leta, prve reakcije bile su – ‘Wow, pa to je tim koji će se prošetati ligom!’. Jeste, ali ako govorimo o periodu od pre 4-5 godina kada su, posebno Rose i Wade, bili na svom MVP nivou, prvi zbog zdravlja a drugi zbog godina.

Posebno tragična priča u ovom kontekstu je ona Derricka Rosa, koji je stigao u the Land praćen veikim ovacijama i očekivanja, te podrškom drugih saigrača. No, njegova priča ubrzo je dobila vrlo mračan period, a u jednom momentu je bilo upitno da li će najmlađi MVP ikada završiti karijeru sa 29 godina:

Kraj za Rosea?

Minus drugi: Ko vodi ovaj tim?

Tyron Lue, koji se nakon sasvim prosečne igračke karijere ni kriv ni dužan našao na klupi Cavsa u trenucima osvajanja njihove prve i jedine klupske titule prvaka NBA, u prošloj je sezoni u više navrta pokazao nedostatak trenerske veštine i vizije. Ne treba vladati kompleksnim matematičkim operacijama i zaključiti kako u ovom timu Cavsa glavnu reč ima Lebron James, ali je realno pitanje bilo – da li Lue ipak imao neki minimalan uticaj na igru.

Zanimljiv momenat koji dovoljno govori o tome ko vodi glavnu reč u timu iz Clevelanda. Time out 22 sekunde do kraja meča sa Pacersima u play offu. Planira se završnica meča, a trener Lue nema pojma šta se dešava, dok njegovi igrači planiraju akciju:

Za Lua će naredna sezona biti pravi test, kada će bez Lebrona sa kvalitetnom jezgrom mladih igrača i iskusnima – Loveom, Thompsonom, Hillom, Smithom, pokušati napraviti neki rezultat.

Minus treći: One man show i diskontinuitet

To smo na kraju priče svi zaključili. Ceveland u prošloj sezoni nije bio tim. Toliko se oslanjati na jednog igrača, toliko zavisiti od njega i njegovih odluka, ne može na kraju doneti pozitivan rezultat. Nadljudski napori koje je Lebron ulagao da dovede tim do Finala, ostavili su danak, posebno na njegovu fizičku spremu i na zdravlje. Sa druge strane hemija u ekipi nije bila prava. Love je imao mentalnih problema, Thomas, Rose, Hill, Clarkson, Hood, nikada se nisu uklopili u tim. Pa čak i izgrađeni i igrači sa iskustvom, nisu preuzimali odgovornost u važnim trenucima.

Vreme je bilo za promene, po drugi put u vrlo kratkom vremenu.

GM franšize Altman je morao reagovati. Razbucao je ekipu, menjao je gotovo sve igrače s klupe, ‘oterao’ zvučna imena i doveo mlađe snage.

TRADE LUDNICA: Raspad ‘zvučnih’ Cavsa u jednom danu

Snage koje su trebale pomoći Kralju da dođe do još jednog Finala. Početak je bio sjajan, prvu utakmicu su igrali protiv Bostona, najvećeg konkurenta na Istoku. Razbili su Kelte, za koje je igrao i Irving, a novi igrači su odigrali vrlo dobre mečeve. Posebno Jordan Clarkson koji je svojim potezima oduševio i samog Lebrona. Nagoveštavao se novi, mnogo bolji, početak za Cavse.

No, ovaj igrač nesumnjivog potencijala, ali vrlo slabe koncentracije i samopouzdanja potpuno se ugasio i delovao je izgubljeno na kraju sezone.

Mr. ‘zbunjeno lice’: Od trade atrakcije do najvećeg promašaja Cavsa

U play offu Clarkson je beležio svega 4.7 poena uz 30 % šuta iz igre! Još od vremena kada je igrao u Lakersima znalo se da Clarkson nije first-pass razigravač. No on je i dalje razigravač, a u ovom playoffu ima samo 12 asistencija. U posljednjih 7 utakmica Clarkson je uputio čak 52 šuta prema košu, pogodio samo 12, a niti jednom nije ubilježio asistenciju… Ovo su sramotne statistike za bilo koga, a ne za rezervnog razigravača Cavsa. Sa druge strane, drugi mladi i perspektivni igrač koji je stigao u toku sezone, Rodney Hood pokazao je nešto što se ne pamti, i što je na čitavu sezonu tima i njegovu lično stavilo veliko mrlju.

>> Hood odbio da uđe u igru

Šta dalje: Sexton je novi lider?

Sezona rebuildinga je ispred Cleveland Cavaliersa. Ponovno se spremaju za život bez Lebrona, a ovaj puta sumnjamo da će se vratiti. Ostao im je Kevin Love, kao kamen temeljac ove ekipe, a dosta očekuju i od Cedi Osmana koji će napokon dobiti minute koje zaslužuje.

Slično kao i prošli puta nakon odlaska Lebrona, Cavsi su birali beka da ima predvodi ekipu. Nakon Irvinga stigao je Colin Sexton. Na Ljetnoj Ligi je pružao sjajne partije, najviše se borio od svih igrača tamo, a osim toga dokazao je i svoj talenat. Cavsi se ne trebaju brinuti za budućnost svoje bekovske pozicije, no Sexton je još i prije Ljetne Lige pokazao da ima “ono nešto”.

Rookie Cavsa može i bez suigrača

Cavsi su ovoga leta produžili sa Kevinom Loveom potpisavši ugivor od 120 miliona na 4 godine. Na taj način jasno su stavili do znanja da će ovog igrača All Star kalibra graditi budućnost. No, pojedini smatraju da ovo nije dobar potez za Cleveland i da ga klub treba što pre trejdati. Love više nije na nivou igara koje je pružao nekada, fizički je rovit (propustio je 55 mečeva u zadnje 2 sezone) i ima mentalnih problema. Sa druge strane prvi pick na draftu 2019, kako piše Fadeway, pripašće Hawksima jedino u slučaju da Cleveland ne završi među 10 poslednjih timova. Dovoljan razlog za kompletan rebuilding i tankiranje?

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Central 2018 - 2019: Cavsi bez krune, Bullsi bez ambicija - Ostatak Sveta
  2. Cleveland Cavs 2019/20: Druga godina lutanja bez Kralja - Ostatak Sveta
  3. Cleveland Cavaliers 2020-2021: Šta nam to radiš, Kevine! - Ostatak Sveta
  4. Cleveland Cavaliers 2021 - 2022 U Clevelandu se opet igra dobra košarka - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*